Skönlitteratur för vuxna

Skönlitteratur för vuxna, fördelning av medel, första fördelningstillfället år 2017.


Titel: Kärleksbrevet
Författare: Axfors, Anna
Utgivare: 10TAL
ISBN: 978-91-8783807-1
Presentation av boken: Med sina sista ord till sin döende mamma berättar en ung kvinna vem hon blivit sedan de möttes sist. Samtidigt breder disken ut sig som ett alldeles vackert landskap och pojkvännen kommer och går. ”Kärleksbrevet” är Anna Axfors debut – en roman om livet, döden, vardagen och ungdomen som rinner ifrån en.
 
Titel: Sånger utan ord
Författare: Verlaine, Paul
Översättare: Elias Wraak
Utgivare: Alastor Press Bokförlag AB
ISBN: 978-91-8963340-7
Presentation av boken: Ambitionen med denna tvåspråkiga volym är att ge en bred bild av Verlaines författarskap och fungera som en introduktion. Flera av dikterna har aldrig översatts till svenska förut. I Verlaines diktning ryms allt: från den sublima höstmelankoli han är så känd för till obscena snuskdikter. Elias Wraaks urval fångar just denna spännvidd och lyckas med det till synes omöjliga konststycket att överföra Verlaines melodiösa vers till en vemodigt musikalisk svenska.
 
Titel: De dödas verkliga antal
Författare: Olsson, Lotta 
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0016146-0
Presentation av boken: I lägenheten vid Vanadisplan i Stockholm står en kvinna inför ett livsavgörande beslut. Men har hon något val? Har vi någonsin det? De dödas verkliga antal är en roman om makt och livsval, sorg och saknad – och om det ansvar som följer med att vara levande. En naken skildring av vår tid. 
 
Titel: Exil. Dianos & Brännpunkt
Författare: Weiss, Peter
Översättare: Benkt-Erik Hedin
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
Illustratör: Peter Weiss
ISBN: 978-91-0014263-6
Presentation av boken: I år är det hundra år sedan Peter Weiss föddes. Albert Bonniers Förlag uppmärksammar det genom att återutge hans båda självbiografiska romaner Diagnos och Brännpunkt från 1961–1962 under titeln Exil. 
 
Titel: Etyder för en gammal skrivmaskin 
Författare: Gustafsson, Lars
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0016939-8
Presentation av boken: Lars Gustafsson, 1936–2016, var en av våra mest mångsidiga författare, inte minst en stor poet. Redan som mycket ung visste han att han ville skriva lyrik och utkom under sin livstid med ett tjugotal diktsamlingar. Etyder för en gammal skrivmaskin blev hans sista, färdigställd månaderna före hans bortgång. Här briljerar han i sin enkelhet med en blandning av minnen, filosofiska funderingar och tankar kring döden. 
 
Titel: Lorînên sevê (Hymner till natten) 
Författare: Karahan, Enwer
Utgivare: Apec Förlag AB
ISBN: 978-91-8833310-0
Presentation av boken: Enwer Karahan (född 1962) är en modern kurdisk författare. Han föddes i stadsdelen Derik i Mardin provinsen i sydöstra Turkiet. Hans artiklar har publicerats i flera tidningar som Medya Gunesi , Jiyana nu , och Roj . Han lämnade Turkiet och emigrerade till Sverige 1997. Han var redaktör för Berbang , officiella organ för Kurdiska Riksförbundet i Sverige (FKKS). [2] Han har publicerat flera novellsamlingar. Han är en flitig bidragsgivare till online kurdiska tidningar. 
 
Titel: Musselmiddag
Författare: Vanderbeke, Birgit
Översättare: Ulrika Jannert Kallenberg
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742458-1
Presentation av boken: En kort roman, bara 96 sidor, som ledigt faller in i kategorin "små mästerverk". Handlingen är enkel: mor, dotter och son väntar på far som snart ska komma hem och som bett om musslor till middag, dagen i ära. Han har nämligen lyckats extra bra på jobbet just idag. De tre gör iordning musslorna tillsammans och småpratar i köket. Inför läsaren rullas successivt hela familjens inre liv upp. Stämningen bara stegras och stegras inför den framgångsrike faderns ankomst.
 
