Barn- och ungdomslitteratur

Fjärde fördelningstillfället för år 2016. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.

5 september  2016 

Titel: Kartan
Författare: Becker, Aaron
Översättare: Gabrielsson Edling, Carina
Utgivare: ABC FORLAG
Illustratör: Becker, Aaron
ISBN: 978-91-7627006-6
Presentation av boken: Två barn tar skydd för regnet då det plötsligt händer … En dörr till sagans värld öppnas och ut kommer en kung. Han hinner precis ge barnen en karta innan han brutalt blir bortförd genom dörren igen. Barnen förstår att kungen måste räddas! Men hur? Med hjälp av två snabbt ritade nycklar tar de sig in i den förtrollade världen och med kungens karta som vägledning ger de sig av på en räddningsaktion: In genom dörren, under havet, genom ett tropiskt landskap, över en hög bro och högt upp i luften.
 
Titel: Vandraren utan ansikte
Författare: Palmaer, Andreas
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
ISBN: 978-91-5011781-3
Presentation av boken: Andreas Palmaer har inspirerats av nutida skräckhistorier på nätet och skrivit egna läskiga berättelser. Ibland är de övernaturliga, andra gånger blodiga. Det enda du kan vara säker på är att de alltid är krypande läskiga. Bland annat finns här historien om Slenderman, berättelsen om Getmannen, om tv-spelet som plötsligt blev för verkligt och om Skype-samtalet som fick ett obehagligt slut.
 
Titel: Morkels alfabet
Författare: Hole, Stian
Översättare: Lagergren, Barbro
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Hole, Stian
ISBN: 978-91-5011750-9
Presentation av boken: Någon lägger ut ord på åkern. Anna hittar den första papperslappen uppträdd på ett fruset halmstrå. Där står tre bokstäver: "Hej." Nästa dag ligger en ny lapp på åkern och dagen därpå ännu en. Anna vänder på en papperslapp och skriver: "Vem är du?" I Stian Holes underbart vackra bok, Morkels alfabet, återser vi Anna från Annas himmel. 
 
Titel: Leta räkna siffror 
Författare: Mizielinska, Alexandr; Mizielinski, Daniel
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Mizielinska, Alexandra; Mizielinsky, Daniel
ISBN: 978-91-5011780-6
Presentation av boken: Lär dig räkna från 1-10. Här får du en siffra. Försök att hitta saker eller figurer i just det antalet. Det är lurigare än man tror för det finns mycket att titta på varje sida. Du kan också hitta på egna berättelser utifrån det du ser på sidorna.
 
Titel: Robot
Författare: Blackman, Malorie
Översättare: Fröberg, Maria
Utgivare: Argasso bokförlag
Illustratör: Griffin, Matthew
ISBN: 978-91-8766750-3
Presentation av boken: Claras pappa är en känd uppfinnare, men sin senaste forskning håller han hemlig för alla, till och med sin egen familj. När han till slut avslöjar projektet för Clara får hon en chock. Är det ett monster hennes pappa har skapat eller står Clara plötsligt öga mot öga med något helt annat?
 
Titel: Gå för långt
Författare: Hinton, Nigel
Översättare: Bengtzelius, Nike
Utgivare: Argasso bokförlag
ISBN: 978-91-8766753-4
Presentation av boken: Jag vet att Sam aldrig har gillat mig. Men det var inte därför han gav mig alla de där utmaningarna. Nej. Jag tror att han utmanade mig för att han älskade mig. Bens hjälte är hans storebror Sam. Så när Sam börjar ge Ben olika utmaningar ställer Ben upp. Men utmaningar kan vara farliga, och ibland kan de gå riktigt fel ...
 
Titel: Ring av rosor
Författare: Hooper, Mary
Översättare: Fröberg, Maria
Utgivare: Argasso bokförlag
ISBN: 978-91-8766754-1
Presentation av boken: Abby är barnsköterska åt den nyfödda flickan Grace i det fina huset på Belle Vue. Hon älskar livet i storstaden och går ofta på utflykter i kvarteren tillsammans med sin vän Hannah. Men snart börjar ryktena gå om en farlig sjukdom, och klockorna ringer ut sina varningar. Pesten har kommit till London. Ska Abby och Hannah överleva, och kommer de att kunna skydda lilla Grace från pestens klor?
 
