Skönlitteratur för vuxna

Skönlitteratur för vuxna, fördelning av medel, tredje fördelningstillfället år 2017.


Titel: Efterlämnat
Författare: Norén, Lars
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0017034-9
Presentation av boken: Efterlämnat är ett tredje prosaverk av Lars Norén efter Filosofins natt och Ingen. Han har senast givit ut en ny dagboksvolym, En dramatikers dagbok 20132015. 
 
Titel: Isrinken
Författare: Bolaño, Roberto
Översättare: Wolff, Lina
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014122-6
Presentation av boken: Vid sidan av de stora verken 2666 och De vilda detektiverna skrev Roberto Bolaño också kortromaner. Isrinken (1993) och Avlägsen stjärna (1996) kretsar båda kring gåtfulla centralgestalter; den åtrådda isprinsessan Nuria Martí, samt den poetiske Carlos Wieder, flygkonstnären som också är en blodtörstig kuppmakare. Dessa tidiga och koncentrerade verk breddar bilden av mästaren Bolaño, men knyter också an till hans återkommande frågor rörande exilen, våldet, litteraturen.
 
Titel: Avlägsen stjärna
Författare: Bolaño, Roberto
Översättare: Heyman, Lena E
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0012702-2
Presentation av boken: Vid sidan av de stora verken 2666 och De vilda detektiverna skrev Roberto Bolaño också kortromaner. Isrinken (1993) och Avlägsen stjärna (1996) kretsar båda kring gåtfulla centralgestalter; den åtrådda isprinsessan Nuria Martí, samt den poetiske Carlos Wieder, flygkonstnären som också är en blodtörstig kuppmakare. Dessa tidiga och koncentrerade verk breddar bilden av mästaren Bolaño, men knyter också an till hans återkommande frågor rörande exilen, våldet, litteraturen.
 
Titel: Ödmården
Författare: Håkanson, Nils
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0016748-6
Presentation av boken: ”…ur skyarna nertumblande kom den, det var en dretig dag om husten då sompen steg och vi drefvo mårdhund mot giftrännet borta vid marsken.” Landet står under vatten och språket faller sönder. Folket har bosatt sig i gamla gruvhål, utlämnade åt naturens nycker och maktfullkomliga furstar. En dag störtar något ner i träsket – en grönskimrande maskin som snart ska vända om alla maktordningar.
 
Titel: Ännu ett liv
Författare: Kallifatides, Theodor
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0017038-7
Presentation av boken: Theodor Kallifatides bestämmer sig för att det är dags att sluta skriva, gör sig av med arbetsrummet – och blir alldeles vilsen. Kan han verkligen sluta skriva? Osäkert. Men kan han skriva? Det blir också allt svårare. Tills förlösningen kommer från alldeles oväntat håll. Ännu ett liv är en njutbar, lätt och filosofisk vandring kring minnet och språket, tiden, kärleken och livet. 
 
Titel: Barmark
Författare: Nord, Malin
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0016720-2
Presentation av boken: I rädslan för att något ska hända dottern Hanne söker Anja ledtrådar i relationen till sin egen mor. Men först när hon läser sin norska mormors dagbok kan hon lägga pusslet som länge saknat bitar: om flykten över fjället 1942 och de omöjliga beslut mormodern tvingades fatta. Barmark är en grym och skimrande roman om sorg som går i arv och om de förlorade barn som irrar i de jämtländska skogarna.
 
Titel: Romanerna om Patrick Melrose. Vol 2
Författare: St Aubyn, Edward
Översättare: Andersson, Erik
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0015368-7
Presentation av boken: I fem självrannsakande romaner följer vi Patrick Melrose från barndom till vuxenliv; från övergrepp och överdoser till överlevnad. Efter faderns roll i hans liv är turen nu kommen att skärskåda modern.     Edward St Aubyn har länge setts som en klassiker i hemlandet England. När de tre första delarna kom ut på svenska 2016 höjdes de till skyarna av en enig kritikerkår. 
 
