Bildverk för vuxna samt tecknade serier

Fördelning av medel, fjärde fördelningstillfället för år 2016.

Möte 30 november 2016.

Titel: Skräckens ängel
Författare: Gustafsson, Dennis
Utgivare: Albumförlaget 
Illustratör: Dennis Gustafsson
ISBN: 978-91-8678347-1
Presentation av boken: Modifierat nytryck av Skräckens ängel. Inbunden. Första längre äventyret med den skånska spökdetektiven Viktor Kasparsson.
 
Titel: Sigrid Sandström - The Site of Painting
Författare: Sandström, Sigrid; Miroff, Katia m fl.
Utgivare: Art and Theory Stockholm AB
ISBN: 978-91-8803133-4
Presentation av boken: This richly illustrated monograph is the first major introduction to the painting practice of the Swedish artist Sigrid Sandström, where the notion of site as a concept, as well as emotional and physical experience is explored. The ever-changing relationship between a painting and its context, the painter and her surroundings, and the viewer and her conditions are of pivotal concern to Sandströms practice. 
 
Titel: The Kingdoms of Elgaland - Vargaland 
Författare: von Hausswolff, Carl Michael; Elggren, Leif 
Utgivare: Art and Theory Stockholm AB
ISBN: 978-91-8803128-0
Presentation av boken: This is the book about The Kingdoms of Elgaland-Vargaland [KREV]. KREV was proclaimed in 1992 and consist of all Border Territories: Geographical, Mental & Digital. Elgaland-Vargaland is the largest and most populous realm on Earth, incorporating all boundaries between other nations as well as Digital Territory and other states of existence. Every time you travel somewhere, and every time you enter another form, such as the dream state, you visit Elgaland-Vargaland.
 
Titel: Rummets rymder 1974
Författare: Darle, Cecilia; Bength, Kristina
Översättare: Jenny Bergman, Richard G. Carlsson, et al.
Utgivare: Arvinius + Orfeus Publishing
ISBN: 978-91-8754392-0
Presentation av boken: Projektet, som är initierat av konstnärerna Cecilia Darle och Kristina Bength, framträder i en utställning och denna bok till vilken de nio konstnärerna bidrar med varsin essä. Konstnärerna har inspirerats av George Perecs roman "Rummets rymder" utgiven 1974, som inventerar vad rum kan vara - från en boksida till en nations gränser - och uppmanar läsaren att aldrig sluta ifrågasätta de rum som omger oss. 
 
Titel: Art Nouveau från Rörstrand
Författare: Dimdal, Markus
Översättare: Dimdal, Markus
Utgivare: Arvinius + Orfeus Publishing
ISBN: 978-91-8754353-1
Presentation av boken: Kring sekelskiftet 1900 gjorde Rörstrands porslinsfabrik succé på utställningar världen över med sin konstkeramik i Art Nouveau. Markus Dimdal har under mer än ett årtionde sökt i arkiv, receptböcker och samlingar efter ledtrådar till hur föremålen kommit till. Resultaten presenteras i detta omfattande och rikt illustrerade referensverk med såväl keramiska aspekter som konsthistoriska perspektiv.
 
Titel: Observatören
Författare: Cederqvist, Emanuel
Översättare: Calle Thoor
Utgivare: Arvinius + Orfeus Publishing
ISBN: 978-91-8754357-9
Presentation av boken: Emanuel Cederqvist har besökt och fotograferade en övergiven väderstation i norra Sverige, som ligger i Sareks Nationalpark. Byggd av Axel Hamberg 1914. När Cederqvist sökte efter information om väderstationen hittade han en hundra år gammalt mysterium; berättelsen om en saknad väderobservatör som gick vilse i en snöstorm. Boken Observatören undersöker glappet mellan slumpen och det förutsägbara, mellan det mätbara och det omätbara.
 