Titel: Fotbollsakademin: Läsa spelet
Författare: Palmer, Tom
Översättare: Fröberg, Maria
Utgivare: Argasso bokförlag
Illustratör: Williamson, Brian
ISBN: 978-91-8766755-8
Presentation av boken: Ingenting får Ben att må så bra som när han spelar fotboll för United, och hans tränare berömmer honom ofta för hans skickliga spel. Men skolan är riktigt jobbig för Ben. Han döljer en stor hemlighet som varken hans lärare eller klasskamrater känner till. Snart börjar Bens hemlighet påverka fotbollen också, och han hamnar i bråk med flera andra killar i laget. Ska han lyckas svälja stoltheten och be om hjälp - innan han blir bänkad för gott?
 
Titel: Noa får en liten morbror
Författare: Valeur, Tiril
Översättare: Bergman, Louella
Utgivare: B. Wahlströms bokförlag/Massolit Förlagsgrupp AB
Illustratör: Valeur, Tiril
ISBN: 978-91-3216676-1
Presentation av boken: En alldeles egen morbror, det är vad Noa önskar sig allra mest. Mormor klappar på sin tjocka mage och säger att hon nog ska kunna ordna det. Men när hon kommer hem från sjukhuset, då blir Noa snopen. Morbror Alf är ju pytteliten! Han har varken tatueringar eller motorcykel. Han bara skriker, sover och bajsar. Trots sin stora besvikelse tar Noa med Alf på promenad en dag. Då händer något oväntat... 
 
Titel: Svart vatten
Författare: Jönsson, Camilla
Utgivare: B. Wahlströms bokförlag/Massolit Förlagsgrupp AB
ISBN: 978-91-3216717-1
Presentation av boken: Agnes är rädd för vatten och vägrar att bada på sommarlovet. Noel gillar egentligen inte heller sommargrejer som att bada och vara utomhus. Men tillsammans börjar de ändå utforska stengången som döljer sig under ytan i Vallerbosjön. Ungefär samtidigt börjar Agnes upptäcka blöta fotspår bakom sig, trots att hennes egna skor är torra. Och snart dyker det upp oförklarliga vattenpölar i hennes rum 
 
Titel: Min vän Skuggan
Författare: Morpurgo, Michael
Översättare: Lagergren, Barbro
Utgivare: B. Wahlströms bokförlag/Massolit Förlagsgrupp AB
ISBN: 978-91-3216739-3
Presentation av boken: Aman växer upp i Afghanistan, ett land som rasat samman efter decennier av krig. När allt känns hopplöst och han behöver en vän som mest dyker en utmärglad hund. Aman tar hand om hunden, hon blir en trogen vän och får namnet Skuggan. Aman och hans mamma flyr, med målet att nå England där en släkting bor. Men hur långt kan Skuggan följa dem? Och finns tryggheten verkligen i England?
 
Titel: Pojken på bergets topp
Författare: Boyne, John
Översättare: Erkelius, Lina
Utgivare: B. Wahlströms bokförlag/Massolit Förlagsgrupp AB
ISBN: 978-91-3216731-7
Presentation av boken: Pierrot blir föräldralös bara sex år gammal och tvingas lämna Paris för ett nytt liv hos sin faster i Tyskland. Det välbärgade godset där hon är hushållerska tillhör Adolf Hitler. Fuhrern tar den lille pojken under sina vingar och Pierrots liv blir en ond spiral av hemligheter och svek. John Boyne beskriver lika enkelt som fängslande hur ett utsatt barn växer upp till en iskall förtryckare. 
 
Titel: Jack
Författare: Lindström, Christina
Utgivare: B. Wahlströms bokförlag/Massolit Förlagsgrupp AB
ISBN: 978-91-3216709-6
Presentation av boken: I grundskolan var han en mobbare och han har ett förflutet inom nazistiska rörelser. Jack har förändrats, men för Freja blir det snart obehagligt uppenbart att Jack inte är den hon trodde att han var. Jack är en bultande kärlekshistoria men också en berättelse om att sona sina brott, se framåt och gå vidare. Christina Lindström skriver rappt, trovärdigt och gripande om den första kärleken.
 
Titel: Lätta fakta om oväder och stormar
Författare: Bone, Emily
Översättare: Svensson, Bodil
Utgivare: Berghs Förlag AB
Illustratör: Weston, Paul; Scott, Kimberley
ISBN: 978-91-5022144-2
Presentation av boken: Lätta fakta med stor stil och många bilder. Vad är det för skillnad på en tornado och en orkan? Varför uppstår åska och blixtar? Hur bildas is- och landstormar? Om detta och mycket mer berättas här. 
 
