Bildverk för vuxna samt tecknade serier

Första fördelningstillfället för år 2016. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.

 

Titel: Den sommaren
Författare: Tamaki, Jillian; Tamaki, Mariko
Översättare: Sara Årestedt
Utgivare: Agerings Bokförlag AB
Illustratör: Jillian Tamaki
ISBN: 978-91-8774107-4
Presentation av boken: Rose och Windy är sommarlovsvänner och deras familjer har tillbringat loven på Awago Beach så länge de kan minnas. Den här sommaren står de på tröskeln till puberteten, och ser hur tyngdpunkter och perspektiv förskjuts när barndomsvärlden ger plats för något annat, okänt. Badlivet på stranden byts mot skräckfilmer och sexfunderingar. Samtidigt visar sig den trygga vuxenvärlden ha djupa hemligheter, och tonåringarna som de spionerar på och beundrar i smyg verkar inte vara bättre.
 
Titel: Come and Seek with Me Elsewhere
Författare: Bokström, Anna; Johansen, Mette; Bacos, Nina
Utgivare: Anna Bokström
ISBN: 978-91-6379087-4
Presentation av boken: Fotoboken Come and Seek With me Elsewhere , The Work of Ellinor Westin skildrar arbeten av en ung kvinnlig konstnär som med en skarp iakktagelseförmåga dokumenterade sig själv och sin omvärld från 19 års ålder fram tills hon avled i bröstcancer 2008, 38 år gammal.. I Ellinors samlade verk finner man en nyfiken människas sökande efter identitet, samhörighet och mening och hennes arbeten speglar ett ovanligt och sällsamt förhållande till tillvaron som förtjänar en plats i offentligheten. 
 
Titel: The Walking Dead volym 15. En andra chans 
Författare: Kirkman, Robert
Översättare: Årestedt, Sara
Utgivare: Apart Förlag AB
Illustratör: Adlard, Charlie
ISBN: 978-91-8787715-5
Presentation av boken: I denna 15:e volym av Robert Kirkmans zombieepos har tar Kirkman i sin zombieserie upp integrationsproblem. Ska man släppa in en grupp nyanlända med öppna armar. Eller "förstör" de bara samhället. Några få bestämmer sig för att ta saken i egna händer – situationer vi sett i Sverige – När denna volym släpptes var det var exakt 20 år sedan Gerard Gbeyo mördades av en nazist i Klippan, och hela hösten startades över 30 bränder på olika flyktingboenden runt om i Sverige...
 
Titel: Bygge och bråk
Författare: Waern, Rasmus
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353775-9
Presentation av boken: Planeringen av nya offentliga hus är fulla av konflikter. Blir det inte bråk om hur mycket huset ska få kosta, får frågan hur de ska se ut eller var de ska ligga känslorna att svalla. Utifrån exempel på stora och små konflikter i såväl Sverige som utomlands beskriver Rasmus Wærn hur bråk om byggen kan och bör hanteras. 
 
Titel: Svenska möbler
Författare: Siesing, Andreas
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353825-1
Presentation av boken: Perioden mellan 1949 och 1970 är en av de intressantaste perioderna i svensk möbelhistoria. Under denna epok tillverkades en mängd modeller av vilka några var storsäljare, somliga blev klassiker och många glömdes bort. I Svenska möbler återges 600 moderna möbler i färg och varje modell får sin historia berättad.
 
Titel: Sthlm brutal
Författare: Falk-Olsson, Tove; Rörby, Martin
Utgivare: Bokförlaget Max Ström
ISBN: 978-91-7126328-5
Presentation av boken: Arkitekturhistorikern Martin Rörby och fotografen Tove Falk Olsson har utforskat Stockholms arkitekturhistoria från 60- och 70-talen. En komplex period under vilken en ny skala introducerades samtidigt som en vilja till rationellt byggande fanns. Som kontrast märks en fascinerande detaljomsorg och gestaltningsvilja. Boken är en storslagen och kärleksfull skildring av Stockholms mest förbisedda arkitektoniska mästerverk. 
 
