Skönlitteratur för vuxna – bibliotek

Tredje fördelningstillfället år 2016

Titel: Natt för gott
Författare: Erpenbeck, Jenny
Översättare: Ulrika Wallenström
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014499-9
Presentation av boken: I en by i Galizien år 1902 dör en liten flicka som spädbarn och familjen går sönder i sorg. Men vad hade hänt om barnet överlevt? Jenny Erpenbecks Natt för gott är en sinnrikt konstruerad berättelse om de många möjliga vägar som ryms i ett liv. Den spänner över ett århundrade i ett förlorat Europa och visar hur samspelet mellan historia, personlighet och slump skapar det vi kallar öde. 
 
Titel: Människor i Solna
Författare: Wadensjö, Måns
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0015387-8
Presentation av boken: ”Vad betyder Solna för dig?” är frågan som söker svar i Måns Wadensjös nya roman. Här möter vi ett antal förhoppningsfulla, sentimentala eller oroade människor som vill uttala sig om livet i kommunen. Vi får också följa Måns, från inträdet på daghemmet Sädesärlan och vidare genom lågstadiet. Efter ett antal klassrumsdispyter börjar han ana en större konspiration och samlar klassen till motstånd. 
 
Titel: Hon är arg
Författare: Langvald, Maja Lee
Översättare: Kristofer Folkhammar och Johanne Lykke Holm
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0015454-7
Presentation av boken: Maja Lee Langvad är arg: arg på sin biologiska mor som följde grannkvinnans råd, arg på sin adoptivmor som trodde sig veta vad som var bäst för henne. Hon är arg över att få höra att hon ser ut som Yoko Ono. Hon är arg över att hon är arg. Hon är arg är ett poetiskt och ursinnigt vittnesmål om adoption, men också en kritisk granskning av adoptionsindustrin och föreställningar om arv, etnicitet, genus och global jämlikhet. 
 
Titel: En fest för livet
Författare: Hemingway, Ernest
Översättare: Ekvall, Christian
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742440-6
Presentation av boken: Ernest Hemingway: En fest för livet (A Moveable Feast - The Restored Edition), i nyöversättning och med efterord av Christian Ekvall, är en självbiografisk bok med många färgstarka personskildringar och omtalade episoder från Hemingways tid som ung författare i Paris på 1920-talet. Hemingway jobbar som utrikeskorrespondent för kanadatidningen Toronto Star och bevakar Frankrike och Europa. Samtidigt skriver han noveller och är övertygad om att en dag lyckas som författare.
 
Titel: Baumgartners Bombay
Författare: Desai, Anita
Översättare: Vesterlund, Andreas
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742441-3
Presentation av boken: Anita Desais flerfaldigt prisbelönta roman Baumgartners Bombay i nyöversättning av Andreas Vesterlund. Hugo Baumgartner, jude från Berlin, flyr från sitt hemland för att inte hamna i koncentrationsläger. Han tar sig till Indien där han ironiskt nog ändå förs till interneringsläger – för att han är tysk! Efter kriget kommer han ut i en kaotisk omvärld – det överbefolkade Bombay – där gatans grymma lagar råder... 
 
Titel: Går det åt helvete ska jag ändå dö
Författare: Klingspor, Agneta
Utgivare: Bokförlaget Atlas
ISBN: 978-91-7389508-8
Presentation av boken: »Allt det som en gång hjälpte dig att leva, som var själva förutsättningen för liv, kan vända sig emot dig, ditt egna hjärta till och med.« Tio år har gått sedan Agneta Klingspors kraftfulla Går det åt helvete är jag ändå född, en »verksamhetsberättelse« om livet på denna jord. Kroppen orkar mindre, hjärnan strejkar ibland, avskeden blir fler. Går det åt helvete ska jag ändå dö berättar om åldrandet, tillståndet innan man slutligen tippar över.
 
Titel: Varför var vi i Afghanistan?
Författare: Sommardal, Göran
Utgivare: Bokförlaget Atlas
ISBN: 978-91-7389509-5
Presentation av boken: Sveriges statsminister, R, vaknar på ett fältsjukhus i Afghanistan med ett irriterande hårstrå på tungan. Eller är det bara minnet av ett hårstrå, som i sin tur påminner honom om något irriterande. Hursomhelst har han ingen aning om hur han hamnade där, eller ens vem han är, faktum är att alla hans personliga minnen är borta, och flera av hans vitala organ är transplanterade. Vem var han då, denne R, och vem är han nu? 
 
