Bildverk för vuxna

Bildverk för vuxna samt tecknade serier, fördelning av medel, tredje fördelningstillfället för år 2016

Titel: Flora supersum
Författare: Granefelt, Lena
Utgivare: Bokförlaget Arena
ISBN: 978-91-7843494-7
Presentation av boken: Kan växter tänka? Äta, kriga, dö? Och vad känner de i så fall när de förbereder sig för utslocknande? Fotografen Lena Granefelts bilder är poetiska undersökningar om växternas liv efter blomning och frösättning. I Flora supersum har hon fotograferat fröställningar, kapslar och baljor som alla bär livet och döden i samma gestalt. Flora, växtligheten, är subjektet som talar. Supersum står för undgå att dö, fortsätta leva. 
 
Titel: Poem
Författare: Waldersten, Jesper
Utgivare: Bokförlaget Max Ström
Illustratör: Jesper Waldersten
ISBN: 978-91-7126357-5
Presentation av boken: Med sin unika stil har nu Jesper Waldersten skapat sin första diktsamling. Skrivandet, som alltid varit en del av Walderstens skarpsynta illustrationer, ges här mer plats än tidigare och bild och ord uppgår i en egensinnig enhet. Genom att berätta på två plan samtidigt, i både text och bild, fördjupas hans absurdistiska universum och fram träder en mognare och allvarsammare konstnär än tidigare.
 
Titel: Spökresan
Författare: Tistelö, Hanna Lundin
Utgivare: Epix Bokförlag
ISBN: 978-91-7089559-3
Presentation av boken: Rova är tolv år och bor ensam i en stuga i vinterskogen. En dag får hon ett brev som egentligen ska till en okänd person i Göteborg. Rova känner på sig att hon måste leverera brevet till den okända och liftar söderut. Hon får många möten på vägen, och när hon kommer fram är inget längre som det varit. Spökresan är en underfundig och poetisk serieroman för äldre barn om att lämna och bli lämnad, om att förlora och att hitta. Och inte minst om att våga lita på andra och på sig själv.
 
Titel: Tokyo
Författare: Johansson, Gerry
Översättare: Yukiko Duke
Utgivare: Johansson & Jansson AB
Illustratör: Gerry Johansson
ISBN: 978-91-9763266-9
Presentation av boken: Tokyo. Stad i kaos och pragmatiska ordning. Staden är organiserad för att hantera massrörelse och konflikter. Arkitekturen är ofta modulär och försöker skapa sitt eget landskap med en minimalistisk känsla av natur. De stora byggnader har ofta en liten ruta som ett grundläggande element som upprepas i oändlighet. Arkitekturen försöker vara futuristisk men skapar en känsla av vara "den mekaniska världens" sista utpost. Fotografierna tog mars / april 2004
 
Titel: Ann Margret Dahlquist-Ljungberg
Författare: Thomas Millroth
Utgivare: Karin Almlöfs förlag
Illustratör: Ann Margret Dahlquist-Ljungberg
ISBN: 978-91-8709733-1
Presentation av boken: Ann Margret Dahlquist-Ljungberg (1915–2002) var tecknare och poet/författare. Större delen av sitt liv levde hon i småländska Ljungby med sin man, konstnären Sven Ljungberg, och i sitt älskade Horns Udde på Öland. Tecknandet och skrivandet var en outtröttlig kraft, som med åren bara blev större. Hennes intresse för miljö och fred var omvittnat, liksom det starka engagemanget mot krig, patriarkala strukturer och okultur. Men hon var lika upptagen av den värld som fanns närmast, flora och fauna. 
 
Titel: Vad som än står
Författare: Hellman, Cyril; Bergting, Peter 
Utgivare: Kartago Förlag
Illustratör: Peter Bergting
ISBN: 978-91-7515091-8
Presentation av boken: Under en sammandrabbning mellan Djurgårdens och AIK:s firmor går något överstyr. En person blir brutalt nerslagen och handlingsförlamad för livet. "vad som än står" skildrar varför dessa annars vanliga arbetande män, går ut i grupper och slåss. En bok om manliga relationer och våld. Inför manusarbetet har Cyril Hellman intervjuat ett trettiotal supportrar, allt är lyhört tolkat av serietecknaren Peter Bergting. Med förord av Stig Larsson. ? 
 
