Bildverk för vuxna samt tecknade serier

Tredje fördelningstillfället för år 2015. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.


Titel: Borderlands Helene Schmitz
Författare: Schmitz, Helene
Översättare: Bettina Schultz, Anna Kyrö
Utgivare: Art and Theory Stockholm AB
ISBN: 978-91-9815737-6
Presentation av boken:
 
Titel: Osäkra rum
Författare: Brummer, Hans-Henrik
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353672-1
Presentation av boken: Temat i denna lärda och skarpsinniga samling texter är att tolkningen av konstverk, konstnärskap och konstriktningar vid ett närmare studium alltid visar sig vara provisorisk. Förståelsehorisonter förskjuts och omvandlas med tiden, innebörder förväxlas, felläsningar fördunklar eller blir ironiskt nog fruktbara. Det finns inga säkra svar. 
 
Titel: Kungl. Vetenskapsakademiens porträttsamling
Författare: Cavalli-Björkman, Görel; Karl Grandin
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353779-7
Presentation av boken: Vetenskapsakademien har en unik men okänd samling porträtt av berömda svenska vetenskapsmän från 1700-talet och framåt, skapade av samtidens främsta konstnärer. I detta praktverk möter du botaniker, kemister, fysiker, medicinare och andra vetenskapens hjältar, från Roslins berömda porträtt av Carl von Linné till Bo Larssons av Kerstin Fredga, akademiens första kvinnliga preses.
 
Titel: Amulett. Flykten från Lucien
Författare: Kibuishi, Kazu
Översättare: Marie Helleday Ekwurtzel
Utgivare: Bokförlaget Hegas
Illustratör: Kazu Kibuishi
ISBN: 978-91-7543-120-8
Presentation av boken: I den sjätte boken fortsätter Emily, Navin och deras vänner kampen mot Älvkungen. Syskonen har mycket viktiga roller i motståndsrörelsen, och de tvingas dela på sig för att utföra varsitt uppdrag. - Lättläst serieroman med mangainslag för mellanåldern (och uppåt!) som kombinerar text och bild på ett filmiskt vis - Fängslar både bokslukare och de som kämpar med sin läsning - Speglar vår egen värld på flera sätt och öppnar upp för samtal om rätt och fel, gott och ont, orättvisor och jämlikhet
 
Titel: Yoko Tsuno: Från Jorden till Vinea
Författare: Leloup, Roger
Översättare: Björn Wahlberg
Utgivare: Cobolt Förlag
Illustratör: Leloup, Roger
ISBN: 978-91-8786115-4
Presentation av boken: Tre album med den japanska elektroingenjören Yoko Tsuno i huvudrollen, en av de första kvinnliga seriehjältarna. Vineanerna tvingades lämna sin hemplanet då den hotades av en kosmisk katastrof. Nu har de hållit sig dolda i jordens inre i 400 000 år utan att göra sin närvaro känd för människorna. Men nu planerar en krigisk grupp vineaner att attackera människosläktet, om inte Yoko och vineanen Khany lyckas stoppa dem. I boken ingår ett fylligt extramaterial om hur serien och äventyren kom till. 
 
Titel: Konstscen Östergötland
Författare: Fällman, Christer
Utgivare: DIBB förlag
ISBN: 978-91-9807557-1
Presentation av boken: Hur ser den samtida konstscenen i Östergötland ut? Den frågan ställer sig Christer Fällman och låter det bli startskottet på en resa genom det östgötska konstlandskapet. Resan gör halt hos regionens mest välkända konstnärer, men även hos några mindre kända konstnärer som etsat sig fast i Christers medvetande. Resans hållplatser inbegriper inte bara konstnärer utan även andra nyckelpersoner och institutioner, gallerier och samlingspunkter: helt enkelt förutsättningarna för den regionala konsten
 
Titel: Sommar i hela världen
Författare: Centerwall, Erik
Utgivare: Ease editors/Centerwall
Illustratör: Erik Centerwall
ISBN: 978-91-9807401-7
Presentation av boken: Texten är skriven idag och handlar om fotografier tagna i slutet av 50-talet av författaren, då 14 år gammal. Den handlar om en period av skapande och utveckling och flytten från den lilla staden till den stora. Ett underliggande tema är upptäckten av kärlek och hur bilderna omedvetet speglar inre psykiska förlopp. Solidariteten med det svaga hos människan och ängsligheten är ett pågående tema. 
 
Titel: Lilla Burri: Slottet Stinkadus
Författare: Bailly, Pierre; Fraipont, Céline
Översättare: Horst Schröder
Utgivare: Epix Bokförlag
ISBN: 978-91-7089278-3
Presentation av boken: De ordlösa serieböckerna om Lilla Burri är i första hand avsedda för barn i tre- till femårsåldern. De humoristiska och milt äventyrliga historierna berättas med rena linjer, klara färger och en lättavläst handling, som barnen kan följa och fantisera kring ensamma eller tillsammans med en vuxen. Albumet ”Slottet Stinkadus” tar fasta på barns förtjusning i bajshumor.
 
