Skönlitteratur för vuxna bibliotek

Femte fördelningstillfället för år 2015. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.


Titel: Järnskallen
Författare: Håkanson, Nils
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014565-1
Presentation av boken: I hungerkravallernas Stockholm våren 1917 har ett mord begåtts på en officer med förbindelser i den svenska makteliten. För att lösa mordet samlar den mystiske herr Agnefit en grupp udda existenser, däribland en labil före detta tsaragent, en svärmisk studentska med stora talanger för jiu jitsu och en dansk kälkborgare med en unik begåvning för att orsaka förödelse. Järnskallen är en äventyrsroman vars förvecklingar spänner från samhällets högsta toppar till ett svunnet Stockholms undre värld. 
 
Titel: Inte är vind
Författare: Bergqvist, Erik
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014537-8
Presentation av boken: I Erik Bergqvists nya dikter träder världen fram i mättade bilder, på en gång tömd och fylld av oklar betydelse, ”som badorter i romaner ingen längre läser”. En ängel rör sig genom texten. Eller är ängeln i själva verket regn? Eller tid? Ett slags nåd finns i detaljerna, i det som försvinner men är här ännu en stund. Som på genomresa, i övergångsformer, blir fenomenen synliga – de märkliga och de vanliga –, om vilka en dikt borde skrivas. 
 
Titel: Stumma stenars dunkla tal - Labíds ode och övergångsriten
Författare: Pinckney Stetkevych, Suzanne
Översättare: Hesham Bahari och Astrid Ericson Bahari
Utgivare: Alhambra Förlag AB
ISBN: 978-91-8777133-0
Presentation av boken: Det förislamiska odet, al-qasída, utgör tillsammans med Koranen tvillingfundamentet till den arabisk-islamiska litterära kulturen. Genom 1500 år av klassisk arabisk litteratur tjänade odet som en profan mottext till Koranens heliga text. Författaren presenterar här en av de stora förislamiska poeterna, Labíd ibn Rabí’a, och lägger fram en estetik, som är adekvat för denna muntligt komponerade arabiska dikt och som bygger på och är testad mot en närläsning av ett flertal av dikterna. 
 
Titel: Gertrud
Författare: Hesse, Hermann
Översättare: Blomqvist, Hans; Ågren, Erik
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742428-4
Presentation av boken: Romanen Gertrud av Hermann Hesse i nyöversättning och med efterord av Hans Blomqvist och Erik Ågren. Huvudperson är den blygsamme kompositören Kuhn som börjar få framgångar med sina tonsättningar på operascenerna runt om i landet. Kuhn var med om en olycka som ung och blev halt för livet. Denna – kan tyckas – ganska odramatiska kroppsliga defekt får en avgörande inverkan på Kuhns självkänsla och självförtroende. 
 
Titel: Sicksackvägen
Författare: Desai, Anita
Översättare: Vesterlund, Andreas
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742427-7
Presentation av boken: Anita Desais roman Sicksackvägen i översättning av Andreas Vesterlund. Huvudpersonen, Eric, är en ung historieforskare som yrvaket har börjat undra över sitt eget ursprung och upptäckt att han har förbindelser bakåt till både England och Mexiko. Erics farfar, Davey, var gruvarbetare i Cornwall i England och när tenngruvorna i Cornwall började slå igen blev han arbetslös. 
 
Titel: Senior
Författare: Galedaran, Leili
Utgivare: Baran förlag
ISBN: 978-91-8546345-9
Presentation av boken: boken är en diktsamling av poeten Leili Galedaran som har tidigare get ut två diktsamling i Iran. trots flera försökt fick denna bok ej publicerings tillstånd. 
 
Titel: Kanada berättar: Minne av vatten
Författare: [antologi]
Översättare: Magdalena Sørensen
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8717971-6
Presentation av boken: En novellantologi i Bokförlaget Tranans berättarserie, där vi samlar noveller från länder runt om i världen, för att sätta fokus på de olika ländernas litteratur och samtidigt lyfta fram novellkonsten i sig. Vi har med "Kanada berättar" nu gett ut 25 antologier. I "Kanada berättar" samlar vi noveller både från den franskspråkiga och den engelskspråkiga delen av Kanada, och ett par av författarna härstammar från några av Kanadas ursprungsfolk. Urval, översättning och förord: Magdalena Sørensen.
 