Titel: Det kändes lugnt när mina känslor dog
Författare: Eriksson, Bim
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-7515156-4
Presentation av boken: Den politiske debattören, konstnären och serietecknaren Bim Eriksson, debuterar här i bokform, med bilder och serier som inte liknar något annat. Hon tar den tecknade serien till en ny dimension, som är på samma gång provocerande och poetisk. ”Det kändes lugnt när mina känslor dog” är en självbiografisk seriesamling av bilder och berättelser. Som en blandning av kladdig make up och feministisk samhällskritik.
 
Titel: Hej hej vardag
Författare: Winblad, Louise
Utgivare: Kolik förlag
Illustratör: Louise Winblad
ISBN: 978-91-8650957-6
Presentation av boken: Tecknandet började som terapi för Louise Winblad. Hon tecknade sin vardag och alla dråpliga, osnygga, mindre charmiga sidor med att vara ny förälder. Vardagen är intensiv, underbar, jobbig och härlig, denna boken är en hyllning till just det. Serien erbjuder smärtsam igenkänning från hur det är att inte få vara ifred på annat än toaletten och hur det känns när man vabbar mer än man jobbar. Fingret på pulsen mitt i grötkletet, gapskriket och glädjen. En seriedagbok för alla småbarnsföräldrar. 
 
Titel: Livet före döden
Författare: Gylander, Henri
Utgivare: Kolik förlag
Illustratör: Henri Gylander
ISBN: 978-91-8650954-5
Presentation av boken: En novellsamling om att vara människa. Underfundigt, finstämt och filosofiskt för alla åldrar skildrar Henri Gylander de förutsättningar vi har att förhålla oss till. Gylander är känd från tidningarna ETC och KP och är flerfaldigt prisbelönt i Danmark och Finland för sina serier.
 
Titel: Palimpsest
Författare: Wool-Rim Sjöblom, Lisa
Utgivare: Ordfront förlag AB
ISBN: 978-91-7037900-0
Presentation av boken: Lisa är adopterad från Korea. När hon upptäcker att hon har ett dokument som innehåller hennes biologiska föräldrars namn, och ett annat som säger att hon är föräldralös, får Lisa en första antydan om att något inte stämmer med hennes egen adoption. Denna serieroman skildrar sökandet efter sanningen och granskar en korrupt adoptionsindustri.
 
Titel: Klara Kristalova
Författare: Johannesson, Ika
Utgivare: Orosdi-Back
Illustratör: Klara Kristalova
ISBN: 978-91-8659360-5
Presentation av boken: Klara Kristalova bygger små mikrovärldar i sin konst; en vägg med en mans ansikte insprängd bland stenarna; två igelkottar i brons som hjälplöst ligger på rygg, där något märkligt just har hänt – eller är på väg att hända. Hon väljer material och proportioner förknippade med traditionellt konsthantverk, men det hon skapar är något som tilltalar många fler än enbart den etablerade konstpubliken.
 
Titel: Åke Holm keramiker och skulptör
Författare: Rudolf, Ronny
Utgivare: Ronny Rudolf Förlag
Illustratör: Rolf Lindstrup
ISBN: 978-91-6376134-8
Presentation av boken: Åke Holm var en av Sveriges främsta keramiker. Under mer än femtio år skapade han fantastiska skulpturer med passande glasyrer och lyfte stengodset till skulpturala höjder som ingen tidigare gjort. Han var autodidakt och lokalt förankrad i Kullabygden, men ändå mycket internationellt förankrad och sin speciella humor och stil höll han fast vid genom hela livet. Han fann sina motiv i Bibeln, men även människor och djurens värld intresserade honom och han förnyade sig hela tiden. 
 
Titel: Hakken
Författare: Svetoft, Erik
Utgivare: Sanatorium Förlag
Illustratör: Svetoft, Erik
ISBN: 978-91-8724309-7
Presentation av boken: Erik Svetoft är en tecknartalang utöver det vanliga, hans suggestiva och egenartade bildvärld följs av en växande fanskara på nätet. Erik debuterade 2014 med Limbo. Nu kommer Hakken, hans första seriebok. Hakken består av fem ordlösa historier – den liknar inget annat.
 
