Skönlitteratur för vuxna bibliotek

Sjätte fördelningstillfället för år 2015. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.


Titel: Hackers
Författare: Berg, Aase
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014329-9
Presentation av boken: Aase Bergs nya diktsamling handlar om utvägar ur kvinnofällan, om våldsam listighet och hur man fuckar upp systemen inifrån. I magen på den trojanska hästen sammangaddar sig amasoner, hackers, stalkers, parasiter, horor, haggor. De förlåter inte. De glömmer aldrig. De krossar det okrossbara. Se det här som ett hot: De är Här. 
 
Titel: De odödliga
Författare: Jakobson, Lars
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0015215-4
Presentation av boken: "Walk tog upp en pennkniv. Det är mycket enkelt, sade han. Han skar ett snitt i underarmen och höll fram såret mot Mark. Det gör ont, sade Walk, och det är obehagligt när bladet skär. Jag kan läka det på en timme och då ser du varken ärr eller skorpa. Men, sade han, jag har också lärt mig att göra såhär. Han höll såret över lågan på sin zippotändare. Det knastrade och luktade fränt när håret brändes av."
 
Titel: Obetydlighetens högtid
Författare: Kundera, Milan
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014362-6
Presentation av boken: Milan Kundera har skrivit en briljant och charmerande filosofisk pamflett, förklädd till roman. Ett antal medelålders män, på väg till en cocktailbjudning, på plats med glaset i handen, eller på väg därifrån reflekterar över tillvaron. Erotiken är en död pose, det sociala spelet är just bara ett spel, kanske är det bara lögnen som lever eller fungerar; lögnen och det obetydliga, det efemära – det som saknar pretentioner och mål. Obetydlighetens högtid är en humoristisk och djupt allvarlig bok. 
 
Titel: Bleeding Edge
Författare: Pynchon, Thomas
Översättare: Hans-Jacob Nilsson
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014084-7
Presentation av boken: Bleeding Edge är Thomas Pynchons romanversion av händelserna den 11 september 2001. Dessutom handlar den om den digitala världens födslovåndor i kvarteren kring Flatiron Building på Manhattan, som då det begav sig kallades Silicon Alley. Ett namn som med tiden framstår som allt mer anmärkningsvärt med tanke på bibetydelsen av ordet alley: återvändsgränd. Barstolen Sven, från IKEA, spelar också en viss roll i sammanhanget. 
 
Titel: Nemesis
Författare: Roth, Philip 
Översättare: Nancy Westman 
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0013411-2
Presentation av boken: Den heta krigssommaren 1944 drabbas New Jersey av en polioepidemi. Unga människor insjuknar, förlamas, några dör. Invånarna i Newark är förtvivlade. Ingen vet hur sjukdomen sprids, desperationen och ilskan tilltar. Möjliga syndabockar finns plötsligt överallt. Nemesis är en avskalad och klassisk skildring av ett människoöde som krockar med de oförutsebara omständigheter som är livet, en fulländad avslutning på ett unikt författarskap. 
 
Titel: Självporträtt (är läpparna på något särskilt sätt när de väntar)
Författare: Österlund, Helena
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014237-7
Presentation av boken: Det finns en mor och en dotter. En trädgård med äpplen. Väntan. Och där finns tillvarons gränser, moderns död. I sin tredje bok rör sig Helena Österlund försiktigt i kanten av drömmarna och minnena. Varsamt känner hon av tingens ytor, utan att riktigt kunna veta var de börjar. Vad är barn och vad är vuxen, vad är djur och vad är människa, vad är verklighet och vad är fantasi?
 
Titel: Anropa
Författare: Axelsson, Malin
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014614-6
Presentation av boken: En ung kvinna dras med ut från sitt hotell av en apa med hatt och cigarr, till en stad där nyckfulla aplagar råder, och där allt fler apor ansluter. Anropa är ett surrealistiskt utbrott, en vildsint, vältalig och rolig uppgörelse med språkets grindvakter, gapig och helt odräglig i sitt ständiga ifrågasättande av världsordningen. 
 