Titel: Motursvärlden
Författare: Dick, Philip K
Översättare: Holmberg, John-Henri
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742457-4
Presentation av boken: Handlingen är förlagd till framtiden, närmare bestämt 1998, i Los Angeles. Den verklighetstänjande förutsättningen för romanens handling är något som hände 1986 som fick namnet Hobartfasen. Tiden började gå baklänges. Människors biologiska förlopp började gå baklänges. De vaknar i gravarna ("igenföds") och måste grävas upp. När den religiöse ledaren Thomas Peak vaknar upp i sin grav startar en maktkamp. 
 
Titel: Över floden in bland träden
Författare: Hemingway, Ernest
Översättare: Vesterlund, Andreas
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742459-8
Presentation av boken: Ernest Hemingways roman Över floden in bland träden i nyöversättning av Andreas Vesterlund och med efterord av Christian Ekvall. Här kommer den kanske mest gripande av Hemingways alla romaner. Det är en romantisk historia om en krigstrött överste som genomlevt andra världskrigets fasor och nu träffar en ung italiensk grevinna i Venedig. Men det är förstås inte en vanlig romantisk berättelse – eftersom det är en Hemingwayberättelse... 
 
Titel: Nu Nyss en bok om bengt Emil Johnson
Författare: Söderblom, Staffan
Utgivare: Bokföraget Anthropos AB
ISBN: 978-91-8572234-1
Presentation av boken: Nu Nyss ger en helhetsbild av Bengt Emil Johnsons mångskiftande konstnärliga verksamhet. I boken får vi följa Bengt Emil Johnsons utveckling från naturlyriker av traditionellt snitt till uppburen företrädare för den s k konkreta poesin och dess experimentella text-ljud-konplositioner. Och därifrån hans väg tillbaka till natur- och hembygdslyriken - med nya språkligt-existentiella förtecken.
 
Titel: Släkters gång
Författare: Kjaerstad, Jan
Översättare: Jens Hjälte
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353847-3
Presentation av boken: I Släkters gång möter vi sex generationer av familjen Bohre som lever och älskar och slåss genom det 20:e århundradet. I centrum står Rita Bohre och ett livsverk vid namn Femina Erecta. Det handlar om att kvinnor måste stå upprätt, alltid upprätt. Men Släkters gång är inte bara en släktroman, det är också en roman om en märklig liten nation som gick under namnet Norge.
 
Titel: Den poetiska Eddan
Författare: Lönnroth, Lars
Översättare: Lars Lönnroth
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353854-1
Presentation av boken: Den poetiska Eddan i Lars Lönnroths nyöversättning, bygger på den senaste forskningen om det isländska originalet. Spådomsdikten Völuspá, som siar om världens skapelse, förfall och undergång är utgångspunkten för de berättelser om gudar och hjältar som följer. Tor tar rättmätigt tillbaka sin stulna hammare, Loke uttalar smädelser som får förödande konsekvenser och Oden tävlar mot en völva i kunskap. Allt berättat på vers, som ju hör Den poetiska Eddan till. 
 
Titel: Till vännen som inte ville rädda mitt liv
Författare: Guibert, Hervé
Översättare: Bodegård, Anders
Utgivare: Bokförlaget Atlas
ISBN: 978-91-7389489-0
Presentation av boken: Till vännen som inte ville rädda mitt liv väckte stor uppmärksamhet när den först utgavs i Frankrike 1990. Den räknas i dag som en av de centrala aidsskildringarna, men är även ett litterärt mästerverk i egen rätt. Anders Bodegårds svenska översättning återutges här för första gången, med ett nyskrivet förord av författaren och översättaren Jenny Högström.
 
Titel: En liten plats
Författare: Kincaid, Jamaica
Översättare: Madeleine Reinholdsson
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8825302-6
Presentation av boken: En litterär essä om Jamaica Kincaids hemö Antigua. En modern klassiker som inspirerat forskning och populärkultur sedan den gavs ut 1988. En av de första böckerna som kultiverade tanken om hur kolonialismens fortsatt med den västerländska turismen, det utländska ägandet och offshorebankerna, och inte minst genom hur de nya regeringarna fortsatt betrakta sina folk som koloniserade. 
 
