Skönlitteratur för vuxna

Skönlitteratur för vuxna, fördelning av medel, andra fördelningstillfället år 2017.


Titel: Efterlämnat
Författare: Norén, Lars
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0017034-9
Presentation av boken: Efterlämnat är ett tredje prosaverk av Lars Norén efter Filosofins natt och Ingen. Han har senast givit ut en ny dagboksvolym, En dramatikers dagbok 20132015. 
 
Titel: Chow Chow
Författare: Hallberg, Anna
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0016137-8
Presentation av boken: Anna Hallbergs nya bok är vidare än de tidigare, en diktsamling i egentlig mening, men också en konsekvent fortsättning på hennes poesi. Dödsmedvetande, klang, ordens taktila sidor. Chow Chow rör sig över ett flertal språkliga och geografiska platser, upprättar nya rum och försöker hantera de befintliga. Ett slags mikroberättelser eller nedslag där utsattheten och uppmärksamheten är som störst. 
 
Titel: Förföljarna
Författare: Florin, Magnus 
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0015902-3
Presentation av boken: ”En berättelse tål inte likgiltighet. Om man inte vill veta, då händer ingenting.” Genom förföljandets konst möts de och sitter nu på hotellet där Mästaren får honom att lova att lyssna. Mästaren berättar om vaktmästaren på museet som töms på saker och fylls igen, om den gröna bänken där han stämde möte med en kvinna som fick honom att lova att lyssna. Om åhöraren tror på berättelsen fortsätter den.
 
Titel: Sprängskiss av en jaktberättelse
Författare: Smedberg, Åke
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0015538-4
Presentation av boken: ”Livet. Ett djävla godståg som bara rullar på.” Det är en utsaga som svävar över samlingens alla gestalter, alldeles plötsligt befinner de sig som på ett sluttande plan. Och hur det blev som det blev, eller gick som det gick, finns det egentligen inga svar på. Med stark solidaritet skildrar Åke Smedberg människor som tycks ha passerat sitt sista vägskäl, men där det oväntade ändå finns invävt som möjlighet, en dold farled.
 
Titel: Den sista resan
Författare: Diski, Jenny
Översättare: Cecilia Franklin
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
ISBN: 978-91-5011925-1
Presentation av boken: När Jenny Diski i augusti 2014 får diagnosen obehandlingsbar lungcancer med ”två till tre år kvar att leva” vet hon inte hur hon ska reagera. Som författare bestämmer hon sig för att skriva om livet med sjukdomen. Och om sin femtio år långa komplicerade vänskap med nobelpristagaren Doris Lessing, under fyra stormiga år bodde de under samma tak. Berättelsen inifrån ger en bild av Doris Lessing som ingen annan hade kunnat ge, en bild som ger ett helt nytt läsesätt till Lessings böcker.
 
Titel: Lorînên sevê (Hymner till natten) 
Författare: Karahan, Enwer
Utgivare: Apec Förlag AB
ISBN: 978-91-8833310-0
Presentation av boken: Enwer Karahan (född 1962) är en modern kurdisk författare. Han föddes i stadsdelen Derik i Mardin provinsen i sydöstra Turkiet. Hans artiklar har publicerats i flera tidningar som Medya Gunesi , Jiyana nu , och Roj . Han lämnade Turkiet och emigrerade till Sverige 1997. Han var redaktör för Berbang , officiella organ för Kurdiska Riksförbundet i Sverige (FKKS). [2] Han har publicerat flera novellsamlingar. Han är en flitig bidragsgivare till online kurdiska tidningar. 
 
Titel: Pengar från Hitler
Författare: Denemarková, Radka
Översättare: Eriksson, Karin
Utgivare: Aspekt förlag
Illustratör: Fuková, Eva
ISBN: 978-91-979100-8-8 
Presentation av boken: I Pengar från Hitler återvänder en judisk flicka från andra världskrigets koncentrationsläger till sin tjeckiska hemby – bara för att finna att inget längre är som det varit och att ingen återkomst är möjlig. Efter murens fall söker hon upprättelse, men historien kastar långa skuggor in i samtiden och byns invånare skyr inga medel för att dölja de brott som begåtts.
 
