Barn- och ungdomslitteratur bibliotek

Sjätte fördelningstillfället för år 2016. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.


12 december  2016 

Titel: Mozarts Banan
Författare: Cross, Gillian
Översättare: Bengtzelius, Nike
Utgivare: Argasso bokförlag
Illustratör: Morgan, Richard
ISBN: 978-91-8766761-9
Presentation av boken: Mozarts Banan är ett konstigt namn på en konstig häst. Ingen har hittills lyckats tämja honom, inte ens skolans okrönte kung, Sammy Foster. Mozarts Banan är helt enkelt för knasig för att tämjas. Men så dyker Alice upp, och hon har en plan. En plan som varken Sammy Foster eller någon annan ska få sätta stopp för ...
 
Titel: Den sista soldaten
Författare: Gray, Keith
Översättare: Bengtzelius, Nike
Utgivare: Argasso bokförlag
ISBN: 978-91-8766762-6
Presentation av boken: Året är 1922. Sommarhettan är obeskrivlig och ett kringresande tivoli har kommit till stan. Joe fnyser bara åt utställningen Kuriosa Underverk, men hans lillebror Wade dras till utställningens senaste tillskott - Den sista soldaten från första världskriget. Vem är denna soldat och vad är det för grepp han har om Wade och Joe?
 
Titel: Vitello får en bonuspappa
Författare: Aakeson, Kim Fupz
Översättare: Henrikson, Lena W.
Utgivare: Berghs Förlag AB
Illustratör: Bojesen, Niels Bo
ISBN: 978-91-5022162-6
Presentation av boken: Vitello blir fundersam när han ser sin mamma kyssa en farbror som heter Greger. Ska han få en bonuspappa? Men Vitello har ju redan en pappa. En som är både usling och superängel. Sjunde boken på svenska om Vitello.
 
Titel: Min nya familj
Författare: Galindo, Renata
Översättare: Sundström, Gun-Britt
Utgivare: Berghs Förlag AB
Illustratör: Författaren
ISBN: 978-91-5022178-7
Presentation av boken: Bilderbok om hur en mamma och hennes adopterade barn får lära sig att vara en familj. 
 
Titel: Jordkällaren
Författare: Nordin, Magnus
Utgivare: Berghs Förlag AB
Illustratör: Gabel, Lars
ISBN: 978-91-5022188-6
Presentation av boken: Andra delen i Magnus Nordins nya serie skräcknoveller. Simone och Alex överraskas av ett skyfall när de är ute och cyklar. De söker skydd i ett hus som verkar ha stått tomt mycket länge. Och mitt i natten ringer den väggfasta telefonen och en röst säger: Mamma släpp ut mig!
 
Titel: Naondel
Författare: Turtschaninoff, Maria
Utgivare: Berghs Förlag AB
ISBN: 978-91-5022193-0
Presentation av boken: Om kvinnorna som flydde från allt de älskade för att grunda det Röda klostret. Med egna ord berättar Ursystrarna sina historier. Läsaren dras in i en skrämmande intensiv virvel av våld, död och frihet.
 
Titel: En flod
Författare: Martin, Marc
Översättare: Svahn, Elin
Utgivare: Bokförlaget Mirando
Illustratör: Martin, Marc
ISBN: 978-91-9833032-8
Presentation av boken: »Det finns en flod utanför mitt fönster. Vart leder den?« En flicka reser längst en lång, snirklig flod i sina drömmar. Genom den stora stadens myller, förbi fabriksområden, åkerlandskap, djup djungel och hisnande vattenfall … Till sist når hon fram till havet.
 
Titel: Blodvittring
Författare: Cederborg, Staffan
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
ISBN: 978-91-7299849-0
Presentation av boken: I några gamla dammiga anteckningsböcker i en fyr på Gotland hittar en författare en nedtecknad historia. Den utspelar sig just där, för mer än 35 år sedan. Skriven av Nina som var instängd i fyren sommaren 1979. Kusinerna Nina och Rebecka är i Herrvik på östra Gotland en sommar och träffar Peter och Tommy en stormig natt vid en verkstad. Det blir startpunkten för en rad oförklarliga händelser.
 