Titel: Mödrarnas söndag
Författare: Swift, Graham
Översättare: Nilsson, Hans-Jacob
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0016929-9
Presentation av boken:  30 mars 1924. Det är ”mödrarnas söndag”, dagen på året då tjänstefolket får ledigt för att åka hem. En som inte åker hem är den föräldralösa Jane Fairchild, som i ställer möter sin älskare i granngodset som ekar tomt efter att bröderna dog i första världskriget. Det som händer sedan ändrar deras liv för alltid – med ekon fram till vår tid. Mödrarnas söndag rör sig mästerligt mellan det tragiska och livsbejakande. Swift har skrivit en stor liten roman om livsval och öde. 
 
Titel: Gå, gick, gått
Författare: Erpenbeck, Jenny
Översättare: Wallenström, Ulrika
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0016810-0
Presentation av boken: När historieprofessorn Richard går i pension tar han kontakt med en grupp asylsökande från Afrika för att få ny mening i sitt liv. Flyktingarnas väntan liknar Richards sysslolöshet och deras berättelser skakar om honom, samtidigt som han lär sig mycket om sig själv. Gå, gick, gått är en brännande aktuell bok om krig och död av den mästerliga Jenny Erpenbeck. Den är skakande, osentimental och uppfordrande. 
 
Titel: Vildsvin
Författare: Lutz, Hannah
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0016875-9
Presentation av boken: Vildsvinen har tagit över de småländska skogarna, de rör sig i skymningen, bökar i trädgårdarna. Mia tar med sin demente morfar till Tingsryd för att få honom att berätta om sin tid på folkskolan Siggalycke. Glenn ansvarar för kommunens kulturfond och Ritve försöker filma vildsvinen som plöjer fram genom bygden. Vildsvin är en gåtfull och stilsäker roman om djur och människor, uppbyggnad och förstörelse.
 
Titel: Memorys bok
Författare: Gappah, Petina
Översättare: Hansson, Helena
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0012309-3
Presentation av boken: Det här är historien om Memory, en ung kvinna som sitter på death row i Zimbabwe. Memory sticker ut: hon är bildad och privilegierad, hon är albino och hon är den enda av fångarna som är dömd för mord. Medan hon väntar på sitt straff skriver hon ner sin historia. Hennes minnen formar en hypnotiserande berättelse om öde, identitet, klass, ras och kön i ett land präglat av brutala kontraster.
 
Titel: Medborgare
Författare: Rankine, Claudia
Översättare: Silkeberg, Marie & Tunedal, Jenny
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0016729-5
Presentation av boken: Att vara människa är att vilja delta, även om det innebär att du öppnar dig för ett våldsamt, sårande tilltal från världen. Att vara medborgare är att förväntas delta, även när samhället du lever i fängslar, skadar, dödar kroppar som ser ut som din. Den genreöverskridande Medborgare är ett litterärt vittnesbörd om hur rasismen genomsyrar våra dagliga liv och en av de senaste årens mest lästa och omtalade amerikanska poesiböcker.
 
Titel: Nelly Sachs kommer aldrig fram till havet
Författare: Stridsberg, Sara
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0016972-5
Presentation av boken: En dotter kommer till mentalsjukhuset Beckomberga för att besöka sin pappa Jimmie Darling. En gammal mor och en gammal dotter lever i ett förfallet hus bland de rika vid Amerikas Atlantkust. I en övergiven skyskrapa någonstans i Detroit vill Vladimir att Carter ska hjälpa honom att dö. I tre pjäser ger Sara Stridsberg röst åt fångna och suveräna, besegrade och odödliga. 
 
Titel: Hastigheten
Författare: Gassilewski, Jörgen
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0015908-5
Presentation av boken: Hastigheten utspelar sig under folkmordet i Rwanda 1994. Nittonåriga Marie-Louise är tutsi och romanen följer hennes liv med cykelreparatören Félicien, som är hutu. I distriktet där de bor ska fem av sex tutsier komma att dödas av sina hutugrannar. Gassilewski undersöker makten och vanmakten, kollektivets och den enskildes ansvar.
 
