Skönlitteratur för vuxna bibliotek

Andra fördelningstillfället år 2016. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.


Titel: dit. dit. hään.
Författare: Jönson, Johan 
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014538-5
Presentation av boken: En tredje volym av riktningar, efter med. bort. in. (2012) och mot. vidare. mot. (2014). En omfångsrik bok, på gränsen till det oavslutade. En inledande, lång svit av växlande skriftpraktiker, samt två avslutande delar som sätts i spel, semantiskt, stilistiskt, grafiskt, mot den första. Tillsammans med de två tidigare böckerna bildar dit. dit. hään. en litterär satsning som saknar motstycke.
 
Titel: Tionde december
Författare: Saunders, George
Översättare: Niclas Nilsson
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014619-1
Presentation av boken: I den internationellt hyllade Tionde december beskriver George Saunders en urflippad men igenkännbar samtid: avtrubbande kontorsmiljöer, statusstress och livscoachplattityder dragna till sin spets. Samtidigt lyfter han moralfilosofiska frågor om civilkurage och ansvar. Det är en stilistiskt innovativ, originell, smart, svart och rolig novellsamling som förskjuter gränserna för läsarens föreställningsvärld. 
 
Titel: Sommarleken
Författare: Mattson, Ellen
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0015308-3
Presentation av boken: Ett vackert gammalt hus vid havet, en farmor och tre tonåriga syskon som bor hos henne varje sommar är oemotståndligt lockande för Sandra från samhället intill. Hon fascineras av husets nedgångna skönhet och av invånarnas traditioner och sätt att tala med varandra. Hon vill vara som de, hon vill måla och segla och höra till – men tillvaron ser olika ut från olika håll och när sommaren är slut är allt förändrat.
 
Titel: För vad sorg och smärta
Författare: Lundberg, Thom
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014628-3
Presentation av boken: Det är 50-tal och ett Sverige i förändring. Utanför halländska Siltebruk slår sig resandefolket Klosterman till ro i en stuga vid järnvägen. Det är tufft för sönerna Olof och Valentin, som förväntas följa med sin far när han säljer kastruller från sin vagn. Samtidigt möter de pojkar och flickor i skolan med helt andra förutsättningar. Bröderna söker sina egna livshistorier, vägval som gör att de glider alltmer ifrån varandra.
 
Titel: Årorna i Flocktjärn
Författare: Söderlund, Mats
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0015312-0
Presentation av boken: Det här är en expansiv diktsamling som i stora textsjok spränger de gängse poesiformaten. Dikterna är djupt förankrade i landskapet runt Skellefteå; i tystnad, plats och minne. Från skogstjärnen leder de till andra orter, andra konstellationer av makt och språk. Det personliga går samman med det politiska, platsen med poeten, konsten och världen. 
 
Titel: Och morgonen redan stark och vaken omkring dig
Författare: Ström, Eva
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0015656-5
Presentation av boken: Som titeln – och rytmen i titeln – antyder finns i Eva Ströms diktsamling en stark känsla av förväntan. I boken samsas urbana lunchdikter i Frank O’Haras anda och naturtäta iakttagelser från en resa till Achill i Irland med barndomsbilder och imaginära minnen.
 
Titel: Det var en gång
Författare: Jamalzadeh, Mohammad-Ali
Översättare: Nils Wiklund
Utgivare: Alhambra Förlag AB
Illustratör: A. G. Damm
ISBN: 978-91-8777129-3
Presentation av boken: Prästerskapet anklagade Jamalzadeh för blasfemi och brände boken i bokbål i Teheran när den publicerades 1922. Novellerna är helt olika varandra vad gäller ämnesval, men de är alla lika spännande, lika angelägna när de kritiserar olika aspekter av samhället, lika medmänskliga när de skildrar människans villkor. De präglas av en säregen humor, då han kritiserar politikernas korruption, prästernas hyckleri, de sociala orättvisorna, kvinnans undanskymda ställning och det västerländska inflytandet.
 
Titel: Regler för löjligt uppförande
Författare: Hakl, Emil
Översättare: Mats Larsson
Utgivare: Aspekt förlag
ISBN: 978-91-9791007-1
Presentation av boken: I Emil Hakls prisbelönta roman Föräldrar och barn (2010) pratar sig fadern och sonen igenom Prags parker, gator och ölstugor på ett oefterhärmligt sätt. Men vad hände egentligen efter att de båda skilts i slutet av boken? I den fristående fortsättningen – novellen Regler för löjligt uppförande – får vi reda på det! Med utgivningen inleds också Aspekt förlags nya serie Tjeckiska noveller. Texter i kort format – noveller, berättelser, textfragment – som bjuder på starka läsupplevelser.
 