Titel: Damen med hunden
Författare: Tjechov, Anton
Översättare: Samuelson, Bengt
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742462-8
Presentation av boken: Följande elva noveller ingår: Damen med hunden, Danspianisten, Berättelse utan slut, Jägaren, Vadet, Posten, Med Anna om halsen, I främmande land, Efter teatern, Bröllopsbesvär, Agafja. Översättning och efterord Bengt Samuelson. 
 
Titel: En dag före domedagen
Författare: Kasmai, Sorour 
Utgivare: Baran förlag
ISBN: 978-91-8546370-1
Presentation av boken: Boken är en roman skriven av den persiska kvinnliga författare Sorour Kasmaei bosatt i exil i Paris. Det är hennes första bok på Persiska.
 
Titel: Det sista berget
Författare: Matur, Bejan
Översättare: Turhan Kayaoglu
Utgivare: Black Island Books
ISBN: 978-91-8611596-8
Presentation av boken: Bejan Matur, född 1968 i Maras, debuterade 1996 med den prisade diktsamlingen Rüzgâr Dolu Konaklar (Vindfyllda slott). Hon är influerad av sin barndoms muntliga tradition i det kurdiska östra Anatolien med vilken hon skapar en mystisk värld av suggestiva bilder och religiösa symboler. Med dessa spinner hon en väv där naturen stundtals identifieras som en moder. Kvinnor har en central roll i Maturs diktvärld. I avdelningen Ödets hav skildrar hon det öde många flyktingar möter på Medelhavet.
 
Titel: Stechlin
Författare: Fontane, Theodor
Översättare: Björnsson, Anders
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353809-1
Presentation av boken: I Theodor Fontanes sista roman möter vi Dubslav von Stechlin, en adelsman som har accepterat att livet har sin gång och att han spelar på sista melodin. Samtidigt ser han sina skyldigheter mot historien, trakten och sitt eget samvete att kapitulera på det rätta sättet för en ståndsperson. Med sjön Stechlin som kokar av påstådda vulkaniska portaler till andra delar av världen som bakgrund skildras en begravning och en förlovning. 
 
Titel: Syndavittnet
Författare: Hagberg, Mattias
Utgivare: Bokförlaget Atlas
ISBN: 978-91-7389530-9
Presentation av boken: December 1917. På en isolerad ö i Norra ishavet lever prästen Sakarias med sin piga. Hans makt över kolonin är oinskränkt, och han styr sin församling med järnhand. Så hittar några av fiskarna en halvt ihjälfrusen rysk matros på isen. Han bär med sig nyheter från fastlandet. Omedelbart förändras allting.
 
Titel: Ibland är man lessen ibland är man glad
Författare: Montelius, Martina
Utgivare: Bokförlaget Atlas
ISBN: 978-91-7389521-7
Presentation av boken: Ibland är man lessen ibland är man glad är en skräckinjagande melodram om människor som är så hjälplösa i sina försök att älska att kärleken blir ondskefull.
 
Titel: Utan logik i Kassel
Författare: Vila-Matas, Enrique
Översättare: Yvonne Blank
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8825303-3
Presentation av boken: Utan logik i Kassel handlar om författaren Enrique som blir inbjuden till den tyska staden Kassel och konstutställningen Documenta. Hans uppdrag är att sitta på en kinakrog och skriva inför publik, som en installation inom ramen för utställningen. Väl på plats förstår han ingenting, varken av sitt uppdrag, av den märkliga samtidskonsten eller av språken som talas runtomkring honom, men han lyckas ändå skapa en alldeles egen mening av alltihop. En briljant och rolig roman, enligt Times Literary S
 
Titel: Va shab najva kard Annabel Lee
Författare: Bruno K. Öijer
Översättare: Katayoun Keshavarzi, Robab Moheb
Utgivare: Café 60 Media
ISBN: 978-91-9833773-0
Presentation av boken: Översättning av Bruno K. Öijers Och natten viskade Annabel Lee på persiska
 
Titel: Och sen då?
Författare: Yi, A
Översättare: Eva Ekeroth
Utgivare: Chin Lit Publishing AB
Illustratör: Si You form, Deyan Georgiev foto
ISBN: 978-91-8822718-8
Presentation av boken: Det lackar mot sommarlov och en ung kille dödar sin skolkamrat och flyr sedan med polisen hack i häl. Vad är det som gör att en ung människa tar en annans liv? Vi får följa med in i en ung mördares hjärna och åka berg- och dalbana på de tankebanor och historier han irrar in sig på för att hålla sig sysselsatt i sin rotlösa tillvaro. Det här är ingen kriminalroman utan en historia med eko av Camus existentialism. A Yi anses vara en av de viktigaste författarrösterna i Kina just nu.
 
