Barn- och ungdomslitteratur

Femte fördelningstillfället för år 2015. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.


Titel: Den blå traktorn
Författare: Tiberg, Joar
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Tidholm, Anna-Clara
ISBN: 978-91-5011669-4
Presentation av boken: Olle är sju år och hans mamma sitter i fängelse. På lördagarna åker han för att hälsa på henne. Men det är inte alltid han vill. Han har så mycket annat, kompisarna, och så undrar han vad djuren tänker. En fin berättelse om en pojke vars familj inte ser ut som alla andras.
 
Titel: Niccolo Bruni & piraterna
Författare: Wessnert, Gudrun
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Mattias Olsson
ISBN: 978-91-5011707-3
Presentation av boken: En medryckande historisk äventyrsberättelse i högt tempo - perfekt för högläsning och för att läsa själv. Digerdöden härjar i Stockholm och folk är livrädda och gör allt för att undkomma dödens käftar. men några som inte är allt för bekymrade är tvillingflickorna Agnes och Agatha och deras bästa vän, hittebarnet Niccolo Bruni, tre förhärdade busfrön.
 
Titel: God natt, min lilla kanin
Författare: Muhle, Jörg
Översättare: Bogaeus, Anna
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Muhle, Jörg
ISBN: 978-91-5011724-0
Presentation av boken: I God natt, min lilla kanin är läsaren med och lägger Lilla kanin. Knacka honom på ryggen så vänder han sig om och klappa i händerna så hoppar han i sin pyjamas. Puffa sedan till hans kudde och ge honom en god natt-puss. Sedan är det bara en sak kvar att göra innan han kan somna, släcka lampan.
 
Titel: Lilla grönsakslandet - odla, skörda, äta
Författare: Linde, Bella; Sandgren, Vanja
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Gunnar Palmgren
ISBN: 978-91-5011703-5
Presentation av boken: En inspirerande guide för unga odlare. Full av tips på hur ni tillsammans kommer igång, sköter om och lagar till familjens grönsaker.
 
Titel: Frankie Steins laboratorium presenterar kroppen
Författare: Rundgren, Helen
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Adolfsson, Mattias
ISBN: 978-91-5011653-3
Presentation av boken: En fantasifull och informativ bilderbok från fem år och uppåt. Frank (som brukar kallas Frankie Stein) tar reda på hur kroppen fungerar, samtidigt som han bygger en kropp av det som finns till hands hemma.
 
Titel: Memmo och Mysen väntar på vintern
Författare: Virke, Emma
Utgivare: Alvina förlag och produktion AB
Illustratör: Emma Virke
ISBN: 978-91-8639122-5
Presentation av boken: Memmo och Mysen har tröttnat på den långa, mörka hösten. Tröttnat på regnet och leran som kletar sig fast på stövlarna. Men så blir det plötsligt kallt och grenarna täcks av frost. Vattenpölen får ett tak av is och de första snöflingorna börjar falla. Är det vintern som äntligen är på väg? Memmo och Mysen väntar på vintern är den tredje, fristående bilderboken om pojken Memmo och hans vän Mysen. 
 
Titel: Fotbollstokig
Författare: Bradman, Tony
Översättare: Fröberg, Maria
Utgivare: Argasso bokförlag
Illustratör: Broad, Michael
ISBN: 978-91-8766735-0
Presentation av boken: Danny och hans kompisar Jamil och Leo blir överlyckliga när fotbollslegenden Jock Ramsey går med på att träna deras fotbollslag. För första gången någonsin har de en chans att vinna! Men Ramsey är en tuff tränare - kanske lite för tuff för tre pojkar som från början var nöjda med att bara sparka boll i parken ...
 