Titel: Gruppen
Författare: McCarthy, Mary
Översättare: Svensson, Amanda
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0016944-2
Presentation av boken: 1963 ansågs den chockerande frispråkig och såldes i miljonupplagor. Idag räknas Mary McCarthys klassiker Gruppen, om åtta nyexaminerade studiekamrater som möter ett hårdare liv i 1930-talets New York, som en milstolpe i den moderna litteraturen. En skamlöst underhållande och bitsk kollektivroman om det moderna livets villkor; konstant relevant har den gjort fortsatt succé världen över.  
 
Titel: Stillhetens hav och andra dramer
Författare: Runge, Björn
Utgivare: Atrium Förlag
ISBN: 978-91-8609569-7
Presentation av boken: I Björn Runges dramatik möter vi människor under stark förändring. Människor som lever i en orolig värld och tar sig vidare genom det liv de har. Med minnen som de inte blir av med. Här speglas det stora i det lilla, och genom alla skikt tränger också humorn fram. Fem av Runges dramer presenteras här med förord av Anna Takanen, teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern, samt inledningar till varje drama, skrivna av dramatikern själv.
 
Titel: Byn i vulkanens skugga
Författare: Nordström, Ester Blenda
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742461-1
Presentation av boken: Om Ester Blendas vistelse i Kamtjatka i det bortersta av Sibirien. Hon bodde där i två år, 1925–27, och fick uppleva både bitande vinter med 35 graders kyla och ännu kallare under färder med hundspann genom snöstormar, och den underbara sibiriska sommaren när naturen ger av sina håvor. Och hela tiden berättar hon – på just det sätt som bara hon kan – om det färgstarka uthålliga folket i detta hörn av världen, i vulkanen Kljutjevskajas skugga.
 
Titel: Vi faller
Författare: Platt, Anna
Utgivare: Bokförlaget Forum
ISBN: 978-91-3714965-3
Presentation av boken: När JAS-piloten Kåre kraschar med sitt plan under en övningsflygning i Linköping berörs inte bara han utan även fyra andra människor. På ytan har de inget gemensamt, men de befinner sig alla i fritt fall. Ensamma, olycklig kära, i sorg. Vi faller är en djupt mänsklig roman i Short Cuts-anda. Det är en berättelse om kärlek och förlust. Och om att resa sig när det känns omöjligt. 
 
Titel: Ja
Författare: Bernhard, Thomas
Översättare: Jan Erik Bornlid
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8825312-5
Presentation av boken: En aldrig tidigare översatt roman av den österrikiske författaren Thomas Bernhard. JA är en kortroman som på ett psykologiskt och filosofiskt plan undersöker vad isolering och ensamhet gör med en människa. 
 
Titel: Guldsand
Författare: al-Koni, Ibrahim
Översättare: Tetz Rooke
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8825304-0
Presentation av boken: I den libyske författaren Ibrahim al-Konis romanvärld är öknen skådeplats. Guldsand, som är ett av hans mest kända verk, handlar om nomaden Ukhayyad som har förskjutits av sin far och befinner sig på flykt tillsammans med sin oskiljaktige vän -- en ovanlig, skäckig fullblodskamel. I norr pågår ett blodigt krig mot italienarna, i söder råder torka och i det mytologiskt laddade landskapet däremellan kämpar Ukhayyad och kamelen mot törst, sjukdom, längtan och ensamhet
 
Titel: Dvärgen som sköt upp en liten kula
Författare: Cho, Sehee
Översättare: Jonas Thelander
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8717987-7
Presentation av boken: Den sydkoreanske författaren Cho Sehees roman Dvärgen som sköt upp en liten kula gavs ut 1978 i en tid av hastig och hänsynslös ekonomisk utveckling. Den fick snabbt kultstatus och har givits ut i snart trehundra upplagor i hemlandet. Utgåvan ingår i Bokförlaget Tranans klassikerserie och innehåller et förord av professor Sonja Häussler.
 
Titel: Poeter tänder bara lampor
Författare: Dickinson, Emily
Översättare: Vinde, Ann-Marie
Utgivare: Bokverket AB
ISBN: 978-91-8641314-9
Presentation av boken: Poeter tänder bara lampor är Bokverkets andra volym med Emily Dickinsons dikter i översättning av Ann-Marie Vinde. Den innehåller 32 dikter på svenska och engelska parallellt. De flesta är från början av 1860-talet, som var hennes mest produktiva period. Varje dikt har förklarande noter. Boken har också ett kapitel om de många beslut som en översättare måste fatta. Där beskrivs också hur Dickinsons dikter kan finnas i flera versioner och hur forskare har arbetat med skillnaderna mellan dem.
 