Titel: FN – världens viktigaste hus
Författare: Isitt, Mark; E:son Lindman, Åke
Utgivare: Bokförlaget Max Ström
ISBN: 978-91-7126310-0
Presentation av boken: FN:s högkvarter är en av världens mest kända byggnader. När andra världskriget var till ända lovade världens länder att något liknande aldrig skulle få ske igen. Förenta nationerna bildades och sedan grundandet 1945 har inga väpnade konflikter mellan världens mäktigaste nationer registrerats. Boken är den första i sitt slag; aldrig tidigare under FN-högkvarterets 65 år har det dokumenterats i sådan detalj. Detta är en skildring av byggnadernas arkitektur och tillkomst. 
 
Titel: Din tur, Adrian
Författare: Öberg, Helena 
Utgivare: Bokförlaget Mirando
Illustratör: Kristin Lidström
ISBN: 978-91-9813967-9
Presentation av boken: Nästan varje dag går 10-åriga Ardian till skolan med en klump av oro i magne. Där känner han sig ensam och annorlunda. Och i klassrummet, då läraren ber Adrian läsa högt inför de andra barnen, känns det som om tiden stannar … En bildberättelse om utsatthet, undflyende textrader och förväntningar svåra att leva upp till – men också om fantasins kraft att förändra.
 
Titel: Om konsten att flyga - Säkerhetsinstruktioner
Författare: Wachtmeister, Wiveka
Översättare: Helén Enqvist, Maria Kronberg
Utgivare: Bucket List Books AB
ISBN: 978-91-8796901-0
Presentation av boken: Wiveka Wachtmeister (Stockholm och Paris) är konstnär, dagboksförfattare, resenär och lokalguide. Hon bearbetar sin flygrädsla genom att resa och skapa. Debutboken innehåller ett urval av hennes bilder och texter om flygrädsla och resor. Motiven är ofta flygvärdinnor och passagerare, flygplan, flygplatser och säkerhetsinstruktioner. Andra flygrädda bidrar med specialskrivna texter: Claire Castillon (Frankrike), Béatrice Fine (Wallis), Ivan Mathias Petersson (Sverige), och Lynne Tillman (USA).
 
Titel: Fritz von Dardel – han tecknade sitt liv
Författare: Rundquist, Angela
Utgivare: Carlsson Bokförlag
ISBN: 978-91-7331698-9
Presentation av boken: Fritz von Dardel (1817–1901) invandrade från Schweiz som 16-åring och gjorde en makalös karriär i Sverige. I denna rika och faktafyllda bok tecknar Angela Rundquist ett porträtt i helfigur av denna konstnär och kulturperson. Vi får följa honom genom arbete i Paris och på resor runt om i Europa, som människa och konstnär, i familjeliv och ålderdom.
 
Titel: Snobben: Det bästa från 1950–59
Författare: Schulz, Charles M
Översättare: Håkan Boström
Utgivare: Cobolt Förlag
Illustratör: Schulz, Charles M
ISBN: 978-91-8786117-8
Presentation av boken: Snobben startade i oktober 1950 och publicerades utan avbrott i närmare 50 år. Från den första rutan till den sista, skrevs och tecknades serien av en enda person, Charles M Schulz (1922–2000). Ett unikt livsverk och en unik serie, läst och älskad av generationer. I den här boken har vi samlat de roligaste och viktigaste seriestripparna från Snobbens första decennium, den tid då serien var som mest banbrytande. 
 
Titel: Blueberry Samlade äventyr 1
Författare: Charlier, Jean-Michel
Översättare: Björn Wahlberg, Viktor Agering
Utgivare: Cobolt Förlag
Illustratör: Giraud, Jean
ISBN: 978-91-8786118-5
Presentation av boken: Blueberry anses av många vara den främsta västernserien genom tiderna, mästerligt tecknad av fransmannen Jean "Moebius" Giraud efter manus av belgaren J-M Charlier. Här samlas de tre första äventyren för första gången i bokform på svenska. Ett utförligt förord om hur serien skapades i början på 1960-talet för serietidningen Pilote, samt en genomgång av Blueberry-seriens svenska utgivningshistorik ingår också. Den första volymen av nio.
 
