Bildverk för vuxna samt tecknade serier – bibliotek

Andra fördelningstillfället för år 2016.

Titel: Dawid - This is a photograph 
Författare: Dawid, Björn Dawidsson 
Utgivare: Art and Theory Stockholm AB
ISBN: 978-91-8803106-8
Presentation av boken: Spanning five decades this is the first truly comprehensive publication tracing the work of the pioneering Swedish photographer. With his pared-down, intellectual yet markedly sensual conceptualism he was one of the first photographers to break with the documentary tradition in Sweden in the late 1970s. Focusing on the formal properties of everyday objects, negation, and affirmation of form his images question our ingrained values, deconstructing the very foundation of photography from within.
 
Titel: Jenny Källman The Rectangle´s Sharp Stare 
Författare: Källman, Jenny
Översättare: Bettina Schultz
Utgivare: Art and Theory Stockholm AB
ISBN: 978-91-8803123-5
Presentation av boken: The Rectangles Sharp Stare was nominated for the prestigious Swedish Photo Book Award 2016. In the series The Rectangles Sharp Stare Källman has turned her gaze towards closed rooms such as prison cells, exploring the idea that they resemble a camera in the way that light is subjected to control and only allowed in under certain circumstances. Using this as her point of departure, she has explored the spaces from a very fundamental, immediate, and physical point of view. 
 
Titel: Framtidens arab 2: En barndom i Mellanöstern (1984–1985)
Författare: Sattouf, Riad
Översättare: Björn Wahlberg
Utgivare: Cobolt Förlag
Illustratör: Sattouf, Riad
ISBN: 978-91-8786125-3
Presentation av boken: Andra delen av Riad Sattoufs hyllade självbiografi i serieform berättar om den unge Riads första skolår i faderns hemby Ter Maaleh i Syrien. Skolundervisningen präglas av järnhård disciplin, koranläsning och patriotiska hyllningar till nationen och presidenten. För den lille ljushårige förstaklassaren är det inget lätt år som väntar.
 
Titel: GBG State of Mind
Författare: Englund, Per
Utgivare: Dokument Press 26 AB
ISBN: 978-91-8563990-8
Presentation av boken: I GBG State of Mind återvänder Englund till viktiga platser i sin hemstad Göteborg. De suggestiva fotografierna för tankarna till film noir och minnet av hamnstadens vemod tecknas med djup svärta i den personliga bildserien. Han kallar fotografierna för bildbevis och intresserar sig för minnet och för platsernas betydelser.
 
Titel: Batman
Författare: Antologi
Översättare: Göran Semb
Utgivare: Egmont Publishing AB
ISBN: 978-91-7621117-5
Presentation av boken: Sedan 1939 har Batman skyddat Gotham mot de största och farligaste brottslingarna. Med sin överlägsna intelligens och sin kunskap i kampsporter har han tacklat de största av utmaningar – både ensam och med sina medhjälpare. Mörkrets Riddare terroriserar de kriminella och står på de svagas sida! Den här boken samlar 20 Batman-berättelser, från den allra första till modern tid. Skildrade av mästare som Bob Kane, Bill Finger, Dick Sprang, Dennis O’Neil, Neal Adams, Frank Miller, Scott Snyder.
 
Titel: Trådar ur ett liv - textilkonstnär Maja Andersson Wirde
Författare: Andersson, Marie
Utgivare: Eivor Wirde Läs-Idé
ISBN: 978-91-9718908-8
Presentation av boken: Maja Andersson Wirde var en av de ledande textilkonstnärerna under första hälften av 1900-talet, en tid när Sverige kom att höra till de världsledande aktörerna inom textilkonsten. Nu presenteras för första gången konstnären och hennes verk. I boken återges och beskrivs de tidiga årens modellstudier, de offentliga uppdragen från tiden vid Handarbetets Vänner och vid Cranbrook Academy of Art i USA, samt de kyrkotextilier hon skapade som egen företagare under den senare delen av sin karriär.
 
Titel: Prinsessa älskar prinsessa
Författare: Mandel, Lisa
Översättare: Lotta Hansson
Utgivare: Epix Bokförlag
ISBN: 978-91-7089540-1
Presentation av boken: Prinsessan Vegetaline hålls fången i kungarikets högsta torn av sin överbeskyddande mor. Men som tur är finns prins ... öh ... prinsessan Codette, som ska rädda henne. En originell och fyndigt turnerad modern Törnrosasaga, där tonårskärlek möter den eviga kampen för frigörelse. Om det sedan är från mäktiga mödrar eller samhällets snäva normer. (Serieroman för ungdom/vuxna.) 
 