Titel: Underström
Författare: Bhatt, Sujata
Översättare: Birgitta Wallin
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247327-0
Presentation av boken: Den indiskfödda poeten Sujata Bhatt debuterade 1988 och behandlar i sitt viktiga och vittberesta författarskap teman som minnen, språk, hem och exil. Bhatt är en känslostark, sinnlig och filosofisk författare, en bro mellan språk och kultursfärer, som här för första gången presenteras med en egen bok på svenska.
 
Titel: Grunden den heliga
Författare: Dillard, Annie
Översättare: Niclas Nilsson
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247447-5
Presentation av boken: I mitten av 1970-talet slår sig författaren Annie Dillard ned vid Stillahavskusten, ensam med en katt, en spindel och ett fönster med havsutsikt. Under sina två år vid Pugetsundet ställer hon sig frågor om tid, verklighet, offerdöd och Guds vilja. Resultatet är en lysande essä om livets skönhet och grymhet.
 
Titel: Mishima, eller Tomhetens vision
Författare: Yourcenar, Marguerite
Översättare: Kristoffer Leandoer
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247461-1
Presentation av boken: I denna långa essä, skriven tio år efter Yukio Mishimas död, närmar Marguerite Yourcenar sig hans liv och verk med en känsla av både samhörighet och främlingskap. En essä som framstår som det mest klarsynta som sagts om författaren och personen Mishima – om hans framgångar och nederlag, om besattheten av handlingen och döden, om hans ärelystnad och mod.
 
Titel: Brev 1
Författare: Dickinson, Emily
Översättare: Lena Karlin
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247446-8
Presentation av boken: Dickinsons brev är en lika vital och viktig del av författarskapet som poesin – litteraturhistoriskt sett – och nödvändig läsning för den som vill sätta sig in i den amerikanska poetens tankeuniversum och vardagsliv. Volymen rymmer brev som framförallt visar på den ”privata” Dickinson. Många är skrivna under hennes ungdomsår och samtliga är skrivna till familjemedlemmar eller nära vänner. Brevmottagare: Susan Gilbert (Dickinson), Austin Dickinson, Louise & Frances Norcross, Samuel Bowles mfl.
 
Titel: Future
Författare: Gluchovskij, Dmitrij
Översättare: Mikael Nydahl
Utgivare: Ersatz
ISBN: 978-91-8789307-0
Presentation av boken: Future är en samhällskritisk dystopi som porträtterar det bistra politiska klimatet i dagens Ryssland. Med Gluchovskijs tidigare böcker på svenska har vi till och med nått dataspelande pojkar, men Future är en mycket mörk och allvarsam historia som inte är lika lättillgänglig.
 
Titel: Tema med variationer
Författare: Tuominen, Mirjam
Utgivare: Eskaton
ISBN: 978-91-98207651
Presentation av boken: Vad är så berörande i Tema med variationer? Där finns ett nytt, utomordentligt expressivt språk, som med hjälp av avbrott och branta övergångar ger prosan lyrisk täthet, associativ kraft och rörelse. Där finns mitt i svartsynen en ofta befriande, drastisk humor. Där finns till sist den djärva kompromisslöshet, som vi alltid förknippar med Tuominen, men som här framstår som än direktare i kraft av den språkliga nyvinningen.
 
Titel: Bröderna Grimm: inte bara Snövit. En biografi
Författare: Räder, Andréa
Översättare: sagor och citat översatta av Andrea Räder
Utgivare: Firma Andrea Räder
Illustratör: Anna Höglund
ISBN: 978-91-9835432-4
Presentation av boken: Första svenska (även nordiska) biografin om sagosamlarna och språkforskarna Jacob och Wilhelm Grimm. Genom att samla på kollektiva skatter, alltifrån enskilda ord till sagor och sägner, ville bröderna rädda skärvorna av ett kulturarv som höll på att utplånas under Napoleons erövringskrig. Sagosamlandet var ett vetenskapligt arbete, och det var främst kvinnor som började berätta sagor för bröderna. Biografin avslutas med femton nyöversatta och kommenterade sagor illustrerade av Anna Höglund.
 