Titel: En sån dag
Författare: Borell, Sanna
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Borell, Sanna
ISBN: 978-91-7299857-5
Presentation av boken: Det är dags för picknick i parken. Men mamma säger att hon inte orkar. Fast under cykelturen känns det som om vinden bär en, och efter att ha legat i gräset ett tag börjar även mamma känna det. Kanske hon till och med vill följa med upp i det högsta trädet.
 
Titel: Det är bara jag som är så fucking dålig
Författare: Long, Marie-Chantal
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
ISBN: 978-91-7299834-6
Presentation av boken: Vladi är lite missnöjd med sin kropp och börjar tänka på vad han äter. Och så börjar han träna på gym. Ungefär samtidigt kidnappas hans pappa, en frilansjournalist, i Syrien. Vladis mamma blir ett nervvrak och kan knappt ta hand om sig själv medan Vladi mest tänker på sin träning, kalorier och proteiner samtidigt som han får ta hand om sin mamma och sig själv.
 
Titel: Min knäppa knasiga bonusfamilj
Författare: Hitz, Anja
Översättare: Stedman, Helena
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
ISBN: 978-91-7299737-0
Presentation av boken: Rose har äntligen börjat anpassa sig till livet som en del i en ny stor familj. Hon tycker om mammas nya kille Frank, och hans fem barn är oftast okej de med, det är faktiskt inte så dumt att ha syskon. Trots det är hon tveksam när det blir bestämt att hon och mamma ska flytta in till Frank och alla barnen. Det är tur att hon har Renée, enda dottern i familjen, som Rose blivit bra kompis med.
 
Titel: Skatten från Miklagård
Författare: Egeland, Tom
Översättare: Stedman, Helena
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
ISBN: 978-91-7299803-2
Presentation av boken: En glömd vikingagrav, en legendarisk skatt och en magisk profetia. Robert är med sin mamma på utgrävningen av en vikingagrav. Hon och de andra arkeologerna hoppas att graven tillhör den mytomspunna hövdingen Njål, som enligt sägnen ska ha fått med sig en enorm skatt från ett plundringståg till Miklagård.
 
Titel: Alfred ska hålla tal
Författare: Lystad, MInna
Översättare: Ruder, Sara
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Irgens, Åshild
ISBN: 978-91-7299852-0
Presentation av boken: En dag i skolan ger läraren barnen varsin lapp. De ska ta reda på allt de kan om det som står på lappen och berätta för klassen på fredag. Berätta för klassen! Hålla tal!! Det är det värsta Alfred vet. Han vill inte ens titta på lappen. På kvällen blir han lite nyfiken och öppnar lappen. Blåval, han vet inget om blåvalen. Han frågar pappa, han frågar mamma och syrran. Han blir lite intresserad och börjar kolla på nätet. När fredagen kommer är han supernervös.
 
Titel: Ava och hunden som kom bort
Författare: Zak, Monica
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Elin Lindell
ISBN: 978-91-7299792-9
Presentation av boken: Ava börjar i en ny skola och har inga kompisar. Hon blir till och med retad av en av killarna, Vilgot. Som tur är har hon Vov, hennes hund som följer henne genom skogen till skolbussen varje dag och väntar troget vid hållplatsen när hon kommer hem igen. Men en dag när hon kliver av bussen är Vov inte där. Mamma hjälper Ava att leta men utan att hitta Vov.
 
Titel: Kan inte sova, Mämmä!
Författare: Casta, Stefan
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Güettler, Mia Maria
ISBN: 978-91-7299839-1
Presentation av boken: Lilla lammet fortsätter att upptäcka världen utanför ladan. I den här boken har Lilla lammet svårt att sova. Mämmä föreslår att hon ska räkna får, det har man gjort i alla tider. Plötsligt börjar stjärnorna tändas på himlen. De bildar vackra figurer. Lilla lammet är törstig. Hon vågar egentligen inte gå till bäcken men gör det ändå, trots att hon är rädd för vargen! 
 
Titel: Sören Sören Sören
Författare: Persson, Klara
Utgivare: Bokslukaren Urax AB
Illustratör: Cyrén, Karin
ISBN: 978-91-8720834-8
Presentation av boken: Det fanns tre brorsor. Den första hette Sören. Den andra hette Sören. Och den tredje hette Sören. Men vad snurrigt det blir när alla tre kommer samtidigt när man ropar. Eller när de svarar i varandras telefoner! Hur ska man hålla reda på vem som är vem? Prisbelönta bilderbokskonstnärerna Klara Persson och Karin Cyrén har gjort en färgstark bilderbok, fylld med bubblande crazyhumor.
 
