Barn- och ungdomslitteratur

Femte fördelningstillfället för år 2016. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.

17 oktober 2016 

Titel: Kugi älskar att fiska
Författare: Abbyan, Ali
Översättare: Issa, Musa
Utgivare: Abbilen
Illustratör: Ali, Abbyan
ISBN: 978-91-8747508-5
Presentation av boken: Kugi waxaa uu jecel yahay Kallumaysiga handlar om Kugi och Guli och barnens upplevelser vid fiskevattnet, då de var ute och fiskade. Boken tar upp barnen diskussioner om hur de vill ge sina mammor en skönhetskur, genom att visa mammorna hur man kan ha ett lerbad. En skönhetskur som är bra för huden och håret, fylld av nyttiga vitaminer och mineraler och en som kommer att befria dem från parasiter. 
 
Titel: Min vardag
Författare: Sapan, Nazanin
Utgivare: Apec Förlag AB
ISBN: 978-91-8833305-6
Presentation av boken: Den här boken handlar om hur livet för en tonårstjej i Sverige ser ut idag. Hon har jämfört livet i västvärlden med livet i Kurdistan. Det hon själv har upplevt många gånger att hon är en blandning av tre kulturer, den ryska, den kurdiska och den svenska. Under sin uppväxt har hon rest några gånger till Kurdistan, och vad hon än höll på med under de heta dagarna under Kurdistans sol har hon alltid tänkt på tonårstjejernas roll i hemmet. 
 
Titel: Annies favorit
Författare: MacPhail, Catherine
Översättare: Fröberg, Maria
Utgivare: Argasso bokförlag
Illustratör: Stankovic, Vladimir
ISBN: 978-91-8766757-2
Presentation av boken: Karam gillar sin nya skola. Alla barnen är trevliga, alla utom Alex. När skolans översittare Alex börjar trakassera Karam bestämmer han sig för att inte slå tillbaka. Han ser att Alex är olycklig och tänker försöka hjälpa honom i stället. Men Alex vill inte förändras, och snart inser Karam att det är något mycket märkligt med Alex ...
 
Titel: Nadine längtar hem
Författare: Ashley, Bernard
Översättare: Olsson, Helena
Utgivare: Argasso bokförlag
Illustratör: Cuthbertson, Ollie
ISBN: 978-91-8766758-9
Presentation av boken: Nadine tycker att det nya landet hon kommit till är läskigt. Inte läskigt som soldater och brinnande byggnader och ljudet av vapen, men läskigt på andra sätt. Hon har inga vänner, hon kan inte språket och hon vet inte om hon någonsin kommer att få se sin försvunna pappa igen. Men så hittar Nadine en speciell bild och börjar drömma en mycket speciell dröm ...
 
Titel: Rälständer och lösgommar
Författare: Brahmachari, Sita
Översättare: Bengtzelius, Nike
Utgivare: Argasso bokförlag
ISBN: 978-91-8766759-6
Presentation av boken: Zeni ser inte fram emot sin praovecka på äldreboendet Magnoliagården. Hur ska hon kunna umgås med gamla människor som hon aldrig har träffat förut? Men så lär hon känna gamla Alice, som är övertygad om att hon har fel löständer och att någon har stulit hennes egna. Tillsammans med Joe, som också pryar på Magnoliagården, börjar Zeni smida planer för att göra veckan till ett minne för livet för Alice och de andra boende ...
 
Titel: Pojken och huset
Författare: Kastelic, Maja
Översättare: Sköld, Sophie
Utgivare: Atrium Förlag
Illustratör: Kastelic, Maja 
ISBN: 978-91-8609564-2
Presentation av boken: I "Pojken och huset" öppnar den slovenska bilderbokskonstnären Maja Kastelic dörrar till spännande ordlösa bildvärldar, värda att utforska om och om igen.
 
Titel: Kryp
Författare: Leonard, M.G.
Översättare: Fredholm, Elisabeth
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Lindblad, Niklas
ISBN: 978-91-7299777-6
Presentation av boken: Under mystiska omständigheter försvinner Darkus Cuttles pappa från sitt forskarjobb på Naturhistoriska Museet. Borta utan ett spår, och från ett låst rum! Darkus måste flytta in hos sin excentriska farbror Max. De nya grannarna Humphrey och Pickering är två galna kusiner vars lägenhet kryllar av skalbaggar. Skalbaggar som visar sig vara allt annat än vanliga. 
 
Titel: Majsans skattkarta
Författare: Giannini, Annika
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Giannini, Annika
ISBN: 978-91-7299827-8
Presentation av boken: En dag kommer det något med posten. Mamma säger att det är skräp och att det ska slängas. Men Majsan vet bättre. Som den pirat hon är känner hon igen en skattkarta när hon ser den. Tillsammans med sina hjälpredor katten Kaxe och igelkotten ger hon sig iväg i ösregnet för att leta efter skatten. På vägen möter hon alla möjliga olika personer. Vad hon inte vet är att någon letar efter henne samtidigt. 
 
Titel: Mille och den stora stormen
Författare: Arro, Lena
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Gimbergsson, Sara
ISBN: 978-91-7299841-4
Presentation av boken: En dag när Mille är ute och samlar löv kommer en stark storm och blåser upp löven i himlen. När Mille springer hem märker hon att huset också är borta. Allt Mille har kvar är en pellifar, en kvorka och en liten tibelutt. Hon måste hitta ett nytt hus och ger sig iväg för att leta. Men det blir svårt. Hon blir inte insläppt i stora Morrgården. Morrgårdsmonstret säger att hon inte får plats. 
 
Titel: Professor Astrokatt bland krafter och materia
Författare: Walliman, DR Dominic
Översättare: Ekberg, Peter
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Newman, Ben
ISBN: 978-91-7299824-7
Presentation av boken: Varför är himlen blå? Var kommer elektricitet ifrån? Hur kan en båt flyta? Hur ser vi färger? Hur rör sig en bil? Varför stannar flygplanen kvar i luften? Kan någon svara på alla de här frågorna? Javisst, professor Astrokatt kan! Följ med honom och upptäck fysikens spännande värld, och se hur mycket fantastiskt och otroligt som kan förklaras med hjälp av naturvetenskapens lagar och möjligheter.
 
Titel: Puck flyger flygplan
Författare: Garhamn, Anna-Karin
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen

Header logo