Titel: Höga berg, djupa dalar
Författare: Davidsson, Cecilia
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
Illustratör: Helena Davidsson Neppelberg
ISBN: 978-91-0014563-7
Presentation av boken: En äldre man med diffusa symptom får med sig ett paket plåster hem från apoteket – plåster som visar sig vara rena mirakelmedicinen. En ung kvinna på Kungsholmen kan bara tänka på badkaret som försvann. En bror och en syster besöker sin sjuka mamma, men inget blir som de tänkt sig. Med glasklar iakttagelseförmåga fångar Cecilia Davidsson i sina noveller vardagens små och stora ögonblick där livet framträder i sin helhet. Livet, det vi alla lever, varje dag, varje sekund. 
 
Titel: Masja
Författare: Hansson, Carola
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014285-8
Presentation av boken: Masja är det avslutande sidostycket i den mäktiga triptyk om familjen Tolstoj som Carola Hansson inledde med den Augustnominerade romanen Andrej, om en av Lev Tolstojs söner. I den nya romanen står dottern Masja och hennes laddade och komplicerade relation med sin far i centrum, samtidigt som den ger en bred skildring av spänningar i sekelskiftets Ryssland. Masja är en rik och storslagen roman. 
 
Titel: Irakisk kristus
Författare: Blasim, Hassan
Översättare: Jonathan Morén
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0015218-5
Presentation av boken: Hassan Blasim är författaren som revolutionerat den arabiska litteraturen. 2014 fick han sitt internationella genombrott, då The Independent utnämnde Irakisk Kristus till årets bästa översatta bok. Boken rankades dessutom som ”Book of the Year” i Publisher’s Weekly. Berättelserna i Irakisk Kristus skildrar det infernaliska tillståndet i dagens Irak, och för tankarna till magisk realism, till Kafka och Borges, men också till den arabiska sagotraditionen. 
 
Titel: F
Författare: Kehlmann, Daniel
Översättare: Linda Östergaard
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014121-9
Presentation av boken: Arthur Friedland är en misslyckad författare som förändras när han hypnotiseras till att förverkliga sina drömmar. Den natten tömmer Arthur familjens bankkonto och försvinner. Efter sig lämnar han tre söner: Martin, en katolsk präst som saknar tro; Eric, en skuldsatt finansrådgivare; Iwan, en konstnär som blivit förfalskare. F är en berättelse full av svart humor om de tre bröderna och deras bräckliga liv.
 
Titel: Jakobsböckerna
Författare: Tokarczuk, Olga
Översättare: Jan Henrik Swahn
Utgivare: Ariel förlag
ISBN: 978-91-8760522-2
Presentation av boken: Tiden är mitten av 1700-talet, platsen sydöstra Polen, vid gränsen till det Ottomanska väldet. Här träder den unge och karismatiske judiske predikanten Jakob Frank fram. Hans läror kommer snabbt att splittra den judiska gemenskapen – för somliga är han en kättare, för andra en frälsare, och snart omges han av en krets lärjungar. Oron kring dem kan ändra historiens gång. Med sitt överflöd av ämnen och gestalter är Jakobsböckerna ett litterärt kraftprov av en av Polens mest uppburna författare.
 
Titel: Det brinner på berget
Författare: Desai, Anita
Översättare: Bengtsson, Gun R
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742429-1
Presentation av boken: Den gamla lite högfärdiga och förnäma damen Nanda har äntligen lyckats dra sig tillbaka i lugn och ro efter ett hektiskt liv. Nu bor hon avsides högt uppe på ett berg i ett stort hus med veranda och hänförande utsikt över slätten nedanför. De enda hon träffar är kocken som lagar hennes mat och brevbäraren som passerar varje förmiddag. Så får hon veta att hennes dotterdotterdotter Raka ska komma och bo hos henne över sommaren för att bli bra från sin sjukdom. 
 
Titel: Klockan klämtar för dig
Författare: Hemingway, Ernest
Översättare: Vesterlund, Andreas
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742430-7
Presentation av boken: Ernest Hemingways romanmästerverk Klockan klämtar för dig i nyöversättning. Det är romanen framför alla andra om det spanska inbördeskriget. Om hur det var, om hur det kändes för partisanerna som stred på liv och död för sin frihet mot general Francos tungt rustade Hitler- och Mussolinistödda arméer. Huvudpersonen Robert Jordan är amerikan. Han har tagit tjänstledigt från sitt jobb som lektor vid University of Montana och gått med som frivillig för att hjälpa det spanska folket i deras kamp. 
 