Titel: Fotbollsakademin: Skott på mål
Författare: Palmer, Tom
Översättare: Fröberg, Maria
Utgivare: Argasso bokförlag
Illustratör: Williamson, Brian
ISBN: 978-91-8766732-9
Presentation av boken: Yunis kan knappt fatta att han är Uniteds bästa anfallsspelare. Den här tiden skulle ha kunnat vara den bästa i hans liv, men hans pappa vill att han ska sluta spela fotboll och satsa på bra betyg i skolan i stället. Kan Yunis övertyga honom om att han klarar både och, eller kommer han att tvingas sluta med fotbollen helt och hållet? "Skott på mål" är den andra delen i FOTBOLLSAKADEMIN, en bokserie om fotbollsdrömmar och vänskap.
 
Titel: Saras vingar
Författare: Farina, Lorenza
Översättare: Storskog, Camilla
Utgivare: Atrium Förlag
Illustratör: Possentini, Sonia M. L.
ISBN: 978-91-8609550-5
Presentation av boken: Ett möte mellan en flicka och en rödhake, en ömsint historia om vänskap och om andra världskrigets mörka år som slutar med suset av vingslag. En berättelse för att inte glömma. "Saras vingar" är en italiensk bilderbok om Förintelsen, skriven av Lorenza Farina med känsliga illustrationer av Sonia M. L. Possentini - en av Italiens främsta illustratörer, som nu introduceras på svenska. 
 
Titel: Roliga fakta och otroliga myter om djur
Författare: Mason, Paul
Översättare: Carla Wiberg
Utgivare: Berghs Förlag AB
Illustratör: Alan Irvine
ISBN: 978-91-5022124-4
Presentation av boken: Fascinerande skrönor och moderna myter. Men också massor av häpnadsväckande fakta om olika djur: gepard, struts, alligator,löss m. fl. Sant eller falskt? Det är frågan ...
 
Titel: En sång till Ella
Författare: Almond, David
Översättare: Carla Wiberg
Utgivare: Berghs Förlag AB
Illustratör: Karen Radford
ISBN: 978-91-5022090-2
Presentation av boken: Myten om Orfeus och Eurydike i modern tappning. Om några ungdomar som tillbringar ett lov på en strand i nordöstra England. De dansar, äter och dricker. Livet leker. En av dagarna dyker den mystiske Orfeus upp och trollbinder alla med sin sång. Och allra mest Ella som inte fick följa med ...
 
Titel: Sagan om Turid: Kungadottern
Författare: Östnäs, Elisabeth
Utgivare: Berghs Förlag AB
ISBN: 978-91-5022119-0
Presentation av boken: Turids värld är en hård vikingavärld. Den vinter då svälten slår till mot hennes lilla by ställs allt på sin spets. Turid använder alla krafter hon har för att överleva – även krafter som hon ännu inte lyckats bemästra.
 
Titel: Jag och Ingenting
Författare: Crowther, Kitty
Översättare: Gun-Britt Sundström
Utgivare: Berghs Förlag AB
ISBN: 978-91-5022120-6
Presentation av boken: Poetiskt och sällsamt om livet och döden. När Lilas mamma levde blommade trädgården. Nu är allt visset och tungt. Lilas vän Ingenting visar hur man planterar nytt liv och får glädje och hopp tillbaka.
 
Titel: Det ringer, det ringer
Författare: H Degerman, Anna
Utgivare: Bokförlaget Hegas
Illustratör: Tobias Johansson
ISBN: 978-91-7543152-9
Presentation av boken: Isa åker till sin mormor över sommaren. Hon ser fram emot ett vanligt sommarlov på landet. Men det är något som inte stämmer hemma hos mormor. Någon spelar på ett piano som inte finns och telefoner ringer av sig själva när det åskar. Isa har aldrig trott på det övernaturliga, men hon börjar sakta tvivla … En kittlande spöklik ungdomsroman med ett stänk av kärlek, i gränslandet mellan dröm och verklighet. 
 
Titel: Molto vill dansa
Författare: Zetterholm, Finn 
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Mimmi Tollerup
ISBN: 978-91-7299726-4
Presentation av boken: Molto hör musik överallt. Mamma tycker att han ska lära sig samla mat istället, men allt Molto vill är att dansa. En kväll hör han musik från skogen och kan inte låta bli att gå dit. Och så börjar han dansa. Trubaduren Finn Zetterholm låter sin kärlek till musiken lysa igenom i denna underbart charmiga bilderbok.
 