Titel: Inte simhallen!
Författare: Blake, Stephanie
Översättare: Falk, Anna
Utgivare: Berghs Förlag AB
Illustratör: Författaren
ISBN: 978-91-5022147-3
Presentation av boken: Tionde boken om kaninen Simon! Simons klass ska gå till simhallen fast Simon vill inte följa med. Han gillar inte simhallar. Men när han står vid bassängkanten och tvekar förstår han att det är någon som är räddare än han. Och då bestämmer han sig för att ta fram sina Superkanin-krafter.
 
Titel: Lätta fakta om myror
Författare: Bowman, Lucy
Översättare: Wittbom, Kersti
Utgivare: Berghs Förlag AB
Illustratör: Parker, Paul; Simó, Roger
ISBN: 978-91-5022145-9
Presentation av boken: Lätta fakta med stor stil och många bilder. Hur bygger myror bon? Vad äter de? Hur försvarar de sig mot fiender? Om detta och mycket mer berättas här.
 
Titel: Krigstid
Författare: Östnäs, Elisabeth
Utgivare: Berghs Förlag AB
ISBN: 978-91-5022170-1
Presentation av boken: Turid reser tillsammans med sin träl Unna genom ett krigshärjat land. Livet är hårt och helt på männens villkor. Hon vet inte vart hon är på väg, bara att hon måste fortsätta framåt. Allt hon äger bär hon med sig, liksom alla minnen. De manar henne vidare, rakt in i krigets skugga, Andra delen av Sagan om Turid.
 
Titel: Mysteriet med tomterånarna
Författare: Bengtsson, Torsten
Utgivare: Bokförlaget Hegas
Illustratör: Strömgård, Katarina
ISBN: 978-91-7543188-8
Presentation av boken: Butiken där Esters syster jobbar blir rånad en sen vinterkväll. De två rånarna är utklädda till tomtar. Senare hittar gänget i Splej tomtedräkter och stöldgods vid stugan där de har sin studio. Väldigt mystiskt. Splej är en nyskriven serie med stor verklighetsförankring av Torsten Bengtsson. I Splej löser ett brott finns gott om stoff för diskussioner i klassrummet och hemma om flera viktiga och ständigt aktuella ämnen som vänskap, kärlek, familj, missbruk och kriminalitet. 
 
Titel: Felicia och fåglarna
Författare: Marko, Susanne 
Översättare: Keeney, Patricia; Englund Claes
Utgivare: Bokförlaget Langenskiöld
Illustratör: Ramberg Nordenskiöld, Christina
ISBN: 978-91-8700790-3
Presentation av boken: Felicia bor på en ö i havet och en morgon hör hon ett förtvivlat pipande – en grönsiska har fastnat i en fälla. Och vad värre är, Felicia upptäcker ett helt nät där skogsduvor, trastar, lärkor och andra fåglar trasslat in sig. Vem har satt upp nätet? Och varför? Felicia påbörjar en räddningsaktion och besöker borgmästaren, kungen och påven för att be om hjälp, men ingen verkar vilja rädda fåglarna … 
 
Titel: Färgernas ljud
Författare: Liao, Jimmy
Översättare: Gustafsson Chen, Anna
Utgivare: Bokförlaget Mirando
Illustratör: Liao, Jimmy
ISBN: 978-91-9813969-3
Presentation av boken: En blind flicka beger sig ut på en ensam vandring i en stor stad. Hon söker sig trevande nerför trapporna till närmsta tunnelbanestation. Och därifrån börjar hon planlöst åka genom det underjordiska systemet av tunnlar. Hon stiger av där hon får lust och fortsätter gång på gång i nya riktningar. Genom minnen och olika sinnesintryck på vägen, skapar hon egensinniga inre bilder av världen. 
 
Titel: Inte som Zlatan
Författare: Stehn, Malin
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Andersson, Jonas
ISBN: 978-91-7299823-0
Presentation av boken: Eddies pappa vill att Eddie ska bli fotbollsproffs. Själv tycker Eddie att det är roligast att spela med kompisarna hemma på gården. Men det vågar han inte berätta. Så en dag händer något som gör att Eddie måste avslöja hur det ligger till. Vad ska pappa säga?
 
