Skönlitteratur för vuxna

Första fördelningstillfället för år 2016. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.

 

Titel: Damen med vargen
Författare: Vivien, Renée 
Översättare: Hillevi Hellberg
Utgivare: Alastor Press
ISBN: 978-91-8963339-1
Presentation av boken: Damen med vargen är en delikat samling noveller som osar fin-de-siècle. Men under den kittlande dekadensen är Vivien häpnadsväckande modern. Med förlösande ironi omkullkastar hon givna könsroller och blandar lekfullhet med dödsdrift på ett sätt som saknar litterär motsvarighet. Vivien var en framstående gestalt i det franska sekelskiftets symbolistiska kretsar. Hon har getts smeknamnet Sapfo 1900 vilket på en gång vittnar om hennes öppet lesbiska livsstil som kvalitén på hennes diktning.
 
Titel: Sex dagar
Författare: Gattis, Ryan
Översättare: Niclas Hval
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014622-1
Presentation av boken: April 1992. I sex dagar brinner Los Angeles. Gängen tar över, affärer plundras, polisen är någon annanstans. Sex dagar är berättelsen om Ernesto, Payasa, Fate och Lil Creeper, och den våldsamma hämnd som måste utkrävas efter upploppens första dag. Ryan Gattis har skrivit en explosiv kollektivroman som för tankarna till tv-serien The Wire, en berättelse om rasism, polisvåld och gängkrig. Men också om gemenskap och lojalitet in i döden.
 
Titel: Trilogin
Författare: Fosse, Jon
Översättare: Urban Andersson
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0015469-1
Presentation av boken: Trilogin är Jon Fosses hyllade kärlekstrilogi om Asle och Alida. Ur de tre böckerna Sömnlösa, Olavs drömmar och Kvällning växer deras gripande kärlekshistoria fram, en både klassisk och aktuell berättelse om två utsatta människor som försöker finna en plats i världen. Boken har tilldelats Nordiska rådets litteraturpris 2015.
 
Titel: Om mörker
Författare: Klougart, Josefine
Översättare: Johanne Lykke Holm
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014502-6
Presentation av boken: Om mörker är en roman om eftermiddagen och om döden. Om små och stora katastrofer, om skyfall och sjukdom. Här finns en ung man som förlorat sin far, och en flickvän som försöker hitta sin plats i hans sorg. Och så pärlor och pallade äpplen, och sol och ljus och ögon. 
 
Titel: Underkastelse
Författare: Houellebecq, Michel
Översättare: Kristoffer Leandoer
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0015385-4
Presentation av boken: 2022 vinner Muslimska brödraskapet det franska presidentvalet. Det är utgångspunkten för Michel Houellebecqs omdiskuterade roman, som handlar om litteraturläraren François och hans gradvisa anpassning till de politiska förändringarna. ”Underkastelse” är en mångtydig idéroman, misantropisk och oväntad på Houellebecqs oefterhärmliga vis. ”En författare på utmärkt gott humör” skrev DN om originalet, medan SvD kallade Houellebecq för ”en osvikligt underhållande röst i vår samtid”. 
 
Titel: Lev som alla andra
Författare: Martjenko, Anatolij 
Översättare: Mikael Nydahl
Utgivare: Ariel förlag
ISBN: 978-91-8760523-9
Presentation av boken: Anatolij Martjenko (1938–1986) är den sibiriske arbetarpojken som blev en centralgestalt i de sensovjetiska dissidentmiljöerna. I Lev som alla andra skildrar han hur han skrev sitt epokgörande vittnesmål om de sovjetiska lägren. I scener som stundtals är Kafkaartade, stundtals dråpliga skildrar han sin katt-och-råttalek med KGB. Skildringen av den administrativa repressionens mekanismer i vardagslivet och av det sovjetiska rättsväsendets omständliga skenlegalitet är giltiga än idag.
 