Titel: Hausfrau
Författare: Essbaum, Jill Alexander
Översättare: Inger Johansson
Utgivare: Brombergs Bokförlag
ISBN: 978-91-7337686-0
Presentation av boken: Anna Benz är hemmafru och bor tillsammans med make och tre barn i en välbärgad förort till Zürich. Trots ett till synes perfekt liv faller hon sönder inuti. Hon flyr sin klaustrofobiska vardag genom otrohetsaffärer och går i terapi hos en jungiansk psykolog, men inget tycks kunna stoppa hennes liv från att rämna. Anna för tankarna till romankaraktärerna Emma Bovary och Anna Karenina. Hon blottlägger gränserna mellan lust och kärlek, skuld och skam, och hon lämnar inte någon läsare oberörd. 
 
Titel: Arons bok
Författare: Shepard, Jim
Översättare: Boo Cassel
Utgivare: Brombergs Bokförlag
ISBN: 978-91-7337655-6
Presentation av boken: Arons bok är en mästerlig roman om Warszawas getto, sett ur ett barns ögon. Det är en fascinerande, hjärtskärande och - trots allt - bitvis komisk berättelse som kommer att bli en av förintelselitteraturens framtida klassiker.
 
Titel: Behovet av närhet blir med åren betydligt större än nödvändigheten att bevara sin värdighet
Författare: Jönsson, Maria
Utgivare: Ellerströms Förlag
Illustratör: Kerstin Thorvall
ISBN: 978-91-7247405-5
Presentation av boken: Kerstin Thorvall skrev egentligen samma berättelse hela sitt författarliv, oavsett om hon riktade sig till barn, ungdomar eller vuxna. Hon menade själv att hon aldrig växte upp ordentligt även om kroppen åldrades: hon förblev ”femton år inuti”, i en evig trotsålder. I den här studien läser Maria Jönsson hennes böcker för barn och vuxna som en helhet.
 
Titel: Ibland
Författare: Rasmusson, Torkel
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247424-6
Presentation av boken: Torkel Rasmussons nya diktsamling Ibland är full av skarpa och melankoliska iakttagelser av ett nutida Sverige där overkligheten breder ut sig och det blir allt svårare att känna igen sig själv och andra som människor. Humorn understryker allvaret snarare än döljer det. Dikterna präglas av samma lätt absurda vardagsupplevelser som den förra diktsamlingen Se himmelen. Som emotionell kontrapunkt till dikterna fungerar ett antal av författarens egna svartvita foton.
 
Titel: Hungrig bland orden
Författare: Frame, Janet
Översättare: Jonas Ellerström & Elisabeth Mansén
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247403-1
Presentation av boken: Den nyzeeländska författaren Janet Frame är välkänd för sina romaner och noveller, och kanske främst för sin självbiografiska trilogi som filmades av Jane Campion under titeln En ängel vid mitt bord. Tätt knutet till hennes stora självbiografiska projekt finns Frames poetiska produktion. Hon gav under sin livstid ut en samling av sina både intensiva och reflekterande dikter, och var vid sin död i färd med att sammanställa ett stort material, vilket utgivits postumt. 
 
Titel: Berättelsen om spegelbilden – det höviska och det narrativa begäret
Författare: Bacquin, Mari
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247424-6
Presentation av boken: I sin bok belyser Mari Bacquin Jean Renarts text med hjälp av moderna textanalytiska verktyg och nya språkliga infallsvinklar. Hon demonstrerar hur de stereotypa motiven inom den höviska ideologin utnyttjas för att skapa en effektiv och stark berättelse. Boken diskuterar även metodologiska frågor av filologisk karaktär och ger illustrativa exempel på de tolkningssvårigheter som uppstår i editions- och översättningsarbetet. 
 