Titel: Albert Mus berättar om celler
Författare: Stiessel, Lena; Ahlbom Jens
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Jens Ahlbom
ISBN: 978-91-7299728-8
Presentation av boken: Albert Mus är tillbaka! Den här gången förklarar han för nyckelpigan vad celler är för något och hur de fungerar. Efter cellens uppbyggnad berättas om uppkomsten av liv på jorden och förutsättningarna för det. En större del handlar om människan celler och deras funktion. Albert Mus berättar även hur en människa blir.
 
Titel: April, April
Författare: Edvardsson, Mattias
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Niklas Lindblad
ISBN: 978-91-7299700-4
Presentation av boken: En gammal skola, ett hagelgevär. Hugos plan: Ett skott i huvudet vid fönstret och han ramlar ner på skolgården. Då slipper han ifrån sig själv samtidigt som han hämnas på mobbarna. Men han blir upptäckt och på behandlingshemmet träffar han Julie och Nico. Och April som är vacker, vild och spännande. Tillsammans med dem förändras Hugo, och han börjar inse att vissa saker är värda att leva för.
 
Titel: Professor Astrokatt i rymden
Författare: Walliman, DR Dominic
Översättare: Ekberg, Peter
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Newman, Ben
ISBN: 978-91-7299716-5
Presentation av boken: Följ med professor Astrokatt ut i rymden! Här får du lära dig om Big Bang, stjärnor, galaxer, planeterna i vårt solsystem, jorden och månen. Läs om rymdresor, månlandningar och raketer. Eller varför inte kolla in hur rymdmodet sett ut genom historien? Vad har astronauter runt om i världen använt för dräkter? Och hur mycket kan vi veta om vad som egentligen finns där ute, eller vad som kommer hända i framtiden?
 
Titel: Vår systers sagokista
Författare: Abu-Alhayyat, Maya 
Översättare: Risberg, Elisabet
Utgivare: Bokverket AB
Illustratör: Taha, Lubna
ISBN: 978-91-8641312-5
Presentation av boken: Barnkultur från Palestina Mitt i den tuffa miljön i Palestina bor helt vanliga barn som längtar efter att somna till en godnattsaga precis som i alla andra länder. Maya Abu-Alhayyat har skrivit en underbar berättelse om Manal och hennes syskonskara. Från 3 år. Vår storasyster Manal kan inte se, men hon berättar underbara sagor för oss varje kväll. Men en kväll är Manal ledsen. Hon kan inte komma på några nya sagor att berätta. Vad har hänt? 
 
Titel: Huset mittemot
Författare: Haridi, Alex
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-6388201-2
Presentation av boken: Alex Haridis debut Huset mittemot är en gotiskt inspirerad utvecklingroman i samma anda som To Kill a Mockingbird och Stand by me. Stundtals krypande otäck, stundtals humoristisk, fångar den känslan av att vara tretton år och den enda på hela jorden som inte vet hur allt funkar. 
 
Titel: Kommissarie Gordon - Det sista fallet?
Författare: Nilsson, Ulf
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen
Illustratör: Spee, Gitte
ISBN: 978-91-6387898-5
Presentation av boken: Det råder en otrivsam stämning i skogen. Någon går runt och säger elaka saker till andra. Men vem är det? Och varför … Detta måste kommissarie Gordon och polisassistent Paddy genast undersöka! Varm, humoristisk visdom för stora och små av en av våra främsta barnboksförfattare – Ulf Nilsson. Med innerliga bilder i färg av den prisade holländska illustratören Gitte Spee. En bok att läsa själv eller högt tillsammans! 
 
Titel: Akvarium
Författare: Dahle, Gro
Översättare: Nils-Aage Larsson
Utgivare: Daidalos
Illustratör: Svein Nyhus
ISBN: 978-91-7173456-3
Presentation av boken: Moa har det inte riktigt som andra barn. Hennes mamma är en guldfisk och måste skötas om som en sådan. Men som alla barn i Gro Dahles självlysande böcker gör Moa, på sitt eget sätt, det bästa av situationen.
 