Titel: Stormen / Cymbeline
Författare: Shakespeare, William
Översättare: Jan Ristarp
Utgivare: Atrium Förlag
ISBN: 978-91-8609551-2
Presentation av boken: Under sina sista år skrev William Shakespeare sagoaktiga skådespel. I balansen mellan tragedi och komedi fann han en gåtfull och rörande ton, kryddad med sammanvävda intriger och övernaturliga inslag, som dessutom förhåller sig mer fritt till tid och rum. På teatern har dessa rika dramer oftast bearbetats, men läsaren kan här stifta bekantskap med dem i sin helhet. I denna volym presenteras två av Shakespeares mest säregna sagospel i nyöversättning av Jan Ristarp: "Stormen" och "Cymbeline".
 
Titel: På väg - originalversionen
Författare: Kerouac, Jack
Översättare: Versterlund, Andreas
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742439-0
Presentation av boken: Äntligen är den här. Jack Kerouacs omåttligt inflytelserika roman På väg (On the Road) i sin ursprungliga version. Tidigare svenska utgåvor har varit baserade på den förenklade och censurerade text det amerikanska förlaget valde att publicera när boken första gången kom ut 1957. Kerouac själv var bedrövad – trots det stora genombrott boken skänkte honom. Det var nämligen inte hans text som gått i tryck, det var något annat, något förvanskat. På väg är den berömda romanen om att kasta sig loss.
 
Titel: Vän av ordning
Författare: Bromander, Henrik
Utgivare: Bokförlaget Atlas
ISBN: 978-91-7389513-2
Presentation av boken: Vän av ordning handlar om hatet och dess konsekvenser, om den historia som skrivs framför våra ögon i statusuppdateringar och kommentarsfält. En berättelse om digital kamp och total gränslöshet. 
 
Titel: Om detta sjunger vi inte ensamma : Dikter till samtiden och världen
Författare: Qvandt, Charlotte;Jörgensdotter, Anna (red.)
Utgivare: Bokförlaget ETC
ISBN: 978-91-8802919-5
Presentation av boken: Dikterna i den här boken är en kör av röster som sjunger om krig och förluster, stängda gränser och längtan efter en annan värld. Det är en samling av 28 poeter och en poesigrupp vars texter vill något mer än att vara ord. Vill vara tröst, men också en väg till tanke, kraft, och handling. Om det som händer i världen just nu sjunger vi inte ensamma. 
 
Titel: Jag vet allt det här
Författare: Paldanius, Annika
Utgivare: Bokförlaget Forum
ISBN: 978-91-3714654-6
Presentation av boken: Hanna går på läkarlinjen. Hon och hennes vänner är amasoner med hud av glas. De vet vad de vet, utforskar livet, glittrar om nätterna. Är redo för vilken strid som helst. Men under det internmedicinska året börjar glaset få sprickor. Inget av det som Hanna vet kan skydda henne. Hon lär sig att förlänga liv och fördröja död. Men varför lever vi egentligen – och varför måste vi dö? 
 
Titel: Under krigets himmel
Författare: Malek, Niroz
Översättare: Jan Henrik Swahn
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8717995-2
Presentation av boken: I en lägenhet i Aleppo i Syrien sitter den kurdiske författaren Niroz Malek och skriver korta prosatexter om det som sker runt omkring honom. I Under krigets himel har han samlat texter som tillkommit de senaste åren, sammanlagt femtiosex stycken.
 
Titel: Den kärlekshistoria som gick att få till
Författare: Vigna, Elvira
Översättare: Örjan Sjögren
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8717977-8
Presentation av boken: En ny roman från en av den samtida brasilianska litteraturens mest intressanta författare, Elvira Vigna. Den kärlekshistoria som gick att få till är en roman om hur vårt liv formas av den berättelse vi skapar om det, och om hur lätt denna berättelse kan förändras. Skrivet på ett poetisk, uppbrutet språk som går att spåra till den brasilianska litteraturens storstjärna Clarice Lispector.
 