Titel: Nyheter på tre rader
Författare: Fénéon, Félix
Översättare: Magnus Hedlund
Utgivare: Ersatz
ISBN: 978-91-8789121-2
Presentation av boken: Nyheter på tre rader samlar mer än tusen notiser som publicerades anonymt i den franska tidningen Le Matin 1906. Denna extraordinära guldgruva, oupptäckt fram till 1940-talet och nu för första gången i svensk översättning av Magnus Hedlund, är ett verk av den gåtfulle Félix Fénéon – dandy, anarkist, tidskriftsredaktör, spökskrivare, gallerist, konstkritiker och James Joyces förste franske förläggare m.m., m.m. Förord av Magnus Hedlund.
 
Titel: De sista vittnena
Författare: Aleksijevitj, Svetlana
Översättare: Kajsa Öberg Lindsten
Utgivare: Ersatz
ISBN: 978-91-8789124-3
Presentation av boken: Sommaren 1941. De var barn när kriget kom. Papporna försvann till fronten, mammorna anslöt sig till partisanerna eller flydde med sina familjer, många barn som plötsligt blev föräldralösa hamnade på barnhem. Kriget på östfronten är också barnens historia, men ingen skulle nedteckna den förrän Svetlana Aleksijevitj sökte upp de överlevande och bad dem minnas. Och de mindes. 
 
Titel: Anteckningar om Anna Achmatova 1938–41
Författare: Tjukovskaja, Lidia
Översättare: Ola Wallin och Hans Björkegren
Utgivare: Ersatz
ISBN: 978-91-8789103-8
Presentation av boken: Den kommenterade dagboken – första volymen av tre – ger en unik inblick i ­Achmatovas liv och konst. I volymen ingår också de omfattande »Tasjkent­häftena« från evakueringen 1941–42 samt Anna Achmatovas Rekviem och Poem utan hjälte.
 
Titel: Eros agoni
Författare: Han, Byung-Chul
Översättare: Ola Wallin
Utgivare: Ersatz
ISBN: 978-91-8789119-9
Presentation av boken: I sina uppmärksammade böcker beskriver filosofen och kulturkritikern Byung-Chul Han hur den senkapitalistiska kulturens extrema narcissism håller på att förändra våra liv i grunden. I Eros agoni utvecklar Han sin kritik av den kommersiella sexualiseringen.
 
Titel: Laurus
Författare: Vodolazkin, Jevgenij
Översättare: Karin Lidén
Utgivare: Ersatz
ISBN: 978-91-8789125-0
Presentation av boken: År 1440 föds ett gossebarn i norra Ryssland. Pesten härjar och Arsenij uppfostras av sin farfar, som lär honom allt om läkeväxter och tingens hemliga samband. Ändå kan Arsenij inte rädda sin älskade när hon dör i barnsäng utan sista smörjelsen. Han ger sig ut i världen för att göra gott i hennes namn. När han på ålderns höst återvänder till hem, men har han räddat sin älskades själ?
 
Titel: Munins skärvor
Författare: Källner, Oskar
Utgivare: Fafner Förlag
Illustratör: Andreas Raninger
ISBN: 978-91-9794288-1
Presentation av boken: En novellsamling med isande skräck och svindlande science fiction som även ställer frågan vad det är att vara människa idag och i en avlägsen framtid. "En av Sveriges främsta fantastikförfattare spänner ut vingarna och lyfter genom nio fängslande berättelser." -KG Johansson
 
Titel: Överallt ska jag vara i centrum
Författare: Gren, Jonas
Utgivare: Firma Karin Linderoth
ISBN: 978-91-9823550-0
Presentation av boken: Överallt ska jag vara i centrum är en diktsamling och en telefontjänst som handlar om hur allt ska bli i framtiden med fattigdomen, jobben, djuren, välfärden och rymden. 
 