Titel: Experimentet
Författare: Nortun, Harald
Översättare: Lagergren, Barbro
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
ISBN: 978-91-7299799-8
Presentation av boken: Det är sommarlov. Amund och hans tvillingsyster Amanda sitter på tåget på väg hem till sin farmor och farfar när Amund får en idé. Tänk om han och Amanda skulle låtsas vara varandra och se om de kan lura farmor och farfar? Som ett roligt experiment, för att se om de lyckas. Det gör de och farmor och farfar anar ingenting. Just när syskonen ska berätta sanningen för dem knackar det på dörren. 
 
Titel: Riddarliv. Sagor och fakta om medeltidens superstjärnor
Författare: Linnskog Rudh, Linda
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Karlsson, Tina
ISBN: 978-91-7299787-5
Presentation av boken: Vilka var egentligen riddarna och hur blev man en? Varför hade de rustningar och vilka vapen stred de med? Hur bodde de, vad åt de och vad gjorde de när de skulle ha roligt? Och slogs de verkligen mot drakar?
 
Titel: Gammelmormor, Daisy och döden
Författare: Ehring, Anna
Utgivare: Bokslukaren Urax AB
Illustratör: Geffenblad, Lotta
ISBN: 978-91-8720831-7
Presentation av boken: Det här är en en finstämd berättelse om liv och död. Den kärleksfulla relationen mellan barnet och den gamla står i centrum. Daisys till synes enkla frågor rymmer stora filosofiska frågor och Gammelmormor svarar utifrån sin långa livserfarenhet. Men även om döden kommer nära ibland kan man ändå njuta av sol och smultron, en varm dag i trädgården.
 
Titel: I en musfamilj
Författare: Zoboli, Giovanna
Översättare: Hyllienmark, Olov
Utgivare: Bokslukaren Urax AB
Illustratör: Mulazzani, Simona
ISBN: 978-91-8720833-1
Presentation av boken: "I en musfamilj händer det ibland att alla pratar i munnen på varandra, men ibland är det i stället tyst, fast för det mesta är det en bra tystnad, rofylld, full av vackra drömmar och varma tassar". Följ med in i musfamiljens värld, fylld av vardagsdramatik och värme. Lär känna musfamiljen i detaljrika, humoristiska illustrationer. 
 
Titel: Idag vet jag inte vem jag är
Författare: Sundin Asp, Ida
Utgivare: Bokslukaren Urax AB
Illustratör: Sundin Asp, Ida
ISBN: 978-91-8720830-0
Presentation av boken: I spegeln står någon annan. - Är det där jag? Jag måste leta efter mig själv. Var är jag? Är du mitt barnbarn? Jag känner igen dig fast jag vet inte vem du är. Har jag en katt? Ida Sundin Asp debuterar som författare och illustratör. Hennes prosa är lakonisk och rak. Tillsammans med illustrationerna växer ett vemodigt och humoristiskt porträtt fram av en glömsk morfar som med hjälp av barnbarnet återupptäcker tillvaron varje dag.
 
Titel: Mina två filtar
Författare: Kobald, Irena
Översättare: Schröder, Horst
Utgivare: Epix Bokförlag
Illustratör: Blackwood, Freya
ISBN: 978-91-7089286-8
Presentation av boken: Lilla Hjulet har tvingats fly från kriget i sitt hemland till ett land långt bort. Där är allt så kallt och främmande. Lilla Hjulet vill bara gömma sig under sin ”gamla filt”, vävd av minnen hemifrån och tankar på hur det varit. Men en dag möter hon en flicka i parken. Och så småningom börjar hon väva en ny filt av vänskap och nya minnen. En vacker bilderbok om det svåra i att komma till en främmande kultur. Med sina metaforiskt tolkningsbara ord, bilder och färger kan den läsas på flera sätt.
 
Titel: Emres handbok i konsten att bli känd
Författare: Spont, Siri 
Utgivare: HIPPO Bokförlag
Illustratör: Björnstjerna, Jonna
ISBN: 978-91-8703346-9
Presentation av boken: Emre är trött på att känna sig osynlig. Inte ens Elias på fritids känner igen honom - trots att de gått där tillsammans i tre år! Hans bästis Ömer vet så klart vad ska göra åt saken: Emre måste bli känd! Bästa sättet att bli känd över en natt är på Youtube. Och då är det bra att Emres lata katt finns ...
 