Titel: Silvervinges hemlighet
Författare: Genar, Katarina
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-6388701-7
Presentation av boken: När Erik hittar sedan länge gömda och glömda brev i ett gammalt lusthus kommer han en väl bevarad hemlighet på spåren. Kritikerrosade och prisbelönade Katarina Genar ger oss slukarläsning i bästa Maria Gripe-stil! 
 
Titel: En dag med farmor: Snabbkalaset
Författare: Torudd, Cecilia
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen
Illustratör: Torudd, Cecilia
ISBN: 978-91-6388135-0
Presentation av boken: Farmor ska gå på fest och Oskar får följa med. Där finns stolar att hoppa från, trappor att rulla i, musik att dansa till. Festen är jätterolig, tycker Oskar. Det tycker farmor också. Hon hade nog gärna stannat lite längre ... Humor och vardag för gamla och unga i hyllad småbarnsserie, av Cecilia Torudd. 
 
Titel: Messi är min kompis, sa Bruno
Författare: Anrell, Lasse
Utgivare: HIPPO Bokförlag
Illustratör: Garhamn, Anna-Karin
ISBN: 978-91-8703357-5
Presentation av boken: De tre vännerna Ali, Bruno och Emma älskar fotboll. Och när tränaren berättar att laget ska få åka till Barcelona blir de överlyckliga. Där ska de vara med och spela i Messis egen turnering. Tänk om de också får träffa honom?
 
Titel: Världens mesta Ester
Författare: Bergman, Anton
Utgivare: HIPPO Bokförlag
Illustratör: Adbåge, Emma
ISBN: 978-91-8703356-8
Presentation av boken: Ester är ny i klassen. Signe tycker att hon verkar spännande. Hon har egen nyckel och så får hon gå hem själv. Och hennes mamma är skådespelare och bor i New York. Hon heter Greta Garbo!? det händer väldigt mycket kring Ester hela tiden. Hon är nog världens mesta Ester, tänker Signe. Pricksäker vardagsdramatik på lågstadiet.
 
Titel: Vi hittade en hatt
Författare: Klassen, Jon
Översättare: Lindfors, Marianne
Utgivare: HIPPO Bokförlag
Illustratör: Klassen, Jon
ISBN: 978-91-8703354-4
Presentation av boken: När två sköldpaddor hittar en hatt, och den sitter snyggt på dem båda, uppstår det problem.
 
Titel: Nils och den blinkande stjärnan
Författare: Forsaeus, Lena 
Utgivare: Idus Förlag AB
Illustratör: Nilsson, Mia
ISBN: 978-91-7577390-2
Presentation av boken: Nils har en storasyster som heter Majken som är död. Nils vet inte var hon är nu. Det är det ingen som vet, men man får tro vad man vill. Kanske är hon en stjärna. ”De flesta barn har frågor om döden och som vuxen kan det vara svårt att inte ha alla svaren. Berättelsen om Nils visar att man som vuxen inte behöver veta exakt vad man ska säga. Ingen vet vad som händer när man dör, men fundera på vad man tror kan vuxna och barn göra tillsammans.”
 
Titel: Vänner i solen
Författare: Hellerstedt, Anna
Utgivare: Idus Förlag AB
ISBN: 978-91-
Presentation av boken: Vänskap kan vara komplicerat. Vill du läsa en berättelse om mobbning, våld, svek och om att förlora en vän – för alltid? Jag kan berätta om min vän Matilda. Idag skäms jag över de gånger jag förnekade vår vänskap. Ibland låtsades jag som om jag inte kände henne, ändå fortsatte hon att vilja vara min vän. Kanske hatade hon mig innerst inne, det måste hon ha gjort ibland, men hon hade ingen annan än mig. Ingen annan.
 
Titel: Jag gör det. För din skull!
Författare: Fäldt, Emma
Utgivare: Idus Förlag AB
ISBN: 978-91-7577420-6
Presentation av boken: Andrea har äntligen fått en hund, Zassi. Hon och bästa vännen Leni har stora planer på allt kul de ska hitta på med den. Men dagen innan Andrea och Leni ska iväg på en klassresa rymmer hundvalpen. Andrea är förtvivlad. Leni gör allt för att hjälpa henne. De två vännerna ställer alltid upp för varandra, men när Leni hamnar i en stor knipa på klassresan ställs Andrea inför ett svårt val. Vilket är bäst, att berätta sanningen eller att ljuga för att hjälpa sin bästa vän?
 