Titel: Triffiderna
Författare: John Wyndham
Översättare: Sven Elmgren
Utgivare: Kabusa Böcker
ISBN: 978-91-7659016-4
Presentation av boken: Morgonen efter att himlen exploderat vaknar Londonborna upp i en mardröm. Och alltmedan det går upp för de få överlevande människorna vad som står på, börjar de vända sig emot varandra. Mitt i kaoset står Bill Masen, fast besluten att ta reda på vad som har hänt. Triffiderna är en roman om kärlek i en till undergången dömd värld, en äventyrsberättelse och en skildring av en alternativ framtid, lika otäck idag som när den skrevs på 50-talet. Den har filmatiserats och översatts till många språk.
 
Titel: Vi är alla helt utom oss
Författare: Fowler Joy, Karen
Översättare: Cecilia Falk
Utgivare: Kalla Kulor Förlag
ISBN: 978-91-8787905-0
Presentation av boken: Finalist i det prestigefyllda Man Booker Prize 2014! Som barn pratade Rosemary oavbrutet. Så mycket att hennes föräldrar bad henne börja i historiens mitt varje gång hon ville berätta något. Nu har Rosemary börjat på universitetet och hon pratar inte längre oavbrutet. Minst av allt pratar hon om sin familj. Hon växte upp med två syskon: Lowell och Fern. Båda djupt älskade och båda numera försvunna ur hennes liv. Någonting hände, och det lämnade familjen i spillror.
 
Titel: Ut
Författare: Hildeman Togner, Theodor
Utgivare: Lesbisk Pocket
ISBN: 978-91-9812003-5
Presentation av boken: Ut är en bok om att vara född i en kropp som känns overklig, att samtidigt äcklas av och längta efter flickorna. Men framförallt handlar den om hur man ska hantera de överväldigande blommorna. Med floran som språk för det ofattbara rör sig diktjaget mellan smärtsamma minnen, som gradvis omvandlas till en längtan.
 
Titel: Ivan Iljitjs död
Författare: Tolstoj, Leo
Översättare: Bengt Jangfeldt
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7499973-0
Presentation av boken: Ivan Iljitjs död [1886] av Leo Tolstoj [1828–1910] räknas till de största mästerverken i världslitteraturen i genren kortroman. Den är tillkommen kort efter författarens religiösa omvändelse och som de flesta av Tolstojs sena verk är den moralistiska tonen utmärkande, samtidigt som Ivan Iljitjs död har ett mycket rikt emotionellt register. Bengt Jangfeldt har inte bara försett denna nyutgåva – den första på 41 år - med ett eget nyskrivet förord, utan också reviderat sin svenska översättning.
 
Titel: Kreutzersonaten
Författare: Tolstoj, Leo
Översättare: Lars Erik Blomqvist
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7499967-9
Presentation av boken: Kreutzersonaten [1890] räknas till Leo Tolstojs [1828–1910] absoluta mästerverk. Vid sidan av Ivan Iljitjs död författarens kanske främsta verk i denna hans egen älsklings- och så typiskt ryska genre (povest på ryska), som traditionellt räknats som ett mästarprov för varje stor rysk författare. Denna nyutgåva – den första på svenska på 37 år - är försedd med ett förord av bokens översättare Lars Erik Blomqvist, som dessutom korrigerat och reviderat sin svenska översättning från 1978.
 
Titel: Amerikana
Författare: DeLillo, Don
Översättare: Caj Lundgren
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7499292-2
Presentation av boken: Se bifogat pdf-dokument.
 
Titel: Moll Flanders
Författare: Defoe, Daniel
Översättare: Gösta Olzon
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7499488-9
Presentation av boken: Se bifogat dokument.
 
Titel: En sång om sken och vara
Författare: Nooteboom, Cees
Översättare: Bengt Holmer
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7499350-9
 
Titel: Gud har för mycket tid
Författare: Luuk, Martin
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714132-2
Presentation av boken: Det här är en historia om Johanna och Gabriella som möts när de är sju. Det är historien om hur de älskar varandra och bråkar med varandra hela livet igenom. Den frågar hur man ska bära sig åt för att leva, även om hela världen tycks vara emot dig.Det är också en historia om världen som de lever och verkar i. En värld som ömsom hyllar dem och ömsom trycker ner dem.
 
