Barn- och ungdomslitteratur

Andra fördelningstillfället för år 2016. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.

 

Titel: Gamla hundar, nya vanor
Författare: Rai, Bali
Översättare: Olsson, Helena
Utgivare: Argasso bokförlag
ISBN: 978-91-8766741-1
Presentation av boken: Harvey och hans familj har världens värsta granne. Mick är vresig, oförskämd och rasistisk, och hans enda vän verkar vara hans sjabbiga, illaluktande hund Nelson. Men Harvey gillar hundar, hur sjabbiga de än är, så han försöker lära känna Mick och Nelson lite bättre. Det visar sig bli en riktig utmaning. Kan man verkligen lära en gammal hund nya vanor?
  
Titel: London Eye-mysteriet
Författare: Dowd, Siobhan
Översättare: Ridelberg, Helena
Utgivare: Atrium Förlag
ISBN: 978-91-8609559-8
Presentation av boken: Ted och hans äldre syster Kat ser när deras kusin Salim går ombord på gondolen i London Eye, de följer dess bana runt, men när gondolen öppnas en halvtimme senare är inte Salim kvar ombord. Polisen står handfallen och alla har sin egen teori om vad som har hänt, men det är ont om tid. Ted och Kat blir tvungna att ta itu med sin relation och följer tillsammans ett spår av ledtrådar genom London i hopp om att finna sin kusin.
  
Titel: Saga är hundvakt
Författare: Hagmar, Pia
Utgivare: B. Wahlströms Bokförlag/Massolit Förlagsgrupp AB
Illustratör: Källström, Maria
ISBN: 978-91-3216612-9
Presentation av boken: Max ska åka till sin mormor och Saga tackar raskt ja till att vara hundvakt. Trots att Saga lovat att stanna hemma i trädgården bestämmer hon sig för att ta med hunden till ridskolan. In i stallet vill Skrutt absolut inte gå och Saga måste knyta fast honom utanför. Det är då det händer, den lilla hunden rymmer! En liten bok om stor glädje, spänning och rädsla.
  
Titel: Malala : flickan som stod upp för rätten att gå i skolan och förändrade världen
Författare: Yousafzai, Malala
Översättare: Lina Erkelius
Utgivare: B. Wahlströms bokförlag/Massolit Förlagsgrupp AB
ISBN: 978-91-3216633-4
Presentation av boken: Denna utgåva av Malala Yousafzais bästsäljande memoarer är speciellt anpassad för unga läsare. Den innehåller exklusiva bilder och material, och bjuder in oss i den märkliga historien om en flicka som redan som litet barn kände att hon ville förändra världen och gjorde det.
  
Titel: Alice i Spegellandet
Författare: Carroll, Lewis
Översättare: Westman, Christina; Strandberg, Anna
Utgivare: B. Wahlströms bokförlag/Massolit Förlagsgrupp AB
Illustratör: Ingpen, Robert
ISBN: 978-91-3216524-5
Presentation av boken: För att fira 150-årsdagen av utgivningen av Alice i Underlandet kommer nu även fortsättningen i en illustrerad nyutgåva. Robert Ingpen har illustrerat Lewis Carrolls klassiska berättelse, full av anarkistisk humor, kvicka rim och gnistrande ordlekar. Alice i Spegellandet är en den tionde boken i Ingpens prisade klassikerserie som spritts i många upplagor över hela världen.
  
Titel: Förrädarna
Författare: Lagerqvist, Camilla
Utgivare: B. Wahlströms Bokförlag/Massolit Förlagsgrupp AB
ISBN: 978-91-3216573-3
Presentation av boken: Ingen vet vart Ben har tagit vägen. Enda ledtråden för Hilde och Maja är ett kuvert som det står Furudal på. Det visar sig att Ben letar efter sin pappa, som har förts bort av ett par mystiska män. Det blir Svarta rosornas uppdrag att stoppa männen och det blir en hisnande resa. På ett tåg som går i full fart mot Norge, där nazisterna styr och där alla motståndsmän riskerar att avrättas.
  
