Skönlitteratur

Tredje fördelningstillfället för år 2015. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.


Titel: De våra - en kriminalistisk roman
Författare: Andersson, Lars
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014253-7
Presentation av boken: April 1944. En ung kvinna hittas mördad i Nordvärmland. En norsk flykting, sägs det. Men kriminologen Harry Söderman, som har sina fingrar i allt slags underrättelsearbete och utbildar en hemlig norsk reservarmé, vet bättre: hon var i tysk fronttjänst under fälttåget i öster och har bevittnat massmorden i Lettland. Han skickar sin gamla elev polisinspektör Leonard Ringer till Karlstad, där livet går sin gång trots kriget. Se vidare baksidestexten.
 
Titel: Röd doc>
Författare: Carson, Anne
Översättare: Lee, Mara
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014091-5
Presentation av boken: Med Röd doc> fortsätter Anne Carson berättelsen om de antika myternas Geryon, det röda bevingade monster som i Röd självbiografi fick sitt hjärta krossat av den vackre Herakles. I denna fristående fortsättning ger sig Geryon – G – ut på en planlös road trip, en pikaresk som leder över glaciärer och ängar, via en psykiatrisk klinik och en isgrotta full med fladdermöss. Nu gäller det att överleva kylan, överleva en berättelse som är slut, och en tid som oåterkalleligen har flytt.
 
Titel: Serenader 2
Författare: Kihlgård, Peter
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014346-6
Presentation av boken: Serenader (1998) följs nu av Serenader två. Peter Kihlgårds nya bok är en samling berättelser i serenadens form enligt Cyrano de Bergeracs recept: som sufflör bakom den månskensbelyste men ordfattige uppvaktaren döljer sig den talföre författaren. Serenader två Peter Kihlgårds kärleksförklaring till berättelsen. I denna samling finns de halsbrytande skrönorna, de förtrollande infallen och det plötsliga existentiella bråddjupet, som vi lärt oss förknippa med Kihlgårds unika författarskap.
 
Titel: Du har funnits här
Författare: Werup, Jacques
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0013875-2
 
Titel: Klang, Bacchi barn!
Författare: Wadman, Johan Anders 
Utgivare: Alhambra Förlag AB
ISBN: 978-91-8777135-4
Presentation av boken: ”Han skulle vara rikets trubadur nummer ett om han råkat vistas i huvudstaden”, skriver Torbjörn Säfve i ”Fritänkarna” (2014). Boken ”Klang, Bacchi barn!” innehåller bl.a. Herman Bjurstens Levnadsteckning från 1855, ett stort urval ur Wadmans dikter, tal hållna inför Par Brikoll-sällskapet i Göteborg mellan åren 1817 och 1827 samt musikbilagor till tio av hans mest populära visor, som ”Min lilla vrå bland bergen”, ”Bålen” och ”Svart och vitt”.
 
Titel: Hemlängtan ur världen. Essäer om poesi
Författare: Ellerström, Jonas
Utgivare: Ariel förlag
ISBN: 978-91-8760517-8
Presentation av boken: Essäer om svensk och internationell poesi, om klassiker som Erik Johan Stagnelius, Edith Södergran och T.?S.?Eliot, om okända namn ur poesihistoriens marginaler och om nu verksamma poeter som Gunnar Harding och Nina Burton. Här finns samtal med både levande och döda, och det som håller samman hela boken är den nyfikenhet och det engagemang som författaren visar vare sig han närläser en dikt av Karin Boye, skriver om Eliot som filosof eller om Gertrude Stein som kärleksdiktare. 
 
