Facklitteratur för vuxna

Första fördelningstillfället för år 2016. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.

 

Titel: Passagearbetet, band I
Författare: Benjamin, Walter
Översättare: Ulf Peter Hallberg
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353810-7
Presentation av boken: I Walter Benjamins livsprojekt finns varken början eller slut. Under olika rubriker samlas tankar, citat, essäer, ögonblicksbilder och hugskott. Man kan när som helst dyka ner i detta verk, där Paris - med dess passager, historiska gestalter, mode och arkitektur, författar- och konstnärsöden, spelare och prostituerade, flanörer eller Baudelaire - står i centrum. Här finner vi också nycklarna till vårt eget nu. Här har vi vårt liv. Här har vi historien.
 
Titel: Passagearbetet, band II
Författare: Benjamin, Walter
Översättare: Ulf Peter Hallberg
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353811-4
Presentation av boken: I Walter Benjamins livsprojekt finns varken början eller slut. Under olika rubriker samlas tankar, citat, essäer, ögonblicksbilder och hugskott. Man kan när som helst dyka ner i detta verk - med dess passager, historiska gestalter, mode och arkitektur, författar- och konstnärsöden, spelare och prostituerade, flanörer eller Baudelaire - står i centrum. Här finner vi också nycklarna till vårt eget nu. Här har vi vårt liv. Här har vi historien.
 
Titel: Big World Small Planet - välfärd inom planetens gränser
Författare: Rockström, Johan; Klum, Mattias
Utgivare: Bokförlaget Max Ström
ISBN: 978-91-7126339-1
Presentation av boken: Den här boken handlar om att vi står inför den största utmaningen i vår historia – en transformation till en hållbar värld. Det är en nödvändig omställning, annars riskerar globala miljöhot att urholka jordens förmåga att stödja vår sociala och ekonomiska utveckling. Johan Rockström, en av världens ledande experter på hållbar utveckling, berättar tillsammans med fotografen Mattias Klum om utmaningar och möjligheter. Boken har av forskare och politiker kallats "decenniets viktigaste bok".
 
Titel: Podemos – Vänsterpolitik i kristid
Författare: Elstad. Lotta
Översättare: Gun-Britt Sundström
Utgivare: Celanders förlag
ISBN: 978-91-8739331-0
Presentation av boken: Vad är det radikala spanska partiet Podemos? Vad beror framgångarna på? Och kommer partiet att leva upp till sina löften om en medborgardriven politik? Hur påverkas Podemos av motgångarna för Syriza i Grekland? Lotta Elstads reportage handlar om Podemos’ bakgrund, framväxt och strategi. Om ett gäng politiska nördar som kapade massmedierna och slog alla tittarrekord. Om en hästsvans som blev föremål för en nationell debatt. Om en förlorad generation som fick framtidstron tillbaka.
 
Titel: Vad är antikens filosofi?
Författare: Hadot, Pierre
Översättare: Jim Jakobsson
Utgivare: Daidalos
ISBN: 978-91-7173463-1
Presentation av boken: Hadot ger en ny bild inte bara av antikens filosofi utan också av vad filosofin som sådan kan vara. Han lyfter upp antikens filosofi ur dess vanliga terräng av namn, årtal och torra abstraktioner för att i stället låta den ta plats i det konkreta vardagslivet. Genom en ingående historisk tolkning visar han hur olika rörelser, idéer och skolor siktar mot att göra det möjligt att uppnå lycka i detta liv genom att förändra människans sätt att uppfatta och leva i världen.
 
Titel: Om fysiska förhållanden hos jorden och månen
Författare: Kant, Immanuel
Översättare: Gunnar Welin
Utgivare: Gidlunds förlag
ISBN: 978-91-7844922-4
Presentation av boken: Immanuel Kant var väl insatt i sin tids naturvetenskap, vilket främst kom till uttryck i hans Himlens allmänna naturhistoria och teori (1755, på svenska 2013). Han skrev även en hel del annat i naturvetenskapliga ämnen, av vilka några uppsatser som handlar om fysiska förhållanden hos jorden och månen nu för första gången föreligger i svensk översättning med kommentarer om hur de stått sig inför dagens vetande. 
 
Titel: Keith Johnstone - en biografi
Författare: Dudeck, Theresa Robbins
Översättare: Maria Bodinger & Caroline Hagafors
Utgivare: Improvisationsstudion Förlag
ISBN: 978-91-9823731-3
Presentation av boken: Keith Johnstone - en biografi är en fascinerande resa genom tid och rum, särskilt Johnstones olika "klassrum", där han utvecklat sina idéer inom vad författaren Theresa Robbins Dudeck valt att kalla improvsystemet. Vi får följa hans liv och gärning från mitten av 1950-talet på Royal Court Theatre med den legendariska "Writer´s Group" och hans nära samarbete med Samuel Beckett, fram till i dag då hans inflytande och idéer spridits över hela världen. Boken ger oss en unik teaterhistorisk inblick.
 