Titel: Timmen före midnatt
Författare: Simons, Ida
Översättare: Holmer, Per
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714255-8
Presentation av boken: Gittel växer upp i en judisk familj i Antwerpen på tjugotalet. Hennes pappa är en sjlemiel, en skojare som ständigt misslyckas i affärer, vilket får mamman att med jämna mellanrum flytta över till grannfamiljen. Där finns en Steinwayflygel. Att spela piano är Gittels passion, men när hon får sin första riktiga vän i den äldre Lucie förändras allt.
 
Titel: Förlorade själar
Författare: Mohamed, Nadifa
Översättare: Stalby, Christina
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2713766-0
Presentation av boken: Det är i slutet av åttiotalet och Somalia är på randen till det inbördeskrig som landet fortfarande är drabbat av, och som har slagit sönder varje liten rest av ett politiskt system. I Förlorade själar får vi se de mänskliga dimensionerna av detta sammanbrott, i tre kvinnors kamp för överlevnad. 
 
Titel: Varje dag är tjuvens dag
Författare: Cole, Teju
Översättare: Strömberg, Ragnar
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714110-0
Presentation av boken: En man återvänder till Nigeria efter många år i New York. Han landar i ett Lagos som är laddat med barndomens minnen men också något främmande: våld, en plötslig vaksamhet. Berättaren tar in staden genom att röra sig genom den, i buss eller bil; inte sällan fastnar han i en av de evighetslånga bilköer som tillhör dagarnas rytm.
 
Titel: Satantango
Författare: Krasznahorkai, László 
Översättare: Daniel Gustafsson Pech
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1305945-7
Presentation av boken: Nu äntligen på svenska - debutromanen från 1985 som blivit en modern klassiker. Satantango utspelas under några få dagar. Det regnar ständigt. Ett tiotal invånare i en liten by har lämnats till sitt öde och smider planer, sviker löften och begår onda handlingar. Och så dansar de - en onykter tango eller csardas på värdshuset när den tröstlösa dagen övergår till källarmörk natt. Eller som en av huvudpersonerna, fru Schmidt, fäster uppmärksamheten på: "Att dansa är min enda svaghet."
 
Titel: Bli som folk
Författare: Stoor, Stina
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306654-7
Presentation av boken: Bli som folk består av nio noveller som alla utspelar sig i gränstrakterna mellan Västerbotten och Ångermanland. Men också i skiljelinjen mellan samtid och dåtid, barndom och vuxen-landskap. Bli som folk rör sig längs stigar som stora författare har beträtt förr - men Stina Stoor för oss med sin särpräglade debut mot platser där vi aldrig tidigare har varit.
 
Titel: En svensk kändis
Författare: Kirlic, Alma
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306809-1
Presentation av boken: Alma börjar arbeta på en teater som sufflös för en pjäs. Under arbetet börjar Alma minnas hur hon hamnat där; uppväxten i Bosnien, vännerna, pappan som dog, och inte minst mötet med Sverige, att vara en vanlig tonåring på besök här och samtidigt vara stämplad som Flykting. En svensk kändis är en episodisk autofiktiv roman med en alldeles egen ton, berättad med humor och svärta.
 
Titel: Förhöret
Författare: Naderehvandi, Khashayar 
Översättare: Naderehvandi, Khashayar 
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Kristin Lidström 
ISBN: 978-91-7589072-2
Presentation av boken: Khashayar Naderehvandis novell Förhöret vann 2014 Sveriges Radio novellpris nu ges novellen ut i tryck för första gången hos Novellix. Berättelsen är en absurd historia, där läsaren får följa en ung mans märkliga möte med en stridstupp i ett bostadsområde. En av motiveringarna vid SR-nomineringen löd: För att novellens stilsäkra språk och tydliga berättarröst med hjälp av drastiska infall och symboler lyckas ifrågasätta begrepp som kausalitet och sanning.
 