Titel: Karin Ek: Med kinden mot gråberget
Författare: Brügge, Anne
Utgivare: h:ström - Text & Kultur
ISBN: 978-91-7327228-5
Presentation av boken: I denna biografi ges en ny bild av Karin Eks författarskap. Det sam­­tida kritiker såg som hänsynslös, kvinnlig egocentricitet eller oarti­­kulerade skrik är i själva verket ett omistligt inslag i det tidiga 1900-talets ångestdiktning. Karin Ek sätter en kvinnlig sensualitet i spel långt före de manliga primitivisternas entré. 
 
Titel: Doris Lessing : En författare i vår tid
Författare: Holmquist, Ingrid; Cavallin, Anna (red)
Utgivare: h:ström - Text & Kultur
ISBN: 978-91-7327225-4
Presentation av boken: Doris Lessings mångfasetterade verk är högaktuellt och angeläget i vår tid. Med ämnen som motsätt­ningar mellan kvinnor och män, barns utsatta situation, rasism, terror­ism och miljöförstöring, och med ett avancerat litterärt formspråk, engagerar och utmanar hennes författarskap och tvingar till eftertanke.
 
Titel: Eldstekel
Författare: Gustavsson, Krister
Utgivare: Kulturföreningen Lejd
ISBN: 978-91-8572535-9
Presentation av boken: En berättelse om att erövra och förlora sitt människovärde. Parasitärt och symbiotiskt föds och växer berättelser ur och med varandra. En smärta utan uppsåt sprider sig blint genom livet. Kärleken är en nåd men med låg sannolikhet. Med Eldstekel återvänder Krister Gustavsson till berättandet och anknyter därmed till sin roman Stadsflygaren från 1989 och tankeboken Vindbro från 2010.
 
Titel: Det rasande begäret efter liv
Författare: Mutt, Lotta
Utgivare: Kulturföreningen Lejd
ISBN: 978-91-8572534-2
Presentation av boken: De befinner sig i ett tillstånd av fritt fall, personerna i Lotta Muths nya novellsamling. Sjukpensionären Inga-Lill, bagladyn Beata, telefonförsäljaren Martina som tror att hon ska bli chef; alla har de låtit livet gå för långt och kanar ohjälpligt in i det okända. Ett okänt som finns både utanför och innanför dem själva.
 
Titel: Adua
Författare: Scego, Igiaba
Översättare: Helena Monti
Utgivare: Litteratursällskapet LS AB 
ISBN: 978-91-8815709-6
Presentation av boken: Adua är en högaktuell roman som sätter migration, rasism, tillhörighet och identitetsfrågor på sin spets. I denna gripande berättelse får vi följa tre personer som lämnar Somalia för Italien under tre olika historiska perioder: den italienska kolonialismen, Somalia på 1970-talet och nutiden, då Medelhavet har förvandlats till en grav under öppen himmel. 
 
Titel: Tre kortromaner: En okänd människas berättelse/Stäppen/Tre år
Författare: Tjechov, Anton
Översättare: Dahl, Staffan & Rydelius, Ellen
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645147-2
Presentation av boken: I Sverige är han mest känd för sina dramer, men internationellt är Anton Tjechov minst lika inflytelserik som prosaist. Den mer stämningsorienterade persongestaltningen, den impressionistiska miljöskildringen och ett verklighetsbegrepp beroende av perspektiv pekar fram emot modernism och postmodernism. Stäppen, En okänd människas berättelse och Tre år är vårt urval av Tjechovs klassiska kortromaner. Med ett nyskrivet förord av författaren och översättaren Nils Håkanson.
 
Titel: Svält
Författare: Hamsun, Knut
Översättare: Petersen, Henrik
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645981-2
Presentation av boken: Sommaren 1888 anländer Knut Hamsun till Köpenhamn, dåtidens kulturcentrum i Norden. Desillusionerad – euforisk – river han manuskriptet som skulle göra hans litterära karriär. Han stannar i staden, för nu vet han: Hamsun ska skriva »det som ingen ännu känner«, något litteraturen aldrig sett. »Nerverna« är på modet detta sekelskifte, men ingen text från tiden, och ingen senare, liknar Hamsuns Svält – i dag en lika omistlig klassiker som Kafkas romaner och Dostojevskijs Brott & straff.
 