Titel: Döden i Reval
Författare: Bergengruen, Werner
Översättare: Anders Björnsson
Utgivare: Dialogos Förlag AB
ISBN: 978-91-7504315-9
Presentation av boken: I denna samling noveller skildrar den tyske författaren Werner Bergengruen (1892-1964) de många döda som lever sitt eget liv i den gamla tyska staden Reval, dagens Tallinn. Döden i Reval kan närmare beskrivas som en rad groteska och humoristiska historietter - kuriösa berättelser som knyts samman av de dödas närvaro och dödens olika skepnader. De tillkom på trettiotalet och speglar en svunnen tid i de tysk-baltiska trakter som stått under såväl svenskt som ryskt herravälde.
 
Titel: Allt jag begär
Författare: Brüllhoff, Henning 
Utgivare: Dockhaveri
ISBN: 978-91-8718320-1
Presentation av boken: Allt jag begär är en litterär dissekering av den manliga blicken inifrån en kropp som skaver mot sina kanter. Det är en ömsint, uppriktig och livsfarlig begärsutredning. Berättarens minnesutredning varvas med scener ur skådespelerskan Lana Clarksons liv och omständigheterna kring hennes död.
 
Titel: Ingenstans att vila sitt huvud
Författare: Frenkel, Françoise
Översättare: Ulla Bruncrona
Utgivare: Elisabeth Grate Bokförlag AB
ISBN: 978-91-8649751-4
Presentation av boken: År 1921 öppnar Françoise Frenkel, polskjudisk bokälskare och frankofil, den första franska bokhandeln i Berlin, Bokens Hus. Ingenstans att vila sitt huvud är hennes berättelse om de tidiga lyckliga åren med en trogen kundkrets och senare om förföljelser under nazismen som tvingar henne att fly till Frankrike där hon hoppas finna en fristad. Men det blir ett liv som flykting hon lever till den dag 1943 hon i hemlighet lyckas ta sig över gränsen till Schweiz.
 
Titel: Faderns yrke
Författare: Chalandon, Sorj
Översättare: Jan Stolpe
Utgivare: Elisabeth Grate Bokförlag AB
ISBN: 978-91-8649753-8
Presentation av boken: Det är 1960-tal. Émile är 12 år och bor med sina föräldrar i en stad i Frankrike.Fadern skryter för sin son med att bl.a. ha varit sångare, mästare i judo, hemlig agent och rådgivare till General de Gaulle.I Émiles ögon är fadern en hjälte.Men där finns också våldsamheten och "uppfostringsanstalten", garderoben, där Émile tvingas tillbringa natten. Èmile beklagar sig inte, dömer inte. Han försöker bara överleva sin fars galenskap och vara den son som hans far förväntar sig att han ska vara.
 
Titel: Gångtunneln. Urbana erfarenheter i svensk ungdomslitteratur 1890–2010
Författare: Wistisen, Lydia
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247487-1
Presentation av boken: I sin avhandling undersöker Lydia Wistisen hur varierande urbana erfarenheter integrerats i svensk ungdomslitteratur från 1800-­talets slut till början 2000-talet.
 
Titel: Cell. Samling
Författare: Smith, Amalie
Översättare: Jonas Rasmussen
Utgivare: Ellerströms Förlag
Illustratör: Amalie Smith
ISBN: 978-91-7247482-6
Presentation av boken: Ett kärlekspar utsätts för svåra prövningar när en av dem insjuknar i cancer. Det som varit solitt och enat glider plötsligt isär, och den eviga kärleken som föreställning sätts på prov. ”Kan man älska någon när man måste”, undrar diktjaget, och svaren på frågan är långt ifrån entydiga.
 
Titel: Kreisleriana
Författare: Hoffmann, E.T.A.
Översättare: Lars Nyberg
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247473-4
Presentation av boken: E.T.A. Hoffmanns romaner och fantastiska berättelser står i ett märkligt, konfliktfyllt förhållande till det framväxande preussiska militär-, ämbets- och affärssamhället. Kapellmästaren Johannes Kreisler, huvudperson i Kreisleriana är sinnebilden för den romantiske konstnären. Lars Nybergs skickliga översättning placerar Kreisler mitt i vår tids ytliga och moraliskt bankrutta framgångssamhälle.
 