Titel: Kjelle i fjällen
Författare: Gordan, Kajsa
Utgivare: Berghs Förlag AB
Illustratör: Güettler, Mia Maria
ISBN: 978-91-5022146-6
Presentation av boken: Femte boken om hunden Kjelle! Kjelle och katten Sessan är på fjällsemester. De åker pulka, äter våfflor, har kul men kan inte låta bli att bråka med varandra. Och mitt upp i allt så råkar Kjelle svälja en socka, och i den mörka vinterkvällen måste de uppsöka doktorn.
  
Titel: Min coach Melody
Författare: Lagercrantz, Rose
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Lagercrantz, Rebecka
ISBN: 978-91-7299794-3
Presentation av boken: Siljas ben är olika långa. Hela livet har hon haltat och inte kunnat springa eller vara med på skolgympan. Läkarna har försökt operera henne flera gånger, men det har inte lyckats. Förra gången var det till och med nära att hon dog. Nu har tuffa, roliga Melody börjat i klassen, och när hon och Silja blir bästa vänner tycker Silja att hon haft världens tur. Men Melody älskar att spela fotboll och tränar så fort de är lediga från skolan.
  
Titel: Surfdags!
Författare: Alexander, Kwame
Översättare: Eriksson, Anja
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Miyares, Daniel
ISBN: 978-91-7299808-7
Presentation av boken: Det är inte lätt att komma överens om vad man ska göra på stranden. Det är till exempel tråkigt om ens kompis bara vill läsa en bok när man själv vill surfa. Fast det är klart, är boken tillräckligt bra är det ju svårt att inte bli indragen.
  
Titel: Vantarna - en julsaga
Författare: Karlsson, Ylva
Utgivare: Bokslukaren Urax AB
Illustratör: Strömgård, Katarina
ISBN: 978-91-8720828-7
Presentation av boken: Henrietta, ett barn av havsfolket, sköljs som liten upp på land och tas om hand av människorna. Hennes minnen av havet faller i glömska. Många år senare, strax före jul, kliver hon på en buss på väg mot havet. Längst ut vid havsbandet har odjuret Kraken tagit ett annat havsbarn tillfånga. Då gör Henrietta något oväntat och mycket modigt. En spännande och modern konstsaga av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård, om ensamhet och att till slut hitta hem, perfekt att högläsa tillsammans.
  
Titel: Den NYA lilla personen
Författare: Child, Lauren
Översättare: Bergqvist, Lotta
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen
Illustratör: Child, Lauren
ISBN: 978-91-6388345-3
Presentation av boken: Internationella bilderboksstjärnan Lauren Child är tillbaka med en varm bok om vad som händer när ett nytt syskon kommer till familjen. Elmer Green växer upp som enda barnet, men en dag kommer föräldrarna hem med en NY liten person – som alla verkar tycka lite bättre om... Träffsäkra Den NYA lilla personen är den perfekta läsningen för alla som har, ska få, eller minns hur det var att bli storasyskon.
  
Titel: Manifest för hopplösa
Författare: Asptjärn, Åsa
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-6388403-0
Presentation av boken: Emanuel Kent är tillbaka. Den här gången med ett manifest ”för att allt ska förbli som det är”. Men hur stå still när allt rör på sig? Medan Emanuel drömmer om slukhål så snackar alla andra om gymnasiet. ”Visdomarna” från succéboken Konsten att ha sjukt låga förväntningar tog slut i samma veva som jullovet. Välkommen till Emanuel Kents sista termin i nian.
  
Titel: Katthämtningen
Författare: Ceder, Camilla
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen
Illustratör: Mander, Sanna
ISBN: 978-91-6388272-2
Presentation av boken: Sallys dröm är att få ett eget husdjur. Men ska det hända något måste hon ta saken i egna händer! Och att hitta folk som vill bli av med kattungar är hur lätt som helst … Katthämtningen är den tredje helt fristående delen i den hejdlöst roliga serien "Sally – djurens vän" av Camilla Ceder och Sanna Mander. Läs också: Djurfiket och Valpspaning.
  