Titel: Arbetarens hustru, Sylvi och Anna-Liisa
Författare: Canth, Minna
Översättare: Hedvig Winterhjelm, Mikael Ylikoski, Seppo Ylikoski
Utgivare: Ordbrand
ISBN: 978-91-9824731-2
Presentation av boken: Tre skådespel med kvinnliga huvudroller. Arbetarens hustru är ett tendensdrama i arbetarklassmiljö som handlar om en kvinna som gifter sig med en alkoholist. Kärleksdramat Sylvi handlar om en kvinna i ett kärlekslöst äktenskap, och är här för första gången utgivet på svenska efter författarens manuskript. Anna-Liisa handlar om en kvinna som i förtvivlan begått barnamord, och är ett av författarens mest kända verk.
 
Titel: Gestaltlagarna
Författare: Brun, Jonas
Utgivare: Pequod Press / Absent AB
ISBN: 978-91-8661730-1
Presentation av boken: ”Gestaltlagarna” är ett begrepp från perceptionspsykologin som beskriver människans tendens att uppfatta mönster och se samband. I Jonas Bruns diktsamling ställs detta mot livets och språkets slumpmässighet. Med branta lyriska korskopplingar och citat från psykologiska fackböcker har han skrivit en komprimerad och komplex diktbok om den omöjliga längtan efter begriplighet och helhet i förlustens spår.
 
Titel: Du kommer rädda mig
Författare: Rengman, Jeny
Utgivare: Pequod Press / Absent AB
ISBN: 978-91-8661732-5
Presentation av boken: Du kommer rädda mig handlar om ett barn, om två barn, ett nyfött barn, ett barn som är stort nu, om ett ofött barn, nej två ofödda barn. Den handlar om längtan, rädslan, viljan och oviljan, tätt inpå varandra. Den handlar om oförmågan och förmågan, om saknaden, sorgen. Om förväntningarna, de inristade, de pålagda, de hoppfulla. Den handlar om att hålla sig tätt intill väggarna, trycka ryggen mot, låta blicken vandra.
 
Titel: Genernas drömda rot
Författare: Søndergaard, Morten
Översättare: Jonas Rasmussen
Utgivare: Rámus Förlag HB
ISBN: 978-91-8670338-7
Presentation av boken: Morten Søndergaard lämnade ett blodprov vilket analyserades med så kallad DNA-sekvensering: a, g, c och så vidare. Den här boken är alltså till vissa delar, rent konkret, skriven med blod. Författaren leker med den romantiska föreställningen om poeten som utsätter sig för prov eller smärta. Han går här över en gräns, en tröskel: den språkliga tröskeln för mening och förståelse. Dikten som biografi har aldrig varit mer genetisk. I översättning och med utförligt efterord av Jonas Rasmussen.
 
Titel: Att gå sönder är så
Författare: Krusovszky, Dénes
Översättare: Daniel Gustafsson Pech
Utgivare: Rámus Förlag HB
ISBN: 978-91-8670349-3
Presentation av boken: I Att gå sönder är så beskriver Dénes Krusovszky en tillvaro som kollapsat. I en värld av döda ting och i dödens absoluta närhet, mejslas bilden av en oåterkallelig förlust fram. Med enkla medel vecklas betydelsen ut rad för rad framför läsaren i dikternas slutna språkvärld. Krusovszky är född 1982 och bosatt i Budapest. Sedan debuten har han gett ut fyra diktsamlingar, en barbok och en novellsamling. 2005 grundade han bloggen Telep som fått en central position på den ungerska poesiscenen.
 
Titel: När barbarerna kommer
Författare: Pang, Alvin
Översättare: Henrik C. Enbohm
Utgivare: Rámus Förlag HB
ISBN: 978-91-8670339-4
Presentation av boken: Poeten Alvin Pang från Singapore bär med sig kulturhistoria från hela världen i sin diktning. Med När barbarerna kommer introduceras denna välöversatta poet på svenska med ett urval som spänner mellan osentimentala kärleksdikter till skarpa satiriska samhällsbilder. Urbant utmanande dikter som hånar och förvirrar, är vackra och fulla av paradoxer, lika internationella som knutna till Singapore. 
 