Titel: Senior
Författare: Galedaran, Leili
Utgivare: Baran förlag
ISBN: 978-91-8546345-9
Presentation av boken: boken är en diktsamling av poeten Leili Galedaran som har tidigare get ut två diktsamling i Iran. trots flera försökt fick denna bok ej publicerings tillstånd. 
 
Titel: Baran-e barahhut-e buf-e kurha
Författare: Sheyda, Behrooz
Utgivare: Baran förlag
ISBN: 978-91-8546365-7
Presentation av boken: Boken består av 7 essäer av 7 olika romanförfattare.
 
Titel: Sånger från La Balandrane
Författare: Char, René
Översättare: Maja Thrane Erik Bergqvist
Utgivare: Bokförlaget Edda
ISBN: 978-91-8793208-3
Presentation av boken: Från René Chars omfattande lyriska författarskap presenteras här för första gången på svenska en hel diktsamling, Sånger från La Balandrane (1977) i tolkning av Maja Thrane och Erik Bergqvist. Det rör sig, som alltid hos Char, om en starkt förtätad poesi; icke klassicistisk, samtidigt tvär och mild, sträng och fri, på en gång poetik och utsaga om människors villkor. Efterord av Madeleine Gustafsson.
 
Titel: En saga om tidens väsen
Författare: Ozeki, Ruth
Översättare: Molle Kanmert Sjölander
Utgivare: Bokförlaget Forum
ISBN: 978-91-3714277-7
Presentation av boken: En dag hittar författaren Ruth en Hello Kitty-matlåda som drivit iland på den ensliga, kanadensiska ö där hon bor. I lådan ligger en dagbok som en japansk tonårsflicka, Nao, skrivit under sina sista dagar på jorden. Ruth inser att den måste ha skrivits för flera år sedan, men det känns som om hennes och Naos liv är sammanflätade. Som om det förflutna och nuet skulle kunna förenas.
 
Titel: Guds pil
Författare: Achebe, Chinua
Översättare: Hans Berggren
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8717964-8
Presentation av boken: Guds pil utspelar sig i början av 1900-talet. Genom huvudpersonen Ezeulus öde berättas en tr­agedi av klassiska mått, om en man som av över­tygelse står upp för sitt folks traditioner men som ­möter övermäktigt motstånd. På Chinua ­Achebes karakteristiska vis skildras ­människornas och samhällets sönderfall med små, ­subtila medel. Romanen gavs ut första gången 1965, men har aldrig tidigare översatts till svenska.
 
Titel: Noveller 1: Telefonsamtal
Författare: Bolaño, Roberto
Översättare: Lena E. Heyma
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8717968-6
Presentation av boken: Telefonsamtal är Roberto Bolaños första novellsamling, och gavs ut på spanska 1997. I Bolaños litterära universum är det vardagliga och rakt berättade ofta egendomligt äventyrligt och vindlande. Denna samling innehåller fjorton berättelser som inte sällan befolkas av människor på marginalen, och där drömmarna och litteraturen är lika närvarande som våldet. Även i det korta formatet är han en fascinerande berättare.
 
Titel: En dag ska jag skriva om den här platsen
Författare: Wainaina, Binyavanga
Översättare: Boel Unnerstad
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8717979-2
Presentation av boken: I sin kritiker­rosade självbiografiska roman En dag ska jag skriva om den här platsen berättar Binyavanga Wainaina levande och med språklig finess om sin relativt privilegierade uppväxt i ett Kenya i ständig omvälvning. Han skriver om hur han hittade språket och litteraturen, som förändrade honom för resten av livet. Och så handlar det som titeln antyder om platsen, eller platserna: pappans Kenya, mammans Uganda, och Sydafrika, dit han åker för att studera. Vi serveras en o
 
Titel: Den blå klänningen
Författare: Desbordes, Michèle
Översättare: Ragna Essén
Utgivare: Elisabeth Grate Bokförlag AB
ISBN: 978-91-8649747-7
Presentation av boken: En gammal kvinna sitter på en stol i parken till ett mentalsjukhus nära den sydfranska staden Avignon. Hon väntar. Det har hon gjort i trettio år och mannen hon väntar på är brodern, poeten, författaren och diplomaten Paul Claudel. Hon är Camille, den lysande skulptören, en gång elev, medarbetare och älskarinna till den store mästaren Auguste Rodin. Utifrån Camille Claudels (1864–1943) tragiska öde har författaren Michèle Desbordes skapat en oförglömlig roman.
 