Titel: Vem ska musen gifta sig med?
Författare: Lu, Feng
Översättare: Xie, Lilly
Utgivare: Chin Lit filial
Illustratör: Darlingface (alias Xu, Yu'an)
ISBN: 978-91-8822712-6
Presentation av boken: Vem ska musen gifta sig med? bygger på en gammal kinesisk folksaga som fortfarande är levande på vissa platser på landsbygden på så vis att man efter kinesiska nyåret firar musen som gifter sig och ger mat till mössen i huset för att blidka dem så de inte ställer till besvär under resten av året. I boken ska musdottern i familjen gifta sig men man vet inte riktigt med vem, bara att det bör vara med någon som är modig – en underfundig text som bokstavligt talat slutar i ett nafs …
  
Titel: Plupp och renkalven
Författare: Borg, Inga
Översättare: Palovaara, Jonna; Uusitalo, Inga-Britt
Utgivare: Inga-Britt Uusitalo Konst och hantverk
Illustratör: Borg, Inga
ISBN: 978-91-7299714-1
Presentation av boken: Det råder brist på barnböcker på minoritetsspråket meänkieli och språket befinner sig redan i en språkbytesprocess. Därför är det viktigt att engagera tornedalska barn att läsa på sitt modersmål. Vi har översatt två Plupp-böcker till meänkieli för Plupp hade 60 års jubileum 2015 och bokförlaget Opal trycker Plupp på flera olika språk i år. Böckerna har tryckts och levererats i mars 2015 och vi har betalat tryckningen med egna pengar.
  
Titel: Plupp och lodjuret
Författare: Inga Borg
Översättare: Palovaara, Jonna; Uusitalo, Inga-Britt
Utgivare: Inga-Britt Uusitalo Konst och hantverk
Illustratör: Borg, Inga
ISBN: 978-91-7299713-4
Presentation av boken: Det råder brist på barnböcker på minoritetsspråket meänkieli och språket befinner sig redan i en språkbytesprocess. Därför är det viktigt att engagera tornedalska barn att läsa på sitt modersmål. Vi har översatt två Plupp-böcker till meänkieli för Plupp hade 60 års jubileum 2015 och bokförlaget Opal trycker Plupp på flera olika språk i år. Böckerna har tryckts och levererats i mars 2015 och vi har betalat tryckningen med egna pengar.
  
Titel: Grönlingen
Författare: Pinfold, Levi
Översättare: André, Emeli
Utgivare: Karneval förlag
Illustratör: Pinfold, Levi
ISBN: 978-91-8720753-2
Presentation av boken: Vad är det som gror på Åkerströms mark? Är det en växt? En varelse av något slag? Eller ett barn? Kan man säkert veta vad? Hur som helst bestämmer sig Åkerström för att ta hand om denna grönling, eller vad man nu ska kalla honom. Efter det blir ingenting sig likt.
  
Titel: Mitt bland stjärnor
Författare: Olsson, Lotta
Utgivare: Lilla Piratförlaget
Illustratör: Landström, Olof
ISBN: 978-91-8770725-4
Presentation av boken: Mitt bland stjärnor rymmer livets märkvärdighet: från universums oändlighet till loppan i rävens svans. Lotta Olssons poetiska text tillsammans med Olof Landströms kongeniala och humoristiska illustrationer gör Mitt bland stjärnor till en bilderbok för alla åldrar.
  
Titel: Vad gör du om jag får en vän?
Författare: Wänblad, Mats
Utgivare: Lilla Piratförlaget
Illustratör: Gustavsson, Per
ISBN: 978-91-8770747-6
Presentation av boken: I Vad gör du om jag får en vän? möter humor igenkänning när Igelkotten har träffat en ny vän, Tang. Och även om Haren insisterar på att han är ÖVERLYCKLIG för Igelkottens skull så avslöjar kroppsspråket att det inte är fullt så enkelt … Men Tang då? Nja, han är inte den pratglada typen.
  
Titel: Hurra, vi får post!
Författare: Dubuc, Marianne
Översättare: Titusson, Erik
Utgivare: Lilla Piratförlaget
Illustratör: Dubuc, Marianne
ISBN: 978-91-8770741-4
Presentation av boken: Har du hälsat på hemma hos en krokodil någon gång? Eller hos en ekorre? Häng med när brevbärare Mus ska dela ut posten, så får du se djurens roliga hem. Det finns massor att upptäcka när man kommer på besök. Och det sista paketet … Vem kan det vara till?
  
Titel: Rök
Författare: Wenxuan, Cao
Översättare: Mattsson, Philip
Utgivare: Meerkat production AB/Vombat förlag
Illustratör: Rong, Yu
ISBN: 978-91-8658961-5
Presentation av boken: Detta är Vombat andra översatta bok från Kina där Yu Rong är illustratör. Rök är skrven av Cao Wenxuan som är en av Kinas mest kända barn- och ungdomsboksförfattare. 