Titel: På stjärnan 
Författare: Moebius
Översättare: Fabian Göransson och Kristoffer Leandoer
Utgivare: Sanatorium Förlag
Illustratör: Moebius
ISBN: 978-91-8724310-3
Presentation av boken: Moebius (pseudonym för Jean Giraud, 1938–2012) är en av serievärldens stora visionärer. Han har haft ett enormt inflytande på den moderna seriekonstens utveckling i Europa, USA och Asien. Moebius var 1974 med och grundade förlaget Les Humanoïdes Associés och den stilbildande tidningen Métal Hurlant. Bland hans mest kända verk märks ”Arzach”, ”L’Incal”, “Le garage hermetique de Jerry Cornelius” och “Le Monde d’Edena” (Edenas värld). 
 
Titel: Svensk Seriehistoria – andra boken från Svenskt Seriearkiv
Författare: Andersson, Andersm.fl.
Utgivare: Seriefrämjandet
ISBN: 978-91-8516179-9
Presentation av boken: I Svensk Seriehistoria – andra boken fortsätter Svenskt Seriearkiv i en rad texter utforskandet av den svenska seriehistorien, denna gång med tonvikt på 1960-talet. Tillsammans vidgar texterna väsentligt den tillgängliga kunskapen om den här perioden. Boken bygger till stor del på grundforskning utförd av Svenskt Seriearkiv och presenterar såväl enskilda serieskapare som förlagshistoria och periodöversikter. Samtliga texter är illustrerade med ett rikt och delvis unikt bildmaterial. 
 
Titel: Vad nålen ritar - En berättelse om Nordkorea
Författare: Hessler, Simon
Utgivare: Sjösala Förlag AB
ISBN: 978-91-8719314-9
Presentation av boken: Vad nålen ritar är en grafisk roman om Nordkorea, skriven och formgiven av Simon Hessler. Detta är hans litterära debut. 
 
Titel: Röda Rosa
Författare: Evans, Kate
Översättare: Oskar Söderlind
Utgivare: Tankekraft förlag
Illustratör: Kate Evans
ISBN: 978-91-8820320-5
Presentation av boken: En gigant inom politisk vänsterteori och en av de främsta revolutionärerna under 1900-talet. Rosa Luxemburg var mer än en politisk tänkare. Hon lyckades göra sig stämma hörd i en värld som var hermetiskt sluten för kvinnliga aktivister. I denna vackert tecknade grafiska biografi vill konstnären Kate Evans tillgängliggöra Luxemburgs verk för en bredare publik genom att förbinda hennes politiska idéer med hennes lika inspirerande som gripande levnadsöde. 
 
Titel: Cool Cykel
Författare: Komadina, Tanja
Översättare: Anna Ehrlemark
Utgivare: Tusen Serier
Illustratör: Tanja Komadina
ISBN: 978-91-9830293-6
Presentation av boken: Det hjärtskärande dramat om Mile och hans drömcykel är en historia alla kan känna igen sig i.Utan moraliska pekpinnar speglar Cool cykel hur en pojkes drömmar möter verklighetens orättvisa och hur de vuxnas konflikter ger eko i barnens värld. Tanja Komadina har utmanat sig själv och skapat en trovärdig och engagerande seriebok för barn, där svåra frågor om rätt och fel dröjer sig kvar efter historiens slut.
 
Titel: Mörkrets geografi Anna Berglind
Författare: Berglind, Anna; Boelhouwers, Jan; Econmou, Konstantin; Jørgensen, Marianne 
Utgivare: Vision Forum
ISBN: 978-91-9807259-4
Presentation av boken: Boken innehåller bilder från mörkerinstallationer belägna under stadens skugglösa köpcentrum där konstnären bjudit in publiken att utforska det urbana landskapets undermedvetna zoner. Guidningar i mörker, ett trevande i ovisshet där kroppar omsluts av fuktigt mörker. Här finns bilder från Sökarljus, ljuset sveper över människor i stadens mellanrum, ljus som skapar närvaro i en stad, i ett Europa som hårdnat och som stängt sina gränser för människor på flykt undan krig. Ett Europa som har glömt.
 

Header logo