Titel: Adams tystnad
Författare: Strotsev, Dmitrij
Översättare: Dmitri Plax
Utgivare: Rámus Förlag HB
ISBN: 978-91-8670345-5
Presentation av boken: I belarusiske Dmitrij Strotsevs poetiska kraftfält får varje stoftkorn ett bergs dimensioner och tyngd. Det hastiga ljuset hejdas inför ögonen på den bergtagna läsaren och evigheten dansar sin stillsamma dans. En poesi som huvudsakligen kretsar kring temana: krig och fred, gudssamtal samt historien och nuet.
 
Titel: Moraliska småskrifter
Författare: Giacomo Leopardi
Översättare: Gustav Sjöberg
Utgivare: Sinolex translations/Celanders förlag
ISBN: 978-91-8739323-5
Presentation av boken: "Moraliska småskrifter" är ett radikalt perspektivistiskt verk, där varje text erbjuder en ny och ibland konträr reflexion över en ständig uppsättning filosofiska problem, från njutningen till döden, naturen till ledan. Dessa frågor tacklas nu inte genomgående ur ett evighetsperspektiv, utan tvärtom i vitt skilda litterära former, historiska miljöer och språkliga register. Boken betraktas med rätta som ett av den italienska litteraturens obestridliga mästerverk. 
 
Titel: Lila
Författare: Robinson, Marilynne
Översättare: Niclas Nilsson
Utgivare: Svante Weyler Bokförlag
ISBN: 978-91-8734773-3
Presentation av boken: Det är 1920-tal i amerikanska mellanvästern. En 4-årig flicka försvinner från trappan till det hus där de som kanske är hennes föräldrar, kanske bara avlägsna släktingar, bor. Hos dem har hon inte ens haft ett namn. Hon plockas upp av Doll, en hemlös kvinna, och får namnet Lila. Tillsammans driver de runt på vägarna. Många år senare kommer Lila till samhället Gilead. Vid ett regn tar hon skydd i kyrkan och möter där den gamle prästen John Ames. En osannolik kärlekshistoria tar sin början.
 
Titel: Markus-versionen
Författare: Esterházy, Péter
Översättare: Gunnar D Hansson & Ildikó Marký
Utgivare: Svante Weyler Bokförlag
ISBN: 978-91-7681003-3
Presentation av boken: Péter Esterházys Markus-versionen utspelar sig på den ungerska landsbygden under 1950-talets första år. Två halvbröder försöker under familjens deportation bringa ordning i en hård verklighet bland fördrivna och icke-fördrivna. Vem bär skulden till de politiska och mänskliga grymheterna? Kommunisterna? Gud?
 
Titel: Häpna! Ur och om 1950-talets tongivande science fiction-tidskrift
Författare: Holmberg, John-Henri
Översättare: John-Henri Holmberg
Utgivare: Thorén&Andersson
Illustratör: Hans Arnold m. fl.
ISBN: 978-91-9812392-0
Presentation av boken: Häpna! är en antologi med nyöversatt science fiction ur tidskriften Häpna! (1954-1966). Boken ger samtidigt en skildring av Häpna!:s historia, personerna runt den, den svenska sf-rörelsen samt tidsandan. Den innehåller kompletta register över tidskriftens innehåll och är en kombination av skönlitteratur och fackverk. Faktadelen baserar sig på efterforskningar hos svenska och utländska källor samt intervjuer och innehåller mycket svåråtkomlig information tidigare inte tillgänglig i bokform. 
 