Titel: Den evige äkta mannen
Författare: Dostojevskij, Fjodor
Översättare: Samuelson, Bengt
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742423-9
Presentation av boken: Fjodor Dostojevskijs roman Den evige äkta mannen, i nyöversättning. Veltjaninov har dragit sig tillbaka från sitt tidigare vidlyftiga umgängesliv men då och då rör han sig i vimlet i Sankt Petersburg och upptäcker att han allt oftare stöter samman med ett ansikte han inte riktigt kan placera, en mystisk man som nästan verkar förfölja honom. Berättelsen är i sin – för Dostojevskij så typiska – stora människokännedom både tragisk och komisk, både absurd och realistisk.
 
Titel: Kan du inte säga något snällt istället
Författare: Landin, Per
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353783-4
 
Titel: Kirke
Författare: Gelli, Giambattista
Översättare: Paul Enoksson
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353767-4
Presentation av boken: Giambattista Gelli (1498–1563) var skomakare, strumpstickare och skräddare, men också en av senrenässansens mest betydande författare. Hans berömda dialoger mellan Odysseus och människor som förvandlats till djur av Kirke ges nu ut i klassikerserien "Atlantis väljer ur världslitteraturen". I Odysséns tionde kapitel berättar Odysseus vid fajakernas hov hur han på sina irrfärder efter Trojas fall kom till trollkvinnan Kirkes ö. När dialogen "Kirke" börjar, har han vistats där länge. 
 
Titel: Drama
Författare: Lindeen, Marcus Vera-Zavala, America Brunn, Mattias
Utgivare: Bokförlaget Atlas
ISBN: 978-91-7389484-5
Presentation av boken: Svensk nutidsdramatik befinner sig i berättandets frontlinje, prövar och omprövar ämnen och litterära tekniker.Drama! innehåller tre av de senaste årens mest intressanta nya pjäser. Djur som dör av Marcus Lindeen, Starka kvinnor pinkar stående av America Vera-Zavala och Järnnatt av Mattias Brunn.
 
Titel: Oscar Levertins vänner
Författare: Montelius, Martina
Utgivare: Bokförlaget Atlas
ISBN: 978-91-7389482-1
Presentation av boken: På en litteraturkryssning bestämmer sig Boel för att kasta alla hämningar över bord. Bort med moralen – det är dags för brunstkarneval! Något måste fan hända nu, kanske måste någon dö. Varför ska en tänkande kvinna kröna sin livsgärning med att vara fogligare än hon behöver?
 
Titel: Yngel
Författare: Yan, Mo
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8717953-2
Presentation av boken: Yngel är Mo Yans senaste bok. Från 1950-talet fram till nutid tar han oss med på en resa med Kinas samtidshistoria som kuliss, och med den omdiskuterade ettbarnspolitiken som tema. Vi får följa barnmorskan Hjärtat Wan, som går från att vara hyllad och älskad i lokalsamhället till att bli den som med våldsamma medel genomdriver partiets befolkningspolitik.
 
Titel: Regn i Nhã Nam
Författare: Nguyen Huy, Thiep
Översättare: Tobias Theander
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8717960-0
Presentation av boken: I den vietnamesiske författaren Nguyen huy Thieps noveller skildras Vietnam och dess brokiga historia genom en säregen blandning av saga och realism. navet i berättelserna är ofta motsättningen mellan landsbygdsbornas idealism och stadsbornas krassa materialism, och inte sällan utspelas de bland minoritetsfolken i bergen, med det stora krigets verkningar som fond. Översatt direkt från vietnameiska av Tobias Theander.
 
Titel: Världen
Författare: Millás, juan José
Översättare: Manni Kössler
Utgivare: Bokförlaget Tranan och Trasten AB
ISBN: 978-91-8717945-7
Presentation av boken: Med sin känsliga, personliga stil får den spanske författaren Juan josé Millás vardagliga händelser att framstå som något fantastiskt, så att verkligheten framträder på nytt för läsaren. Boken belönades med det prestigefyllda Premio Planeta-priset när den gavs ut i Spanien år 2007. 
 