Titel: På den förlorade ungdomens café
Författare: Modiano, Patrick
Översättare: Matthias Andersson och Mikael Furugärde
Utgivare: Elisabeth Grate Bokförlag AB
ISBN: 978-91-8649746-0
Presentation av boken: Boken är en suggestiv, spännande och gåtfull skildring av de märkliga skeenden och tillstånd som romangestalterna befinner sig i. Vad händer med dessa personer som tycks leva i både dröm och verklighet? Patrick Modianos sena 1900-tal i Paris är tidlöst, människor försöker överleva sitt förflutna, sin historia. I det melankoliska skimrar även ett budskap om vad det innebär att älska: "När man verkligen älskar någon måste man acceptera den personens hemliga sida..."
 
Titel: En stamtavla
Författare: Modiano, Patrick
Översättare: Kristoffer Leandoer
Utgivare: Elisabeth Grate Bokförlag AB
ISBN: 978-91-8649745-3
Presentation av boken: En stamtavla (2005) är Patrick Modianos djupt personliga, starkt gripande berättelse om sin uppväxt, om de ofta frånvarande föräldrarna och om den utsatta tillvaron på de internatskolor som fadern under många år skickar honom till. Först den dag han blir myndig och bryter med fadern är Modiano fri att leva sitt eget liv.
 
Titel: Sapfo har lämnat oss. Sapfostudier från sex årtionden
Författare: Svenbro, Jesper
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247425-3
Presentation av boken: I drygt 50 år har poeten och forskaren Jesper Svenbro läst, översatt och skrivit om Sapfo. I antiken räknades hon som en av de stora lyrikerna men mycket litet av hennes produktion bevarades. Under det senaste seklet har emellertid Sapfos litterära kvarlåtenskap utökats avsevärt genom en rad remarkabla papyrusfynd. Svenbro har i sin forskning bidragit till uttolkningen av detta gradvis återvunna verk och som poet har han frammanat minnes­värda inkarnationer av hennes gåtfulla gestalt.
 
Titel: Rosariet, det marina
Författare: Küchen, Maria
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247421-5
Presentation av boken: I Rosariet, det marina dyker vi ner i världshavet. Vi rör oss med de första organismerna, i väntan på landhöjningen. Uppe på land befinner vi oss i det brutala 2010-talet. Rosariet är hotat, det på land såväl som det marina. Laxen trängs i odlingsburarna, spöknäten fortsätter fånga fisk bortom mänsklig kontroll. Med ett meditativt driv för Maria Küchen fram en angelägen bön om någonting annat än den värld som vi skapat. 
 
Titel: Minnet av livet
Författare: Bishop, Elizabeth
Översättare: Lars-Håkan Svensson
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247416-1
Presentation av boken: Med sin mikroskopiska iakttagelseförmåga, sitt precisa och ändå skira bildspråk och sin formella briljans är Elizabeth Bishop (1911–1979) en förgrundsgestalt i modern amerikansk poesi. Hennes sätt att sammansmälta skarpskurna skildringar av de platser där hon levde – Nova Scotia, Florida, Brasilien och nordöstra USA – med gripande beskrivningar av sorg, förlust och mänsklig gemenskap har gjort intryck på många läsare. Översättning Lars-Håkan Svensson. 
 
Titel: En värld så nyligen splittrad
Författare: Codrescu, Andrei
Översättare: Dan Shafran
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247417-8
Presentation av boken: Andrei Codrescu har tidigare presenterats på svenska med prosaböckerna Tzara och Lenin spelar schack och Bibliograv. Han ser sig själv i första hand som poet, och En värld så nyligen splittrad är den första volymen med hans dikter på svenska. Den innehåller ett personligt urval ur Codrescus produktion och rymmer bland mycket annat tidigare opublicerade dikter riktade till svenska vänner som översättaren Dan Shafran och poetkollegan Gunnar Harding.
 