Titel: Mitt vittnesbörd
Författare: Martjenko, Anatolij 
Översättare: Sven Vallmark
Utgivare: Ariel förlag
ISBN: 978-91-8760524-6
Presentation av boken: Anatolij Martjenko (1938–1986) är den sibiriske arbetarpojken som blev en centralgestalt i de sensovjetiska dissidentmiljöerna. Med Mitt vittnesmål från 1967 avslöjade han den politiska repressionens omfattning och brutalitet i det poststalinska Sovjetunionen. Boken blev en viktig impuls för sjuttiotalets människorättsrörelse. Han avled i fängelse så sent som under perestrojkan, i sviterna av en hungerstrejk för avvecklandet av de politiska lägren. 
 
Titel: Konstens sakrament, Nio essäer om skapandet
Författare: Sjögren, John
Utgivare: Artos bokförlag
ISBN: 978-91-7580783-6
Presentation av boken: Det konstnärliga skapandet har i alla tider fungerat som ett sätt för människan att hantera och gestalta de stora existentiella frågorna. I vår kristna kultursfär har detta konstnärliga utforskande ofta skett i dialog med just kristendomen. Den här boken vill hålla den dialogen levande. Här belyses ett antal verk och konstnärskap utifrån kristen tanke och tradition. Hela tiden med skapandets helige ande som följeslagare.
 
Titel: Eftersom jag älskar dig älskar jag hela världen
Författare: Kafka, Franz
Översättare: Blomqvist, Hans; Ågren, Erik
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742433-8
Presentation av boken: En ny volym i sviten Franz Kafkas samlade skrifter, med brev som Kafka skrev under perioden juli till december 1920. Kafka har just återvänt till Prag efter sitt omvälvande kärleksmöte med Milena Jesenská i Wien. Under fyra dagar har de äntligen – efter flera månader av allt intimare korrespondens – fått rå om varandra helt och hållet, fyra för Kafka ofattbart lyckliga dagar. Han är djupt förälskad och nu kan han inte få nog av att skriva brev efter brev till Milena.
 
Titel: Mellan rummen
Författare: Mahmoud, Alexander
Utgivare: Bokförlaget Atlas
ISBN: 978-91-7389496-8
Presentation av boken: Under ett år skriver fotografen Alexander Mahmoud dagbok om återkomsten till den småländska hembyn, om brorsan och morsan och rasismen. Samtidigt: den växande kärleken till Shirin som lever som papperslös i Stockholm. Hon är möjligheten till ett annat liv, men också påminnelse om den egna maktlösheten och skörheten.
 
Titel: United States of Sweden
Författare: Andersson, Mattias
Utgivare: Bokförlaget Atlas
ISBN: 978-91-7389503-3
Presentation av boken: Finns det någon särskild händelse i ditt liv som du skulle vilja se gestaltad på en teaterscen? Frågan är utgångspunkt i pjäserna The Mental States of Gothenburg och The Mental States of Sweden, Mattias Anderssons banbrytande teaterreportage om vår tid. 
 
Titel: Utsikten från Castle Rock
Författare: Munro, Alice
Översättare: Rose-Marie Nielsen
Utgivare: Bokförlaget Atlas
ISBN: 978-91-7389473-9
Presentation av boken: Utsikten från Castle Rock bygger på Alice Munros egen släkthistoria, från berättelsen om hur familjen utvandrar från Skottland till Amerika i början av 1800-talet fram till hennes eget vuxenblivande på1950-talet.
 
Titel: I fallinjen
Författare: Ljungberg, Ann-Marie 
Utgivare: Bokförlaget Korpen
Presentation av boken: I fallinjen är en filosofisk essä om prekärfeminism och om egna och nära vänners praktiska livsomständigheter. I kritisk dialog med bl a Hegels ontologi, Taylors identitetspolitik och Nina Björks feminism ställs frågan om man kan komma tillbaka till sig själv. Ann-Marie Ljungberg utkom senast med den kritikerrosade ungdomsromanen Maja och döden (2014). Hennes roman Simone de Beauvoirs hjärta (2005) nominerades till Augustpriset.
 