Titel: Bröderna Grimm: inte bara Snövit. En biografi
Författare: Räder, Andréa
Översättare: sagor och citat översatta av Andrea Räder
Utgivare: Firma Andrea Räder
Illustratör: Anna Höglund
ISBN: 978-91-9835432-4
Presentation av boken: Första svenska (även nordiska) biografin om sagosamlarna och språkforskarna Jacob och Wilhelm Grimm. Genom att samla på kollektiva skatter, alltifrån enskilda ord till sagor och sägner, ville bröderna rädda skärvorna av ett kulturarv som höll på att utplånas under Napoleons erövringskrig. Sagosamlandet var ett vetenskapligt arbete, och det var främst kvinnor som började berätta sagor för bröderna. Biografin avslutas med femton nyöversatta och kommenterade sagor illustrerade av Anna Höglund.
 
Titel: Tre guineas
Författare: Woolf, Virginia
Översättare: Margareta Backgård
Utgivare: h:ström - Text & Kultur
ISBN: 978-91-7327229-2
Presentation av boken: Här presenteras Virginia Woolfs klassiska långessä "Tre guineas" i nyöversättning av Margareta Backgård, som tidigare även översatt "Åren". Boken är försedd med en inledning av Lisbeth Larsson, professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.
 
Titel: På fältlatin (dikter i urval)
Författare: Seiler, Lutz 
Översättare: Ludvig Berggren
Utgivare: Kulturföreningen Faethon
Presentation av boken: på fältlatin är ett urval ur pech & blende (2000), vierzig kilometer nacht (2003) och im felderlatein (2010). Boken introducerar den tyske poeten Lutz Seiler som är en av de viktigaste företrädarna för den nya tyska litteraturen efter murens fall. Han har givit ut flera diktsamlingar, noveller, essäer och en roman, och tillhör idag Tysklands främsta poeter och för sina verk har han tilldelats flera litterära priser, senast Deutscher Buchpreis för romanen Kruso (2014).
 
Titel: Vattenspegel
Författare: Brodsky, Joseph
Översättare: Bengt Jangfeldt
Utgivare: Kulturföreningen Faethon
ISBN: 978-91-9835561-1
Presentation av boken: Joseph Brodskys essä Vattenspegel beskriver hans innerliga relation till staden Venedig, en stad han ofta besökte och där han ligger begraven. Boken kom tidigare i svensk översättning av Bengt Jangfeldt som var Brodskys nära vän. Den översattes från Brodskys manuskript och utkom före det amerikanska originalet. Dock hade Brodsky skrivit om mycket. Nu finns för första gången Brodskys essä i fullständigt skick på svenska i en formidabel nyöversättning.
 
Titel: Det rasande begäret efter liv
Författare: Mutt, Lotta
Utgivare: Kulturföreningen Lejd
ISBN: 978-91-8572534-2
Presentation av boken: De befinner sig i ett tillstånd av fritt fall, personerna i Lotta Muths nya novellsamling. Sjukpensionären Inga-Lill, bagladyn Beata, telefonförsäljaren Martina som tror att hon ska bli chef; alla har de låtit livet gå för långt och kanar ohjälpligt in i det okända. Ett okänt som finns både utanför och innanför dem själva.
 
Titel: Memorabilier
Författare: Swedenborg, Emanuel
Utgivare: Molin & Sorgenfrei Förlag
ISBN: 978-91-8751520-0
Presentation av boken: Emanuel Swedenborgs sista stora verk Vera Christiana Religio. "Den sanna kristna religionen", gavs ut i London år 1771, ett år före hans död. Det är en sammanfattning av hans teologi, Swedenborgs mest spridda och lästa verk. 
 