Titel: Come to Sweden - historien om de okända svenska reseaffischerna
Författare: Vagland, Jens; Londen, Magnus; Tjelder, Mikael
Utgivare: Come to Sweden Publishing AB
ISBN: 978-91-
Presentation av boken: I boken "Come to Sweden" visar vi upp något som aldrig har visats förut: en svensk konstskatt i form av de reseaffischer som togs fram för att visa upp landet Sverige för utländsk turism men även inom rikets gränser. Det kommer att bli en "coffey table book" på dryga 300 sidor med över 250 affischer och resebroschyrer. Dessa affischer gjordes nästan uteslutande av för oss idag helt okända konstnärer, och som fick uppdraget att visa upp Sverige. Ofta utsågs affischerna i tävlingar. 
 
Titel: Ljusförgörerskan
Författare: Österberg, Li
Utgivare: Epix Bokförlag
ISBN: 978-91-7089556-2
Presentation av boken: En överbeskyddande mor och en frånvarande far har gjort att den unga gudinnan Persefone blivit lite egen av sig och förstår sig bättre på växter och ormar än på människor och gudar. Men så en sommar kommer en okänd gud till henne i skepnad av en orm. En charmig och respektlös berättelse inspirerad av grekisk mytologi, med ena foten i sagans magiska värld och den andra i den jordnära vardagen. Li Österberg har tidigare gjort serieboken ”Nekiya” som också byggde på grekiska gudasagor.
 
Titel: Akissi: Superhjälte på hett plåttak
Författare: Abouet, Marguerite
Översättare: Horst Schröder
Utgivare: Epix Bokförlag
Illustratör: Mathieu Sapin
ISBN: 978-91-7089541-8
Presentation av boken: Akissi ställer ständigt till det för sig. Hon är uppfinningsrik och företagsam, och då går det fel ibland. Som när hon vill slippa få jobbiga flätor och därför ordnar med löss i håret ... eller när hon i hemlighet skaffar sig en liten levande mus som keldjur. Busflickan Akissis äventyr bygger mycket nära på författarinnans egen barndom i 70-talets Elfenbenskusten. Detta är det andra seriealbumet om Akissi. 
 
Titel: Hudfärg: Honung
Författare: Jung 
Översättare: Horst Schröder
Utgivare: Epix Bokförlag
ISBN: 978-91-7089544-9
Presentation av boken: Ett par foton och en rapport från barnhemmet – det är den tråd som Jun Jung-sik har att hänga upp sina tidiga barndomsminnen på. Men det är många frågor som gnager i honom som koreanskt adoptivbarn i Europa. Nu som vuxen vill han reda ut sin barndom, före och efter resan till Europa, för sig själv och för andra. I denna självbiografiska seriebok berättar han sin historia och reflekterar över adoptionen - av sig själv och av koreanska barn generellt.
 
Titel: Inga kärleksbrev idag heller - fortsatt framgångsrik kostnadsanpassning och...
Författare: Troili, Marika
Utgivare: Folkrörelsernas Konstfrämjande
ISBN: 978-91-9828340-2
Presentation av boken: I flera år har Marika Troili, konstnär och timanställd brevbärare, följt Posten och sett brevbäraryrket förändras. I boken Inga kärleksbrev idag heller undersöks vad som händer med yrkesstolthet och kunskap efter oräkneliga omorganisationer. Boken samlar konstnärens egna iakttagelser och upplevelser tillsammans med intervjuer av postanställda, citat från företagets offentliga kommunikation, och andra historiska och samtida källor för att försöka beskriva den stundtals absurda vardagen.
 
Titel: Frisörbesöket
Författare: Jurander, Claes
Utgivare: Gidlunds förlag
Illustratör: Jurander, Claes
ISBN: 978-91-7844933-0
Presentation av boken: Ett frisörbesök, det sista. Inte för att den klippte ska dö utan för att håret tagit slut. Mannen anstränger sig för att komma på ett naturligt sätt att inleda en avslappnad dialog med frisören, men förlorar sig i minnen och associationer. Frisörbesöket är en underfundig grafisk roman om att kamma noll. Jurander har varit professor i måleri på Konstfack och har vid sidan av måleriet utmärkt sig genom animationer, serier och illustrationer. 
 
Titel: 240 Landscapes
Författare: Skodvin, Helge
Översättare: Flemming, Gösta
Utgivare: Journal
ISBN: 978-91-8793908-2
Presentation av boken: Volvo 240 blev mer än alla andra bilar symbolen för nordiska värderingar. Fyrkantig och trög, men solid och något att lita på. En representant för socialdemokratin. Bilen var Norges mest sålda bilmärke på slutet av 70- och in på 80-talet. Men liksom med socialdemokratin och jämlikhetssamhället gick det till slut också dåligt för Volvo 240. Fortfarande rullar cirka 17 000 registrerade Volvo 240 på norska vägar. Helge Skodvin har fångat några av dem på bild. Efterord av Bjørn Hatterud.
 