Titel: Se Nu Då
Författare: Kincaid, Jamaica
Översättare: Niclas Nilsson
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8717955-6
Presentation av boken: Se Nu Då är Jamaica Kincaids första roman på över tio år. Det är en skoningslös skildring av ett äktenskap i upplösning. Jamaica Kincaids lyriska text rör sig graciöst från person till person för att spegla hur de själva rör sig: mellan lycka och förtvivlan, kärlek och hat, nu och då. Ingen tanke är för ärlig, ingen känsla för stark.
 
Titel: Dubbla negativ
Författare: Vladislavic, Ivan
Översättare: Julian Birbrajer
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8717973-0
Presentation av boken: I Dubbla negativ närmar sig den sydafrikanske författaren Ivan Vladislavic sitt lands omvälvande närhistoria genom tre nedslag i en vanlig människas liv. Resultatet är ett mångfacetterat porträtt av en stad och dess befolkning, men också en betraktelse om vem som ser och vem som blir sedd. Och om perspektiv i ordets alla bemärkelser. Vladislavic föddes 1957 i Pretoria men bor sedan länge i Johannesburg. Han har givit ut 12 böcker i olika genrer och är flerfaldigt pris­belönt för sitt skrivande.
 
Titel: Jag rör mig mot en nollpunkt där allt är du. Anteckningar om dikten
Författare: Lundberg, Kristian
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247368-3
Presentation av boken: I sin nya bok sammanfattar Kristian Lundberg sitt livslånga kärleksförhållande till poesin och skrivandet. Konkreta tips till dig som inte får tiden, orken och disciplinen att räcka till varvas med texter av mer poetisk karaktär, som undersöker skrivandet, dess smärtpunkter och premisser. Lundberg delar frikostigt med sig av sina erfarenheter och minnen, misstag och motgångar – som läsare bjuds du rakt in i hjärtat av skrivprocessen.
 
Titel: Sol och stål
Författare: Mishima, Yukio
Översättare: Vibeke Emond
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247397-3
Presentation av boken: Yukio Mishima begick rituellt självmord år 1970, sedan han och en grupp anhängare i ett försök till statskupp tillfångatagit befälhavaren för den japanska armén men misslyckats med att få militären på sin sida. Han var vid tillfället en berömd författare, och handlingen föreföll oförklarlig. I Sol och stål, skriven två år tidigare, ryms nycklar till hans tänkande och personlighet och inte minst till problemet hur människor kan komma att offra egna och andras liv för en idé.
 
Titel: Stilla stunders tankar
Författare: Kenko, Yoshida
Översättare: Vibeke Emond
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247420-8
Presentation av boken: Stilla stunders tankar är ett av den japanska litteraturens mest kända verk. Det skrevs av buddhistmunken Yoshida Kenko under första hälften av 1300-talet. Den syn på tillvaron som genomsyrar verket speglar väsentliga drag i traditionell japansk livsåskådning och estetik. Samtidigt har texten en allmänmänsklig utgångspunkt som gör den tillgänglig långt utanför dess kulturella och historiska sammanhang. Här försetts med ett förord och kommentarer av översättaren Vibeke Emond.
 
Titel: Den röda sången
Författare: Machado, Melisa
Översättare: Magnus William-Olsson
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247422-2
Presentation av boken: Melisa Machado är poet, kulturskribent och konstkritiker född 1966 i Durazno i Uruguay. En långsam kamp, njutningsrik och plågad, tar såväl diktens gestalter som läsaren i anspråk i hennes diktsamling Den röda sången. Diktsamlingen utkom i Mexiko 2013 och är en diptyk i dialog med såväl Paul Celans som Antonio Gamonedas poesi. Men framför allt låter Machado passionen och lidelsen blomma. Magnus William-Olsson står för översättning och efterord. 
 