Titel: Arbete och struktur
Författare: Herrndorf, Wolfgang
Översättare: Hörmander Plewka, Anna
Utgivare: Nilsson Literary AB
ISBN: 978-91-8815515-3
Presentation av boken: 2010 blev författaren Wolfgang Herrndorf diagnosticerad med en obotlig hjärntumör. Han startade då bloggen Arbete och struktur där man fick följa hans arbete med romanen ”Tschick och hans tankar kring livet, sjukdomen och döden. Bloggen, som blandade allvar med humor, blev snabbt mycket uppskattad och fick tusentals följare. Den 26 augusti 2013 gick Herrndorf ner till Hohenzollernkanal i Berlin och sköt sig med en revolver som han skaffat för att själv kunna rå över när och hur han skulle dö. 
 
Titel: Åkern är världen
Författare: de Jong, Dola
Översättare: Holmer, Per
Utgivare: Nilsson Literary AB
ISBN: 978-91-8815521-4
Presentation av boken: Aart och Lies är ett judiskt par som flyr från Nederländerna i början av andra världskriget för att slå sig ned i ett nordafrikanskt land, med förhoppningar om vidare färd till USA. Med sig har de sin lille son och sex flyktingbarn som de träffat på under resan. De bosätter sig i en husbil och försöker så gott det går att leva på vad åkerjorden ger. Men tillvaron blir inte som de tänkt sig och de får utstå en rad prövningar. Skördarna blir allt magrare och kampen för överlevnad alltmer desperat.
 
Titel: Jag bekänner
Författare: Cabré, Jaume
Översättare: Nordenhök, Jens
Utgivare: Nilsson Literary AB
ISBN: 978-91-8815510-8
Presentation av boken: När Adrià Ardèvol får diagnosen alzheimer bestämmer han sig för att skriva ner sin livshistoria innan sjukdomen blir alltför svår. Genom porträttet av faderns Storionifiol presenterar han en krönika både om sitt eget liv och om Europas historia under ett par hundra år. Det blir en berättelse om låtsaslekarna med Black Eagle och Sheriff Carson. Om kärleken till Sara och vänskapen med Bernat. Om skuld och försoning, och om den mänskliga naturens ondska såväl som om livets och konstens skönhet.
 
Titel: Tecken som föregår jordens undergång
Författare: Herrera, Yuri
Översättare: Cederroth, Maria
Utgivare: Nilsson Literary AB
ISBN: 978-91-8815514-6
Presentation av boken: Makina har lärt sig hur man som ung kvinna överlever i Mexikos tuffa matchokultur. En dag får hon uppdraget att ta sig över gränsen till USA. Dels för att lämna ett brev till sin bror, dels för att leverera ett mystiskt paket. Resan innebär en mängd utmaningar. För Makina blir det inte bara en färd till ett nytt land, utan även en inre resa som förändrar hennes liv. När hon slutligen möter sin bror inser hon att inget kan bli som det en gång var. Och att återvända hem ter sig alltmer omöjligt.
 
Titel: Den tid då ljuset avtar
Författare: Ruge, Eugen
Översättare: Delblanc, Aimée
Utgivare: Nilsson Literary AB
ISBN: 978-91-8815511-5
Presentation av boken: I slutet av 40-talet flyr den hängivne socialisten Wilhelm Umnitzer till Mexiko men återvänder senare för att hjälpa till med skapandet av DDR. 50 år därefter får hans sonson Alexander cancer och beslutar sig för att även han resa till Mexiko. Kvar blir fadern Kurt, historikern som efter 10 år i Stalins Gulag börjat tvivla på de socialistiska idéerna. Under ett halvt sekel får vi följa familjen Umnitzers liv, i en storslagen krönika fylld av humor och allvar, kärlek och hat, glädje och sorg.
 
Titel: Vedersakarens död
Författare: Keilson, Hans
Översättare: Karlsson, Nina Katarina
Utgivare: Nilsson Literary AB
ISBN: 978-91-8815513-9
Presentation av boken: "Vedersakarens död" är skriven som en dagbok med anomym berättaren. Vi får veta att hans tillvaro förändrades dramatiskt då han i tioårsåldern plötsligt inte får vara med i skolkamraternas lekar. Några år senare nekas han arbete på grund av sitt ursprung. Att B. är identisk med Hitler står klart. Men det faktum att hans namn aldrig nämns, och att ord som nazism, judisk eller Tyskland inte förekommer, gör det här till en tidlös berättelse som kan appliceras på händelser även i vår egen tid. 
 
