Barn- och ungdomslitteratur

Första fördelningstillfället för år 2016. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.

 

Titel: Kugi wuxuu Jeclahay Alifbeetada//Kugi älskar alfabetet 
Författare: Abbyan, Ali
Översättare: Abbyan Ali
Utgivare: Abbilen
Illustratör: Abbyan Ali
ISBN: 978-91-8747506-1
Presentation av boken: Kugi wuxuu jeclahay Alifbeetada är en Somalisk version av Kugi älskar alfabetet. Boken handlar om en liten somaliske pojke, Kugi som ska lära sig det somaliska alfabetet, genom att lära sig vad olika djur kallas på somaliska. Den tar upp skillnaderna mellan den latinska alfabetljuden och den somaliska, den är skriven på tre språk: somaliska, svenska och engelska. Den internationella versionen av samma bok ska dock till att börja med endast vara på somaliska och engelska. 
 
Titel: Världens första sportstjärnor
Författare: Fredriksson, Bengt; Palmaer, Andreas
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Andersson, Kim W
ISBN: 978-91-5011755-4
Presentation av boken: Det har alltid funnits idoler inom idrotten. Före Zlatan och Venus Williams var det till exempel boxaren Melankomas som var så överlägsen att han aldrig slog ett slag. I Världens första sportstjärnor möter du också konståkerskan som var med i OS vid elva års ålder, hockeyspelaren som riskerade livet när han klev ut på isen, fotbollslaget som aldrig förlorade en match och många andra.
 
Titel: Hej kungen
Författare: Alakoski, Susanna
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
ISBN: 978-91-5011702-8
Presentation av boken: Kungaparet ska besöka Ystad och femmorna får vara med och bestämma vad de ska göra. Tiia och hennes kompis Peggi kommer på en massa bra idéer, sånt som kungen säkert aldrig fått vara med om. De är säkra på att kungen vill träffa Peggis mamma som är kallskänka och de gamla tanterna som pappa tar hand om. Och tvättstugorna i bostadsområdet Fridhem! Det är klart att de vill! Susanna Alakoski skriver för 6-9 år. Nybörjarläsning med hög igenkänning, humor och värme. Perfekt även för högläsning.
 
Titel: Nisse och Nora tejpar
Författare: Andrén, Emelie
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Moroni, Lisa
ISBN: 978-91-5011744-8
Presentation av boken: Nisse och Nora ritar. Sen klipper de. Då måste de tejpa och laga. Så klipper de lite till. Men oj, akta Elefantens öra! Serien om Nisse och Nora bjuder på stor dramatik och vardagsnära igenkänning för de yngsta. Böckernas huvudpersoner är charmiga, envisa och viljestarka. De är med andra ord två helt vanliga barn.
 
Titel: Mååål!
Författare: Halling, Thomas
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Kärn, Jonas
ISBN: 978-91-5011741-7
Presentation av boken: Willes klass har tagit sig till final i skolcupen i fotboll. Otroligt! Nu måste de göra allt för att försöka vinna. Men inom laget är det mycket som händer. Wille är ihop med Moa. Eller är han det? Allt verkar krångligt ... Och motståndarna är inte att leka med. Hur ska det gå? Mååål! är den tredje fristående delen i serien om Wille, böcker om kärlek, kompisar och fotboll i skolmiljö.
 
Titel: Sagas nya vän
Författare: Hagmar, Pia
Utgivare: B. Wahlströms Bokförlag/Massolit Förlagsgrupp AB
Illustratör: Källström, Maria
ISBN: 978-91-3216594-8
Presentation av boken: När den nya flickan Ina börjar i Saga och Max klass, blir allt plötsligt roligare än vanligt. Ina har en egen häst, och Saga kan inte tänka sig något som är mer spännande! Hon tvekar inte en sekund när hon får följa med till stallet. Men Max blir ledsen, och det känns inte bra att svika sin bästis … Sagas nya vän är en liten bok om stor glädje, spänning och rädsla. Lättläst kodknäckare.
 