Titel: Tore Ahnoff ett konstnärsliv
Författare: Ahnoff, Lisbet m fl.
Utgivare: B4PRESS
Illustratör: Boken illustrerad med verk av Tore Ahnoff + foton 
ISBN: 978-91-8748155-0
Presentation av boken: Tore Ahnoff – ett konstnärsliv lyfter fram en sällsynt lång och mångsidig gärning i göteborgskt och svenskt konstliv. Personligt o initierat belyst av fem författare. TA (1917–2016) var rektor för Valands Konstskola under turbulent 60-tal, en viktig aktör i utformningen av ny konstutbildning. En omvärldsnyfiken konstnär med debatterande samhällsansvar och lekfullhet, en reflekterande resenär från Ölands alvar till egyptisk öken. Rikt ill. "..ett bokligt precisionsarbete i varje detalj" GP. 
 
Titel: Madonna
Författare: Bendt, Ingela; Stackelberg, Ewa
Utgivare: Bokförlaget Arena
ISBN: 978-91-7843498-5
Presentation av boken: Madonna följer den nutida kvinnans rötter i mytologi, politik och historia. Genom konstnären Lena Lerviks skulpturer gestaltas en dold berättelse i ord och fotografi. Elva aktuella tänkare och debattörer belyser och utvidgar temat. Fotografier och teckningar av Ewa Stackelberg och text av Ingela Bendt.
 
Titel: Tryck. Carl Fredrik Reuterswärd
Författare: Millroth, Thomas
Utgivare: Bokförlaget Arena
ISBN: 978-91-7843490-9
Presentation av boken: Tryck. The Prints. Carl Fredrik Reuterswärd presenterar CFR:s grafik. Bokverket är unikt i sin omfattning, här presenteras samtliga grafiska verk men också alla CFR:s affischer och, inte minst, ännu ett område där han var en pionjär, nämligen som skapare av artists´ books. För Carl Fredrik Reuterswärd var grafiken en följeslagare och experimentverkstad ända sedan studieåren. 
 
Titel: Julius Kronberg – Måleriets triumfator
Författare: Björk, Tomas
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353853-4
Presentation av boken: Meningarna om Julius Kronbergs konst skilde sig starkt under och efter hans livstid. Var han en måleriets triumfator eller hade han fått en släng av konstnärlig sockersjuka? Kronbergs illusoriska 1800-talsmåleri överöstets av lovord under hans liv och Strindberg uppmanade: »Fall ned och tillbed måleriets triumfator.« Redan två år efter hans död hade konstvärlden influerats av nya stilar och hans verk ogillades starkt. Nu är det kanske dags för ännu en omvärdering? 
 
Titel: Mönsterträdgård – en bok om formgivaren Maria Åström
Författare: Wedin, Cia 
Utgivare: Skandi Edition
ISBN: 978-91-9835310-5
Presentation av boken: "Mönsterträdgård" följer formgivaren Maria Åström i hennes liv och arbete och ger en samlad presentation av hennes närmare femtio mönster, från "En enkel" för Duro (1972) till "Vippvallmo" för Hästens (2016). Författare är designjournalist Cia Wedin och boken innehåller ett hundratal nya bilder av fotograf Anna Kern. 
 
Titel: Fadern, sonen och Göran
Författare: Assbring, Kalle 
Utgivare: Dokument Press 26 AB
ISBN: 978-91-8563994-6
Presentation av boken: Fadern, sonen och Göran är en berättelse om Sverige och Eritrea. Om att vara son och om att vara far. Om livet och döden och livet igen. Om Dawit Isaak. Om att kämpa för sitt liv genom öken och över hav, och komma till Sverige, och bli utvisad. Om kolonialism, politik och svenskt bistånd. Om parallella världar som är sammankopplade. Det är historien om hur en man och ett överfall en kväll i Eritrea för snart trettiofem år sedan har påverkat människor runt om i världen sedan dess.
 
Titel: Vår historia
Författare: Thuram, Lilian; Camus, Jean-Christophe
Översättare: Karin Elfving; Horst Schröder
Utgivare: Epix Bokförlag
Illustratör: Sam Garcia
ISBN: 978-91-7089563-0
Presentation av boken: Seriebok för äldre barn och ungdom. Den tidigare fotbollsstjärnan Liliam Thuram, som numera driver en stiftelse mot rasism, angriper rastänkandet från roten i denna bok. Han berättar om hur han med sin mamma och sina syskon flyttade från Guadeloupe i Västindien till Paris, men också om Guadeloupes historia, förslavandet av svarta och det blodiga slavupproret i början på 1800-talet. ”Vår historia” vill komma åt de ingrodda schablonföreställningarna om raser.
 