Titel: Presidentens apelsiner
Författare: Khider, Abbas
Översättare: Ingrid Victoria Kampås
Utgivare: Bokförlaget Thorén & Lindskog AB
ISBN: 978-91-8690544-6
Presentation av boken: PRESIDENTENS APELSINER är berättelsen om den unge Mahdi som kastas i fängelse samma dag han ska ta studenten. Det blir början på två års martyrium i Saddams fängelsehålor. Men det är också en vacker roman om en barndom i Irak och konsten att föda upp duvor, allt berättat på en lakonisk, poetisk och humoristisk prosa.
 
Titel: Minnenas och glömskans hus
Författare: David, Filip
Översättare: Kjell Magnusson
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8717989-1
Presentation av boken: Under resan från Belgrad mot läg­ren i norr lyckas en far bända upp ett hål i godsvagnen och släppa ut sina båda ­söner. Den äldste av dem, ­Albert, får i uppdrag att ta hand om sin lille­bror tills familjen kan återförenas. Men Albert återser aldrig sin ­familj. Minnenas och glömskans hus är en studie i ondska, med en för många okänd aspekt av Förintelsen som grund -- hur den även drabbade judiska familjer på Balkan.
 
Titel: Ris
Författare: Su, Tong
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Utgivare: Bokförlaget Wanzhi
ISBN: 978-91-9816066-6
Presentation av boken: Modern klassiker om en svältande bondpojkes karriär som gangster i en sydkinesisk stad under 1920- och 1930-talet.
 
Titel: Ett ord i rättan tid
Författare: Liu, Zhenyun
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Utgivare: Bokförlaget Wanzhi
ISBN: 978-91-9816064-2
Presentation av boken: En berättelse om människors längtan efter gemenskap i en värld där de inte känner sig hemma, och om hur vardagens futtiga glädjeämnen och förtretligheter kan ställa sig i vägen för de anspråkslösaste av drömmar
 
Titel: Det här är namnen
Författare: Wieringa, Tommy
Översättare: Joakim Sundström
Utgivare: Brombergs Bokförlag
ISBN: 978-91-7337742-3
Presentation av boken: Det här är namnen är en mörk saga, men full av medmänsklighet och humor. Det är en urban komedi som sätter fingret på samtidens mest brännande fråga. Med en unik blandning av humor och vishet kopplar Tommy Weiringa människans mörka natur till frågor om vilka vi är och om försoning är möjlig. 
 
Titel: Utplåna fraserna. Föreläsningar, tal och utvalda texter
Författare: Bachmann, Ingeborg
Översättare: Linda Östergaard
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247430-7
Presentation av boken: Gång på gång visar sig Ingeborg Bachmanns motstånd mot att göra just det hon förväntas göra i den föreläsningsserie som utgör merparten av denna bok, nämligen att lägga ut texten om litteraturen. Bara ett par minuter efter att hon tagit till orda i den fullsatta hörsalen på universitetet i Frankfurt tydlig­gör hon sin utgångspunkt: ”Allt som kan sägas om ett verk är svagare än verket.” 
 
Titel: Kärleken
Författare: Duras, Marguerite
Översättare: Athena Farrokhzad & Olivia Iso
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247431-4
Presentation av boken: En kvinna befinner sig vid havet, i det bländande vita ljuset. Hon är gravid och illamående, men det tjänar ingenting till att kräkas. Omkring henne på stranden cirklar två män, en resenär och en fånge. Himlen täcks av bensinrök och havet färgas rosa. Scenerna upprepas och förskjuts. Ingenting händer. Allt är oundvikligt. Kärleken är ett destillat av Marguerite Duras verk.
 
Titel: Utvalda dagar
Författare: Whitman, Walt
Översättare: Gunnar Harding
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247441-3
Presentation av boken: Utvalda dagar är med Walt Whitmans egna ord ”kanske den mest egensinniga, spontana, fragmentariska bok som någonsin tryckts”. Den består av ögonblicksbilder från uppväxten i New York, ögonvittnesskildringar av det amerikanska inbördeskriget och naturiakttagelser från poetens ålderdom. I Gunnar Hardings urval introduceras här en oupphörligt fascinerande bok, ett vittnesbörd från Amerikas ungdom.
 
