Bildverk för vuxna samt tecknade serier – bibliotek

Första fördelningstillfället för år 2017.

Titel: Egentligheter
Författare: Andersson, Lena; Wolgers, Dan
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0017109-4
Presentation av boken: Den ena är med sin intellektuella skärpa och rörlighet en av vår tids intressantaste författare. Den andre är en av sin generations mest tongivande konstnärer. När Lena Andersson och Dan Wolgers nu samarbetar blir släktskapet uppenbart. De delar samma strävan efter klarhet, samma sakliga inställning till konsten och tillvarons beskaffenhet. Denna bok består av bild och text, som tillsammans får världen att träda fram – i sin egentlighet.
 
Titel: No Date
Författare: Carrillo, Trinidad 
Utgivare: Art and Theory Stockholm AB
ISBN: 978-91-8803112-9
Presentation av boken: Trinidad Carrillo´s "diaries of dreams" entail a wonderful, quasi-mystical moment, in which the chasm between the past, the present and the future collapses. "No Date" continues in this tradition with a highly diverse series of photographs that range from effervescent landscapes and deeply shadowed portraits to surreal shots of people and babies in interiors or natural settings, night scenes, and ghostly appearances. The book is dedicated to Moloch, the Biblical name of a Canaanite god. 
 
Titel: Hurricane Season
Författare: Modigh, Hannah
Utgivare: Bokförlaget Max Ström
ISBN: 978-91-7126372-8
Presentation av boken: I Hurricane Season befinner sig Hannah Modigh i den södra delen av Louisiana i USA. I detta flacka slättland bor flera miljoner av USA:s fattigaste medborgare. Orkaner som ofta kostar människor livet drabbar återkommande dessa områden, många gånger med kraftiga översvämningar som följd. Genom Modighs poetiska bildspråk får åskådaren en känsla för hur invånarna anpassat sig efter sin extrema omgivning. För även under de lugnare perioderna finns alltid hotet där,som en ytspänning redo att spricka.
 
Titel: Fougstedts: Familjen och sakligheten
Författare: Johannesson, Lena
Utgivare: Carlsson Bokförlag
ISBN: 978-91-7331784-9
Presentation av boken: Arvid Fougstedt (1888–1949) och Erik Wessel Fougstedt (1915–1990) är två av Sveriges erkända, men mindre uppmärksammade konstnärer. Ändå är de bland de mest representerade i våra främsta museisamlingar. Konstvetaren Lena Johannesson har forskat i de bägges karriärer och i deras nog så komplicerade familjesituation. I sin innehållsrika bok gör hon dessutom en vidare utblick både till den svenska och den internationella konstscenen. Ett pionjärarbete.
 
Titel: Leken och allvaret – John och Ulla Kandell
Författare: Lundahl, Gunilla
Utgivare: Carlsson Bokförlag
SBN: 978-91-7331779-5
Presentation av boken: Stolen Camilla och hyllan Pilaster är kända designklassiker. Under mer än ett halvt sekel har John och Ulla Kandell verkat med lek och allvar. De formade kring sig själva tre hem som blev experimentverkstäder för deras arbete. Bokens många bilder tar med läsaren på en hissnande färd in i en fascinerande, färgsprakande och rik värld av skapande. Deras individuella och gemensamma arbeten visas i rikt bildmaterial och koncentrerad text.
 
Titel: Snobben: Det bästa från 1960–1969
Författare: Schulz, Charles M
Översättare: Håkan Boström
Utgivare: Cobolt Förlag
Illustratör: Schulz, Charles M
ISBN: 978-91-8786136-9
Presentation av boken: På 1960-talet hade Snobben utvecklats till något mer än bara en rolig serie, den hade blivit ett fenomen. Aldrig tidigare hade en tecknad serie tagit världen med storm på samma sätt som Snobben gjorde dessa år. Till den här samlingen har vi valt ut de roligaste och viktigaste episoderna från decenniet som brukar betecknas som Snobbenseriens guldålder. I förordet berättas om seriens inflytande på 1960-talets populärkultur, och om när Snobbenfebern kom till Sverige. 
 
Titel: Wind Upon the Face of Waters
Författare: Willner, Johan
Utgivare: Fotograf Johan Willner
Illustratör: Willner Johan
ISBN: 978-91-6391353-2
Presentation av boken: Wind Upon the Face of Waters behandlar de stora frågorna om religion och tro, utifrån perspektivet av att växa upp i ett modernt, politisk och starkt sekulärt samhälle. Det är en personligt skildrad historia som också reflekterar över den fotografiska metoden. De svartvita bilderna integreras med en essä där de två delarna följer varandra och arbetar både självständigt och tillsammans i det fotografiska och textuella berättandet.
 
Titel: 49/51
Författare: Larsson, Björn
Utgivare: Journal
ISBN: 978-91-8793915-0
Presentation av boken: Allt som sitter samman faller till slut isär, tycks vara röda tråd i 49/51, med bilder av övergivna hus och lador på den svenska landsbygden. Boken är formgiven i samklang med sitt ämne - lösa rulloffsettryckta blad som hålls ihop av en plastpåse och ett gummiband. Boken har ett före- och efter-perspektiv med återgivande av detaljer ur gamla flygfotografier i kombination med samtida fotografier. Titeln 49/51 är en referens till den brytpunkt när fler människor lever i städerna än på landet.
 