Titel: Självskrivna män – subjektiveringens dialektik
Författare: Johansson, Anders 
Utgivare: Kulturföreningen Glänta
ISBN: 978-91-8613375-7
Presentation av boken: Karl Ove Knausgård, Lars Norén, P O Enquist, Martin Kellerman – hur ska man förstå vår tids omättliga efterfrågan på manliga författares ändlösa berättelser om sig själva? I nio temperamentsfulla läsningar (utöver de redan nämnda analyseras Zlatan Ibrahimovic, Per Wästberg, Johan Jönson, Yahya Hassan och Eric Ericson), söker Anders Johansson svaret i subjektets kris: att vi vill ha de handlingskraftiga, fria individernas självskapande eftersom det de skildrar inte längre står oss till buds.
 
Titel: När jag luffade hemlös med mina ready mades
Författare: Hedendahl, Linda 
Utgivare: Kulturföreningen Lejd
ISBN: 978-91-8572532-8
Presentation av boken: Vincent van Gogh har en av huvudrollerna när konstnären och poeten Linda Hedendahl fortsätter att utforska skapandets sociala och existentiella villkor i sin nya bok, hennes första på 19 år. Åldrande, hemlöshet och varufiering är tunga stråk i hennes becksvarta men trösterika poesi. 
 
Titel: På livstid
Författare: Fallada, Hans
Översättare: Knut Stubbendorff
Utgivare: Lind & Co
ISBN: 978-91-7461434-3
Presentation av boken: På livstid skrevs under en fängelsevistelse 1944 men publicerades först efter Falladas död. Romanen som skildrar en affärsinnehavare som går under av sin alkoholism bygger på författarens egna erfarenheter. Boken skrevs på ett anteckningsblock som smugglades ut från den anstalt för kriminella och sinnessjuka där Fallada hamnat efter ett påstått dråpförsök på sin frånskilda hustru.
 
Titel: Blodsbröder
Författare: Haffner, Ernst
Översättare: Aimée, Delblanc
Utgivare: Lind & Co
ISBN: 978-91-7461402-2
Presentation av boken: Berlin 1932. Tusentals hemlösa ungdomar kämpar för överlevnad. Man bildar gäng som stjäl och prostituerar sig. Ungdomarna är undernärda, illa klädda, smutsiga. Gänget tar allt större risker, och polisen är hack i häl. Då får blodsbröderna Willi och Ludwig en affärsidé och lämnar gänget för att försörja sig hederligt. Men de jagas av både myndigheter och sitt gamla gäng och tillvaron är farofylld.
 
Titel: Nödåret
Författare: Ollikainen, Aki
Översättare: Ann-Christine Relander
Utgivare: Lind & Co
ISBN: 978-91-7461499-2
Presentation av boken: Bonden Juhani ser hellre att hans barn äter än han själv. Han blir allt svagare och hustrun Marja rasar - han borde hålla sig stark och ta hand om familjen. Till slut beslutar hon att lämna sin döende make och bege sig söderut med deras två barn i hopp om att finna mat. Finland är täckt av snö, nästan alla svälter, och sjukdomar grasserar. Överallt jagar svältande människor efter något att äta.
 
Titel: Den smala vägen mot norr
Författare: Flanagan, Richard
Översättare: Peter Landelius
Utgivare: Lind & Co
ISBN: 978-91-7461485-5
Presentation av boken: I den förtvivlade situationen i ett japanskt krigsfångeläger vid Dödens järnväg i Burma hemsöks kirurgen Dorrigo Evans av sin kärleksaffär med sin farbrors unga fru två år tidigare. Medan han kämpar för att hålla sina mannar vid liv får han ett brev som förändrar allt. Flanagans brutala och vackra roman är en berättelse om de många skepnader kärlek och död kan ta, om krig, sanning och förlust.
 
Titel: Du är som du är
Författare: Mazzucco, Melania G. 
Översättare: Malin Emitslöf
Utgivare: Litteratursällskapet LS AB 
ISBN: 978-91-8815702-7
Presentation av boken: En flicka och hennes två pappor. Drömmen om att vara en vanlig familj som förverkligas och sedan krossas. En berättelse om mod och kärlek som vapen mot fördomar. “Du är som du är” är en gripande berättelse, spännande och dramatisk som en äventyrsroman. Med elegans, ömhet och emotionellt djup skildrar Mazzucco kärleken mellan en far och en dotter, på samma gång unik och allmängiltig. Boken har väckt stor uppståndelse i Italien.
 