Titel: Augustiminnen
Författare: Lean, Sarah
Översättare: Kempe, Ylva
Utgivare: B. Wahlströms Bokförlag/Massolit Förlagsgrupp AB
ISBN: 978-91-3216623-5
Presentation av boken: Hannahs morfar har lovat att berätta en historia för henne, om en resa som förändrade hans liv. Men han har fått Alzheimers och kommer inte riktigt ihåg den längre, så Hannah bestämmer sig för att lista ut den på egen hand. Ledtrådarna tar henne till ön ute i bukten, och tillbaka till en ödesdiger natt i morfars barndom då andra världskriget rasade och hans mod prövades.
 
Titel: Sabelles röda klänning
Författare: Michaelido-Kadi, Marina 
Översättare: Pascalidou, Alexandra
Utgivare: Bokförlaget Mirando
Illustratör: Stamatiadi, Daniela
ISBN: 978-91-9813966-2
Presentation av boken: En dag tvingas Sabelle hastigt lämna sitt hem och allt hon älskar, för att resa till ett främmande land på andra sidan jordklotet tillsammans med sin mamma. Det enda hon hinner och kan ta med sig är den röda klänning hon fått i födelsedagspresent av sin mormor. För den klänningen vill Sabelle inte lämna … En stark bildberättelse om flykt – om att tvingas lämna minnen och män­niskor bakom sig – och att finna sin plats i ett nytt, främmande land. Förord av Alexandra Pascalidou.
 
Titel: Jag önskar jag hade...
Författare: Zoboli, Giovanna
Översättare: Andersen, Ida
Utgivare: Bokslukaren Urax AB
Illustratör: Mulazzani, Simona
ISBN: 978-91-8720827-0
Presentation av boken: Vad önskar du dig? Valens sång, tigerns fjäderlätta steg, harens skutt i benen eller elefantens jätteöron som hör himlens alla ljud? Eller tänk att ha vingar och bara kunna flyga iväg! En poetiskt, tankfull text som längtansfullt beskriver djurens olika egenskaper. I stort, härligt format väcker de färgrika, fantasifulla bilderna och den stämningsfulla texten lusten att gå in i djurens värld. En bok för både stora och små, att sjunka in i och njuta av.
 
Titel: Vikingar
Författare: Vänehem, Mats
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-6388034-6
Presentation av boken: Följ med på en spännande utgrävning av forntidens gravar, hus, båtar och offerplatser. Varje föremål som hittas blir en viktig pusselbit till bilden av vikingatiden när arkeologen och illustratören Mats Vänehem berättar. Med sin expertis och sina detaljerade, fantasieggande bilder målar han upp en omfattande och bitvis oväntad bild av en av de mest mytomspunna epokerna i Sveriges historia.
 
Titel: Ringar på svart vatten
Författare: Åkerblom, Gull
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-6388342-2
Presentation av boken: I ett sömnigt litet samhälle står prästgården sedan länge tom och övergiven. Tills en försommardag då Ben och hans familj flyttar dit. Omedelbart märker Ben att det är något mystiskt med huset och snart är han en mörk hemlighet på spåren. Men allting har ett pris … Kuslig sträckläsning signerad Gull Åkerblom. 
 
Titel: Liten
Författare: Wirsén, Stina
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-6388462-7
Presentation av boken: Här är Liten. En långörad figur i en stretig tillvaro. Hemma hos Liten är det många dagar som inte är glada. Det blir farligt igen och igen. Ingen av de som borde ta hand om Liten gör det. Då är det tur att det finns andra stora som gör det. En allvarlig men hoppfull berättelse om hur det kan vara när man är Liten i en ledsam hemmiljö. Framtagen i samarbete med Brottsoffermyndigheten.
 