Titel: Exodus
Författare: Zilajev, Pjotr
Översättare: Elin Parkman
Utgivare: Ersatz
ISBN: 978-91-8721965-8
Presentation av boken: Exodus är en bok om det politiska våldet i Ryssland, såväl i maktpyramidens topp som i dess bas, det vill säga på gatan. Innehållet är självupplevt, och Zilajev är landsflyktig och har fått politisk asyl i Finland, men bor delvis i Sverige. 
 
Titel: Ögonens förvandlingsrum
Författare: Kjellqvist, Else-Britt m fl.
Utgivare: Folke Dahlberg Sällskapet
Illustratör: Folke Dahlberg m fl
Presentation av boken: Boken innehåller åtta bidrag från olika författare (Else-Britt Kjellqvist, Elisabeth Lidén, Lars-Håkan Svensson, Staffan Söderblom, Anders Weidar, Bengt af Klintberg, Kate Larson och Mats Jansson) med olika aspekter på Folke Dahlbergs ord och bilder. Den är redigerad av Jonas Modig. 
 
Titel: Den violetta döden
Författare: Meyrink, Gustav
Översättare: Heidi Hafvervik
Utgivare: Hastur förlag
ISBN: 978-91-8683525-5
Presentation av boken: Med "Den violetta döden" presenteras för första gången på svenska ett brett urval av Meyrinks märkligt fascinerande noveller. Boken innehåller dessutom ett fylligt förord om novellisten Gustav Meyrink, mest känd för sin roman "Golem".
 
Titel: I väg, på plats
Författare: Juul, Pia
Översättare: Marie Norin
Utgivare: Kabusa Böcker
ISBN: 978-91-7659031-7
Presentation av boken: Novellsamlingen handlar, liksom titeln avslöjar,om att ge sig av och förflytta sig, och samtidigt om att vara närvarande, på plats. Även om novellerna i I väg, på plats skildrar till synes vardagliga situationer, händer i varje historia något mer under ytan. Det är imponerande skickligt berättat med förbluffande få ord. Pia Juul har förmågan att med små medel, som till exempel en inskjuten mening, sätta det som just berättats i ett annat perspektiv. Eller föra historien åt ett helt annat håll.
 
Titel: Skiftsovare
Författare: Elmiger, Dorothee
Översättare: Annika Ruth Persson
Utgivare: Kabusa Böcker
ISBN: 978-91-7659032-4
Presentation av boken: Någonstans djupt inne i Europas skogar möts de. Gränsgångare, smugglare, flyktingar, arbetare, asylsökande, inspektörer, konstnärer, instrumentalister, skådespelare, journalister, stipendiater, logistiker, studenter och spöken. De kommer från hela världen. De är alla ställföreträdare för vår tid och de för ett samtal. De diskuterar ursprung och rättvisa, kroppar och staten, import och export, hem och migration, lycka, musik och död.
 
Titel: Det finns en stor öppen plats i Bordeaux
Författare: Ørstavik, Hanne
Översättare: Lotta Eklund
Utgivare: Kabusa Böcker
ISBN: 978-91-7659028-7
Presentation av boken: Hanne Ørstaviks två senaste romaner om sexualitet har väckt stor uppmärksamhet i Norge och hyllats stort. "Det finns en stor öppen plats i Bordeaux" är den första och nästa, "På terrassen i mörkret", utkommer på svenska i maj 2016. "Ørstavik skriver bättre än någonsin …" skrev Maya Troberg Djuve i Dagbladet om den norska utgåvan. Ruth förbereder en konstutställning i Bordeaux. Hemma i Oslo finns pojkvännen Johannes vars närhet hon önskar och värker efter.
 
Titel: Jesusalem
Författare: Couto, Mia 
Översättare: Irene Anderberg
Utgivare: Leopard Förlag
ISBN: 978-91-7343438-6
Presentation av boken: Ömsint skildring av människans oförmåga att hantera livet av Mia Couto, en av den afrikanska litteraturens stora mästare. 
 