Titel: Och sen då?
Författare: Yi, A
Översättare: Eva Ekeroth
Utgivare: Chin Lit Publishing AB
Illustratör: Si You form, Deyan Georgiev foto
ISBN: 978-91-8822718-8
Presentation av boken: Det lackar mot sommarlov och en ung kille dödar sin skolkamrat och flyr sedan med polisen hack i häl. Vad är det som gör att en ung människa tar en annans liv? Vi får följa med in i en ung mördares hjärna och åka berg- och dalbana på de tankebanor och historier han irrar in sig på för att hålla sig sysselsatt i sin rotlösa tillvaro. Det här är ingen kriminalroman utan en historia med eko av Camus existentialism. A Yi anses vara en av de viktigaste författarrösterna i Kina just nu.
 
Titel: Wanderlust. Att gå till fots
Författare: Solnit, Rebecca
Översättare: Helena Hansson & Djordje Zarkovics
Utgivare: Daidalos
ISBN: 978-91-7173494-5
Presentation av boken: Att gå till fots handlar om mycket mer än att förflytta sig från en plats till en annan. I Wanderlust när sig författaren sitt ämne från flera olika håll, kulturhistoriska, platsspecifika, personhistoriska, sociologiska och politiska. Hon intresserar sig både för gående som sådant och för de kulturellt betingade föreställningar vi gör oss om det. Och hon låter lekfullt olika tidsåldrar och erfarenhetsvärldar mötas i bokens beskrivningar och berättelser.
 
Titel: Min mormor från Armenien
Författare: Romand, Anny
Översättare: Madeleine Gustafsson
Utgivare: Elisabeth Grate Bokförlag AB
ISBN: 978-91-8649754-5
Presentation av boken: När Anny Romand 2014 går igenom familjehandlingar hittar hon en dagbok. Den visar sig vara skriven av Anny Romands mormor och skildrar den långa vandring mot öknen och döden som en grupp kvinnor och barn drivs ut på i Anatolien 1915 under det som blivit känt som armeniska folkmordet. Hon lyckas fly och hamnar slutligen i Marseille. För Anny som växer upp hos henne berättar mormodern om det barbari hon genomlidit. Boken innnehåller utdrag ur dagboken, familjefotografier och dokument från tiden.
 
Titel: Vad poeten får höra när det blir tal om blommor
Författare: Rimbaud, Arthur
Översättare: Jesper Svenbro
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247480-2
Presentation av boken: Är en parodi bara kritik eller kan den också vara en dold hyllning till föremålet för parodin? Jesper Svenbro har länge fascinerats av Arthur Rimbauds långdikt ”Vad poeten får höra när det blir tal om blommor” som parodierar poeten Banvilles bildspråk.I denna halsbrytande översättning diskuteras poängen med Rimbauds parodi. Samtidigt kastas ljus över Svenbros egen poetiska praktik.Tvåspråkig bok.
 
Titel: Kreisleriana
Författare: Hoffmann, E.T.A.
Översättare: Lars Nyberg
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247473-4
Presentation av boken: E.T.A. Hoffmanns romaner och fantastiska berättelser står i ett märkligt, konfliktfyllt förhållande till det framväxande preussiska militär-, ämbets- och affärssamhället. Kapellmästaren Johannes Kreisler, huvudperson i Kreisleriana är sinnebilden för den romantiske konstnären. Lars Nybergs skickliga översättning placerar Kreisler mitt i vår tids ytliga och moraliskt bankrutta framgångssamhälle.
 