Titel: Nej!
Författare: Wirsén, Stina
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen
Illustratör: Wirsén, Stina
ISBN: 978-91-63884207
Presentation av boken: Liten Skär leker själv, och Lucia får inte vara med. Liten Skär säger NEJ. Men när Lucia kan jonglera vill liten Skär såklart gärna vara med. NEJ, säger Lucia. Nu är de osams. Men så hör de någon som ropar på hjälp. Oj, det är ju Ruta! Nu gäller det att hjälpas åt. Ett perfekt pekboksäventyr i tålig kartong för de yngsta läsarna. 
 
Titel: Rita!
Författare: Wirsén, Stina
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen
Illustratör: Wirsén, Stina
ISBN: 978-91-63884191 
Presentation av boken: Liten skär ritar med sin krita. Det blir en stor … fisk! Lilla ärtan, Lucia och Ruta är också med och målar. Snart är hela pappret fullt av snäckor och fiskar. Härligt! Ett perfekt pekboksäventyr i tålig kartong för de yngsta läsarna. 
 
Titel: Oliver och havsperukerna
Författare: Reeve, Philip
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen
Illustratör: Mcintyre, Sarah
ISBN: 978-91-6388347-7
Presentation av boken: Den är KNÄPP! Den är KNASIG! Den är KUL! Den innehåller TALANDE ÖAR med SNYGGA PERUKER och RETSAMMA HAVSAPOR! Möt Oliver Crisp - en född äventyrare som helst drömmer om eget rum och kompisar. När familjen äntligen slår sig till ro måste han genast ut igen: föräldrarna försvinner när de "bara" ska utforska öarna i havsviken ... Ett hårresande äventyr med fyndig humor och sprudlande språkglädje. Perfekt högläsning 
 
Titel: Skogsträdgården – för små skogsträdgårdsmästare och nyfikna vuxna 
Författare: Söndergaard Johansson, Johanna; Kjellberg, My; Wandt, Esbjörn; Bruun, Johanna
Utgivare: Eklundhpaglert förlag & produktionsbyrå
Illustratör: Månsson, Katarina
ISBN: 978-91-9822512-9
Presentation av boken: En skogsträdgård är en odling som härmar naturen. Den ger en massa olika saker att äta – till exempel äpplen, smultron, skogslök och ätliga blad. Eftersom växter och djur samarbetar, precis som i naturen, sköter skogsträdgården sig ganska bra själv. Viktigaste jobbet blir att skörda. Med lite kunskap kan du själv skapa en skogsträdgård nära dig, med din familj eller kompisar. Den här boken är till för att inspirera och guida – några små knep för att skapa en vild och levande trädgård.
 
Titel: Malte Modig och arga tanten
Författare: Jacov, Karin
Översättare: Jacov, Karin
Utgivare: Idus Förlag AB
ISBN: 978-91-7577288-2
Presentation av boken: Malte Modig är egentligen rädd för ganska mycket, särskilt arga vuxna. Bredvid Malte bor Arga tanten. Hon är nästan alltid arg och det är otäckt tycker Malte. En dag kommer det ett illvrål från Arga tantens dörr. Men det låter inte argt. Arga tanten behöver hjälp! Det här är en berättelse om en arg tant och ett kattskrälle som heter Snoddas. Men kanske mest om...
 
Titel: När mormor fick cancer: en bok om livet
Författare: Paananen, Minna
Utgivare: Idus Förlag AB
Illustratör: Widmark, Elisabeth
ISBN: 978-91-7577217-2
Presentation av boken: Siri och hennes mormor har det härligt tillsammans. De badar i sjön och planterar i trädgården. En dag berättar mormor att hon har cancer. Siri vet inte vad det är, det låter inte som någonting bra. Men Siris mormor är stark, och hon har en kärleksfull familj. Tillsammans ska de klara det här. Det här är en varm och kärleksfull bok som handlar om att stå någon nära. Att kämpa tillsammans och att aldrig sluta hoppas. 
 