Titel: Adrianas val
Författare: Eriksson, Ann; Taikon Melker, Ramona
Utgivare: É Romani Glinda 
ISBN: 978-91-9793283-7
Presentation av boken: Det här är berättelsen om en Adriana, en romsk flicka. Du får följa henne från det att hon föds tills hon blir vuxen. Det inte lätt att vara en ung romsk tjej. Reglerna för vad man får göra och inte göra är många. Adriana söker sin frihet, men vill samtidigt behålla sin romska kultur. Hur ska hon kunna vara både svensk och rom ? Följ hennes väg till självständighet och det val som hon till sist gör. Alla berättelser i boken bygger på händelser i verkliga livet.
 
Titel: Dagen då jag bytte min pappa mot två guldfiskar
Författare: Gaiman, Neil
Översättare: Horst Schröder
Utgivare: Epix Bokförlag
Illustratör: Dave McKean
ISBN: 978-91-7089254-7
Presentation av boken: ”Självklart borde det vara möjligt att byta bort en pappa mot två guldfiskar. Det verkade vara en fullkomligt vettig sak att göra. Och därför gjorde jag det. Inte hade jag räknat med att det skulle bli problem.” En underfundigt absurd och visuellt anslående bilderbok av den pålitligt påhittige berättaren Neil Gaiman och hans konstnärlige illustratörkumpan Dave McKean.
 
Titel: Harguden Isopo
Författare: Fujimura, Hisakazu
Översättare: Eiko & Yukiko Duke
Utgivare: Förlaget Hjulet
Illustratör: Keizaburo Tejima
ISBN: 978-91-8557344-8
Presentation av boken: Harguden Isopo berättar hur han förr hoppade och skuttade runt i världen, tills han en dag blev lurad av sina ögon tre gånger. Han förstod att han hade blivit för gammal för att skutta omkring. Nu ligger han mest i solen och dåsar eller berättar historier för sina barn och barnbarn – och nu även för oss ...
 
Titel: Skuggsommar
Författare: Öström, Mia
Utgivare: Gilla Böcker Sverige AB
ISBN: 978-91-8663474-2
Presentation av boken: Det är den vackraste sommaren på över hundra år och Rakel hatar varje sekund av den. Hon måste tillbringa hela sommarlovet på en enslig ö långt ute i havet. Hemma i stan ligger mamma med neddragna persienner. Men utanför ön reser sig ett gammalt hopptorn ur havet, och på den högsta avsatsen står en dag ett par tvillingar med blekblå baddräkter och långt rött hår. Tvillingarna säger att Rakel kan få bli medlem i deras hoppklubb. Fast Rakel är ju världens räddaste och kan inte dyka.
 
Titel: Vad gör man inte
Författare: Hjertzell, Mia
Utgivare: Gilla Böcker Sverige AB
ISBN: 978-91-8663473-5
Presentation av boken: Det är augusti, luften dallrar i värmen. Tre syskon är på väg till sin mammas födelsedagsfirande. Sanna, som alltid ligger med fel killar. Anders, som ibland dricker för mycket och vill slåss. Karoline, som inte vill någonting. Äldsta systern Lea kommer inte, hon och Sanna pratar inte med varandra. Och farsan behöver ingen längre oroa sig för. Sensommardagen kokar, det bubblar under ytan. När dagen är slut kommer ingenting längre att vara som förut. 
 
Titel: Allra bästa julen
Författare: Chen, Chih-Yuan
Översättare: Marianne Lindfors
Utgivare: HIPPO Bokförlag
Illustratör: Chen, Chih-Yuan
ISBN: 978-91-8703344-5
Presentation av boken: Det har varit ett tufft år för lilla Björns familj. Snart är julen här och det finns inga pengar kvar till julklappar. Mamma och pappa vet inte vad de ska göra. Men lilla Björn tänker se till att tomten kommer även i år. Och på julafton möts hela familjen av en stor överraskning. Där ligger fem paket under granen!
 