Titel: Omvägen
Författare: Bakker, Gerbrand
Översättare: Holmer, Per
Utgivare: Nilsson Literary AB
ISBN: 978-91-8815512-2
Presentation av boken: En främmande kvinna slår sig ner på en bondgård i Wales, med en skock vita gäss som enda sällskap. Hon kallar sig Emelie, efter poeten Emily Dickinson. En dag knackar en ung man på dörren och ber om hjälp. Han får lov att stanna över natten – men blir kvar längre än så. Hemma i Holland letar Emelies make förtvivlat efter sin försvunna hustru. På självaste julafton tar han färjan över Nordsjön för att följa ett spår. Frågan är om han kommer att hitta henne. Och vad händer om han gör det?
 
Titel: Komedi i moll
Författare: Keilson, Hans
Översättare: Nilsson, Henrik B
Utgivare: Nilsson Literary AB
ISBN: 978-91-8815505-4
Presentation av boken: Wim och Marie är ett helt vanligt par som lever i Holland under den tyska ockupationen. Men de bär på en hemlighet sedan flera månader tillbaka har de en judisk man, Nico, gömd i sitt hem. Ingen har hittills fattat någon misstanke, men när Nico plötsligt blir sjuk i lunginflammation och dör uppstår problem: hur ska de göra för att bli av med kroppen? Deras försök blir mitt i allvaret nästan komiska. Och i ett av världshistoriens värsta skeenden kan en komedi lätt förvandlas till tragedi.
 
Titel: Slag
Författare: Grönlund, Lena Bezawork
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307379-8
Presentation av boken: Fikirte och hennes far binds samman av boxningen. Med den som fond berättar Lena Bezawork Grönlund på en lågmäld, lyrisk prosa om deras möte med åttiotalets Sverige, om det Etiopien de lämnade och ständigt förhåller sig till, om vänskap och kärlek, men också om rasismen de utsätts för. 
 
Titel: Skapelsen
Författare: Espmark, Kjell
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307526-6
Presentation av boken: Skapelsen är ännu ofullbordad. Och det är er den hoppas på. De orden vill en av gestalterna i Kjell Espmarks nya diktsamling Skapelsen viska i sina efterkommandes drömmar. Tillsammans med några kända röster ur dödsriket är han en av de många anonyma som talar ur krig, flykt och förföljelse. Skapelsen är ett återkommande motiv i Kjell Espmarks författarskap med profeten Hesekiels ord: Blås på dessa dräpta och ge dem liv! Den nya boken samlar upp trådarna i Espmarks poetiska verk. 
 
Titel: En människa tvättar sig ren i en sjö
Författare: Stenroth, Felicia
Utgivare: Norstedts Förlag AB
Illustratör: Felicia Stenroth
ISBN: 978-91-1307498-6
Presentation av boken: Om en mor och ett barn, om barndomen och frånvaron, om generationer som följer på varandra, om platser och föremål som laddats med innebörd men nu åter är tomma. I enkla, precisa, drabbande bilder skildrar Felicia Stenroth sorgen över en bortgången mor i sin första diktsamling, efter två uppmärksammade romaner. 
 
Titel: Ängeln i posthuset
Författare: Salomonsson, Anita
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307650-8
Presentation av boken: I flera uppskattade romaner har Anita Salomonsson skildrat till synes obetydliga men verkliga livsöden fån Västerbotten i skönlitterär form. I Ängeln i posthuset har turen kommit till hennes moster, Elin Wiktoria Karlsson. Berättelsen följer Elin från barndomen, via en olycklig kärlekshistoria, tills hon som vuxen och ogift efterträdde sin far som postmästare
 
Titel: Mellan öarna i de långa sunden
Författare: Modig, Jonas
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307653-9
Presentation av boken: Jonas Modigs nya diktsamling "Mellan öarna i de långa sunden" rör sig mellan det naturlyriska och allmänmänskliga. Årstider kommer, vänner lämnar och det outsägliga är oss samtidigt alldeles nära. 
 
Titel: Det vi förlorade i elden
Författare: Enriquez, Mariana
Översättare: Hanna Axén
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307263-0
Presentation av boken: I Mariana Enriquez tolv suggestiva noveller möter vi bl.a. kvinnor som tänder eld på sig själva i protest mot våld i hemmet, uttråkade tonårsflickor som drogar sig , gatubarn som mördas, ett övergivet hus som slukar besökande. Dirty realism blandas med skräcken i Edgar Allan Poes berättelser och det surrealistiska i Julio Cortázars när Mariana Enriquez tar tempen på det mentala tillståndet i 2000-talets Argentina.
 