Titel: Kodnamn Sherlock
Författare: Lundholm, Lars Bill
Utgivare: Lind & Co
ISBN: 978-91-7663030-3
Presentation av boken: Det blev inte som han tänkt när Theo startade Barnens detektivbyrå. Han hade inte planerat att få den våghalsiga Wilma på halsen. Eller överklasskillen Robert. Och allra minst hans egen lillasyrra, men som alltid lyckades hon nästla sig in. Till råga på allt blev hon vald till chef. Det enda som blev som planerat var uppdraget: Att hjälpa barn i trubbel, och stå på deras sida i alla väder.
 
Titel: Banditen Bak och Krok O'Deal
Författare: Güettler, Kalle
Utgivare: Lindskog Förlag
Illustratör: Halse, Pia
ISBN: 978-91-8531165-1
Presentation av boken: Banditen Bak älskar att slåss, men hans fiender är långt borta och han har ingen enda vän. Men så en dag blåser det upp till storm och han möter den farlige Krok O'Deal – ett möte som inte blir som någon av dem tänkt sig ...
 
Titel: Tid för avgång
Författare: Truus, Matti
Översättare: Holmer, Per
Utgivare: Lindskog Förlag
ISBN: 978-91-3511-60-6
Presentation av boken: Ett slitet hotell på en ödslig slätt. En ensam flicka i hällregn, och hotellet som blir hennes enda tillflyktsort. Där blir hon erbjuden en stol av en räv, och en mystisk råtta verkar ha träffat henne förut. Men hon kan inte komma ihåg någonting, inte ens sitt eget namn. Och vad är det för pappersbitar som ligger i en verktygslåda? När hon fogar samman bitarna börjar hon förstå. Och snart minns hon även den viktigaste frågan av alla. Den hon måste få svar på.
 
Titel: Elis ryggsäck
Författare: Wallin, Elbe
Utgivare: Meerkat production AB/Vombat förlag
Illustratör: Wallin, Ellen
ISBN: 978-91-8658957-8
Presentation av boken: Elis ryggsäck är skriven och illustrerad av Elbe Wallin som i år fyller 19 år. Elbe är nu elev på konstfack. Hon är redan etablerad som konstnär. Hennes verk kombineras ofta med texter. Detta är hennes författardebut. Elbe är det förnamn som hen numera håller på att byta till.
 
Titel: Jag var här
Författare: Forman, Gayle
Översättare: Ridelberg, Helena
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645556-2
Presentation av boken: GAYLE FORMAN är en amerikansk ungdomsboksförfattare. "Jag var här" är berättelsen om Cody vars bästa vän Meg begått självmord och Codys försök att förstå vad som hänt, och varför. Boken är lika delar psykologisk studie, mysterium och drabbande kärlekshistoria.
 
Titel: Koko och Bosse hinner inte 
Författare: Adbåge, Lisen 
Utgivare: Natur och Kultur
Illustratör: Adbåge, Lisen 
ISBN: 978-91-2714151-3
Presentation av boken: Koko och Bosse ska på utflykt till stranden. Bosse manar på, det är bråttom, för först ska de köpa fika och sedan måste de hinna med bussen. Men Koko tycker det finns andra saker som är viktigare att hinna med.
 
Titel: God natt, Ers Majestät 
Författare: Kanstad, Johnsen, Åshild
Utgivare: Natur och Kultur
Illustratör: Linngård, Oksanen, Villemo 
ISBN: 978-91-2714165-0
Presentation av boken: Kungen kan inte sova. Borgmästaren, prästen, köksan, doktorn, kammarherren och Riddar-Agnes passar upp på honom på alla tänkbara sätt och vis.
 
Titel: Knockad Romeo
Författare: Rundberg, Johan
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714167-4
Presentation av boken: Movits är skyldig bästa kompisen Ruben en STOR tjänst efter att han hjälpt Movits att bli ihop med drömtjejen (och skejtarproffset) Beata. 
 