Titel: Badgäster & bedragare
Författare: Jonsson, Christina
Utgivare: Fingerprint illustrationer
Illustratör: Christina Jonsson
ISBN: 978-91-6377318-1
Presentation av boken: Grafisk serie. Ett tecknat mysterium som tar oss tillbaka till en kurort i den lilla staden Hjo 1914. Här får vi följa vad som händer en sommar bland badgäster av första och andra klass, bland tjänstefolk och stadens innevånare. Samtidigt börjar det mullra ute i Europa och det blir inte en så lugn sommar som man trott. Inte ens i Hjo.
 
Titel: Domovoi
Författare: Bergting, Peter
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-7515095-6
Presentation av boken: "Tjugoåriga Jennie jobbar på ett café i Gamla Stan i Stockholm, där man serverar spöken, älvor och andra sagovarelser. En dag får hon besök av två vättar från Polen som till varje pris vill få tag i en påse med magiska benrester, som Jennie har i sin besittning. Men hon gör motstånd och inser till slut att vätorna är beredda att till och med döda för att få tag i påsen. Hon blir alltmer indragen i den märkliga historien där hennes farbror Ivan visar sig vara en rysk husande i exil - en domovoi.
 
Titel: Zelda Bok 1 & 2 - De första ljuva åren
Författare: Neidestam, Lina
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-7515079-6
Presentation av boken: "Zelda dök upp första gången i Metro 2007 och blev med sin humor och frispråkighet snabbt populär. Här får vi följa Zelda under de första ljuva åren av förvirring, arbetslöshet, soffsurfande, misslyckad relationsanarki, stora drömmar, starka ideal och svårigheten att leva upp till dem."
 
Titel: Medelålders plus del 7: Kris vid trekaffet
Författare: Bärnarp, Sven-Bertil
Utgivare: Kartago Förlag
Illustratör: Schaffer, Anna Greta
ISBN: 978-91-7515093-2
Presentation av boken: "Ibland är det kris hos paret Medelålders Plus. Dottern Emma vill inte göra karriär. Helst vill hon slippa jobba. Hennes man Jens vill säga upp sig från sitt välbetalda arbete i Bryssel och framleva sina dagar barfota. Sonen Sebastian blir övergiven av sin sambo Zaza och hennes barn. Den pensionerade offertingenjören promenerar med gamla arbetskamrater, samtalar med papperskorgar och funderar över livet..."
 
Titel: Rockypedia två 2000-2002
Författare: Kellerman, Martin
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-7515098-7
Presentation av boken: "Rocky åker till Visby för att tjära ett tak och konstaterar att det är synd att de låtit staden förfalla, annars hade det varit en riktig turistmagnet. Klasse har blivit pappa till tvillingarna Klot-Johan och Lill-Fejan och Rocky får känna på familjelivet genom en kompis. Detta är den 28:e boken med Rockyserier samlade från det senaste halvåret."
 
Titel: Aniara
Författare: Larsson, Knut
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-7515054-3
Presentation av boken: "I Knut Larssons händer blir Harry Martinssons stora rymdepos en lika ovanlig som spännande serieroman. Aniara är på samma gång en förtvivlans varning i kärnvapnens och de ekologiska hotens tid och det kanske starkaste uttrycket för Martinssons livslånga projekt att visa oss människans försök att se sig själv och sin roll i skapelsen."
 
Titel: Om jag behövde dig
Författare: Ottosson Öygarden, Christina
Översättare: Jeremy Becker
Utgivare: Modernista Group AB
Illustratör: Christina Ottosson Öygarden
ISBN: 978-91-7645060-4
Presentation av boken: "Om jag behövde dig" är en bok med 24 dokumentära, svartvita foton som Christina Ottosson Öygarden arbetat med sedan 2003. Bilderna utforskar bland annat hur hennes barndom i en svensk frikyrka format hennes tillvaro, erfarenheter som här är omtolkade via bilder på bland annat författarens son, tagna ur barnets perspektiv. Författaren och poeten Linda Boström Knausgård har skrivit bokens dikter som också tolkats till engelska.
 
Titel: Jorden han ärvde
Författare: Alm, Anders; Söderberg, Marianne 
Översättare: Mona Mörtlund
Utgivare: Norrbottens museum
ISBN: 978-91-8633313-3
Presentation av boken: Berättelsen om familjen Pesula är ett koncentrerat stycke tornedalsk jordbrukshistoria från början av 1900-talet till våra dagar. Gården kom att bli väldokumenterad. I mitten av 60-talet steg en lugn och försynt man över tröskeln, satte sig vid köksbordet och lade fram sitt ärende. Han ville följa familjens liv och arbete i bild och ord, berätta om tillståndet, både för näringen och jorden. Mannen var Sune Jonsson. Drygt 20 år senare var det vår tur. Vårt ärende har varit detsamma. 
 