Titel: Andra säsongens grödor på flaska
Författare: Qiao
Översättare: Göran Sommardal
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247479-6
Presentation av boken: Dikterna i den kinesiska poeten Qiaos diktsamling Andra säsongens grödor på flaska kan läsas som en oregelbunden självbiografi, med ett galleri av barndomsvänner, skolkamrater, älskare och fiender. I det ena ögonblicket kan Qiao befinna sig nära den klassiska poesin, lyhört arkaiserande, för att i nästa ögonblick ha hunnit fram till en närmast surrealistisk bild­översvämning. 
 
Titel: Vill ej mer gå i vall
Författare: Mayröcker, Friederike
Översättare: Ulla Ekblad-Forsgren
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247478-9
Presentation av boken: Den österrikiska språkdrottningen Friederike Mayröcker tänjer ständigt skrivandets gränser, och hennes verk har haft avgörande inflytande på den europeiska samtidslitteraturen. I Vill ej mer gå i vall samlas sex av Mayröckers experimentella och djärva hörspel. De är genomgående skrivna med utgångspunkt i de egna prosatexterna, men vindlar på Mayröckerskt vis vidare mot musiken,teorin, konsten.
 
Titel: Hjärterkung
Författare: Krall, Hanna
Översättare: Julian Birbrajer
Utgivare: Ersatz
ISBN: 978-91-8789152-6
Presentation av boken: Warszawas judiska getto 1942. När Izoldas make deporteras går hon under jorden och byter namn, hårfärg och religion, och beger sig ut på en osannolikt strapatsfylld resa för att rädda sin »hjärterkung«. Till slut hamnar också hon i Auschwitz, men till och med där är hon övertygad om att hennes kärlek ska rädda maken. Hjärterkung bygger på Izolda Regensbergs livshistoria och skildrar fasorna i andra världskrigets Polen ur en överlevares perspektiv. 
 
Titel: En allmän teori om glömska
Författare: Agalusa, Jose Eduardo
Översättare: Irene Anderberg
Utgivare: Leopard Förlag
ISBN: 978-91-7343713-4
Presentation av boken: Samma kväll som Angola utropar sin självständighet tar Ludo det drastiska beslutet att mura in sig i sin lägenhet i Luanda. Där blir hon kvar i nästan 30 år. Hon överlever på grönsaker som hon odlar på terrassen och en och annan duva som hon lyckas fånga. Men en dag bryts hennes isolering av gatpojken Sabalu som lyckas klättra tio våningar upp till terrassen. Det blir början på Ludos väg tillbaka till livet. 
 
Titel: Steg på vägen
Författare: Vallquist, Gunnel
Utgivare: Libris Media AB
ISBN: 978-91-7387491-5
Presentation av boken: Hon skrev med en behärskning och språklig precision som inte lämnade plats för intellektuellt lättsinne, än mindre för sentimentalitet. Hon förvaltade arvet från Bibelns vishetslitteratur, ökenfädernas tänkespråk och de medeltida mystikerna. Steg på vägen är en klassiker för att den berör det som är djupt mänskligt och därför djupt kristet. Jonas Jonsson, ur förordet
 
Titel: Tillbaka till Berlin
Författare: Litvinoff, Emanuel
Översättare: Peter Landelius
Utgivare: Lind & Co
ISBN: 978-91-7461618-7
Presentation av boken: Efter andra världskrigets slut återvänder Martin Stone till sin födelsestad Berlin, som hans familj flydde från 1938. Efter uppväxten i Londons judiska getto känner han sig mer engelsk än tysk. Han är fylld av vrede, förakt och sorg över sitt forna hemland och vill få tillbaka den familjeförmögenhet som nazisterna stal. Det är sent 1950-tal och Berlin fylls av spänningar och dekadens, lika mycket som av vitalitet och energi. 
 
Titel: Förtvivlan
Författare: Nabokov, Vladimir
Översättare: Fioretos, Aris
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645853-2
Presentation av boken: Hermann, en misslyckad affärsman som hellre skulle vilja vara författare, råkar under en skogspromenad på sin dubbelgångare. Äcklad, fascinerad, så småningom besatt av sin »tvilling«, får Hermann idén om det perfekta brottet. I Förtvivlan tar sig Vladimir Nabokov an skräcklitteraturens klassiska dubbelgångartema. I romanens dråpliga skrattspegel förväxlas idéer om mordet som konst och konsten som mord. Översatt av Aris Fioretos från författarens egenhändigt reviderade version från 1965.
 