Titel: Levande dominobrickor
Författare: Skujins, Zigmunds
Översättare: Juris Kronbergs
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8717966-2
Presentation av boken: Levande dominobrickor är berättelsen om baronessan Waltraut von Brügens uppgång och fall i de livländska adelsmiljöerna på 1700-talet, och om hennes man som en dag återvänder från färlt med en annan mans överkropp. Men romanen förgrenar sig även in i Lettlands turbulenta 1900-tal, där en pojke och hans morfar försöker förstå din plats på jorden. Zigmunds Skujins (f. 1926) är en av Lettlands främsta författare.
 
Titel: Sibyllan
Författare: Lagerkvist, Pär
Utgivare: Brombergs Bokförlag
ISBN: 978-91-7337685-3
Presentation av boken: Med Sibyllan inledde Lagerkvist sitt religiösa epos i fyra delar (Sibyllan, Ahasverus död, Pilgrim på havet och Det heliga landet). Romanen Sibyllan handlar om en enkel bondflicka som blir upptagen till en sierska i ett tempel där hon tvingas utföra religiösa danser. Hon blir behandlad som en slav i templet och hennes tillvaro präglas av ångest och förvirring. Hon blir också förälskad, något som är förbjudet.
 
Titel: Och vi fortsatte att göra någonting rörande
Författare: Burrau, Elis
Utgivare: CL(P) Works
ISBN: 978-91-9813416-2
Presentation av boken: jag får en impuls att säga de tre magiska orden jag säger de tre magiska orden missförstå mig rätt
 
Titel: För att du inta ska gå vilse i kvarteret
Författare: Modiano, Patrick
Översättare: Anna Säflund-Orstadius
Utgivare: Elisabeth Grate Bokförlag AB
ISBN: 978-91-8649749-1
Presentation av boken: Envisa telefonsignaler väcker författaren Jean Daragane ur hans middagsslummer.En för honom okänd man har hittat hans adressbok och är angelägen att snarast överlämna den till honom. Mötet nästa dag med den på trängande mannen och hans flickvän leder till ett för Daragane motvilligt utforskande av sitt länge förträngda förflutna.
 
Titel: Berget
Författare: Pancrazi, Jean-Noël 
Översättare: Pia Samuelsson
Utgivare: Elisabeth Grate Bokförlag AB
ISBN: 978-91-8649748-4
Presentation av boken: En liten stad i Algeriet under självständighetskriget. Författaren är tio år. En dag när han leker med sina kamrater på gården till den kvarn där hans far arbetar, erbjuder kvarnens chaufför barnen en åktur upp i bergen, vilket är förbjudet under rådande omständigheter.Kamraterna far iväg, men Jean-Noël stannar kvar. Det blir kväll,barnen dröjer och en militärpatrull ger sig ut på spaning efter dem. Det är början på ett drama som författaren först ett halvsekel senare förmår skriva ned.
 
Titel: Chéri
Författare: Colette, Sidonie
Översättare: Maria Björkman
Utgivare: Elisabeth Grate Bokförlag AB
ISBN: 978-91-8649743-9
Presentation av boken: Romanen Chéri utspelar sig i det tidiga 1900-talets Paris, en mytisk tid då konsten blomstrade och den fria kärleken bejakades. I berättelsens centrum står Léa, en förmögen medelålders kvinna och hennes vackre, nyckfulle 24 år yngre älskare Chéri. Med skärpa och sensualism, på en gång inkännande och skoningslöst, skildrar Colette det psykologiska spelet mellan de älskande.
 
Titel: Monoceros
Författare: Ellerström, Jonas
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247432-1
Presentation av boken: I diktsamlingen Monoceros låter Jonas Ellerström de vardagliga betraktelserna löpa fritt bredvid de ovanliga. Diktjaget rör sig rastlöst i tid och rum, mellan verklighet och fantasi – kanske söker han bara efter ett hem? Mitt i oron manifesterar sig lyckan i en glädje över tillvarons detaljer: det välbekanta hotellrummet, gärdsmygens sång utanför fönstret eller perfektionen i ett schackdrag.
 
Titel: Livsvittnet Majken Johansson
Författare: Tenngart, Paul
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247440-6
Presentation av boken: Livsvittnet Majken Johansson beskriver inte bara ett centralt författarskap i den svenska 1900-talslitteraturen, utan ger också en bild av ett liv i folkhemmets Sverige präglat av både social misär och personlig styrka. Att vara människa var för poeten Majken Johansson (1930–1993) detsamma som att vara ett vittne. Denna bok tar ett helhetsgrepp om de skriftliga spår som Johansson lämnade efter sig – en ganska speciell människas skriftliga avtryck i världen.
 