Titel: Utpost
Författare: Aguirre, Ann
Översättare: Jonsson, Lena och Jonsson Sandström, Emma
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645262-2
Presentation av boken: ANN AGUIRRE är en amerikansk ungdomsboksförfattare som prisats för sin spännande Razorland-trilogi. Utpost är andra boken i den dystopiska serien om den unga flickan Spadertvå som kämpar för att överleva i en mörk och farlig värld.
  
Titel: Lilla rödluvan
Författare: Deneux, Xavier
Översättare: Ringertz, Johanna
Utgivare: Natur och Kultur
Illustratör: Deneux, Xavier
ISBN: 978-91-2714357-9
Presentation av boken: Med grafisk enkelhet, kontrastrika färger och lek med former och antiformer presenteras de välkända scenerna ur den klassiska sagan om Rödluvan, i tydliga tablåer.
  
Titel: Ninna och sjukhusfåglarna
Författare: Ruta, Matilda
Utgivare: Natur och Kultur
Illustratör: Ruta, Matilda
ISBN: 978-91-2714155-1
Presentation av boken: Ninna och sjukhusfåglarna är en finstämd bilderbok som handlar om allt möjligt och omöjligt som kan hända på ett sjukhus.
  
Titel: Nandopa & nandolattjopa (Badbomber & simhopp på resanderomani)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Lindell, Lenny
Utgivare: Olika förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741327-8
Presentation av boken: Idag är det badhusdag. Alla vill hoppa på det djupa. Det vill Mertsi också. Men inte just nu. För det ser högt ut, väldigt högt. Och tänk om han har glömt hur en simmar? Eller om han inte kommer upp till ytan? Nandopa & nandolattjopa är utgiven på resanderomani, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: Camping & gariba (Camping & kurragömma på kalé)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Valentin, Dimitri
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741335-3
Presentation av boken: Äntligen är det sommarlov. Äntligen är Rosita på campingen. Och äntligen ska Emma komma och hälsa på! Det är alltid roligt att leka med Emma. Som att leka kurragömma. Men en del gömmer sig nästan för bra … Camping & gariba är utgiven på kalé, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: Campingo & korardi (Camping & kurragömma på kelderash)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Demetri, David
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741336-0
Presentation av boken: Äntligen är det sommarlov. Äntligen är Rosita på campingen. Och äntligen ska Emma komma och hälsa på! Det är alltid roligt att leka med Emma. Som att leka kurragömma. Men en del gömmer sig nästan för bra … Campingo & korardi är utgiven på kelderash, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: Khelibaskoro akosiba & gudlebokolengoro pharipa (Dansbus & kaktrubbel på arli)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Hasan, Baki
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741329-2
Presentation av boken: Selma kan inte sova. I magen bubblar det. I huvudet snurrar det. Imorgon ska Selma dansa. Det brukar inte vara läskigt. Men nu ska de dansa för hela skolan! Khelibaskoro akosiba & gudlebokolengoro pharipa är utgiven på arli, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: Nandzojbaskere bombe & plivibaskere rupiba (Badbomber & simhopp på arli)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Hasan, Baki
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741324-7
Presentation av boken: Idag är det badhusdag. Alla vill hoppa på det djupa. Det vill Mertsi också. Men inte just nu. För det ser högt ut, väldigt högt. Och tänk om han har glömt hur en simmar? Eller om han inte kommer upp till ytan? Nandzojbaskere bombe & plivibaskere rupiba är utgiven på arli, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: Anjiboskobombi & plimibosko (Badbomber & simhopp på kalé)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Valentin, Dimitri
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741325-4
Presentation av boken: Idag är det badhusdag. Alla vill hoppa på det djupa. Det vill Mertsi också. Men inte just nu. För det ser högt ut, väldigt högt. Och tänk om han har glömt hur en simmar? Eller om han inte kommer upp till ytan? Anjiboskobombi & plimibosko är utgiven på kalé, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: Najimaskebombi & usimaskoxutjipe (Badbomber & simhopp på lovari)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Lärlund, Dragan
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741328-5
Presentation av boken: Idag är det badhusdag. Alla vill hoppa på det djupa. Det vill Mertsi också. Men inte just nu. För det ser högt ut, väldigt högt. Och tänk om han har glömt hur en simmar? Eller om han inte kommer upp till ytan? Najimaskebombi & usimaskoxutjipe är utgiven på lovari, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: Kampingo & garadi (Camping & kurragömma på lovari)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Lärlund, Dragan