Titel: Hilda och Fågelparaden
Författare: Pearson, Luke
Översättare: Horst Schröder
Utgivare: Epix Bokförlag
ISBN: 978-91-7089554-8
Presentation av boken: Tredje fristående albumet i serien om den nyfikna, kaxiga Hilda. Hilda och hennes mamma har flyttat till staden Trollberg. Det är något helt annat än de förtrollade skogarna och fjällen där hon föddes. Men också hennes nya hem är fullt av otroliga överraskningar, magiska varelser och den mystiska, årliga Fågelparaden! Luke Pearson skapar en värld av magi som korsar Tove Jansson med Hayao Miyazaki, och hans stilmedvetna teckningar gör detta till en serie alldeles för sig själv.
 
Titel: 10°C - Recept från Forsmarks skärgård
Författare: Erikson, Carl Johan / Willén, Karin
Utgivare: Jon Brunberg (Enskild Firma)
ISBN: 978-91-6370031-6
Presentation av boken: "10°C - Recept från Forsmarks skärgård" är en hybrid mellan en kokbok och experimentell samtida konst som också kan läsas som ett inlägg i debatten om människans miljöpåverkan. Konstnärerna Carl Johan Erikson och Karin Willén har sammanställt tolv fiskrecept där råvaran är fiskad i närheten av kylvattenutloppet från Forsmarks kärnkraftverk. Boken innehåller också bilder från en ”dykritual” i varmt kylvatten samt ett efterord av författaren Jesper Olsson.
 
Titel: Det finns ingenstans att fly
Författare: Eriksson, Ester
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-7515114-4
Presentation av boken: Olivias mammas bortgång i cancer har satt djupa spår. Dagarna tillbringar hon på konstskola i Stockholm där hon trivs. Men hemma smyger sig mörkret på. Hennes depressioner får ingen förståelse av pojkvännen och en dag blir pressen för stor och resultatet blir att hon läggs in på psykakuten. 
 
Titel: Utgrävningen
Författare: Andersson, Max
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-75151963-
Presentation av boken: I Max Anderssons nya serieroman hittar den huvudpersonen delar av sin ­familj bland underjordiska lämningar av föräldra­hemmet som påträffats vid arkeologiska utgrävningar. Under försöken att återknyta familje­banden visar det sig dock snart att något inte riktigt stämmer. Max Andersson är sedan debuten i mitten av 90-talet en av Sveriges mest meriterade serieskapare med uppmärksammade seriealbum som Pixy och Container. 
 
Titel: Punkserier
Författare: Kandre, Mare
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-7515113-7
Presentation av boken: Punkserier är ett tidigare opublicerat seriemanus av Mare Kandre. Flera år före debuten hade hon gjort sig ett namn som sångare och låtskrivare i flera punkband och hon gick en termin på samma konstskola i London där Clashs basist Paul Simonon varit elev. Boken innehåller flera serier, bilder i färg och svartvitt från samma tid och faksimil av fanzinesidor, skivomslag, affischer, samt en CD med musik, och ett efterord av Jonas Ellerström, som kände Kandre under hennes musikertid.
 
Titel: Nordkorea baklänges in i framtiden
Författare: Norén, Karl-Gunnar 
Utgivare: Nielsen&Norén Förlag
Illustratör: Christer Löfgren
ISBN: 978-91-9791979-1
Presentation av boken: Att skildra Nordkorea i bild är att berätta en historia om ett udda land som inte låter sig hindras av vad andra, läs väst, tycker. Karl-Gunnar Noréns texter förstärker bildernas berättelser om en regim som reser murar kring sin egen befolkning. De har tillkommit i samtal med fotografenoch innehåller egna uppfattningar och faktauppgifter som trots allt finns tillgängliga om denna märkliga och skrämmande regim. 
 
Titel: Var ska jag lägga mitt huvud
Författare: Razani, Rakhsha
Utgivare: Ordfront förlag AB
ISBN: 978-91-7037834-8
Presentation av boken: Var ska jag lägga mitt huvud? är en självbiografisk berättelse om att leva och växa upp i ett Iran fyllt av oroligheter och tumult men även kärlek och värme. Boken skildrar Rakhshas liv, från den naiva, lyckliga barndomen, första kärleken och familjebildning men också upplevelsen av krig, korruption och flykt.
 
Titel: Nug
Författare: Pallas, Hynek
Utgivare: Orosdi-Back
Illustratör: Nug
ISBN: 978-91-8659397-1
Presentation av boken: Nug (f. 1972) är graffitimålaren som blev känd för allmänheten då han visade videon ”Territorial pissing” på Konstfacks vårutställning 2008. I videon sprejar en maskerad person en tunnelbanevagn och kastar sig sedan ut på perrongen genom ett av vagnens fönster som krossas. SL polisanmälde händelsen och krävde också 100 000 kronor i ersättning för att reparera tunnelbanevagnen.
 