Titel: Om våren
Författare: Knausgård, Karl Ove
Översättare: Staffan Söderblom
Utgivare: Norstedts Förlag AB
Illustratör: Anna Bjerger
ISBN: 978-91-1307201-2
Presentation av boken: Tillsammans ska en far och hans tre månader gamla dotter genomföra en resa i ett vårvaknande Skåne för att besöka dotterns mor som ligger på sjukhus. Under resan berättar han om sig själv och om kärleken, den kravlösa som glöder svagt genom hela livet, den kärlek som han nu vill ska låta omsluta den nyfödda dottern.
 
Titel: En enastående karriär
Författare: Engberg, Martin
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307475-7
Presentation av boken: Jonas akademiska karriär slutar med platt fall under förnedrande former. Hans handledare är däremot allt som Jonas bara kan drömma om. Så väcks en tanke på revansch och Jonas lockar med honom ner i universitetsbibliotekets labyrintlika bokmagasin med ett tidigare okänt brev av Foucault som lockbete. 
 
Titel: Finna sig
Författare: Lidbeck, Agnes
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307532-7
Presentation av boken: Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av en sjukdom faller det på Anna att vårda honom fram till hans död. I alla dessa skeenden är hon klaustrofobiskt låst, styrd av en sträng disciplin, som i stunder ändå känns paradoxalt befriande. Agnes Lidbecks debut är en resonerande undersökning av ständigt omdebatterade kvinnoroller. 
 
Titel: Eller: Problemet är att han älskar honom
Författare: Folkhammar, Kristofer 
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Lisa Benk
ISBN: 978-91-7589165-1
Presentation av boken: I novellen Eller: Problemet är att han älskar honom återvänder Folkhammar till skolmiljön och dess strikta maktlekar, men utan den drömska förhöjning som präglade Magisterlekarna . Vilken svensk nittiotalsverklighet ligger bakom romanens vision om en plats där homosexualiteten är norm?
 
Titel: Farväl till dem på land
Författare: Bakhtiari, Marjaneh 
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Parasto Backman 
ISBN: 978-91-7589155-2
Presentation av boken: I det främmande huset bor Parisa med sin pappa och farmor. Här finns killen som spelar på sin setar när han tror att ingen hör och så Maryam och hennes familj i rummet mittemot. Maryam som viskar om hemskheterna som Parisas pappa ska ha utfört i hemlandets fängelse. Men inte kan väl det stämma? För att söka tröst klamrar Parisa sig fast vid sin mammas röst, mamman vars blod svartnade av solen, och som nu finns kvar som ett minnesmärke på gården hemma. 
 
Titel: Du och jag mot världen
Författare: Becevic, Zulmir 
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Parasto Backman 
ISBN: 978-91-7589154-5
Presentation av boken: Det är sommar och han tänker att han ska skriva ett brev till Sveriges president och utlova högsta betyg i alla ämnen, bara hans pappa får komma hit. Men önskan om att vara till lags byts snart mot känslan av utanförskap.För inte så länge sedan var han bäst på fotboll och hade en tjej som han svurit trohet, men i det nya landet verkar inget han gör passa in. Och varför förstår inte omgivningen att det mörker han bär på inte kan suddas ut?
 
Titel: Vägen till det stora kanske
Författare: Leandoer, Kristoffer
Utgivare: Pequod Press / Absent AB
ISBN: 978-91-8661737-0
Presentation av boken: Solen skiner i Kristoffer Leandoers nya dikter. Solen skiner, molnen rusar över himlen och tiden går så fort. Vägen till det stora kanske är lång och slingrande, det finns så mycket att titta på, det finns så mycket att skriva om, men plötsligt är man nästan framme, plötsligt är det bråttom om man vill hinna förstå: Vad gör folk hela dagarna? Vad gjorde jag egentligen på jobbet? Vägen till det stora kanske är full av överraskningar, men den största är nog att man faktiskt kommer fram!
 