Titel: Emanons minnen
Författare: Kajio, Shinji
Översättare: Kami Anani
Utgivare: Ordbilder Media AB
Illustratör: Kenji Tsuruta
ISBN: 978-91-8526941-9
Presentation av boken: En ung man träffar under en båtresa 1967 en kvinna med en märklig berättelse. Hon inviger honom i ett mysterium som funnits i mer än tre miljarder år. Emanons minnen är en japansk serieroman som bygger på en science fictionberättelse av den flerfaldigt prisbelönte författaren Shinji Kajio och tecknas av Kenji Tsuruta.
 
Titel: Aomanjuskogen 4
Författare: Iwaoka, Hisae
Översättare: Magnus Johansson
Utgivare: Ordbilder Media AB
Illustratör: Hisae Iwaoka
ISBN: 978-91-8526939-6
Presentation av boken: I Hoshigahara finns en stor skog som barnen i trakten inte vågar gå in i, eftersom det sägs att den är hemsökt av spöken och andra hemska varelser. Men mitt i skogen står ett litet hus där en man bor med skogsandarna! Hisae Iwaokas manga är en hjärtvärmande och lite melankolisk fantasy fylld med andar, vindgudar och andra märkliga väsen. 
 
Titel: Jag drömde att jag var gravid i natt
Författare: Elgeholm, Sara
Utgivare: Ordfront förlag AB
ISBN: 978-91-7037856-0
Presentation av boken: Sara har sedan länge närt en dröm om att bli förälder. Men hur blir man det när man inte lever i en heterosexuell relation eller ens med en enda utvald partner utan vill kunna älska och ha med sig flera i sin familj? I Jag drömde att jag var gravid i natt får vi följa med i Saras tankar kring projektet att skaffa barn genom sin naket ärliga dagboksskildring vecka för vecka. 
 
Titel: Torskarnas Pride-parad
Författare: Hansson, Sara
Utgivare: Ordfront förlag AB
ISBN: 978-91-70378096
Presentation av boken: I serieboken Torskarnas pride-parad ser Sara Hansson en skenande marknadsekonomi som gör allt fler delar av mänskligt liv till handelsvaror. I serier som är både lättillgängliga, rasande och samtidigt fantastiskt roliga studeras hur de rikas begär alltid skrivs om till rättigheter, hur ointressant det är att tala om normer utan att tala om makt, och varför ingen vill kallas för offer.
 
Titel: Iggy 4-ever
Författare: Gustavsson, Hanna
Utgivare: Ordfront förlag AB
ISBN: 978-91-7037828-7
Presentation av boken: Iggy går i åttan och hatar sitt liv i största allmänhet. Skolan är tråkig, killarna är störiga och relationen till bästisen Julle blir allt mer irriterad. När Iggys mobiltelefon går sönder är katastrofen ett faktum. I Nattbarn, utsedd till 2013 års bästa svenska seriebok, lärde vi känna Iggy, en kantig tonåring som utstrålar lika delar osäkerhet och integritet. Nu får vi följa hennes vidare öden.
 
Titel: Till detta bröllop kommer bara fåglar och döda hästar
Författare: Tiberg, Joar 
Utgivare: Orosdi-Back
Illustratör: Ragnar Persson
ISBN: 978-91-8659391-9
Presentation av boken: Joar Tiberg har skrivit en dikt utifrån Ragnar Perssons bilder. Ragnar Persson har i sin tur illustrerat Joar Tibergs text. "Till detta bröllop kommer bara fåglar och döda hästar" är ett resultat av deras möte och en berättelse om djur, natur och vänskap.
 
Titel: Trollskogen
Författare: Holmvall, John
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Holmvall, John
ISBN: 978-91-2969485-7
Presentation av boken: Seriedebutanten John Holmvall ger nytt liv åt de väsen vi känner igen från våra folksagor och från John Bauers bildvärld: älvor, troll och häxor.
 
Titel: The Minaj Book
Författare: Kusser, Astrid; Lentz Marianne; Myers, Terry R.; Motlagh, Saman Atter; Fergus, J.
Översättare: Mark Kline, (Henrik Dahl: Terry R. Myers intervjuar Ditte Ejlerskov)
Utgivare: Woodpecker Projects (f.d. Papi ideell förening)
Illustratör: Ejlerskov, Ditte
ISBN: 978-91-9809774-0
Presentation av boken: En brygga mellan akademisk feminism och feministiska ansträngningar inom dagens mainstreamkultur kan kanske leda till framsteg i kampen för jämlikhet? I boken förmedlas en förståelse för de feministiska metoder som finns utanför den akademiska världen genom historiska utforskningar och konstnärliga uttryckssätt. Förankrad i ett fokus på den afroamerikanska hiphopikonen Nicki Minaj undersöker Ejlerskov den “könskodade kroppen” och allmänhetens sökande efter den “överlevande” svarta kvinnan.

Header logo