Titel: I huvudet på Bruno Schulz
Författare: Biller, Maxim
Översättare: Anna Bengtsson
Utgivare: Ersatz
Illustratör: Bruno Schulz
ISBN: 978-91-8789110-6
Presentation av boken: Maxim Biller är en rysk-tysk-judisk författare som på senare år vunnit allt mer erkännande i sitt hemland Tyskland, även om han också är kontroversiell. »I huvudet på Bruno Schulz« handlar om den polsk-judiske författaren och konstnären Bruno Schulz. Boken är den första i svensk översättning av Biller.
 
Titel: Också jag har varit Alfred Vestlund
Författare: Ekelöf, Gunnar 
Utgivare: Gunnar Ekelöf-sällskapet
ISBN: 978-91-9760088-0
Presentation av boken: Gunnar Ekelöf intervjuades ofta och medverkade i åtskilliga tidnings- och tidskriftsenkäter. Här har nära nog samtliga kända intervjuer och enkätsvar med och av honom samlats. Den äldsta texten är en intervju om tidskriften Spektrum, publicerad i norska Dagbladet i april 1932. (Bokens titel är ett citat ur en artikel från 1952 i Svenska Dagbladet där poeten avslöjar att han publicerat sig under pseudonymen A:lfr-d V:stl-nd i Grönköpings Veckoblad.) 
 
Titel: Den oändliga sommaren
Författare: Nielsen, Madame 
Översättare: Jonas Rasmussen
Utgivare: Kabusa Böcker
ISBN: 978-91-7659030-0
Presentation av boken: Den oändliga sommaren berättar om en grupp människor vars vägar korsas i kärlekens hänsynslösa spel under en speciell sommar. Sommaren utvecklar sig och personerna faller ur tiden och där, där är allt möjligt men dödligt. På några få månader lever de en hel livstid, men så kommer döden, skön som ett requiem och skiljer dem åt. Madame håller salonger i Paris, Köpenhamn, Berlin och Stockholm (sep 2016). Hon genomför just nu en pilgrimsvandring över Europas alla gränser (se Weekendavisen (DK). 
 
Titel: Judejävel
Författare: Hermele, Bernt
Utgivare: Leopard Förlag
ISBN: 978-91-7343608-3
Presentation av boken: Varför är det idag så laddat att kritisera Israels politik? Varför fortsätt er judar världen över att samla in pengar till Israel, ett rikt och tekniskt högt utvecklat land? Judejävel skildrar en personlig resa och ger samtidigt insikt i den judiska minoritetens liv i Sverige. Boken kan läsas som en bakgrund till dagens svenska invandringsdebatt . 
 
Titel: Det oändliga sammanhanget. August Strindbergs ockulta vetenskap
Författare: Johnsson, Henrik
Utgivare: Malört Förlag
Illustratör: Kristoffer Nilsson
ISBN: 978-91-9787513-4
Presentation av boken: August Strindbergs 1890-tal beskrivs ofta som en svårförklarlig religiös kris. Henrik Johnsson spårar de idéer som under perioden präglar författaren längre tillbaka. Redan under 1880-talet intresserar sig Strindberg för de esoteriska läror som tillsammans med kristen mystik och modern naturvetenskap utgör byggstenarna till hans "ockulta vetenskap". Johnsson visar att det inte är en plötslig kris Strindberg upplever, utan kulmen på ett mångårigt esoteriskt, religiöst och vetenskapligt sökande.
 
Titel: En familjeflickas memoarer
Författare: de Beauvoir, Simone
Översättare: Alexandersson, Eva
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7499711-8
Presentation av boken: Se bifogat dokument
 
Titel: Upp genom mörkret
Författare: Ngugi, Wathiongo
Översättare: Ristarp, Jan
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645007-9
Presentation av boken: Se bifogat dokument
 
Titel: Som jag behagar: Essäer i urval 
Författare: Orwell, George
Översättare: Handberg, Peter
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714314-2
Presentation av boken: George Orwell skrev sina samhällskritiska essäer och artiklar under det bruna 30-talet och nattsvarta 40-talet. De präglades djupt av de utmaningar som dessa tider stod inför: nazism och kommunism, världskrig och världssamfund, kolonialism och internationalism, jämlikhet och utstötthet. I detta generösa urval får vi möta Orwells politiska och etiska ställningstaganden som ledde fram till mästerverk som 1984 och Djurfarmen. 
 