Titel: Ut i det o-lösa
Författare: Gjessing, Signe
Översättare: Jäderlund, Ann
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7701093-7
Presentation av boken: På några få år har Signe Gjessing rönt status som en av Danmarks viktigaste poeter. Jämförelser har gjorts med storheter som Nelly Sachs, Arthur Rimbaud och Inger Christensen. I debutboken Ut i det o-lösa utforskar Signe Gjessing villkoren för livet och varat med en kosmisk tematik och genom att följa diktens egen logik – en dikt som skapar sitt eget universum. Av ett så ovanligt slag är Gjessings debutbok att en av svensk poesis stora tolkar den: I svensk översättning av Ann Jäderlund. 
 
Titel: Is
Författare: Kavan, Anna
Översättare: Törngren, Disa
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7499754-5
Presentation av boken: Is utspelar sig i den nukleära vintern efter ett kärnvapenkrig, då en ny istid råder på jorden. Vi följer bokens berättare på jakt efter ett skört väsen, en flicka med albinohår. Sökandet blir alltmer hallucinatoriskt, vi vet inte var vi är eller ens vad vi känner. Det största hotet är aturen själv, vars väggar av is breder ut sig över världen. Språket i Anna Kavans Is är som en dröm, återgiven under pressen av en verklig katastrof. Med ett nyskrivet förord av Helena Fagertun. 
 
Titel: I Love Dick
Författare: Kraus, Chris
Översättare: Axén, Annelie
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645982-9
Presentation av boken: Chris Kraus är en misslyckad experimentell filmmakare som snart ska fylla fyrtio. Hon är gift med den franska hippa kritikern Sylvère Lotringer, som undervisar vid Columbia University. Efter en middagsflört blir Chris mer och mer besatt av Sylvères kollega Dick. Chris Kraus autofiktiva debutroman är ett elektriskt och kompromisslöst utforskande av begär, kärlek och makt. Sedan I Love Dick utgavs har den fått status som en av de skarpaste och roligaste feministiska romanerna om erotisk besatthet.
 
Titel: Memorabilier
Författare: Swedenborg, Emanuel
Utgivare: Molin & Sorgenfrei Förlag
ISBN: 978-91-8751520-0
Presentation av boken: Emanuel Swedenborgs sista stora verk Vera Christiana Religio. "Den sanna kristna religionen", gavs ut i London år 1771, ett år före hans död. Det är en sammanfattning av hans teologi, Swedenborgs mest spridda och lästa verk. 
 
Titel: Levande och döda
Författare: Kang, Han
Översättare: Johansson, Eva
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714907-6
Presentation av boken: Med "Levande och döda" introduceras den mångfaldigt prisbelönta Han Kang på svenska. Hennes roman är ett stilistiskt mästerverk vars klara skönhet kontrasterar mot den brutala materian. Liksom en Primo Levi eller en Solsjenitsyn, tar hon sig an den stora och svåra frågan om människors handlingar, deras potential för grymhet och ömhet.
 
Titel: Stigen där spindlarna bygger bon
Författare: Calvino, Italo
Översättare: Hedenberg, Johanna
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714780-5
Presentation av boken: Debutromanen "Stigen där spindlarna bygger bon" utkommer nu för första gången på svenska. I bokens senare skrivna förord beskriver Italo Calvino själv omständigheterna kring dess utgivning. Som så många andra italienare tvångsrekryterades han till den Mussolinistödda milisen, men valde att fly och anslöt sig till ett partisanförband. I "Stigen där spindlarna bygger bon" skildrar han genom barnets blick sina erfarenheter av krigets vardag
 
Titel: Farväl till dem på land
Författare: Bakhtiari, Marjaneh 
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Parasto Backman 
ISBN: 978-91-7589155-2
Presentation av boken: I det främmande huset bor Parisa med sin pappa och farmor. Här finns killen som spelar på sin setar när han tror att ingen hör och så Maryam och hennes familj i rummet mittemot. Maryam som viskar om hemskheterna som Parisas pappa ska ha utfört i hemlandets fängelse. Men inte kan väl det stämma? För att söka tröst klamrar Parisa sig fast vid sin mammas röst, mamman vars blod svartnade av solen, och som nu finns kvar som ett minnesmärke på gården hemma. 
 