Titel: Saskia : en tjej som mig
Författare: Agardh, Anne
Utgivare: Idus Förlag AB
Illustratör: Jönsson, Maya
ISBN: 978-91-7577332-2
Presentation av boken: Kan man försvinna? Så att man nästan inte syns? Saskia gillar att gå i skolan. Men när Moa börjar i klassen förändras allt. De andra tjejerna vill bara vara med Moa. Och de börjar bli elaka mot Saskia för att hon inte är som alla andra. Saskia känner sig mer och mer utanför. Det är som om hon nästan inte ?nns längre ... Tur att kompisen Linda är kvar i alla fall. Och farfar förstås. 
 
Titel: Dumplin'
Författare: Murphy, Julie
Översättare: Jansson, Carina
Utgivare: Kalla Kulor Förlag (bifirma)
ISBN: 978-91-8787914-2
Presentation av boken: Det här är inte en bok om bantning. Ingen tröttsamt klichéfylld bok om en överviktig tjej som blir lycklig först när hon blir smal. Det är en bok om en ung feministisk hjältinna som står för den hon är, hur många valkar hon än må ha.
 
Titel: Om jag var din tjej
Författare: Russo, Meredith
Översättare: Falk, Cecilia
Utgivare: Kalla Kulor Förlag (bifirma)
ISBN: 978-91-8787916-6
Presentation av boken: En bok som belyser sexualitet och könsidentitet på ett mycket tänkvärt sätt. Om att vara ung och annorlunda i en värld där alla ska passa in i normen (men inte gör det).
 
Titel: En i laget
Författare: Ardelius, Gunnar m fl
Utgivare: Lilla Piratförlaget
ISBN: 978-91-8827902-6
Presentation av boken: Nyskrivna berättelser om fotboll, för ungdomar, av några av våra främsta författare, med en sak gemensamt - kärleken till fotboll.
 
Titel: Om jag inte märks
Författare: Roos, Josefin 
Utgivare: Meerkat production AB/Vombat förlag
ISBN: 978-91-8659259-2
Presentation av boken: I boken är Emma huvudpersonen, en tjej som befinner sig i ett psykologiskt landskap där hennes självbild i allra hösta grad är beroende av andras värderingar. Genom Emmas tankar och syn på samhället får man ta del av en värld som kan vara svår att passa in i samtidigt som den erbjuder spännande utmaningar för den som vill ha förändring. Genom sina reflexioner levandegör bokens huvudperson ett queerfeministiskt perspektiv på sig själv och samhället och författaren lämnar inget åt slumpen.
 
Titel: Vulkanen och kalven som Po räddade
Författare: Rottböll, Grethe
Utgivare: Meerkat production AB/Vombat förlag
Illustratör: Sjögren, Viveka
ISBN: 978-91-8658967-7
Presentation av boken: Vulkanen Nga Murri morrar. Ett utbrott är på väg och alla flyr från den lilla ön. Alla utom Po, kovaktaren som vägrar att lämna sina trehundra kor. När den lilla kalven föds har han fått en ny vän för livet. En bok om modet hos den lilla människan som litar till sin inre röst. Herr Masami Yoshikawa från olycksdrabbade Fukushima är inspirationskällan till sagan. Han trotsade statens krav på att lämna sina kor, genom att fortsätta vakta dem och nu ser han fram emot att få boken i sina hand. 
 
Titel: Katitzi, Rosa och Paul & Katitzi i Stockholm 
Författare: Taikon, Katarina
Utgivare: Natur och Kultur
Illustratör: Hellgren, Joanna
ISBN: 978-91-2714612-9
Presentation av boken: Det är vinter. Katitzi är 11 år. Hon bor med sin familj i ett läger i Sköndal utanför Stockholm. Där leker hon i skogen med sina kompisar Mauritz och Marianne. Men i skuggan av barnens lek är pappa Taikon orolig. Det är krig ute i Europa. Och Katitzi och hennes familj, som inte får några ransoneringskort, börjar få det allt svårare med försörjningen.
 
Titel: Åka buss
Författare: Wallnäs, Henrik 
Utgivare: Natur och Kultur
Illustratör: Ruta, Matilda
ISBN: 978-91-2714588-7
Presentation av boken: Åka buss är berättelsen om en färd från en känd plats till en okänd. Vägen skumpar fram genom brandgula berg och över ett väldigt hav. Kvar finns pappa och farmor. Kaninen kramas hårt i famnen och mammas blick rymmer stor oro.
 