Titel: Vid ravinen, bakom sista husen
Författare: Samling av litterära verk 
Översättare: Original språk
Utgivare: GUN Förlag
ISBN: 978-91-9803528-5
Presentation av boken: En unik samlingsbok som innehåller litterära verk av förbjudna författare i Turkmenistan. I boken representeras författare från olika generationer och litterära stilar. Författarna är från Sverige, Österike, Tjeckien, Iran, som kommer ursprungligen från Turkmenistan. Det som förenar dessa författare är att de fortsätter utveckla progressiva traditionerna hos den turkmenska litteraturen. Samlingen har syftet att stödja oberoende kreativitet enligt tryckfrihetens och yttrandefrihetens principer.
 
Titel: Så har jag hört - buddhistiska texter från lärans första femhundra år
Författare: Buddistiska tester
Översättare: Rolf Jonsson
Utgivare: h:ström - Text & Kultur
ISBN: 978-91-7327217-9
Presentation av boken: ”Så har jag hört” – med denna försäkran inleds traditionellt de buddhistiska sutrorna, Buddhas lärotal som i efterhand nedtecknades av hans lärljungar. Med indologen och språkvetaren Rolf Jonssons översättningar från sanskrit och pali direkt från källorna är det första gången på över hundra år ett längre urval av buddhistiska källtexter publiceras i Sverige. Urvalet riktar sig inte bara till indologer och religionshistoriker, utan texterna har också ett allmänt intresse. 
 
Titel: Avlägsenhetens strängar
Författare: Shakely, Farhad
Översättare: Gustavsson, Bo
Utgivare: Lindelöws Bokförlag AB
ISBN: 978-91-8537995-8
Presentation av boken: Dikterna i ”Avlägsenhetens strängar” är hämtade ur den kurdiske poeten Farhad Shakelys senare diktning, från mitten av åttiotalet fram till idag. Det är en period i hans författarskap då han låter sig inspireras av sufiska föreställningar. Urvalet avslutas med några nyskrivna dikter. Farhad Shakelys är född och uppvuxen i Irakiska Kurdistan. Han har bott och verkat i Sverige i mer än 30 år. Tidigare finns tolkningsvolymen ”En pärla i drömmens grumliga damm” (1998) utgiven på svenska.
 
Titel: Hej då, vi ses i morron
Författare: Maxwell, William
Översättare: Staffan Holmgren
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7499002-7
 
Titel: Den omättliga vägen
Författare: Okri, Ben
Översättare: Jan Ristarp
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645009-3
 
Titel: Vi
Författare: Zamjatin, Jevgenij 
Översättare: Sven Vallmark
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645209-7
 
Titel: Morels uppfinning
Författare: Bioy Casares, Adolfo 
Översättare: Lasse Söderberg
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7499682-1
 
Titel: Metamorfoser
Författare: Ovidius
Översättare: Björkeson, Ingvar
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714189-6
Presentation av boken: Den romerske poeten Ovidius Metamorfoser är en klassikernas klassiker. Få andra verk i litteraturhistorien har inspirerat till så många andra odödliga verk: En midsommarnattsdröm och Romeo och Julia av William Shakespeare, målningar av Tizian, Caravaggio och da Vinci, nydiktningar av Yeats och Ted Hughes, för att bara nämna några.
 
Titel: Kanindansen
Författare: Törnkvist, Rickard 
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714312-8
Presentation av boken: Ruben Larsson, Creative Director på Grace Communication, har jobbat lite för mycket. Faktum är att han har jobbat så mycket att han har gått in i vägen, eller rakt genom den. När Ruben kommer till sans inser han att han ligger på psyket. 
 
Titel: Nora Webster
Författare: Tóibín, Colm
Översättare: Erik Andersson
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306701-8
Presentation av boken: Platsen är Wexford, Irland, i slutet av sextiotalet. Nora Webster är fyrtio år och gift med Maurice, hennes stora kärlek som en gång räddade henne från de knappa omständigheter under vilka hon växte upp. Livet med honom har varit både enkelt och självklart, med familjen i centrum, hans jobb som lärare och hennes roll som hemmafru. Så händer det ofattbara: Maurice drabbas av en hemsk sjukdom och avlider kort därefter.
 