Titel: Limbo
Författare: Sundgren, Johan
Utgivare: Journal
ISBN: 978-91-8793913-6
Presentation av boken: ”Jag kom till Mexiko på 90-talet för att studera fotografi och inspireras av landets fina fotografiska och konstnärliga tradition. Kontinuerligt har jag sedan återvänt med en växande oro över stämningen i landet – beroende på ekonomisk och social ojämlikhet, hänsynslösa knarkkarteller och korrumperad polis och militär. Rädslan som sakta sprider sig passiviserar och förlamar. Mina vänner väljer att inte resa och röra sig som tidigare. Mexiko balanserar mellan explosivitet och tystnadens tyranni.”
 
Titel: Piketty på tre röda
Författare: Titland, Esben
Översättare: Jenny Dellegård
Utgivare: Leopard Förlag
Illustratör: Esben Titland
ISBN: 978-91-7343628-1
Presentation av boken: Här är serien som du har väntat på. Piketty på tre röda är en rolig genväg till att briljera i diskussioner om ekonomi och ojämlikhet. Du kommer inte att bli lika smart som om du tar dig igenom Pikettys bästsäljare Kapitalet i det tjugoförsta århundradet, men denna är så pass kort att du i alla fall orkar läsa ut den.
 
Titel: Pappa
Författare: Moisseinen, Hanneriina
Översättare: Jocke Laitala
Utgivare: Lystring
ISBN: 978-91-9825353-5
Presentation av boken: "Pappa" är Hanneriina Moisseinens skildring av hennes fars försvinnande under en jobbutflykt, och den påföljande saknaden, sorgen och uppväxten med en ensam mamma. I boken använder hon sig av en blandning av självbiografiska sekvenser, skildrade i blyertsteckningar, som samspelar med mer lyriska, ofta ordlösa partier där hon använt sig av broderade bonader i lite olika handarbetstekniker. Hanneriina Moisseinen är född 1978 i Joensuu och är även verksam som bildkonstnär.
 
Titel: Konsthantverk i Sverige Del 1
Författare: Zetterlund, Christina, Hyltén-Cavallius, Charlotte; Rosenqvist, Johanna, red.
Utgivare: Mångkulturellt centrum
ISBN: 978-91-8642940-9
Presentation av boken: Konsthantverk har kallats slöjd, konst, design, pyssel, formgivning, brukskonst, hantverk och hemslöjd. Antologin, som är ett samarbetsprojekt mellan Mångkulturellt centrum och Konstfack, vill vidga historieskrivningen om konsthantverk, bortom traditionella materialuppdelningar och nationella förståelser. Historia betraktas här som något pågående, något vi gör. Det är ingen neutral aktivitet utan handlar om plats, normer och makt. Boken bjuder in till en diskussion om materialitet och görande.
 
Titel: Tank 1–46
Författare: Erikson, Carl Johan
Utgivare: OEI 
ISBN: 978-91-8590576-8
Presentation av boken: I boken TANK 1 – 46 på samma gång samlar och aktiverar fotografen och konstnären Carl Johan Erikson ett fyrtiotal av de dopgravsfotografier som han tog mellan 1998 och 2003. En period under vilken han reste runt på den svenska landsbygden för att dokumenterade ett antal av de många dopgravar som byggts i väckelserörelsens kapell, vid den tid de de flesta av dem var på väg att avvecklas och säljas. TANK 1 – 46 innehåller också en nyskriven essä av Jan Håfström.
 
Titel: Sanni & Jonas Vinternatt
Författare: Hakkola, Kalle
Översättare: Johansson, Emil
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Ahokoivu, Mari
ISBN: 978-91-2969486-4
Presentation av boken: En berättelse om vardag och magi i vintrigt snölandskap, med spännande drömmar och syskonkärlek men också en historia med starkt självklart bilddrivet berättande i Tove Janssons anda. Av finsk prisbelönt serieduo, utgivna i både Finland och Frankrike.
 

Header logo