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741338-4
Presentation av boken: Äntligen är det sommarlov. Äntligen är Rosita på campingen. Och äntligen ska Emma komma och hälsa på! Det är alltid roligt att leka med Emma. Som att leka kurragömma. Men en del gömmer sig nästan för bra … Kampingo & garadi är utgiven på lovari, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: Lodipa & garepa (Camping & kurragömma på resanderomani)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Lindell, Lenny
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741337-7
Presentation av boken: Äntligen är det sommarlov. Äntligen är Rosita på campingen. Och äntligen ska Emma komma och hälsa på! Det är alltid roligt att leka med Emma. Som att leka kurragömma. Men en del gömmer sig nästan för bra … Lodipa & garepa är utgiven på resanderomani, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: Tselibako busos & tortakobaniba (Dansbus & kaktrubbel på kalé)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Valentin, Dimitri
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741330-8
Presentation av boken: Selma kan inte sova. I magen bubblar det. I huvudet snurrar det. Imorgon ska Selma dansa. Det brukar inte vara läskigt. Men nu ska de dansa för hela skolan! Tselibako busos & tortakobaniba är utgiven på kalé, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: Khelimasa & bajo biskotengo (Dansbus & kaktrubbel på kelderash)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Demetri, David
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741331-5
Presentation av boken: Selma kan inte sova. I magen bubblar det. I huvudet snurrar det. Imorgon ska Selma dansa. Det brukar inte vara läskigt. Men nu ska de dansa för hela skolan! Khelimasa & bajo biskotengo är utgiven på kelderash, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: Kellepa & marklijiddrepa (Dansbus & kaktrubbel på resanderomani)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Lindell, Lenny
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741332-2
Presentation av boken: Selma kan inte sova. I magen bubblar det. I huvudet snurrar det. Imorgon ska Selma dansa. Det brukar inte vara läskigt. Men nu ska de dansa för hela skolan! Kellepa & marklijiddrepa är utgiven på resanderomani, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: Bombi najarimaske & xutimos notimasko (Badbomber & simhopp på kelderash)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Demetri, David
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741326-1
Presentation av boken: Idag är det badhusdag. Alla vill hoppa på det djupa. Det vill Mertsi också. Men inte just nu. För det ser högt ut, väldigt högt. Och tänk om han har glömt hur en simmar? Eller om han inte kommer upp till ytan? Bombi najarimaske & xutimos notimasko är utgiven på kelderash, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: O kamping & kheliba phanle jacha (Camping & kurragömma på arli)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Hasan, Baki
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741334-6
Presentation av boken: Äntligen är det sommarlov. Äntligen är Rosita på campingen. Och äntligen ska Emma komma och hälsa på! Det är alltid roligt att leka med Emma. Som att leka kurragömma. Men en del gömmer sig nästan för bra … O kamping & kheliba phanle jacha är utgiven på arli, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: Khelimaskonasulipe & kolakoskobajo (Dansbus & kaktrubbel på lovari)
Författare: Salto, Marin
Översättare: Lärlund, Dragan
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Pettersson, Marcus Gunnar
ISBN: 978-91-8741333-9
Presentation av boken: Selma kan inte sova. I magen bubblar det. I huvudet snurrar det. Imorgon ska Selma dansa. Det brukar inte vara läskigt. Men nu ska de dansa för hela skolan! Khelimaskonasulipe & kolakoskobajo är utgiven på lovari, en av varieteterna av romani. Boken finns, precis som de andra två böckerna i serien, översatt till samtliga fem varieteter.
  
Titel: Tio vilda hästar till toppen
Författare: Rottböll, Grethe
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Adbåge, Lisen
ISBN: 978-91-2969574-8
Presentation av boken: Tio vilda hästar tävlar om att ta sig till toppen av ett berg fortast möjligt. När boken är läst har man lärt sig ordningstalen men också att delad glädje är dubbel glädje. En bilderbokspärla till räknesaga. Med lätta rim att läsa många gånger!
  