Titel: Avd. för grubblerier 
Författare: Offill, Jenny
Översättare: Dahl, Alva
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714573-3
Presentation av boken: Med humor, ett gnistrande bildspråk och sällsam skärpa berättar Offill en rafflande äktenskapsroman som verkar långsamt och kraftfullt. Längs vägen åkallar hon Kafka, Rilke, ryska kosmonauter och stoikerna, och fångar ett livs alla skiftningar mellan mörker och ljus.
 
Titel: Åsneprinsen
Författare: Hainer, Caroline
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714579-5
Presentation av boken: Caroline Hainers andra roman är en finstämd, vemodig och rolig uppväxtskildring om ett liv i utkanten, en hommage till en plats och en berättelse full av längtan.
 
Titel: Raderna byter plats i mörkret
Författare: Abdolmalekian, Garous
Översättare: Namdar Nasser
Utgivare: nordienT
ISBN: 978-91-8792110-0
Presentation av boken: Garous Abdolmalekians är född och uppvuxen i Iran och är en av de mest väletablerade unga poeterna i dagens Iran. Hans poesi har tagits emot mycket positivt av såväl kritiker som läsare. Garous Abdolmalekians böcker har översatts till flera språk, däribland kurdiska, arabiska, engelska, tyska och franska. Han har också deltagit vid flera internationella poesifestivaler. År 2014 besökte Garous Abdolmalekian den internationella poesifestivalen MerciPoesi i Göteborg.
 
Titel: Där vägarna möts
Författare: Kinnunen, Tommi
Översättare: Ann-Christine Relander
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306435-2
Presentation av boken: En dödsbädd på ett sjukhus bildar upptakten till Tommi Kinnunens familjekrönika. Romanen som omspänner hundra år 1895-1996, återger Finlands nittonhundratalshistoria genom tre generationer.
 
Titel: Vid oro skog
Författare: Strandberg, Ingela
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307124-4
Presentation av boken: Ingela Strandberg debuterade för drygt 40 år sedan och har sedan dess gett ut en rad romaner och diktsamlingar, men det är lyriken som är huvudspåret i hennes författarskap. För första gången publiceras här en samlingsvolym med ett urval dikter. Akademiledamot Göran Malmqvist har skrivit förord, och den amerikanske litteraturprofessorn Scott Minar, som introducerat hennes dikter i USA, har skrivit efterord. 
 
Titel: Skarv
Författare: Lindqvist, Lina Josefina
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307205-0
Presentation av boken: Den fjärilsformade ön ligger i Norra ishavet, med en åttkantig fästning i stjärnmönster och hus för människor och deras knapert inkomstbringande näringar. Turisterna hittar hit, mest tack vare naturen och de häckande fåglarna. Maren jobbar som hotellportier och utfodrar byns katter som i sin tur tagit över släktens ödehus. Själv bor hon tillsammans med sin mor som fastnat i långvarig sysslolöshet framför tv:n. Det handlar om att bryta upp eller inte. Om att styra sitt eget öde. 
 
Titel: Vatten, Gåshud
Författare: Fioretos, Aris
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307161-9
Presentation av boken: Uppskov, överraskning, maneter, oro, hjärta, chock, förgänglighet Utifrån ett pärlband av begärliga ting frågar sig Aris Fioretos vad romanen kan vara i en tid som firar mångfald och gränsöverskridande, men där papperslösa människor är oönskade. Hur fångas främmande erfarenheter i ord? Kan en text erbjuda asyl? Vad har avståndstagande med skrivandet att göra?
 
Titel: Leva, Tänka, Titta
Författare: Siri Hustvedt
Översättare: Ulla Roseen
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306657-8
Presentation av boken: I "Leva, tänka, titta" har Siri Hustvedt samlat sina bästa essäer från de senaste åren, bland annat om författare och konstnärer som Louise Bourgeois, Gerhard Richter, Stig Dagerman, Inger Christensen och Francisco de Goya. Vad händer när vi ser, minns och känner? Hur interagerar vi med andra människor? Vad innebär det att sova, drömma och tala? Vad är egentligen ett jag? Vad innebär det att vara människa?
 