Titel: Konst i serietidningar
Författare: Olofsson, Max; Nordbeck, Sebastian 
Utgivare: Orosdi-Back
ISBN: 978-91-8659351-3
Presentation av boken: Precis som i våra hem hänger det konst på väggarna hemma hos seriefigurer. Konstnärerna Max Olofsson och Sebastian Nordbeck har bläddrat igenom den kommersiella serieutgivningen i Sverige från 40-talet fram till idag och ger en överblick över hur konst representeras i serietidningar, hur den ser ut och vad den säger om synen på konst och konstnärer. Hur ser konst ut när den ska se ut som konst?
 
Titel: Trace: Skåne
Författare: Webb, John S. 
Utgivare: Pequod Press / Absent AB
Illustratör: John S. Webb
ISBN: 978-91-8661735-6
Presentation av boken: Fotografen John S. Webbs nya boken samlar ett urval landskapsfotografier från Skåne tagna mellan åren 2009 och 2015. Han beskriver själv promenaderna med kameran som ett sätt att se och upptäcka Ambition har inte varit att visa hela Skåne utan att hitta fragment av landskapet, ett landskap som kan upplevas på en oändlig mängd olika sätt: ljudet, ljuset, väder, terräng och miljön skiftar hela tiden. Med efterord av författaren på svenska och engelska.
 
Titel: Egendomen
Författare: Modan, Rutu
Översättare: Årestedt, Sara och Lantz, Natalie
Utgivare: Sanatorium Förlag
Illustratör: Modan, Rutu
ISBN: 978-91-8724312-7
Presentation av boken: Rutu Modan är en israelisk serieskapare som bor och arbetar i Tel Aviv. Hennes böcker har översatts till en rad språk och belönats med ett flertal priser och utmärkelser. Hon har vid två tillfällen tilldelats det prestigefyllda Eisnerpriset för ”Best Graphic Album”, 2008 för Exit Wounds och 2014 för The Property (Egendomen), som är den första av hennes böcker att översättas till svenska.
 
Titel: Den svarta undulaten
Författare: Sjunnesson, Lars
Utgivare: Sanatorium Förlag
Illustratör: Sjunnesson, Lars
ISBN: 978-91-8724305-9
Presentation av boken: Tjocke-Bo är tillbaka! I Lars Sjunnessona nya bok, Den svarta undulaten, besöker Bo en veterinär för att ta reda på vad som är fel med hans ”undulat”. Några andra figurer som inte heller har det så lätt är hunden Gösta, katten Errol och de våldsamma feministerna. Sanatorium förlag har även gett ut Lars Sjunnessons ”Åke Jävel” (2007) och ”Möte med monsunen” (2009).
 
Titel: Sittplats nio i kristallrepet
Författare: Andersson, John
Utgivare: Styx förlag
ISBN: 978-91-8574746-7
Presentation av boken: Besegla morgondagen. Riddarljuset från Graal i en ensam pojkes själ. Läs själva och begrunda. Fantasin är blott en täckmantel för sanningen i en värld högt ovan sfärernas enkla sagomusik. Drömmar vävas av guld och Mont Salvat bleknar bort i morgonljuset. Kvar finns bara en dröm om sanning i betraktarens öga. 
 
Titel: Hjärnan darrar
Författare: Wiksten, Klara
Utgivare: Syster förlag
Illustratör: Klara Wiksten
ISBN: 978-91-9818154-8
Presentation av boken: I nitton hyllningsporträtt skildrar Klara Wiksten människor som på ett eller annat sätt går utanför samhällets regler och ramar, för att ge plats åt deras historier. Hjärnan darrar utspelar sig till stor del på olika institutioner för arbetslösa, platser hon själv har många års erfarenhet från. 
 
Titel: På jorden
Författare: Wågström, Thomas 
Översättare: Marie Lundquist, Ingvild Burkey
Utgivare: Thomas Wågström Reportage
Illustratör: Greger Ulf Nilson
ISBN: 978-91-9829480-4
Presentation av boken: På jorden är den sista delen i en trilogi som inleddes med Allt som är i himmelen och Nackar. Wågström fångar i ett ovanifrånperspektiv vardagslivet: barn som gungar i en lekpark, oförutsedda möten på gatan, människor vars spår av en slump korsas i snön. Alla i sitt eget utsnitt av tillvaron, ovetandes om varandra. Han undersöker med trilogins tre olika perspektiv den mänskliga existensen och det gåtfulla med tillvaron. Med sin personliga bildvärld gestaltar han människans predikament på jorden.
 
Titel: Stockholmsmotiv – Gösta Gustavson
Författare: Mårtenson, Jan; Hankvist, Dennis (red)
Utgivare: Trema Förlag
Illustratör: Gösta Gustavson
ISBN: 978-91-9820147-5
Presentation av boken: En bok om konstnären Gösta Gustavsons stockholmsmotiv med en inledande text av författaren och konstsamlaren Jan Mårtenson. Boken innehåller ett 50-tal av Gösta Gustavsons målningar, alla över hans älskade Stockholm. Gösta som ofta har kallats naivistisk målare är idag en relativt okänd konstnär men finns representerad på olika museer och institutioner i Sverige.

Header logo