Titel: Kon som visst kunde klättra
Författare: Merino, Gemma
Översättare: Marianne Lindfors
Utgivare: HIPPO Bokförlag
Illustratör: Gemma Merino
ISBN: 978-91-8703340-7
Presentation av boken: Tina älskar att upptäcka nya saker. För henne är ALLT möjligt, medan hennes systrar tycker Tina är knäpp med alla sina knasiga idéer. Kommer hon att kunna övertyga systrarna att det finns så mycket mer i livet än att tugga gräs?
 
Titel: Bästisar och hemligheter
Författare: Karlsson, Ellen
Utgivare: HIPPO Bokförlag
Illustratör: Eva Lindström
ISBN: 978-91-8703341-4
Presentation av boken: "Du berättar väl inte för någon?" säger Fabian. "Såklart inte",säger jag. "Det är ju vår hemlighet." Fabian nickar. Fågeln vill plötsligt flytta hemifrån tillsammans med Fabians undulat, så Selma och Fabian måste ordna en plats där fåglarna kan bo. Men när Selma sover över hos Snöret råkar hon avslöja hemligheten. Det är inte alltid så lätt det här med bästisar och hemligheter ...
 
Titel: Fia Klippspill
Författare: Nordal Rønne, Nina
Översättare: Ebba Berg
Utgivare: Kabusa Böcker
ISBN: 978-91-7659021-8
Presentation av boken: Mia är en söt klippdocka. Nöjd över sig själv tittar hon på högen med klipprester som saxen lämnat. Plötsligt uppstår den stökiga och bökiga Fia Klippspill ur högen. Först tycker Mia inte alls om Fia, men efter att de tillsammans lyckats fly från den läskiga saxen blir de bästa vänner. Fia Klippspill är en bilderbok att inspireras av för att tillsammans med barnen skapa roliga klippspillsfigurer och hitta på roliga historier. 
 
Titel: Om du skulle fråga Micha
Författare: Sjögren, Viveka 
Utgivare: Kabusa Böcker
ISBN: 978-91-
Presentation av boken: Om du skulle fråga Micha skulle han svara att det var ganska nyss som kriget kom och han och hans familj var tvungna att gömma sig och vänta och sedan lämna allt och ge sig av till ett helt annat land. En helt annan värld, där man också ska vänta men inte på att få åka hem utan på att få stanna. 
 
Titel: Att vara jag
Författare: Höglund, Anna
Utgivare: Lilla Piratförlaget
Illustratör: Höglund, Anna
ISBN: 978-91-8770737-7
Presentation av boken: I Att vara jag får vi möta Rosa 13 år. Rosa vill inte se sig själv utifrån, genom någon annans ögon. Hon vill se själv och söker förklaringar. Hur ser det ut egentligen? Vad är det för känsla av skam som har kletat sig fast på hennes kropp? Och varför får killar göra fel – utan att vara fel? Att vara jag är en djupt personlig bok om jämställdhet i vardagen, ur en 13-årig flickas perspektiv, gestaltad med hjälp av text, måleri, collage och tecknade serier.
 
Titel: En planet i mitt huvud
Författare: Gardner, Sally
Översättare: Ridelberg, Helena
Utgivare: Lilla Piratförlaget
ISBN: 978-91-8770716-2
Presentation av boken: Standish Treadwell bor tillsammans med sin farfar, och resten av de oönskade, i Zon 7. Skäcken för Möderneslandets brutala regim lever alla med, dygnet runt. När Standish bästa vän Hector plötsligt försvinner bestämmer sig Standish för att htta honom, även om det innebär att han måste konfrontera Möderneslandets mäktiga armé. En planet i mitt huvud är en oförglömlig berättelse om mod, revolt och vänskap.
 