Titel: En främmande känsla
Författare: Pamuk, Orhan
Översättare: Mats Müllern
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1303733-2
Presentation av boken: I En främmande känsla, berättar Orhan Pamuk historien om Mevlut Karatas, som föds på den turkiska landsbygden 1957, flyttar till Istanbul 1968 och där lever på att sälja boza. Mevluts öden och äventyr blir nära förbundna med det turkiska samhällets skeenden under de år som beskrivs: det politiskt oroliga sjuttiotalet, det repressiva åttiotalet med militärregimen, nittiotalets återislamisering och de senare årens starka rörelser mot ett mer modernt samhälle i privatiseringens tecken.
 
Titel: Kungsträdgårdens svarta hål
Författare: Johansson, Per
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306949-4
Presentation av boken: Författaren Per Johansson blir en dag uppringd av en representant för hovet och får frågan om han kan tänka sig att skriva en bok om Kungsträdgården. Det sammanfaller på ett märkligt sätt med hans redan påbörjade romanprojekt om bankmannen Paul Werke som var verksam på sjuttiotalet. Som äldste sonen i en av Sveriges ledande finansfamiljer är Paul den som fostrats att ta över ledningen. 
 
Titel: Glömskans bibliotek. En essä om demens, vansinne och litteratur
Författare: Nilsson, Ulf Karl Olov
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307154-1
Presentation av boken: Ulf Karl Olov Nilsson är hyllad poet, psykolog och psykoanalytiker. Han har bland annat har han erhållit Göteborgs-Postens litteraturpris, Svenska Akademiens Kallebergerstipendiet och varit nominerad till Augustpriset. Med fallbeskrivningar och exempel ur en mer än tjugoårig klinisk praktik, sitt eget liv och litteraturen gestaltar han här svåra frågeställningar vid existensens rand på ett ständigt underhållande, lekfullt och påläst sätt. 
 
Titel: Om du vill
Författare: Helle, Helle
Översättare: Ninni Holmqvist
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306855-8
Presentation av boken: Roar har aldrig varit mycket för att springa. Ändå befinner han sig i skogen iförd joggingskor. Vilse. När han för tredje gången passerar samma torvmosse med vissna ormbunkar möter han en annan löpare, en kvinna, som också försöker hitta ut ur skogen. Det finns ingen mobiltäckning och när mörkret och kvällskylan smyger sig på tvingas de söka skydd. Långsamt och trevande delar de med sig av sina livsöden. Kanske finns det en väg ut ur ensamheten. 
 
Titel: Blom
Författare: Söderberg, Hjalmar 
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Lisa Benk 
ISBN: 978-91-7589120-0
Presentation av boken: Skrädderiarbetaren Blom har lämnat Långholmens fängelseportar bakom sig och efter nio månader drar han sitt första andetag i frihet. Med intjänade pengar på fickan drömmer han om ett nytt liv fyllt av lycka och välstånd. På sin vandring genom staden träffar han på sin gamla käresta Edit och dagen tar plötsligt en oväntad vändning.
 
Titel: Porträttet
Författare: Söderberg, Hjalmar 
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Lisa Benk 
ISBN: 978-91-7589122-4
Presentation av boken: William driver runt i ett livligt sommarstockholm, men det är med en nyfunnen likgiltighet som han betraktar sin omgivning. Vart ska han ta vägen i livet?I sin längtan att fly undan det sorglösa vimlet besöker han Fru Richardt, en förströelse som blivit en vana, men ikväll har han något speciellt på hjärtat, något som kan komma att förändra deras relation för alltid. Porträttet är en berättelse om äktenskapets vedermödor och om den omöjliga kärleken.
 
Titel: Aprilviolerna 
Författare: Söderberg, Hjalmar 
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Lisa Benk 
ISBN: 978-91-7589121-7
Presentation av boken: En sen kväll i april när Professor Jerneld är på väg till en bjudning, hör han genom ett fönster en oemotståndlig sång som förundrar honom. Rösten visar sig tillhöra en gammal ungdomsbekant som nu är gift med den något bryska Professor Grendel. Mot bättre vetande inleder Jerneld och professorskan en kort romans som långt senare får oanade konsekvenser. Aprilviolerna är en berättelse om livets förgänglighet där Söderberg skickligt blandar melankoli med komik.
 