Titel: Naturens värld : Kunskapens träd
Författare: Wood, Almanda; Jolley, Mike
Översättare: Jonasson, Sara
Utgivare: Lind & Co
Illustratör: Davey, Owen
ISBN: 978-91-7663080-8
Presentation av boken: Naturens värld är en första introduktion till flora och fauna världen över. Läs om de otaliga olika sätt på vilka plantor och djur har anpassat sig för att säkra sin egen överlevnad, och upptäck varför levande varelser ser ut och beter sig som de gör med hjälp av en serie underbart illustrerade och informativa diagram. Både barn och vuxna kommer att älska den här bokens fantastiska, vintage-inspirerade illustrationer! Bokens omslag blir en underbar plansch som du kan hänga på väggen. 
 
Titel: Alla såg en katt
Författare: Wenzel, Brendan
Översättare: Jonasson, Sara
Utgivare: Lind & Co
Illustratör: Wenzel, Brendan
ISBN: 978-91-7663129-4
Presentation av boken: En katt går genom världen. Den har morrhår, öron och tassar ... En smygande katt kan vara många olika saker: en mysig kompis, ett byte eller en stor och farlig jägare. I denna underbart illustrerade bilderbok om observationsförmåga, nyfikenhet och fantasi visar Brendan Wenzel oss med fantastisk kreativitet de många olika liv en katt har och hur vårt perspektiv formar det vi ser. När du ser en katt, vad ser du då?
 
Titel: Skattkammarön
Författare: Stevenson, Robert Louis
Översättare: Wilson, Tom (Bearbetning av Martin Svensson utifrån Tom Wilsons översättning).
Utgivare: Lind & Co
ISBN: 978-91-7663135-5
Presentation av boken: Jag har bestämt mig för att berätta om det som hände på Skattkammarön. Men jag tänker inte avslöja var den ligger, eftersom det fortfarande finns skatter kvar där. Så börjar den klassiska berättelsen av Robert Louis Stevenson om den unge Jim som tillsammans med några vänner går ombord på skeppet Hispaniola för att ge sig ut på jakt efter en skatt.
 
Titel: Städa
Författare: Gravett, Emily
Översättare: Jonasson, Sara
Utgivare: Lind & Co
Illustratör: Gravett, Emily
ISBN: 978-91-7663145-4
Presentation av boken: I skogen blir det stökigt hela tiden blommorna vissnar, räven är tovig i pälsen och löven ramlar av och skräpar ner! En väldigt renlig grävling har fullt sjå med att städa och göra allt prydligt, men det som börjar oskyldigt med att kratta löv urartar alldeles och slutar med att hela skogen blir fullständigt förstörd! Kommer vår vän att kunna ställa allt till rätta? Den rytmiska, rimmande texten är perfekt för högläsning. 
 
Titel: Brisk och havskajaken
Författare: Björnström, Anna
Utgivare: Pintxo Förlag c/o Natur & Kultur Media
Illustratör: Björnström, Anna
ISBN: 978-91-8839506-1
Presentation av boken: Bilderbok om det perfekta sommaräventyret. Brisk paddlar i skärgården med sin nya storebror Moein och mamma Ester. Han pratar med dem de möter på sin vattenväg – med fåglar, sälar, öflickan, andra paddlare och blöttrollet Grönslick. I Brisk och havskajaken är naturen levande, i alla fall för Brisk.
 
Titel: Tifo
Författare: Lindén, Josefin
Utgivare: Pintxo Förlag c/o Natur & Kultur Media
ISBN: 978-91-
Presentation av boken: TIFO är en roman skriven från ståplats. Om supporterskap, kärlek och passion, och om hur fotboll kan ge mål och mening i livet. Det är inte bara en bok om kärleken till fotbollen och TIFO utan också en bok om ungdomlig kärlek och sexualitet. Författarens mål med TIFO är att nå de unga som hellre står i fotbollsklacken än läser böcker, och få dem att upptäcka litteraturen.
 