Titel: Rebecca
Författare: du Maurier, Daphne
Översättare: Henschen, Dagny & Holmberg, Hilda
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645835-8
Presentation av boken: Rebecca, en modern skräckberättelse och en detaljstudie över besatthet, räknas till de stora engelska romanklassikerna. Här - i den första svenska utgåvan av romanen på 23 år - i översättning av Dagny Henschen och Hilda Holmberg, och med ett nyskrivet förord av litteratur- och skräckvetaren Mattias Fyhr. DAPHNE DU MAURIER [1907-1989] var en engelsk romanförfattare och dramatiker. Hennes berättelser utspelar sig ofta i Cornwall i England, där du Maurier själv levde större delen av sitt liv. 
 
Titel: Genomskinliga ting
Författare: Nabokov, Vladimir
Översättare: Fioretos, Aris
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7701593-2
Presentation av boken: Hugh Person har ett komplext förhållande till såväl nuet som minnet - och till Schweiz. Vid ett besök i ungdomen dör hans far i en provhytt. När Hugh som 32-årig förläggare återvänder förälskar han sig ödesdigert. Ett antal år senare – efter mord, galenskap och fängelsestraff - gör Hugh en sentimental resa tillbaka. Genomskinliga ting (1972) är en tour de force genom Vladimir Nabokovs centrala teman - tiden och minnet, individen och ensamheten, medvetandet och döden, dröm och verklighet.
 
Titel: Dolda i det fullt synliga
Författare: Farah, Nuruddin
Översättare: Ristarp, Jan
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7701092-0
Presentation av boken: FN-anställde Aar mördas i en terroristattack i Mogadishu. Hans halvsyster Bella lämnar livet som modefotograf och flyttar till Nairobi, för att ta hand om sina brorsbarn, men stöter på komplikationer. Den somaliske författaren Nuruddin Farah har efter mångårig exil en erfarenhet som få författare i världen av vår tids känsligaste politiska ämnen. Så förmår han också med sin både poetiska och sakliga prosa levandegöra de stora universella temana såsom de uppenbarar sig i vardagen. 
 
Titel: Den upprätta revolutionen: eller varför människan går på två ben
Författare: Ngugi wa Thiongo
Översättare: Ristarp, Jan
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7701137-8
Presentation av boken: Människor gick en gång »på armar och ben precis som de andra fyrbenta varelserna« enligt Ngugi wa Thiong'os poetiska nygestaltning av människans plats i evolutionen. Ngugi wa Thiong'os fabel Den upprätta revolutionen - skriven på författarens hemspråk gikuyu och först publicerad i mars 2016 - har hittills översatts till 54 afrikanska språk. Ett översättningsmanifest i syfte att förena den afrikanska kontinentens språkutövare på deras egna modersmål. Författaren själv har översatt till engelska.
 
Titel: Haren springer
Författare: Updike, John
Översättare: Grafström, Gottfried 
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7499937-2
Presentation av boken: Med Haren springer [Rabbit, Run, 1960] pulvriserade John Updike frihetsmyten i en road novel genom att visa vad som verkligen händer när någon sticker från de sina (människor går sönder). En sextiotalsroman som levt vidare på 2000-talet: översatt, refererad, citerad. I översättning av Gottfried Grafström och med ett nyskrivet förord av litteraturkritikern Nils Schwartz i den första svenska utgåvan av romanen på 24 år. 
 
Titel: Vishetens natt
Författare: Yourcenar, Marguerite
Översättare: Landgren, Karin
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-8662903-8
Presentation av boken: En av 1900-talets stora franska klassiker i den första svenska utgåvan av romanen på 48 år. Med inspiration från Leonardo da Vinci, Giordano Bruno och Nicolaus Copernicus, skrev Marguerite Yourcenar en revolutionär roman förlagd till renässansens Europa. Vishetens natt lanserades mitt under studentupproren i Frankrike och fick närmast profetisk status. I översättning av Karin Landgren. Nyskrivet förord av Lena Kåreland, litteraturforskare och professor emeritus vid Uppsala universitet. 
 