Titel: En annan Abbe
Författare: Kieri, Katarina
Utgivare: Lilla Piratförlaget
Illustratör: Lunding Hultqvist, Helena
ISBN: 978-91-8770711-7
Presentation av boken: Kojan var Veros idé. Hon och Markus jobbar flitigt med den, men Abbe kommer och går lite som han vill. Samma sak med skolan. Ibland är han där, ibland inte. Vad gör Abbe egentligen? Varför blir han så konstig när moppegänget dyker upp vid kojbygget? Hur kommer det sig att han föreslår att de ska spionera en kväll när det blivit mörkt? Och hur ska de till sist kunna ställa saker till rätta utan att själva hamna i fara? Den fristående uppföljaren till kritikerrosade Vero hit & dit.
 
Titel: Orkans öga
Författare: Hallberg, Lin
Utgivare: Lilla Piratförlaget
ISBN: 978-91-8770724-7
Presentation av boken: Tågresan till släktgården i Värmland tar Kim allt längre ifrån den hon varit. I stallet möter hon hästen Orkan. Han har blivit misshandlad. Han litar inte längre på människor och flyr i panik till den igenvuxna Vildskogen. Om och om igen. Har Kim det som krävs för att stoppa Orkan? Kan hon vinna hans förtroende? Orkans öga är en gripande berättelse om en hotad släktgård, om Vildskogen som gömmer en mörk skrämmande hemlighet och om den djupa kärleken till en häst. 
 
Titel: Som stjärnor i natten
Författare: Niven, Jennifer
Översättare: Stålmarck, Ylva
Utgivare: Lilla Piratförlaget
ISBN: 978-91-8770713-1
Presentation av boken: Alla tror att populära Violet Markey räddar skolans ”freak”, Theodore Finch, från att hoppa, den där dagen uppe i klocktornet – men sanningen är egentligen en annan. Ända sedan hennes systers död har Violets liv varit skevt. När hon lär känna Finch öppnas dörren till något nytt. En tillvaro som rymmer den djupaste sorgen och den största kärleken. Men samtidigt som Violets värld växer, börjar Finchs värld krympa. En roman om hopp och förlust, om att välja livet och om vem man vill vara.
 
Titel: Titta väder
Författare: Helmerson, Evalotta; Kjellsson, Ola
Utgivare: Meerkat production AB/Vombat förlag
ISBN: 978-91-8658952-3
Presentation av boken: Titta Väder är en pekbok som beskriver vårt mest uppskattade samtalsämne, vädret. Bokens bilder är virkade av Evalotta Helmerson och fotograferade av Ola Kjellsson – ett unikt handarbete!
 
Titel: Mistborn
Författare: Sanderson, Brandon
Översättare: Lottie Eriksson
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-
Presentation av boken: Brandon Sanderson är en amerikansk fantasyförfattare som har gått direkt in på förstaplatsen på New York Times bestsellerlista två gånger, nominerats till en John W. Campbell Award för Bästa nya författare och två gånger vunnit Romantic Times Reviewers# Choice Award för Bästa episka fantasyroman. Hans böcker har översatts till fler än tjugo språk och sålt i över 5 miljoner exemplar världen över. Mistborn är den första delen i episk fantasyserie för ungdomar.
 
Titel: Märit
Författare: Lindgren, Astrid
Översättare: Lindgren, Astrid
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Lisa Benk 
ISBN: 978-91-7589064-7
Presentation av boken: Märit är en flicka som det inte var "ett dugg märkvärdigt med" och som inte blir äldre än åtta år. Novellen är en berättelse om döden och om hur barn kan se på döden, berättad på ett osentimentalt sätt. Lindgren menade att barn borde få läsa om svåra ämnen: "Jag tror inte man bör undanhålla dem sånt, som de i alla fall då och då möter i levande livet. Förresten vill ungarna gärna bli rörda, gråta över det de läser. Det går snart över." Novellen gavs ut första gången 1950 i samlingen Kajsa Kavat.
 