Titel: En trösterik sanning
Författare: Wilkinson, Richard; Pickett, Kate
Översättare: Anders Schaerstrom
Utgivare: Karneval förlag
ISBN: 978-91-8720739-6
Presentation av boken: Vägen till en lyckad omställning mot hållbarhet måste gå via väsentliga minskningar av inkomst­­skillnaderna. Och de minskade inkomstskillnaderna måste, för att bli permanenta, åstadkommas genom en demokratisering av samhällets ekono­miska sfär. Det är huvudbudskapet i En trösterik san­ning­.
 
Titel: How Islam came into existence
Författare: El Heriri, Ebu Musa
Översättare: Dr Hosein Khalighi
Utgivare: Kurdiska Institutet i Stockholm
ISBN: 978-91-9825443-3
Presentation av boken: Inget komentar
 
Titel: På damsidan. Femininitet, motstånd och makt i svensk idrott 1920-1990
Författare: Tolvhed, Helena
Utgivare: Makadam förlag
ISBN: 978-91-7061185-8
Presentation av boken: Kvinnors idrott har historiskt sett ofta betraktats som opassande och osedlig, och ansetts kunna leda till ett skadligt "förmanligande" av kropp och sinne. Men mycket har hänt under 1900-talet. Genushistoriska studier om handbollsspelare, friidrottare, maratonlöpare och kroppsbyggare på "damsidan". 
 
Titel: Äntligen diktatur: Reportage om det riktiga Thailand 
Författare: Sköld, Mattias
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714340-1
Presentation av boken: Journalisten Mattias Sköld var på plats i protesternas Bangkok 2010 när militären sköt skarpt mot demonstranter och 91 människor dödades. I sin bok beskriver han de historiska orsakerna till Thailands djupa konflikter och möter de modiga människor som kämpar för demokrati och rättvisa. En bok för alla som vill förstå vad som pågår i dagens Thailand. 
 
Titel: Monster i garderoben 
Författare: Hilton, Johan
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2713430-0
Presentation av boken: Nominerad till Augustpriset i fackboksklassen! Motivering: "Vad kan vi lära oss av en psykopat? Mycket, visar den här studien av skräckfilmsikonen Norman Bates, den modersbundne motellägaren, som spelades av Anthony Perkins. För honom innebar rollen som Bates både uppgång och fall. Skildringen av Perkins och det amerikanska samhällets snedvridna syn på homosexualitet är omskakande."
 
Titel: Arvet och arvtagarna: Fem tusen år av mesopotamisk lärdomshistoria 
Författare: Kantola, Taina; Warring, Lennart 
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714395-1
Presentation av boken: I dag är det område som en gång kallades Mesopotamien världens mest krigshärjade och kaotiska. Men det har också stått fadder för mänsklighetens äldsta civilisationer, vilkas rön och uppfinningar utgör en del av vår vardag än i dag.
 
Titel: Morgonrodnad
Författare: Arvidsson, Stefan
Utgivare: Nordic Academic Press
ISBN: 978-91-8816826-9
Presentation av boken: I Morgonrodnad. Socialismens stil och mytologi 1871–1914 får vi återupptäcka en romantisk och mytisk sida hos Socialismen där Jesus är en större hjälte än Marx och strävan efter ”det vackra” är ett argument för det klasslösa samhället. Religionshistorikern Stefan Arvidsson beskriver socialisternas bruk av gamla myter och historier i deras konst och propaganda och fördjupar sig i de kulturella ideal som dominerade rörelsen runt förra sekelskiftet.
 
Titel: Det här förändrar allt
Författare: Klein, Naomi
Översättare: Hans O Sjöström, Tomas Andersson och Joachim Retzlaff
Utgivare: Ordfront förlag AB
ISBN: 978-91-7037861-4
Presentation av boken: Världen går mot sin undergång och väldigt lite görs för att försöka undvika katastrofen. I Det här förändrar allt försöker Naomi Klein ta reda på varför. Och hon gör det genom att beskriva världen precis som den är just nu: vilka är det som bestämmer, vad bestämmer de och vad är de ute efter.
 
Titel: Min historia
Författare: Shakur, Assata
Översättare: Per Björklund
Utgivare: Verbal förlag
ISBN: 978-91-8777713-4
Presentation av boken: Hon är känd som en av grundarna till Svarta befrielsearmén, medlem av Svarta pantrarna och gudmor till hiphoplegenden Tupac Shakur. År 2013 blev hon den första kvinnan någonsin att tas upp på listan över FBI:s mest efterlysta terrorister. Nu finns Assata Shakurs skakande självbiografi för första gången på svenska. Berättelsen om uppväxten i rasismens USA, livet som aktivist och tiden i fängelse intar en självklar plats intill Malcolm X självbiografi och Maya Angelous böcker.
 
Titel: Kampen mot Putin. Den ryska proteströrelsens uppgång och fall
Författare: Leander, Per
Utgivare: Verbal förlag
ISBN: 978-91-8777715-8
Presentation av boken: Boken skildrar den historiska proteströrelsen efter parlaments- och presidentvalen i Ryssland 2011-2012. Genom ögonvittnesskildringar och intervjuer med ryska oppositionsledare och aktivister som idag sitter i fängelse eller gått i exil bidrar journalisten Per Leander till en ökad förståelse av Vladimir Putins auktoritära styre och den mångfacetterade opposition som kämpar emot honom.

Header logo