Titel: Livet är en häst
Författare: Hedlund, Magnus
Utgivare: Pequod Press / Absent AB
ISBN: 978-91-8661724-0
Presentation av boken: Oulipo, verkstad för potentiell litteratur som det brukar uttydas, fyllde härom året femtiofem, vilket gör den till en av litteraturhistoriens mest långlivade litterära grupper. I denna bok presenteras några av gruppens roande och snillrika förfärdigande av nya restriktioner för att befria kreativiteten både hos skrivare och läsare. Några av Magnus Hedlunds egna alster redovisas därjämte.
 
Titel: Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse
Författare: Johansson, Henrik
Utgivare: Rastlös
ISBN: 978-91-9816782-5
Presentation av boken: En mjölbagge vaknar upp och är förvandlad till bagare. En kock grävs upp ur sin grav för att arbeta av sina skulder. Människor kämpar på jobbet, ger upp, sugs ut, svettas, vinner och skrattar. Vi möter Lilja som hoppade från bron eller dog i kriget. Döden ser vi i barnen som difterin tog och i det lilla som finns kvar inom den arbetslöse. Johanssons blick söker, fokuserar på olika saker, han sträcker ut sitt berättande åt olika håll. Det är mest noveller, ibland dikter, ibland något däremellan.
 
Titel: Frihet
Författare: Mantel, Hilary
Översättare: Marianne Mattsson
Utgivare: Svante Weyler Bokförlag
ISBN: 978-91-7681009-5
Presentation av boken: ”Jag valde att skriva om Franska revolutionen, eftersom jag tyckte att det var det mest överraskande och intressanta som hänt i hela världshistorien.” Hilary Mantel var bara 22 år när hon tog sig an detta storslagna ämne för sin stora roman Frihet, Jämlikhet och Broderskap, vars första del nu kommer ut på svenska. Hon skrev den i en tid när vänsterrörelsen fyllde gatorna i hela Europa, men hon valde sitt alldeles egna perspektiv: vilka var de, egentligen, de här franska revolutionärerna. 
 
Titel: Tidsklyftan
Författare: Winterson, Jeanette
Översättare: Lena Fries-Gedin
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622982-7
Presentation av boken: I Tidsklyftan, Jeanette Wintersons omarbetning av En vintersaga, framträder Shakespeares eviga teman hämnd, svartsjuka och förlåtelse mot bakgrund av finanskrisens London. Leo är övertygad om att hans gravida fru Mimi bedrar honom med hans barndomsvän Xeno. Hans vanvettiga svartsjuka leder till att han mister allt – men kan det som en gång förlorats återbördas, och kan förlåtelse överbrygga tidens klyfta?
 
Titel: Jag heter Shylock
Författare: Jacobson, Howard
Översättare: Hjalmar Manfred Svensson
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622984-1
Presentation av boken: Howard Jacobson tar Shakespeares storslagna hämndberättelse genom tid och rum till den blänkande moderna miljö som är Cheshires nutida gräddhylla. Här möter den judiske procentaren Shylock ett sammansatt persongalleri i berättelsen om den antisemitiske köpmannen Antonio som inte vill återbetala sin skuld. De riktigt stora, grundläggande krafterna sätts i rörelse, som alltid hos Shakespeare.
 
Titel: Celestine
Författare: Ravn, Olga
Översättare: Johanne Lykke Holm
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4623018-2
Presentation av boken: En ung kvinna får jobb som lärare på en internatskola på den danska landsbygden. Avståndet till pojkvännen Kim ökar på flera sätt. Går det att hitta sig själv i sin ensamhet? På skolan berättas sagan om Celestine, en sextonårig flicka som sägs ha murats in i en vägg efter en olycklig kärlekshistoria. Hennes berättelse förhäxar. Efterord: Cilla Naumann 
 
Titel: Anteckningar om hö
Författare: Lillpers, Birgitta
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622900-1
Presentation av boken: Dikt i flödande svit med klarsynt känsla för trakten, för landsbygden kontra staden, för det stora i det lilla. Höet skördas, värderas efter sitt näringsinnehåll, hässjas, samtidigt som svår sjukdom behandlas, föräldramöten pågår, gamla kyrk- och domstolsutdrag studeras. Det är lyrik som tål långsam läsning, där varje rad på sätt och vis innehåller hela samlingen, som ett poetiskt hologram.

Header logo