Titel: Tu Tu Tu
Författare: Lindgren, Astrid
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Lisa Benk
ISBN: 978-91-7589065-4
Presentation av boken: När vargen en natt river fåren i den lilla byn Kapela blir de fattiga byborna förtvivlade, inte minst Stina Maria och hennes farfar. Kort därefter lockas den lilla flickan ner till de underjordiska. Där återförenas hon med fåren, men är nu fånge bland de skugglika figurerna, som senare återkommer i Astrid Lindgrens välkända berättelse om Ronja Rövardotter. Novellen Tu tu tu! gavs ut för första gången 1959 i samlingen Sunnanäng.
 
Titel: I skymningslandet
Författare: Lindgren, Astrid 
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Lisa Benk 
ISBN: 978-91-7589067-8
Presentation av boken: I fantasynovellen I Skymningslandet tas läsaren med på ett äventyr högt över Stockholms takåsar. Göran, som kanske aldrig mer kommer att kunna gå, får följa med herr Liljonkvast, en tidig och mycket snällare version av Karlsson på taket, till landet där inget spelar någon roll och allt är möjligt. Novellen utkom första gången i samlingen Nils Karlsson Pyssling 1949.
 
Titel: Prinsessan som inte ville leka
Författare: Lindgren, Astrid 
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Lisa Benk 
ISBN: 978-91-7589066-1
Presentation av boken: Prinsessan Lise-lotta bor på ett slott fyllt med alla slags leksaker man kan tänka sig. Trots det tycker hon inte om att leka. Det är inte förrän hon träffar den jämnåriga flickan Maja, och hennes träklump till docka, som hon upptäcker lekens förtrollande kraft. Novellen Prinsessan som inte ville leka utkom första gången 1949 i samlingen Nils Karlsson Pyssling.
 
Titel: Första boken om konst
Författare: Dickins, Rosie
Översättare: Ulrika Junker Miranda
Utgivare: Ordalaget Bokförlag 
Illustratör: Philip Hopman
ISBN: 978-91-7469121-4
Presentation av boken: Utforska några kända konstverk och titta på detaljerna i t ex Monets näckrosor eller John Bauers troll. Och se vilka djur som finns på Noaks ark. I boken får barnen hjälp av konstnärernas idéer och metoder till egna gör-det-själv-projekt - måla, pyssla, klippa och klistra - pappersblommor, drakar, fåglar eller ett abstrakt mönster. Från 4 år.
 
Titel: Var kommer maten ifrån?
Författare: Söder, Madeleine
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Söder, Madeleine
ISBN: 978-91-2969505-2
Presentation av boken: Ekologiskt och närproducerat är relativt nya begrepp som vi snabbt har tagit till oss. Inte minst föräldrar är väldigt måna om vad deras barn stoppar i sig. Var kommer maten ifrån? är en fin faktabok att läsa och titta i tillsammans. Här kan även små barn lära sig om fiske, biodling och svampplockning. Underbara fotografier blandas med lättbegriplig fakta och recept. En bok för alla åldrar!
 
Titel: Kurragömma
Författare: Dahlin, Petrus
Utgivare: Raben & Sjögren
ISBN: 978-91-2969527-4
Presentation av boken: Astrid och hennes mamma reser till Spanien för att vandra och för att få tid att umgås efter att pappan omkommit i en olycka. Men det blir inte alls som de tänkt sig. Mamman måste åka iväg ett dygn på en akut jobbgrej och Astrid övertalar henne att hon kan vara ensam kvar i deras hyrda hus. Det skulle hon aldrig ha gjort. Snart börjar det hända märkliga, skrämmande saker. Det är våta fotspår på terrassen, en vit hund dyker upp från ingenstans, mannen i affären säger: "Spökena kommer att ta dig".
 
Titel: Se dig inte om
Författare: Cassidy, Anne
Översättare: Kemp, Ylva
Utgivare: Raben & Sjögren
ISBN: 978-91-2969333-1
Presentation av boken: Se dig inte om är den spännande, fristående fortsättningen på En andra chans. Alice Tully har bytt namn till Kate Rickman, men hennes förflutna finns kvar. Det som hände den där vårdagen när hon fortfarande var Jennifer Jones - när hon följde med kompisarna ner till sjön - går inte att glömma. Och Kate måste försöka hantera det, på ett eller annat sätt.

Header logo