Titel: Tio över ett
Författare: Laestadius, Ann-Helén
Utgivare: Raben & Sjögren
ISBN: 978-91-2969898-5
Presentation av boken: Maja kan inte sova. Hon vill, men hon kan inte. Varje natt ställer hon klockan på tio över ett. Vem ska annars väcka mamma, pappa och lillasyster när huset rasar ner i gruvhålet?
 
Titel: Teddy – en liten hjälte
Författare: Hallberg, Lin
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Nordqvist, Margareta
ISBN: 978-91-2969999-9
Presentation av boken: På Ängalyckan bor det många djur, och nu vill Elsa och Mikaela att den övergivna hästen Hasse också ska flytta dit. Hasse är sjuk och har matta, sorgsna ögon. Kommer tjejerna att lyckas rädda honom?
 
Titel: Som hund som katt
Författare: Nilsson, Per
Utgivare: Raben & Sjögren
ISBN: 978-91-2969900-5
Presentation av boken: Per Nilsson är tillbaka med en ny ungdomsroman! Som hund som katt handlar om kärleken. Och döden. Så enkelt, och så svårt. Avskalat och sparsmakat berättas historien om två unga människor och om förbjuden kärlek.
 
Titel: Kalle och Elsa rymmer
Författare: Westin Verona, Jenny
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Verona, Jesús
ISBN: 978-91-2969836-7
Presentation av boken: Kalle och Elsa är hemma, för dagis är stängt. De har lekt med nästan allt: hästen, legot, spisen och dockorna. Nu är det tråkigt! Då säger Kalle: "Jag vet, vi rymmer!" En fantastisk idé tycker Elsa. De packar varsin ryggsäck med sådant som man måste ha med: filt, svärd, bok, halsband, solglasögon och lite annat. Kalles pappa märker inget för han sitter vid datorn. Sen bär det av. Ut i djungeln där det finns giftiga äpplen, vargar och krokodiler…
 
Titel: En tyranns död
Författare: Holberg, Bo R
Utgivare: Raben & Sjögren
ISBN: 978-91-2969865-7
Presentation av boken: Örn blir tillfångatagen men lyckas rymma. Han ger sig av till staden vid havet, där han hittar arbete som brödutkörare. Men det är farligt för honom där. Han överfalls, men flyr tillbaka till staden vid älven tillsammans med Marta, som åter dykt upp. Vendor är fången hos motståndsmännen, och det blir en dramatisk slutstrid.
 
Titel: I dina ögon
Författare: Dessen, Sarah
Översättare: Kempe, Ylva
Utgivare: Raben & Sjögren
ISBN: 978-91-2969917-3
Presentation av boken: Sydney har alltid stått i skuggan av sin strulige storebror. När hon lär känna Layla och Mac är det som om hon plötsligt kan andas igen. Layla och hon blir snabbt bästa vänner, men vad känner hon egentligen för Mac?
 
Titel: Hur hunden fick sin blöta nos
Författare: Steven, Kenneth 
Översättare: Stedman, Helena
Utgivare: Speja Förlag / Votum Förlag AB
Illustratör: Torseter, Øyvind
ISBN: 978-91-8816705-7
Presentation av boken: När jorden svämmar över bygger den gamle Noa en gigantisk ark, där han tar ombord all världens djur. Men mitt ute på havet börjar båten ta in vatten! Vad i all världen ska Noa ta sig till? En fyndig och underhållande tolkning av en gammal folksaga om hur hunden egentligen fick sin blöta nos. Med Bibelns berättelse om Noas arks om kuliss, har prisbelönte illustratören Øyvind Torseter tillsammans med Kenneth Steven skapat en makalös berättelse att återkomma till många gånger. 
 
Titel: Min bästa väns kalas
Författare: Murray Brodin, Kristina
Utgivare: Vaktel Förlag
Illustratör: Andersson, Maja-Stina
ISBN: 978-91-9830685-9
Presentation av boken: Min bästa väns kalas handlar om vänskapen mellan ett barn och en gammal kvinna. Syftet är att ge identifikationsobjekt åt barn med mörk hudfärg. Bristen på barnböcker med mörka barn i modern miljö har uppmärksammats i media på sistone. Helt okommenterat har huvudpersonen mörk hudfärg ser vi som särskilt betydelsefullt. (Jag vet fortfarande inte heller vilket kön huvudpersonen har.) 

Header logo