Titel: Storm i den pelare som bär
Författare: Lundberg, Andreas
Utgivare: Pequod Press / Absent AB
ISBN: 978-91-8661738-7
Presentation av boken: Den svårt deprimerade är som den där japanske soldaten som var förvissad om att andra världskriget fortsatte, och som avfärdade alla tecken på motsatsen med att det var propaganda från fienden. Förskansad i djungeln i trettio år efter krigsslutet fortsatte han striden. Lika fanatiskt hängiven avvisar den deprimerade allt som strider mot den egna verklighetsuppfattningen, och drar sig djupare och djupare in i vansinnets skogar. Alternativet är otänkbart. Han ensam hörsammar sanningen.
 
Titel: Huset på Saint Pauls väg
Författare: Tremblay, Lise
Översättare: Elin Svahn
Utgivare: Rámus Förlag HB
ISBN: 978-91-8670365-3
Presentation av boken: I ett vitt rum på ett psykiatriskt sjukhus besöker författaren sin mor och påminns samtidigt om det blå rummet där hon ett år tidigare följde sin fars sista andetag. Hon tänker tillbaka på sitt och föräldrarnas liv präglat av sin mors ångest och en uppväxt som formades av galenskap, smärta och där alla försökte fly undan öppna spår från det förflutna. Huset på Saint Pauls väg är en kort men intensiv och smärtsamt gripande berättelse som blir till en dubbel avskedsceremoni och föräldrafarväl.
 
Titel: Var hemlig och gläds
Författare: Malmberg, Carl-Johan
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622527-0
Presentation av boken: Nobelpristagaren WILLIAM BUTLER YEATS är en av förra seklets mest betydande poeter. Carl-Johan Malmberg har läst och värdesatt honom under hela sitt vuxna liv. Här tecknar han ett porträtt i helfigur i en mycket egensinnig och djupt personlig bok om Yeats originalitet, hans liv och hans dikt. Boken består av ingående läsningar av nyckeltexter i Yeats poesi, dramatik och prosa. Utifrån dem skildras hans liv och tid, vilket gör framställningen till en utmärkt introduktion till författarskapet
 
Titel: Gratulerar till din förgörelse
Författare: Ito, Hiromi
Översättare: Johanne Lykke Holm & Lisa Pääjärvi
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4623029-8
Presentation av boken: I Wahlström & Widstrands serie Internationell poesi introduceras nu ett av Japans mest spännande författarskap. Hiromi Ito har gjort sig känd för sin radikala feministiska poesi. En berättande, vital och politisk dikt som inte drar sig för att ta ut svängarna.
 
Titel: Rosor skador
Författare: Tunedal, Jenny
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4623276-6
Presentation av boken: Rosor skador är dikt om minnesförlust och dödssjukdom. Om dementa gamla flickor som springer eller hasar i rosa korridorer på de låsta avdelningarna. Om abdikerade mödrar som stormar fram på hedar med en eld som brinner i huvudet. Om dottern som den som ropar i avgrunden. Det är en bok som vill tala om minnesförlust och kärleksförlust och som vill få de tröstlösas röster att tala; ur glömskan och om bortglömdheten.
 
Titel: Nerverna
Författare: Nyman, David
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4623162-2
Presentation av boken: Året är 1942. När Ida Broman blir psykotisk och läggs in på sinnessjukhus förlorar maken Ivar kontrollen över tillvaron: han tvingas sälja sin lanthandel och lämna bort sin son. Trettio år senare, efter Idas död, återförenas far och son och försöker långsamt hitta tillbaka till varandra. Nerverna är ett familjedrama, en varm och gripande berättelse om en dysfunktionell familj i ett folkhemssverige utan plats för de avvikande.
 
Titel: Vi söker ett sammanhang: Arthur Segal, Sonia Delaunay, Kasimir Malevitj och den östjudiska shtetteln
Författare: Sandqvist, Tom
Utgivare: Östlings Bokförlag Symposion AB
ISBN: 978-91-8748320-2
Presentation av boken: Hur den ”typiska” judiska småstaden ut i Östeuropa före Förintelsen? Vilken kultur gick förlorad genom nazismen och kommunismen? Hur gestaltade sig det judiska livet i städerna och byarna i det område som sedan hamnade på ”fel” sida av järnridån? Det är några av de frågor som Tom Sandqvist försöker hantera utifrån tre centralt placerade konstnärskap i 1900-talsmodernismen: dadaisten Arthur Segal, orfisten Sonia Delaunay och suprematisten Kasimir Malevitj. 

Header logo