Titel: Memorabilier
Författare: Swedenborg, Emanuel
Utgivare: Molin & Sorgenfrei Förlag
ISBN: 978-91-8751520-0
Presentation av boken: Emanuel Swedenborgs sista stora verk Vera Christiana Religio. "Den sanna kristna religionen", gavs ut i London år 1771, ett år före hans död. Det är en sammanfattning av hans teologi, Swedenborgs mest spridda och lästa verk. 
 
Titel: Augustus
Författare: Williams, John
Översättare: Nilsson, Ola
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714677-8
Presentation av boken: John Williams roman "Augustus" beskriver i brevform hur Rom gick från våld och kaos till fred och relativt lugn under Augustus regeringstid. Det är ett porträtt som inte saknar skuggor, men som ger en bild av en människa, tecknat både med fantasi och lågmäld förståelse.
 
Titel: Vegetarianen
Författare: Kang, Han
Översättare: Johansson, Eva 
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714909-0
Presentation av boken: "Vegetarianen" belönades 2016 med det internationella Man Booker-priset och blev Han Kangs genombrott utanför hemlandet Sydkorea. Det är en lyrisk berättelse i tre akter, som rör sig mellan realism, surrealism och allegori.
 
Titel: Tecken som föregår jordens undergång
Författare: Herrera, Yuri
Översättare: Cederroth, Maria
Utgivare: Nilsson Literary AB
ISBN: 978-91-8815514-6
Presentation av boken: Makina har lärt sig hur man som ung kvinna överlever i Mexikos tuffa matchokultur. En dag får hon uppdraget att ta sig över gränsen till USA. Dels för att lämna ett brev till sin bror, dels för att leverera ett mystiskt paket. Resan innebär en mängd utmaningar. För Makina blir det inte bara en färd till ett nytt land, utan även en inre resa som förändrar hennes liv. När hon slutligen möter sin bror inser hon att inget kan bli som det en gång var. Och att återvända hem ter sig alltmer omöjligt.
 
Titel: Läsares ensamhet
Författare: Markson, David
Översättare: Frida Eriksson
Utgivare: Norpus förlag
ISBN: 978-91-6373477-9
Presentation av boken: I detta trollbindande och högst originella verk överväger en åldrad författare, "Läsare", att skriva en roman. Medan han grubblar över bokens utformning tränger sig emellertid anekdotiska fragment från kulturens skräpkammare på - främst detaljer om olika författares, konstnärers och filosofers liv och öden, men också röster ur deras verk. I takt med att detta brokiga material blir en del av fiktionen, framträder konturerna av ett liv som huvudsakligen levts i böckernas värld.
 
Titel: Ängeln i posthuset
Författare: Salomonsson, Anita
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307650-8
Presentation av boken: I flera uppskattade romaner har Anita Salomonsson skildrat till synes obetydliga men verkliga livsöden fån Västerbotten i skönlitterär form. I Ängeln i posthuset har turen kommit till hennes moster, Elin Wiktoria Karlsson. Berättelsen följer Elin från barndomen, via en olycklig kärlekshistoria, tills hon som vuxen och ogift efterträdde sin far som postmästare
 
Titel: Broder
Författare: Motturi, Aleksander
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307564-8
Presentation av boken: Berättaren är författare och följer sin bror Kimo under hans sista tid i livet. Sjukhusbesöken, samtalen och de minnen deras möten väcker, ger en bild av två bröder som vuxit upp vid klassamhällets skärningspunkter.Var går skiljelinjen mellan att skriva en roman och återge verkliga händelser? Vilken rätt har författaren att skildra sin egen brors uppdaterade elände? Hur går det till när ett minne blir litteratur? Aleksander Motturis nya roman Broder är en gripande sorgesång över en döende bror.
 
Titel: Balladen om det sorgsna kaféet
Författare: McCullers, Carson
Översättare: Håkan Bravinger
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307238-8
Presentation av boken: Miss Amelia driver ett framgångsrikt destilleri och en handelsbod. En dag kommer en puckelrygg förbi och från den dagen förändras allt i staden. Carson McCullers mästerverk "Balladen om det sorgsna kaféet" är en innerlig sång om den kärlek som lätt slår över i våld, hat och svek. Nu presenteras den i nyöversättning tillsammans med sju noveller och ett förord av Stina Stoor. 
 