Titel: En förlorad värld
Författare: Waugh, Evelyn
Översättare: Hans-Jacob Nilsson
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622540-9
Presentation av boken: Berättelsen om Oxfordstudenten Charles Ryders omvälvande möte med den excentriske Sebastian Flyte lockar ständigt nya läsare. Inte bara för sin skildring av en värld där plikt och lust, andlig tro och världslig lycka ständigt hamnar i konflikt med varandra, utan lika mycket för sin mångtydiga skildring av manlig vänskap. En förlorad värld, i nyöversättning av Hans-Jacob Nilsson, ger en fascinerande bild av den priviligierade aristokratin i mellankrigstidens England.
 
Titel: Det finns annan frukt än apelsiner
Författare: Winterson, Jeanette
Översättare: Lena Fries-Gedin
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622898-1
Presentation av boken: Jeanette Wintersons klassiska, numera kultförklarade debutroman i nyöversättning. Jeanette är adopterad och växer upp i en frikyrklig arbetarfamilj i norra England. Som ung är hon en framgångsrik väckelsepredikant, men 16 år gammal möter hon en annan flicka, och eftersom varken kärlek eller sex ingår i planen tvingas Jeanette lämna kyrkan, hemmet och familjen för att kunna leva med den hon älskar. 
 
Titel: I tvillingarnas tecken
Författare: Byggmästar, Eva-Stina
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622497-6
Presentation av boken: Poeten Eva-Stina Byggmästar vet man tack och lov aldrig var man har. I sin 15:e diktsamling överraskar hon med svarsdikter till Marilyn Monroe och Emily Dickinson. Det blir ett djupt och livsviktigt möte kring i första hand behovet av teater och litteratur – ett samtal om det som sker under ytan. Eva-Stina Byggmästar har mottagit bland annat Gustaf Frödingpriset och Svenska Akademiens Bellmanpris för sin diktning.
 
Titel: Heliogabalus: eller den krönte anarkisten 
Författare: Artaud, Antonin
Översättare: Hans Johansson
Utgivare: Vertigo Förlag AB
ISBN: 978-91-8656732-3
Presentation av boken: I den mytohistoriska romanen om den ökände kejsaren Heliogabalus (203–222), som han skrev 1934, förlorar sig Antonin Artaud och uppfinner sig igen i det historiska materialet och myterna. Då och då anpassar han sig till det historiska stoff han tillägnat sig, sedan kastar han det åt sidan igen. Hans Heliogabalus ser tronen som sin scen och folket som sin publik, han förvrider och avslöjar maktens perversitet.
 
Titel: Vril: eller Den kommande rasen 
Författare: Bulwer-Lytton, Edward George Earle 
Översättare: KG Johansson
Utgivare: Vertigo Förlag AB
ISBN: 978-91-8656734-7
Presentation av boken: I våra dagar är den stora 1800-talsförfattaren Bulwer-Lytton mest ihågkommen för Vril: eller den kommande rasen från 1871. Här skildras ett nedstigande i jordens inre där en helt främmande människoart har byggt ett fantastiskt samhälle, drivet av den mystiska vril-kraften. Olika grupper, från Madame Blavatskys teosofer och ockultistiska nazister och fram till nutida konspirationsteoretiker, läste den utopiska äventyrsromanen som en sann berättelse.
 
Titel: Mahshid Amirshahys Fullständiga Verk – Vol. 2 – Persiska Fabler för Vår Tid
Författare: Mahshid Amirshahy
Utgivare: Wisehouse AB
Illustratör: Mahshid Amirshahy
ISBN: 978-91-8775143-1
Presentation av boken: Please find the information file attached
 
Titel: Romanen om örfilen
Författare: Sandqvist, Tom
Utgivare: Östlings Bokförlag Symposion AB
ISBN: 978-91-8748313-4
Presentation av boken: "Romanen om örfilen" kretsar kring ett krig, en sörmländsk by, en klurig svart fågel på taket till en hundra år gammal skola, en galen skattletare i Jerusalem, en hovintendent som kämpade med krokodilerna i Amazonas och en gåtfull dödskalle som visar sig vara den ryske konstnären Ilja Repins älskarinna. Och inte minst en tysk familj i Berlin vid tiden för det nazistiska maktövertagandet.

Header logo