Titel: tomasfilmerna
Författare: Norin, Marie
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1307071-1
Presentation av boken: Marie Norin har under det senaste decenniet blivit en av våra viktigaste prosaister i det korta formatet. I tomasfilmerna har hon samlat nio kortare och längre prosatexter. En flicka blir kvar i stan en regnig sommar, en kvinna går vilse på kontoret, en pojke som slutat gå hemifrån, några korta filmer om män och några människor som tar båten uppför floden. På sitt både suggestiva och åskådliga vis skildrar hon udda existenser i både absurda och oroande situationer och skeenden. 
 
Titel: Jag talar om kärlek
Författare: Pagano, Emmanuelle
Översättare: Kristoffer Leandoer
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306498-7
Presentation av boken: I Jag talar om kärlek möter vi exempelvis den kvinnliga arboristen som hellre arbetar med motorsågen än står vid spisen, vars man tycker att hon kan ska komma ner från träden och laga mat i stället. Vi lär känna en man som sörjer sin avlidne bäste vän och som väljer att flytta in hos vännens änka för att på så sätt dela sorgen. Alla är de uttryck för det stora i det lilla, för det som händer med oss när vi möts och skiljs under vår tid tillsammans här på jorden.
 
Titel: Det blodiga parlamentet. Fyra tragedier
Författare: William Shakespeare
Översättare: Ulf Peter Hallberg
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306972-2
Presentation av boken: I Norstedts klassikerserie presenteras fyra av William Shakespeares viktigaste tragedier i nyöversättningar av Ulf Peter Hallberg med nyskrivet förord av Josefin Holmström. Innehåll: RICHARD II (1595), RICHARD III (1591), HAMLET (1600) samt MACBETH (1606). 
 
Titel: Komiska förväxlingar. Fyra komedier
Författare: William Shakespeare
Översättare: Ulf Peter Hallberg
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306974-6
Presentation av boken: Fyra av William Shakespeares viktigaste komedier i nyöversättningar av Ulf Peter Hallberg. KOMISKA FÖRVÄXLINGAR (1591), SÅ TUKTAS EN ARGBIGGA (1594), EN MIDSOMMARNATTSDRÖM (1595-96) samt MUNTRA FRUARNA I WINDSOR (1597). 
 
Titel: American Hotel
Författare: Stridsberg, Sara 
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Petra Wester Norgren 
ISBN: 978-91-7589107-1
Presentation av boken: Det här är berättelsen om Carter. Som säljer bilförsäkringar och som genom ett telefonsamtal lär känna Vladimir och förälskar sig. Det är berättelsen om Vladimirs framgångsrike tvillingbror Jack, som är van vid att få det han vill ha. Och om den där händelsen för längesedan, när en kvinna föll ut genom ett fönster från en skyskrapa i Detroit... American Hotel är en novell om vad kärlekens makt gör med oss, och om det märkliga skådespel vi kallar livet.
 
Titel: Älven
Författare: Palm, Anna-Karin 
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Petra Wester Norgren 
ISBN: 978-91-7589104-0
Presentation av boken: Älven är en novell om livets oväntade vändningar, och om dess förgänglighet.
 
Titel: Kärlek och jord
Författare: Van de Voorde, Tom
Översättare: Per Holmer
Utgivare: Rámus Förlag HB
ISBN: 978-91-8670357-8
Presentation av boken: Tom Van de Voorde skriver en poesi som ter sig som en ovanlig, ibland oroande, utforskning av naturen och samhället, som inte tvekar för att ta ställning mot de politiska systemens absurditeter och grymheter. Med Kärlek och jord, som nominerades till priset årets bästa diktsamling i Belgien, introduceras nu en av den unga flamländska lyrikscenens centralfigurer på svenska.
 
Titel: Tram 83
Författare: Mwanza Mujila, Fiston
Översättare: Elin Svahn
Utgivare: Rámus Förlag HB
ISBN: 978-91-8670353-0
Presentation av boken: Tram 83 är en bergochdalbana till roman av den unge kongolesiske författaren Fiston Mwanza Mujila. Baren Tram 83, i det afrikanska landet Stad- Landet, är en mötesplats för lycksökare, rebeller, gruvarbetare, kolonialister och brottslingar till en ständig bakgrundsmatta av musik. Prostituerade försöker locka in män på toaletterna eller allra helst på en resa till Europa. Här återses också två gamla vänner, en lovande författare och en hårdhudad utpressare, och en europeisk förläggare demellan.
 