Titel: Norwegian Ski-jumps
Författare: Tveit, Espen
Utgivare: Journal
ISBN: 978-91-8793921-1
Presentation av boken: Backhoppning var länge en populär sport i Norge. I dag finns bara omkring 200 hopptorn kvar i landet, de flesta av dem oanvändbara. Espen Tveit har fotograferat nästan alla. Bokens 56 svartvita bilder är valörrikt återgivna, tryckta i triplex. 
 
Titel: Across the Bridge
Författare: Johansson, Simon
Utgivare: Journal
ISBN: 978-91-8793917-4
Presentation av boken: ”Ölandsbrons skarvar smäller i däcken. Minns att under de första åren, när bron var ny, stod ölänningarna i klasar längs vägkanten och tittade förundrat på fastlänningarnas invasion. Det gör de inte längre. Annars är det mesta sig likt, här rör sig tiden långsamt. Jag ser vänskap, glädje, kärlek, ett uppbrott och en sorg. Det finns så mycket fulhet här. Det finns så mycket skönhet här.” / Simon Johansson
 
Titel: Floating
Författare: Lundgren, Kicki
Utgivare: Journal
ISBN: 978-91-8793914-3
Presentation av boken: "Jag är aldrig så lycklig som när jag är i havet, vanligtvis liggande på rygg, med tårna mot horisonten, betraktande färgspelet då vattnet möter skyn", skriver Susan Parr i efterordet som ackompanjerar Kicki Lundgrens svartvita fotografier av badande människor. 
 
Titel: Arne Anka: Mentala selfies
Författare: Christensen, Charlie
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-7515139-7
Presentation av boken: Inkvisitionen är tillbaka! Detta är Arne Ankas tes inför nutiden. Han har redan slagits med Disney, anmälts för hets mot folkgrupp (och frikänts) för att ha kritiserat ett lands sittande regering och dess krigshetsare, och han har sett vad som skett i Paris (Charlie Hebdo, Café Bataclan). Detta ihop med den svenska fäblessen för det ”politiskt korrekta” gör att Arne Ankas händer numera blivit valkiga av den sk. yttrandefriheten. I en tid där tystnad är diplomati, terror och våld ett faktum och m
 
Titel: En sol bland döda klot
Författare: Furmark, Anneli 
Översättare: Gun-Britt Sundström (delvis)
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-7515189-2
Presentation av boken: Barbros och Albertes liv är som stigar i snön som följer varandra långa stycken, korsar varandra, delar på sig och går ihop igen. "En sol bland döda klot" handlar om Barbro. En vårdag i vår egen tid reser hon från Sverige till Norge med tåg. Hon ska till Tromsö, långt upp i norr, för hon är besatt av en roman som hon har läst många gånger, i olika perioder av livet. Hon är en stalker, eller en pilgrim, beroende på hur man ser det. Den hon jagar är Alberte, som visserligen är en romanfigur...
 
Titel: Wage Slaves
Författare: Bogdanska, Daria
Utgivare: Ordfront förlag AB
Illustratör: Daria Bogdanska
ISBN: 978-91-7037899-7
Presentation av boken: I serieromanen Wage Slaves skildrar Daria Bogdanska den prekära generation utan anställningstrygghet som hon själv är en del av. Boken, baserad på sanna händelser, är en berättelse om vardag och politik. Om alienation i en ny stad, längtan efter kärlek och rättvisa och om att försöka att hitta ett hem långt långt borta från hemma. 
 
Titel: Vägarna är som tvättbrädor här
Författare: Sandgren, Hilding
Utgivare: Ordfront förlag AB
Illustratör: Hilding Sandgren
ISBN: 978-91-7037928-4
Presentation av boken: AIDA, MARRE OCH TESS har just slutat högstadiet i den lilla staden i Småland. De är sexton år och bästa vänner. Tillsammans delar de stort som smått, men när de alla tre går igenom svåra känslomässiga processer sätts deras vänskap på prov. Boken här handlar om den smärta som finns där i gränslandet mellan barn och vuxen. Det är en fristående uppföljare till den prisbelönta Det som händer i skogen.
 
Titel: Ragnvald Blix : karikatyrtecknaren som utmanade Hitler
Författare: Petersson, Rikke
Utgivare: Stiftelsen Kursverksamhetens Förlag
Illustratör: Blix, Ragnvald (1882–1958)
ISBN: 978-91-8535915-8
Presentation av boken: Karikatyrtecknaren Ragnvald Blix (1882–1958) blev berömd för sin kamp mot Hitler och nazismen. Tillsammans med Torgny Segerstedt stod han upp för yttrandefriheten när många valde att tiga. Boken innehåller över 150 av Blix’ teckningar som alla sätts i sitt sammanhang. På så sätt blir den en lärobok i en stor del av 1900-talets mörka historia. Detta gör den relevant i en tid då nationalistiska och rasistiska ideologier återigen är på frammarsch och det fria ordet är under ständig attack.
 
Titel: Stora stygga räven
Författare: Renner, Benjamin
Översättare: Riad, Lotta
Utgivare: Wibom Books
ISBN: 978-91-9829351-7
Presentation av boken: Räven drömmer om att vara bondgårdens stora skräck. Men ingen låter sig skrämmas. Vid varje försök till attack blir räven den stora förloraren. Inte ens vargen – den mest skrämmande av skogens djur lyckas lära honom hur man blir ett verkligt rovdjur. Ska räven bli hänvisad till en diet bestående av rovor för resten av livet? Till slut kommer vargen på den perfekta planen. Om räven stjäl några ägg från hönsen kan han själv ruva äggen och en dag få sina egna saftiga kycklingar att glufsa i sig.

Header logo