Titel: Azzis flykt
Författare: Garland, Sarah
Översättare: Horst Schröder
Utgivare: Epix Bokförlag
ISBN: 978-91-7089282-0
Presentation av boken: Seriealbum för barn. Azzi och hennes föräldrar blir tvungna att överge sitt hem och fly till ett annat land, där de måste prata ett främmande språk och bo bland främmande människor. Azzi lär sig att leva med de dramatiska förändringarna i sitt liv genom att vara modig och påhittig. Utifrån sitt eget umgänge med flyktingfamiljer berättar den brittiska barnboksförfattaren Sarah Garland med ömhet och humor en historia från dagens verklighet.
 
Titel: Agda Österberg – En livsvandring i färg 1891 - 1987
Författare: Vikström, Robert
Utgivare: Happy Minds Studios
ISBN: 978-91-9836070-7
Presentation av boken: Detta är berättelsen om textilkonstnärinnan Agda Österberg (1891-1987). Agda byggde upp en mångfacetterad textilkarriär under en tid då kvinnlig rösträtt nyligen slagit igenom i Sverige. Denna bok är en biografiskt utformad, finstämd berättelse med skönlitterär ton, med inslag av Robert Vikströms personliga minnen av Agda. Boken vänder sig till dem som intresserar sig för konst och design, textil, modernism och kvinnohistoria.
 
Titel: Att misslyckas som människa
Författare: Pirinen, Joakim 
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-7515190-8
Presentation av boken: Joakim Pirinens nya seriealbum är en samling bilder i större skala. Han behandlar ämnen som politik, nazism och öde öar genom ordvitsar, skräckbilder, klichéer på klassiska skämtteckningar, pysselsidor, klippdockor, spel och mandalas. Boken innehåller även fyra bilagor: Nutida bilagan, konstnärliga bilagan, knarkbilagan och porrbilagan. Den minst roliga skämtteckningen visar en sjöman som en sen natt kommer gående på en gata i England, med ena armen runt seriehunden Scooby-Doo. 
 
Titel: Jag kom ensam
Författare: Bengtsson, Kenny
Utgivare: Kenny Bengtsson
ISBN: 978-91-6390550-6
Presentation av boken: Jag kom ensam handlar om dem som kommit ensamma utan anhöriga till Sverige som barn och unga. De porträtterade är alltifrån de judiska barn som kom till Sverige efter Novemberpogromen 1938 till dagens tonåringar som kommer med gummibåtar över Medelhavet. Gestaltningen gör sambanden mellan människorna tydligare och ställer frågor om barnets upplevelse av att vara flykting och flyktens olika orsaker och konsekvenser.
 
Titel: Helt enkelt Samuel
Författare: Musturi, Tommi
Översättare: Tommi Musturi och Fredrik Jonsson
Utgivare: Lystring
Illustratör: Tommi Musturi
ISBN: 978-91-9825358-0
Presentation av boken: ”Helt enkelt Samuel” är en stum serieroman och ett ymnighetshorn i serieform angående livet och hur det är att vara människa. Samuel är en blek, spöklik figur som vandrar runt i sin färgstarka värld som liknar vår egen. Eftersom han är osynlig för omgivningen så är han vardagslivets sanna hjälte. Helt enkelt Samuel är en fragmentarisk bok som ifrågasätter våra vardagsliv och värderingarna bakom det – allt manifesterat genom Samuels handlingar. 
 
Titel: Pinocchio
Författare: Winshluss
Översättare: Pär Svensson
Utgivare: Nubeculis
Illustratör: Winshluss
ISBN: 978-91-9831171-6
Presentation av boken: Winshluss Pinocchio är en omtolkning av Carlo Collodis barnklassiker, vinnare av Angoulêmes pris för årets bästa serie Fauve d’Or 2009 och ett modernt seriemästerverk. Winshluss refererar till många teckningsstilar för att bygga en episk berättelse genomsyrad med subtil samhällskritik och popkulturella referenser. 
 