Titel: Var är alla
Författare: Unge, Mirja
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306926-5
Presentation av boken: * Mirja Unge har hyllats för sina säregna romaner och novellsamlingar. Det senaste decenniet har hon också blivit en av sin generations främsta dramatiker och spelats av Göteborgs stadsteater, Riksteatern och Dramaten. I hennes pjäser möter vi unga människor i samhällets och psykets utkanter. Med både humor och djupt allvar ställer Unge de svåra frågorna och visar upp världen och vårt samhälle från ovanliga synvinklar. Allt på ett rytmiskt poetiska språk som också är en stor läsupplevelse. 
 
Titel: Gardet
Författare: Malmberg, Staffan
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306655-4
Presentation av boken: Johannes är nära att bli påkörd av en motorcykel när han är ute och går med sin dotter. Han och ett vittne kollar upp motorcyklistens namn och adress, bestämmer sig för att ställa honom mot väggen och tvinga fram en ursäkt. Så grundas Gardet. Långsamt börjar de ta ansvar för lag och ordning i Stockholm. Äntligen bryr sig folk om varandra. 
 
Titel: Marie-Louise
Författare: Norborg, Kerstin
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306702-5
Presentation av boken: Marie-Louise är syster till Carl-Fredrik Hill. I ungdomen delar de intresset för måleriet, men när Carl beger sig till Stockholm och sedan Paris för att måla blir hon kvar hos familjen i Lund. Först efter broderns psykiska sammanbrott får hon tillåtelse att resa till Paris för att hämta hem honom. Där möter hon Wilhelm och mötet med honom och den brusande staden kommer att prägla resten av hennes liv.
 
Titel: Esther kanske
Författare: Petrowskaja, Katja
Översättare: Aimée Delblanc
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1305899-3
Presentation av boken: Kanske hette hon Esther? Hennes gammelfarmor som stannade kvar i Kiev 1941 när resten av familjen flydde. Den fragmentariska familjehistorien kunde ha blivit en tragisk historisk roman. Men om inte man inte ens är säker på sin familjs namn, vad kan man då vara säker på? Katja Petrowskaja besökte platserna och reflekterade över en traumatisk historisk epok. Resultatet är en text som prisbelönats och betraktas som en av de starkaste tyska debuterna på länge. 
 
Titel: Krig och terpentin
Författare: Hertmans, Stefan
Översättare: Ingrid Wikén Bonde
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1305958-7
Presentation av boken: Kort före sin död på 80-talet, gav Stefan Hertmans farfar honom sina gamla anteckningsböcker. Farfaderns liv visade sig vara märkt av år i barnfattigdom, en tuff uppväxt och fasansfulla upplevelser under första världskriget. Inspirerad av anteckningsböckerna avtäcker Hertmans ett liv på ett sätt som endast stora författare klarar av. 
 
Titel: Det fanns flera vi och någon bad om tydlighet
Författare: Burrau, Elis m. fl
Utgivare: OEI 
ISBN: 978-91-8590574-4
Presentation av boken: Om poesiantologin "Det fanns flera vi och någon bad om tydlighet" är ett laboratorium och samtalsrum för utforskandet av nya konstellationer, gravitationsfält, affiniteter, spänningar, motsättningar eller differenser, erbjuder den också någonting av en provkarta över unga poetiska praktiker 2015, en partiell ’generationsantologi’ i miniformat.”
 
Titel: Gestaltlagarna
Författare: Brun, Jonas
Utgivare: Pequod Press / Absent AB
ISBN: 978-91-8661730-1
Presentation av boken: ”Gestaltlagarna” är ett begrepp från perceptionspsykologin som beskriver människans tendens att uppfatta mönster och se samband. I Jonas Bruns diktsamling ställs detta mot livets och språkets slumpmässighet. Med branta lyriska korskopplingar och citat från psykologiska fackböcker har han skrivit en komprimerad och komplex diktbok om den omöjliga längtan efter begriplighet och helhet i förlustens spår.
 