Titel: Du och jag mot världen
Författare: Becevic, Zulmir 
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Parasto Backman 
ISBN: 978-91-7589154-5
Presentation av boken: Det är sommar och han tänker att han ska skriva ett brev till Sveriges president och utlova högsta betyg i alla ämnen, bara hans pappa får komma hit. Men önskan om att vara till lags byts snart mot känslan av utanförskap.För inte så länge sedan var han bäst på fotboll och hade en tjej som han svurit trohet, men i det nya landet verkar inget han gör passa in. Och varför förstår inte omgivningen att det mörker han bär på inte kan suddas ut?
 
Titel: Krukan
Författare: Pirandello, Luigi 
Översättare: Catharina Wallström
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Lisa Benk
ISBN: 978-91-7589174-3
Presentation av boken: don Lollò Zirafa är allt annat än en älskvärd person, istället ägnar han sina dagar åt att anklaga grannarna i den sicilianska hemorten för de minsta av förseelser. Och på den egna olivgården styr han arbetarna med järnhand. Men det han vaktar allra mest är den nya kruka som köpts in för fyra onza och som ska fyllas med årets skörd. Så en dag händer det otänkbara, krukan går itu…
 
Titel: Till rum nitton
Författare: Lessing, Doris 
Översättare: Alva Dahl
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Lisa Benk
ISBN: 978-91-7589172-9
Presentation av boken: Susan och Matthew lever ett förnuftigt liv i Richmond med sina fyra barn. Deras år tillsammans har kantats av kloka beslut som lett till välstånd och lycka. Inte heller klandrar de varandra för den begynnande tristess som sakta smugit sig in i deras tillvaro. Till och med när Matthew erkänner en tillfällig otrohet är Susan förstående. Ändå kan hon inte helt slå ifrån sig känslan av rastlöshet, av att vara en främling i sitt eget hus. Behovet av en egen plats blir allt mer central.
 
Titel: Eller: Problemet är att han älskar honom
Författare: Folkhammar, Kristofer 
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Lisa Benk
ISBN: 978-91-7589165-1
Presentation av boken: I novellen Eller: Problemet är att han älskar honom återvänder Folkhammar till skolmiljön och dess strikta maktlekar, men utan den drömska förhöjning som präglade Magisterlekarna . Vilken svensk nittiotalsverklighet ligger bakom romanens vision om en plats där homosexualiteten är norm?
 
Titel: Villkorlig barndom
Författare: Fjellström, Roger
Utgivare: OrdStröm, ord & bildkonst
ISBN: 978-91-8619846-6
Presentation av boken: Villkorlig barndom är första delen i en tänkt memoarsvit, period 1945 till 1964. Det är en skildring av en kärleksfattig, stum och minneslös uppväxt, där tips och lottsedlar utgjorde konstanten. Genom ständiga flyttningar från Boden i Norrbotten till Stockholms förorter sker en klassresa från fattigdom till medelklasstillvaro, vilken också är en flykt undan gömda tragedier som uppdagas i berättelsen.... 
 
Titel: Paradiset VII, Den systematiska samlingen
Författare: Rönnegård, Per; Dahlman, Britt (Red)
Översättare: Per Rönnegård och Britt Dahlman
Utgivare: Silentium Halldorf HB
ISBN: 978-91-9803508-7
Presentation av boken: Apophtegamata Patrum utgör monastiska texter från senantiken inom området för filosofi och religion, skrivna i formen av så kallade "tänkespråk". Texterna som är från 300-400 talet har haft ett bestående inflytande inom utbildning och i klosterliv. I Paradiset VII är originaltexten på klassisk grekiska tryckt tillsammans med den nygjorda svenska översättningen.
 
Titel: Självförtröstan
Författare: Emerson, Ralph Waldo
Översättare: Ola Klippvik
Utgivare: Vikbopress
ISBN: 978-91-6391963-3
Presentation av boken: Self-Reliance (Självförtröstan) är den amerikanska litteraturens mest signifikativa dokument. Ralph Waldo Emerson (1803-1882) brukar kallas Amerikas första författare. Detta epitet har essän Self-Reliance/Självförtröstan till inte ringa del förärat honom. Här utvecklar han sina idéer om falsk konformism, befängd konsekvens och mänskligt självförtroende på ett sätt som saknar motstycke i litteraturhistorien.  

Header logo