Titel: Jesus och jag
Författare: Lidbeck, Petter
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714334-0
Presentation av boken: Farrah är mobbad i skolan, värst är Svea och Nadine. Men hon har Adam eller Jesus, som mamma kallar honom för att han är snäll, har långt hår och skägg. Adam brukar rota i containrar efter användbart skräp
 
Titel: Cirkus!
Författare: Björs, Ida 
Utgivare: Natur och Kultur
Illustratör: Björs, Ida 
ISBN: 978-91-2714392-0
Presentation av boken: Det här är en pekbok för de allra yngsta och Ida Björs bjuder på färgstarka och temperamentsfulla bilder från cirkusens magiska värld
 
Titel: Rekord, Fatima!
Författare: Salto, Marin
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Salmén, Matilda
ISBN: 978-91-8741348-3
Presentation av boken: Fatima älskar att spela fotboll. Hon och Ayaan spelar både på skolan och hemma på gården. Men en dag dyker det upp någon som frågar om de vill komma på träning – riktig träning! Plötsligt blir fotboll något helt annat. Och ännu mer spännande. Rekord, Fatima! är inspirerad av Futebol dá forças Aberto-lag. En del av försäljningen av boken går till deras verksamhet.
 
Titel: Pardis Moradi är här!
Författare: Berg, Ebba
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Flint, Carl
ISBN: 978-91-8741303-2
Presentation av boken: Ibland är det jobbigt att vara Pardis Moradi. Mormor bara tjatar. Dessutom vill hon att Pardis ska vara med i kören, och sjunga för hela skolan. Tänk om Pardis kunde få vara någon annan ... När klasskompisen Noa är sjuk tar Pardis hans plats. Då blir hen plötsligt bra på att spela fotboll och vågar sjunga inför klassen! "Pardis Moradi är här!" är den första boken för skolåldern som använder det könsneutrala promenet hen.
 
Titel: Taxanaha barashada xooleheenna, Lo'da (Seriekunskap om boskapsdjur, nötkreatur)
Författare: Yussuf, Hassan
Utgivare: Omhassan bokförlag
ISBN: 978-91-8722303-7
Presentation av boken: Denna bok är en del av en bokserie för barn som ska lära barnen om boskapsdjur och deras roll i den somaliska kulturen, samtidigt som barn i allmänhet får lära sig begrepp och namn på sådant som beskriver boskapsdjuren och människor som jobbar med dessa djur. När en person börjar lära sig om något kan han eller hon bli mer intresserad och får då mer kunskap och kompetens. Därför är denna bok en god start till allmän kunskap och initiering, för barn i alla åldrar. 
 
Titel: Taxanaha barashada xooleheenna, Ariga (Bokserien om boskapsdjur, får)
Författare: Yussuf, Hassan
Utgivare: Omhassan bokförlag
ISBN: 978-91-
Presentation av boken: Denna bok är en del av en bokserie för barn som ska lära barnen om boskapsdjur och deras roll i den somaliska kulturen, samtidigt som barn i allmänhet får lära sig begrepp och namn på sådant som beskriver boskapsdjuren och människor som jobbar med dessa djur. Denna bok handlar om getter och får och deras släkte. Vi har valt att ta upp dessa djur i vår bokserie eftersom vi vill att barn och vuxna ska veta vilka fördelar får och getter har i den somaliska kulturen.
 
Titel: Taxanaha barashada xooleheenna Gammaanka (Bokserien om boskapsdjur, hästdjur)
Författare: Yussuf, Hassan
Utgivare: Omhassan bokförlag
ISBN: 978-91-8722313-6
Presentation av boken: Denna bok är en del av en bokserie för barn som ska lära barnen om boskapsdjur och sällskapsdjur och deras roll i den somaliska kulturen, samtidigt som barn i allmänhet får lära sig begrepp och namn på sådant som beskriver dessa djur och människor som jobbar med dem. Just denna del av bokserien handlar om hästdjur, en start på allmän kunskap om dessa djur samt vilken roll de spelar i den somaliska kulturen. 

Header logo