Titel: Porträtt av min älskare som Joyce Carol Oates
Författare: Larsson Siddhartha, Sebastian
Utgivare: Miders Förlag
ISBN: 978-91-8757618-8
Presentation av boken: Siddhartha Sebastian Larsson är född 1981, uppvuxen i Helsingborg, har varit bosatt i Lund, Malmö, Göteborg och Skövde. Han har gett ut den absurda humorboken Ingen reklam tack (Isaberg Förlag, 2010) och generationsromanen Buddha i Las Vegas Notis Förlag, 2011), romanen Göteborg är alltid någonannanstans (Miders Förlag 2013), l yrikboken PÅ VÄG (Miders förlag 2013) och är nu åter aktuell med lyrikboken Min älskare som Joyce Carol Oates (Miders Förlag 2015)
 
Titel: Främlingar på ett tåg
Författare: Highsmith, Patricia
Översättare: Ullberg, Hans
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-8602183-2
 
Titel: En handfull stoft
Författare: Waugh, Evelyn
Översättare: Odelberg, Margaretha
Utgivare: Modernista Group AB
 
Titel: Kvarnstenen
Författare: Drabble, Margaret
Översättare: Lundgren, Else
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645586-9
 
Titel: Riken av guld
Författare: Drabble, Margaret
Översättare: Bergvall, Sonja
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645588-3
 
Titel: De stora dammarna
Författare: Amadi, Elechi
Översättare: Hansson, Torsten
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7499553-4
 
Titel: Hemligheter
Författare: Farah, Nuruddin
Översättare: Olofsson, Lennart
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645584-5
 
Titel: Gåvor
Författare: Farah, Nuruddin
Översättare: Olofsson, Lennart
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645582-1
 
Titel: Kartor
Författare: Farah, Nuruddin
Översättare: Olofsson, Lennart
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645580-7
 
Titel: Atlas över de dimhöljda kontinenterna
Författare: Anar, Ihsan Oktay 
Översättare: Mats Andersson
Utgivare: Molin & Sorgenfrei Förlag
ISBN: 978-91-8751518-7
Presentation av boken: Ihsan Oktay Anars roman "Atlas över de ­dimhöljda kontinenterna" utkom i Turkiet 1995 och betraktas idag som en modern klassiker. Det är samtidigt en magisk äventyrsroman och filosofisk tankelek. Ihsan Oktay Anar (f. 1960) är en av Turkiets mest inflytelserika och lästa författare.
 
Titel: Astragal
Författare: Sarrazin, Albertine
Översättare: Björkman, Maria
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714288-6
Presentation av boken: Himlen hade höjt sig minst tio meter. Jag blev sittande, hade ingen brådska. Smällen måste ha krossat stenarna, min högerhand trevade över nedrasad sten. Medan jag andades dämpade tystnaden stjärnorna som sprängdes och stjärnskotten som fortfarande smattrade i huvudet.
 
Titel: Magisterlekarna: Sodomitisk melodram 
Författare: Folkhammar, Kristofer 
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714450-7
Presentation av boken: Den strikte Magistern har i sina erotiska lekar hittat ett sätt att vara sig själv. Hans älskare är den förtrollande eleven Charles killen som alla vill ha. Men en gåtfull inristning i dörren till Magisterns arbetsrum vid skolårets start gör att hans ordnade tillvaro rämnar.
 
Titel: Flykten
Författare: Carrasco, Jesús 
Översättare: Axén Hanna
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714204-6
Presentation av boken: Flykten är en koncentrerad skildring av utsatthet på en plats där våld och övergrepp ständigt hotar. Med sin precisa och kraftfulla prosa ställer Carrasco utmanade frågor om vad människan är kapabel till.
 
Titel: Butcher's Crossing 
Författare: Williams, John 
Översättare: Johansson, Eva
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714139-1
Presentation av boken: Det är 1870-tal, och Will Andrews, som studerar vid det prestigefyllda Harvard, hoppar av universitetet för att go west. Han längtar efter vidderna och den öppna himlen, att lära sig något som inte står i böcker. Han hamnar i det lilla samhället Butchers Crossing knappt mer än en gata med en saloon och några hus, mitt ute i ingenstans i Kansas.
 