Titel: Det ena i det andra
Författare: Schwitter, Monique
Översättare: Dorothee Sporrong
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307410-8
Presentation av boken: Det är kväll och barnen sover. I rummet intill sitter hennes man och läser sina mejl. Plötsligt får hon lust att leta efter sin första pojkvän Peter på internet. Vad har det blivit av honom? Hon börjar utforska sitt liv och i den processen träder 12 män fram. Några av dem har hon fortfarande kontakt med, andra inte. Relationerna har varit långa och korta men aldrig förutsägbara. Samtidigt blir bilden av den perfekta modern och hustrun allt mindre helgonlik. 
 
Titel: Averno
Författare: Glück, Louise
Översättare: Jonas Brun
Utgivare: Rámus Förlag HB
ISBN: 978-91-8670366-0
Presentation av boken: Louise Gluck har sedan debuten 1968 kommit att omnämnas som en av den amerikanska lyrikens mest beundransvärda poeter och introduceras nu på svenska med diktsamlingen Averno i översättning av Jonas Brun. I denna moderna klassiker tar Gluck med språklig precision upp ämnen som förlust, ensamhet, döden och familjehemligheter genom klassiska myter och psykoanalysen.
 
Titel: Broderskap
Författare: Mantel, Hilary
Översättare: Jens Ahlberg, Marianne Mattsson
Utgivare: Svante Weyler Bokförlag
Illustratör: Sara R. Acedo
Presentation av boken: Broderskap är den tredje och avslutande delen av Mantels revolutionsroman, efter de inledande Frihet och Jämlikhet. Vi får följa hennes tre huvudpersoner Robespierre, Danton och Desmoulins fram till schavotten och Dantons berömda ord: ”Visa upp mitt huvud for folket. Det tål att tittas på.” Efter den franska revolutionen var världen en annan, men Mantel intresserar sig framför allt för de unga människor som ledde den. Vilka var de? Hur tänkte de? Hur levde de?
 
Titel: Den sista kvinnan
Författare: Olafsdottir, Audur Ava
Översättare: Per Arvid Nordh
Utgivare: Svante Weyler Bokförlag
Illustratör: Elsa Wohlfahrt Larsson
ISBN: 978-91-7681063-7
Presentation av boken: Nyårsafton i Reykjavik. Flóki (maken) till Maria (makan): ”Du är kvinnan i mitt liv.” Sedan lämnar han henne och flyttar ihop med en man. Maria, som fallen från alla skyar, söker tröst och råd hos grannen Perla, en mycket kort kvinna, terapeut och spökskrivare av deckare. Men Marias familj fortsätter att överraska. Fadern, som hon aldrig träffat, dyker plötsligt upp på Island – för att dö. Och hennes mor har inte heller berättat allt.
 
Titel: Gingarderoben
Författare: Jamison, Leslie
Översättare: Sofia Nordin Fischer
Utgivare: Svante Weyler Bokförlag
Illustratör: Moa Schulman
ISBN: 978-91-7681062-0
Presentation av boken: I sin debutroman skildrar Leslie Jamison den värld vi känner från hennes essäer i Empatiproven: kvinnor och beroende, en existens i samhällets utkanter. Den unga Stella söker upp sin moster Tilly som lever i en trailerpark och som är på god väg att supa ihjäl sig. Stella tror kanske att hon kan rädda henne. Eller åtminstone förstå varför hon lämnade allt för trettio år sedan. 
 
Titel: Judas
Författare: Oz, Amos
Översättare: Rose-Marie Nielsen
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622672-7
Presentation av boken: Amos Oz återvänder till romankonsten med en mäktig och mångbottnad berättelse som spänner över den unga staten Israels våldsamma historia – om misstag, åtrå och obesvarad kärlek. Frågan om förräderiets natur är romanens bultande hjärta: var Judas svek i själva verket en kärlekshandling som kom att utgöra förutsättningen för kristendomens spridning över världen? 

Header logo