Titel: Resan till Arzrum vid tiden för fälttåget 1829
Författare: Pusjkin, Aleksandr
Översättare: Alan Asaid
Utgivare: Ruin
ISBN: 978-91-8824101-6
Presentation av boken: Det rysk-turkiska kriget 1829-29 kostade närmare en kvarts miljon människoliv. Det ingick i en utdragen serie konflikter om kontrollen över Svarta havet och dess kuster. Rastlös, kanske på flykt undan myndigheterna gav sig den ryska nationalskalden Aleksandr Pusjkin iväg till fropnen under krigets slutskede. När han kom hem författade han denna reseskildring om vad han sett., en märklig uppgörelse med orientalism och krigisk heroism och en angelägen bakgrundsbild till en aktuell konflikthärd.
 
Titel: Före festen
Författare: Stanicic, Sasa
Översättare: Christine Bredenkamp
Utgivare: Svante Weyler Bokförlag
ISBN: 978-91-8734781-8
Presentation av boken: Det är natten före den årliga Annafesten i Fürsten­felde, ett litet samhälle i norra Tyskland. Alla sover. Utom fru Kranz, den nattblinda målarinnan som vill porträttera samhället i mörker. Och herr Schramm, en f d officer i DDR:s Folkarmé. Ingen har sett inbrottet i Hembygdsgården. Men byarkivet står öppet. Fast det är inte det som har blivit stulet som upprör, utan de gamla historier, sägner och sagor som nu släpps lösa.
 
Titel: Ur vinterarkivet
Författare: Lindström, Merethe
Översättare: Urban Andersson
Utgivare: Svante Weyler Bokförlag
ISBN: 978-91-7681014-9
Presentation av boken: "Ur vinterarkivet" är Merethe Lindströms allra mest personliga roman. Hon skildrar ett stilla författar­liv på landet utanför Oslo med barn och maken Mats. Det blir en berättelse om en stor, stor kärlek till en bipolär man. Och om en barndom med en far som inte heller var tillräckligt rustad för till­varon. Men det är framför allt en berättelse om en orubblig lojalitet. 
 
Titel: Pehr Stenbergs levernesbeskrivning, del 3, 1789-1796
Författare: Stenberg, Pehr
Utgivare: Umeå universitetsbibliotek, Forskningsarkivet
ISBN: 978-91-7601110-2
Presentation av boken: Pehr Stenbergs (1758–1824) levernesbeskrivning är en norrländsk självbiografi från gustaviansk tid, som beskriver en ung mans livsresa från föräldrahemmet i en bondby söder om Umeå via studier i Åbo och åter till hembygden. Författaren berättar självutlämnande och detaljerat om sina upplevelser, i sökandet efter en livskamrat, som informator och huspräst i Finland och som klassresenär i den tidens Västerbotten. Berättelsen är detaljrik och omväxlande och bjuder på många överraskningar.
 
Titel: Svinn
Författare: Berge, Lars
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622948-3
Presentation av boken: Sven var en gång ett pr-geni, nu tvingas han jobba som butiksmaskot i ett köpcentrum. När han tror att det inte kan bli mycket värre dyker hon upp: Kvinnan som en gång fick marken att rämna under honom. Under butikskamerornas vakande ögon inleds en katt- och råttalek som plötsligt visar sig vara på liv och död. Svinn är en tragikomisk berättelse om två vilsna själar som råkar träffas på nytt i en konstgjord värld.
 
Titel: Begravd jätte
Författare: Ishiguro, Kazuo
Översättare: Rose-Marie Nielsen
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622665-9
Presentation av boken: Kazuo Ishiguros första nya roman på tio år är en symbolladdad, svart och mystisk saga. Äventyrsberättelse, pikareskroman, fantasy – allt på en och samma gång. Det är 500-tal i det land som en gång ska bli England, och i landskapet rör sig människor på obestämd flykt. Mitt i allt detta finns Axl och Beatrice, ett åldrat par som ger sig ut på en lång och farlig resa för att hitta sin försvunne son.
 
Titel: Förlorad morgon
Författare: Adamesteanu, Gabriela
Översättare: Åsa Apelkvist & Arina Stoenescu
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-8672956-1
Presentation av boken: Medan Vica Delca vandrar genom Bukarests gator följer vi denna gamla fattiga kvinnas yttre iakttagelser och inre förnimmelser, hennes känslor och minnen. Förlorad morgon utspelas under en enda förmiddag men täcker in sju decennier av rumänsk historia, från första världskriget till 1980-talet. Ett berättartekniskt kraftprov, en rumänsk Ulysses, som nu äntligen översatts till svenska.

Header logo