Titel: en dag har stormen redan dragit förbi
Författare: Nilsson Tornborg, Oscar 
Utgivare: Sadura förlag
ISBN: 978-91-8764117-6
Presentation av boken: I ett visst ögonblick i livet slås du av tanken att det här, det som du upplever just nu, snart bara kommer att finnas kvar som ett minne. Och när du så minns tillbaka, minns du att du tänkte på den här framtida positionen. Den som även den snart är förfluten och omformad från här och nu till då. En dag har alla de där dagarna som låg framför dig passerat. En dag har stormen redan dragit förbi. Det här är Oscar Nilsson Tornborgs tredje diktsamling.
 
Titel: Mikroskop och andra dikter
Författare: Sarishvili, Maia
Översättare: Manana Kobaidze & Kristian Carlsson
Utgivare: Smockadoll förlag
ISBN: 978-91-8617546-7
Presentation av boken: Maia Sarishvili är född 1968 i Georgiens huvudstad Tbilisi. Hennes dikter har publicerats alltsedan 1990-talet och hon debuterade i bokform 2001. Diktsamlingen Mikroskop från 2007 är hennes andra bok, och den tilldelades det prestigefyllda Saba-priset i Georgien. Dikterna börjar sin berättelse i någonting helt alldagligt, men övergår snabbt till ett underliggande innehåll som är långt mörkare och ibland skrämmande. I denna volym finns det även ett urval av hennes senare dikter. 
 
Titel: Baggböleri
Författare: Räihä, Freke
Utgivare: Smockadoll förlag
Illustratör: Håkan Eklund
ISBN: 978-91-8617545-0
Presentation av boken: "Baggböleri" är en dikt om att ta strid för drägliga arbetsförhållanden. Den utgår från Sveriges längsta lockout i början av förra seklet och ser paralleller med den kamp som förs i dag. Boken är skriven utifrån dokument funna i Arbetarrörelsens arkiv.
 
Titel: Mordet på Margaret Thatcher
Författare: Mantel. Hilary
Översättare: Marianne Mattsson
Utgivare: Svante Weyler Bokförlag
ISBN: 978-91-8734796-2
Presentation av boken: Hilary Mantel, känd som skildrare av Henrik VIII och hans hov, är tillbaka med en samling samtida berättelser. Med giftig penna och sylvass blick avtäcker hon det liv vi lever. Äktenskap, klass, familj och kön är ämnen som återkommer. Vi får följa Hilary i en klaustrofobisk lägenhet i ett arab­land under arbetet med första romanen, ett par i en taxi som krockar med något under färden, en städerska i ett av Londons mest fashionabla områden. Det är oväntat, ibland chockerande.
 
Titel: Aziyade
Författare: Loti, Pierre
Översättare: Cecilia Franklin
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-8672964-6
Presentation av boken: Det är i 1870-talets Konstantinopel, en plats där västerländskt och österländskt möts och slits isär. Den unge Pierre Loti har inlett ett förhållande med en turkisk haremskvinna – en livsfarlig kärlek mellan en ”otrogen” och en av köpmannen Abeddins fyra fruar, allt skildrat i denna självbiografiska roman. En modern klassiker, nu i nyöversättning. Förord: Isabelle Ståhl. Efterskrift: Per Wästberg.
 
Titel: Bort och bortom – en studie om Samak Ayar på persiska
Författare: Moheb, Robab
Utgivare: Wisehouse AB
ISBN: 978-91-7637050-6
Presentation av boken: «Az pase ghafa- Khaneshi az Samak Ayar» (Bort och bortom – en studie om Samak Ayar) är den första seriösa och omfattande forskning som någonsin gjorts om «Samak Ayar» (som dateras till runt 1200- talet). Robab Moheb har studerat berättelsen i detaljer och granskat ur olika perspektiv.

Header logo