Titel: Feminism pågår
Författare: Buregren, Sassa; Lindell, Elin
Utgivare: Natur och Kultur
Illustratör: Lindell, Elin
ISBN: 978-91-2714417-0
Presentation av boken: Över hela världen talas det om feminism och kvinnors rättigheter. I en del av världen höjs kvinnor röster för kvinnors rätt att köra bil och i en annan är det frågan om lika lön för lika arbete. Jämställdheten har kommit olika långt på olika håll i världen. Sverige kallas världens mest jämställda land men har aldrig haft en kvinnlig statsminister till exempel. Men vad är feminism egentligen och var kommer de feministiska idéerna ifrån? 
 
Titel: Budbäraren
Författare: Lowry, Lois
Översättare: Hansson, Helena
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714452-1
Presentation av boken: Föräldralösa Matt bor i en fredlig by där de svaga och sjuka tas om hand och gränserna är öppna. Människor flyr hit från förtryck och förföljelse. Matts bästa vän Kira bor på andra sidan skogen i ett samhälle där hon valt att stanna, trots dess auktoritära regim. Matt har rollen som byns budbärare, en uppgift som kräver mod och osjälviskhet. Men klimatet hårdnar även i hans by. Röster höjs för att bygga en mur som håller främligar ute. 
 
Titel: Det var inte jag! sa Robinhund 
Författare: Lima de Faria, Alice 
Utgivare: Natur och Kultur
Illustratör: Lima de Faria, Alice 
ISBN: 978-91-2714629-7
Presentation av boken: Robinhund förstår inte varför han måste gå till förskolan varje dag. Alla där är dumma, muttrar han. Så dumma är de väl ändå inte, säger storebror. På förskolan får Robinhund skäll fastän han inte gjortnågot fel. 
 
Titel: Varför finns jag?
Författare: Salmson, Karin
Utgivare: Olika förlag AB
Illustratör: Sandquist, Lina
ISBN: 978-91-8834705-3
Presentation av boken: Går det att köpa ett barn i affären? Eller göra ett av lera? Få ett av tomten? Hur går det egentligen till? Boken berättar om ett barn som kommit till genom insemination och inkluderar även IVF. En efterlängtad bok, skriven och illustrerad med humor och värme.
 
Titel: Värsta målet, Kosse!
Författare: Gatu, Anja
Utgivare: Olika förlag AB
Illustratör: Källström, Maria
ISBN: 978-91-8834700-8
Presentation av boken: Äntligen! Kosse och hennes kompis Emma har börjat spela i lag. Ett riktigt lag med matchtröjor och allt! Och det dröjer inte länge innan de ska åka på cup. Men motståndet är tuffare än vad Kosse hade väntat sig. Nu måste hon kämpa mer än någonsin! Värsta målet, Kosse! är inspirerad av fotbollsstjärnan Kosovare Asllanis barndom och är skriven av sportjournalisten Anja Gatu.
 
Titel: Bara för dig på mellanstadiet
Författare: Antologi
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Diverse
ISBN: 978-91-2969320-1
Presentation av boken: Maya önskar sig en hund mest i hela världen. Dagim vill absolut inte gå på fritids på sommarlovet. Martin råkar gå in i fel omklädningsrum i simhallen. Och Fjodor tycker att högläsning inför klassen är det värsta som finns ...I den här antologin har vi samlat 12 texter och serier om livet på lågstadiet. 11 välkända författare och illustratörer har fått ge sin bild av hur det är att vara stor, men samtidigt ganska liten.
 
Titel: Hippu
Författare: Tanninen, Oili
Översättare: Hökfelt, Marjut
Utgivare: Speja Förlag
Illustratör: Tanninen, Oili
ISBN: 978-91-8816704-0
Presentation av boken: En charmig och varm historia med grafiska illustrationer, signerad Oili Tanninen, en av Finlands mest älskade illustratörer. Den lilla musen Hippu upptäcker en hemlös hund utanför sitt hus. Hippu bjuder med hunden hem till sig och i boken får vi följa de båda nya vännerna genom dagen. De gör saker som de små barnen känner igen från sin egen vardag: de handlar mat, leker, äter, ser på TV och badar, innan det är dags att säga god natt. Boken kom ut första gången i Finland 1967.

Header logo