Titel: Mycket mer än en puss
Författare: Melin, Mårten
Utgivare: Raben & Sjögren
ISBN: 978-91-2969672-1
Presentation av boken: Isa och Manne har varit kompisar sen de var små, men de sista åren har de inte träffats så ofta. Nu har de börjat sjuan, och Isa känner att hon gillar Manne, men på ett annat sätt.
  
Titel: Djupa ro
Författare: Bjärbo, Lisa
Utgivare: Raben & Sjögren
ISBN: 978-91-2969638-7
Presentation av boken: En berättelse om vänskap, sorg och små samhällen. Om gamla minnen, nya känslor och hemligheter som sakta sipprar fram när man skrapar lite på ytan.
  
Titel: Vina Vinas vinter
Författare: Wieslander, Jujja
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Geffenblad, Lotta
ISBN: 978-91-2969653-0
Presentation av boken: Det har blivit vinter. På sjön ligger tjock is. Vina Vina åker skridskor, Varg gillar inte skridskor. Men att sitta på Vina Vinas spark är mysigt! De åker fort. Långt bort! Det blir mörkare bland träden och plötsligt är de vilse.
  
Titel: Animalium
Författare: Broom, Jenny
Översättare: Öhman, Suzanne
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Scott, Katie
ISBN: 978-91-2969714-8
Presentation av boken: Välkommen till museet som är alltid är öppet! Boken har gjort internationell succé, och visar fler än 160 djur presenterade med spännande fakta och med utsökt vackra bilder - som gammaldags planschverk!
  
Titel: Morfar i smyg
Författare: Olsson, Ingrid
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Karlsson, Jenny
ISBN: 978-91-2969526-7
Presentation av boken: På Fias nioårsdag dyker plötsligt hennes morfar upp. Men mamma har ju sagt att Fia inte har någon morfar. Varför har hon sagt så? Mamma vill inte förklara. Och hon vill inte att Fia träffar sin morfar. Men det struntar Fia i, han får helt enkelt bli hennes morfar i smyg. Hon måste bara leta rätt på honom först ...
  
Titel: Pym Pettersons misslyckade brevvän
Författare: Linde, Heidi
Översättare: Stedman, Helena
Utgivare: Raben & Sjögren
ISBN: 978-91-2969572-4
Presentation av boken: Vad gör du när din klass får besök av ett gäng elever från er svenska vänskapsklass, och din hästtokiga brevvän, inte dyker upp? Pym Peterson och den misslyckade brevvännen är en charmig berättelse med träffsäker vardagshumor.
  
Titel: Granaporna på de glada djurens gård
Författare: Hedman, Annalena
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Göthner, Emma
ISBN: 978-91-2969510-6
Presentation av boken: Häng med granaporna Kors, Tvärs och Yngve på ett nytt, spännande äventyr. Och håll i hatten - för när granaporna är inblandade kan vad som helst hända!
  
Titel: En ny kompis, Pytte!
Författare: Flygare, Ingrid
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Flygare, Ingrid
ISBN: 978-91-2969684-4
Presentation av boken: Ponnyn Jasmine flyttar in på Granbacken, och hon är precis lika liten som Pytte. Först tycker Pytte att det är kul med en ny kompis, men på ponnyridningen bryr sig barnen bara om Jasmine. Ingen ens tittar åt Pytte längre!
  
Titel: Sju förtrollade kvällar
Författare: Sandén, Mårten
Utgivare: Raben & Sjögren
ISBN: 978-91-2969523-6
Presentation av boken: Vad som helst kan hända på en magisk biograf! Sju förtrollade kvällar är en finstämd och sprakande berättelse om vänskap, kärlek och att finna svar på det som ibland är svårt att förstå.
  
Titel: Räkna - Nyfikna små
Författare: Metsola, Aino-Maija
Översättare: Holmqvist, Emilia
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Metsola, Aino-Maija
ISBN: 978-91-2969795-7
Presentation av boken: Kul sifferbok för alla nyfikna små! Textildesignern Aino-Maija Metsola har skapat en spännande och färgsprakande bok. På varje sida finns luckor med roliga överraskningar. Lekfullt och lärorikt på samma gång!

Header logo