Titel: Du kommer rädda mig
Författare: Rengman, Jeny
Utgivare: Pequod Press / Absent AB
ISBN: 978-91-8661732-5
Presentation av boken: Du kommer rädda mig handlar om ett barn, om två barn, ett nyfött barn, ett barn som är stort nu, om ett ofött barn, nej två ofödda barn. Den handlar om längtan, rädslan, viljan och oviljan, tätt inpå varandra. Den handlar om oförmågan och förmågan, om saknaden, sorgen. Om förväntningarna, de inristade, de pålagda, de hoppfulla. Den handlar om att hålla sig tätt intill väggarna, trycka ryggen mot, låta blicken vandra.
 
Titel: Catwalk– konststycken
Författare: Hallengren, Ander
Utgivare: POETRIA/Institutet för Aktuell Historia
Illustratör: Paolo Sangregorio
ISBN: 978-91-9821831-2
Presentation av boken: Med erfarenheter från modevärldens inre cirklar, en tid som rekvisitör hos Salvador Dalí och år i Linné- och Petrarcaforskningens internationella miljöer, penetrerar Anders Hallengren ingivelsens vindlingar och irrgångar. 
 
Titel: Lunchdikter
Författare: O'Hara, Frank
Översättare: Jonas Brun
Utgivare: Rámus Förlag HB
ISBN: 978-91-8670351-6
Presentation av boken: 1964 sammanställde Frank O'Hara de dikter han under ett decennium nedtecknat, ofta i hast och på språng. Lunchdikter var färdigställd och därmed en av den moderna amerikanska lyrikens allra och mest inflytelserika diktsamlingar. O'Hara föddes 1926 och dog allt för tidigt 1966. Han räknas som nyckelmedlem i New York-skolans första generation. I Jonas Bruns översättning utkommer nu Lunchdikter för första gången på svenska, lika aktuell idag som när den först gavs ut.
 
Titel: Kapicinerkryptan
Författare: Roth, Joseph
Översättare: Staffan Vahlquist
Utgivare: Ruin
ISBN: 978-91-8519199-4
Presentation av boken: Berättelsen kretsar kring rikemanssonen Franz Ferdinand Trotta och tar sin början vid tiden för första världskrigets utbrott. Den unge Trotta och hans vänner lever ett lättsinnigt och blaserat liv i Wien. När kriget kommer hälsar de det först med entusiasm, men drömmarna om ära och hjältemod ändar i nederlag och nesa. Efter fyra år i rysk fångenskap återvänder Trotta till Wien och försöker förgäves göra sig hemmastadd i det nya Österrike som uppstått efter den habsburgska monarkins fall. 
 
Titel: Galen kärlek
Författare: Breton, André
Översättare: Maja Lundgren
Utgivare: Sphinx Bokförlag
ISBN: 978-91-9786608-8
Presentation av boken: ”Den konvulsiviska skönheten ska vara erotisk-beslöjad, explosiv-orörlig, tillfällig-magisk – eller inte alls.” Galen kärlek (1937) innehar en central plats i surrealismens historia. Här redogör André Breton för kärlekens omvälvande kraft, den objektiva slumpens ingrepp i vardagslivet och det upphittade föremålet som en profetisk kristallisering av begär. I översättning av Maja Lundgren presenteras här denna svindlande essä för första gången på svenska.
 
Titel: Häpna! Ur och om 1950-talets tongivande science fiction-tidskrift
Författare: Holmberg, John-Henri
Översättare: John-Henri Holmberg
Utgivare: Thorén&Andersson
Illustratör: Hans Arnold m. fl.
ISBN: 978-91-9812392-0
Presentation av boken: Häpna! är en antologi med nyöversatt science fiction ur tidskriften Häpna! (1954-1966). Boken ger samtidigt en skildring av Häpna!:s historia, personerna runt den, den svenska sf-rörelsen samt tidsandan. Den innehåller kompletta register över tidskriftens innehåll och är en kombination av skönlitteratur och fackverk. Faktadelen baserar sig på efterforskningar hos svenska och utländska källor samt intervjuer och innehåller mycket svåråtkomlig information tidigare inte tillgänglig i bokform. 
 
Titel: Vi behöver nya namn
Författare: Bulawayo, NoViolet
Översättare: Niclas Hval
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622415-0

Header logo