Titel: Patience
Författare: Clowes, Daniel
Översättare: Mikael Weichbrodt
Utgivare: Ordfront förlag AB
ISBN: 978-91-7037902-4
Presentation av boken: Med Patience har Daniel Clowes, skaparen av Ghost World, åstadkommit sitt mest storslagna och omfattande verk hittills, en episk serieroman om kärlek, död, tidsresor och hur det mänskliga minnet fungerar.
 
Titel: Sofia Z-4515
Författare: Gunilla Lundgren, Sofia Taikon, Amanda Eriksson
Översättare: Z. Brzezinska, L. Demetri, A. Stoenescu, N. Costache, S. Sandu
Utgivare: Pionier press
Illustratör: Amanda Eriksson
ISBN: 978-91-9820500-8
Presentation av boken: »Sofia Z-4515« handlar om en åttaårig polsk-romsk flicka som deporteras till koncentrationslägret i Auschwitz-Birkenau under andra världskriget. Vid befrielsen och ankomsten till Sverige var hon fjorton år och helt ensam. Boken innehåller också en text av den namnkunnige historikern Adrian Cioroianu om rumänska romernas deportation till Transnistrien.
 
Titel: Roller girl
Författare: Jamieson, Victoria
Översättare: Årestedt, Sara
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Jamieson, Victoria
ISBN: 978-91-2970099-2
Presentation av boken: En dag drar Astrids mamma med henne och kompisen Nicole på nåt annat än de vanliga tråkiga poesiuppläsningarna, de ser sin första Rollerderbymatch. Ljusen slocknar i hallen, samtidigt tänds gnistan i Astrid, från och med nu blir inget sig likt. "Jag skall bli en Roller girl!"
 
Titel: Sunshine & Shadow
Författare: Härenstam, Helga
Översättare: Joel Nordqvist
Utgivare: Sailor press / Matilda Plöjel visuell kommunikation
ISBN: 978-91-9835730-1
Presentation av boken: Sunshine & Shadow är en självbiografisk berättelse i tjugo kapitel som kan handla om en fyrverkerifabrik, en begravning, en skottlossning eller en upphittad lapp. Varje kapitel inleds med en kort text (som påminner om inledningstexterna i gamla äventyrsromaner), äventyret som följer berättas genom fotografier. Texten skapar scener, innan man ser dem och en associations lek mellan text och bild. Förväntningar byggs upp som, när de inte infrias, tvingar betraktaren att hitta sina egna historier. 
 
Titel: Jane, räven och jag
Författare: Britt, Fanny
Översättare: Elin Svahn
Utgivare: Sanatorium Förlag
Illustratör: Isabelle Arsenault
ISBN: 978-91-8724313-4
Presentation av boken: Helén är utfryst, hennes tidigare vänner säger att hon är tjock och luktar illa. Helén finner tröst i Charlotte Brontës bok Jane Eyre. Hon identifierar sig med Jane och lyckas med hjälp av boken glömma sina plågoandar. Men på en klassresa händer en sak som får Helén att inse att hon behöver något mer än en fiktiv gestalt för att känna glädje och gemenskap. Det är lika delar serie- och bilderbok, barn- och vuxenbok. En känslosam och finstämd historia, vackert tecknad och flerfaldigt prisbelönt. 
 
Titel: Jag håller tiden
Författare: Grennvall, Åsa
Utgivare: Syster förlag
Illustratör: Åsa Grennvall
ISBN: 978-91-9818157-9
Presentation av boken: "Jag håller tiden" handlar om att inte ha samma tideräkning som alla andra. Att alltid komma i god tid till tåget, men aldrig glömma saker i rätt tid. Den handlar också om att se tiden som sin vän. Att känna att man inte förlorar något när tiden går utan tvärtemot vinner fler stunder med dem man älskar. Att tiden långsamt bär en bort från det som gjorde mest ont.  

Header logo