Titel: HHhH
Författare: Binet, Laurent
Översättare: Mats Dannewitz Linder
Utgivare: Daidalos
ISBN: 978-91-7173441-9
 
Titel: Denna sida upp
Författare: Soutkari, Martti
Utgivare: Ellerströms Förlag
 
Titel: Ryska dagsedlar
Författare: Rubinstein, Lev
Översättare: Johan Öberg
Utgivare: Ersatz
ISBN: 978-91-8789122-9
Presentation av boken: »Ryssland – det är jag«, skriver Lev Rubinstein, den legendariske konceptpoeten, essäisten och humoristen. Här presenteras 27 texter om ¬andlig olikhet, skruvkorkar, gehör, behagliga ord, anekdotens roll… Reflexionerna tar ofta avstamp i propagandans deformering av språket eller revideringen av historien och konfronterar den nyfascistiska statsideologin och krigsstämningarna i hemlandet. Flertalet texter har tillkommit under 2014 med utgångspunkt i det dagsaktuella.
 
Titel: Vår man på fältet
Författare: Perisic, Robert
Översättare: Djordje Zarkovic
Utgivare: Gavrilo förlag
ISBN: 978-91-9818560-7
Presentation av boken: Vi befinner oss i Zagreb 2003. Kroatien har vänt blicken mot Europa och öststatskapitalismen blomstrar. Tin är ekonomiredaktör på ett politiskt veckomagasin, och livet i storstaden går åt rätt håll. Men i ett anfall av dåligt samvete fixar han jobb åt sin kusin från hembyn – som krigskorrespondent i Irak. Med humor och blick för de stora perspektiven porträtterar Perisic ett Kroatien med krigsbaksmälla och uppblåsta framtidsvisioner – på den hala avsatsen mot Balkan.
 
Titel: Åren
Författare: Woolf, Virginia
Översättare: Margareta Backgård
Utgivare: h:ström - Text & Kultur
ISBN: 978-91-7327211-7
Presentation av boken: Denna roman, som spänner över ett halvt sekel, är inte bara en slående tidsskildring av ett Storbritannien i förändring - med stor psykologisk och visuell skärpa gestaltar också Virginia Woolf vardagliga händelser i en rad scener som berör och roar och ställer läsaren inför frågor om vad det innebär att vara människa. "Åren" (1937) blev Virginia Woolfs sista publicerade roman under hennes livstid. Den var också hennes mest framgångsrika och bästsäljande bok.
 
Titel: Jag anklagar...! Brev till republikens president
Författare: Zola, Émile 
Översättare: Ann-Marie Åsheden
Utgivare: Krusenberginnovation AB/ 33 sidor
ISBN: 978-91-9820302-8
Presentation av boken: Zolas klassiska text handlar om Dreyfusaffären, men är högaktuell idag när nationalism och antisemitism åter påverkar liv och samhälle. Texten är insatt i sitt sammanhang och har ett förord. 
 
Titel: Vicekonsuln
Författare: Duras, Marguerite
Översättare: Kristoffer Leandoer
Utgivare: Lind & Co
ISBN: 978-91-7461334-6
Presentation av boken: Monsunmånad i Calcutta. I stadens hetta befinner sig Anne-Marie Stretter, den franska ambassadörens vackra men uttråkade hustru. Som i en desperat jakt på en ansvarslös ungdom hon aldrig hade söker hon nu kärlek från unga älskare. En av de män som faller för henne är vicekonsuln av Lahore, en enstöring med benägenhet att ta till våld och få irrationella vredesutbrott.
 
Titel: Doktor Glas
Författare: Söderberg, Hjalmar
Utgivare: Lind & Co
ISBN: 978-91-8580140-4
 
Titel: Mina vänner
Författare: Bove, Emmanuel
Översättare: Katarina Frostenson
Utgivare: Lind & Co
ISBN: 978-91-7461333-9
Presentation av boken: I Mina vänner möter vi krigsveteranen Victor Bâton som återvänt till Paris efter första världskrigets slut och försöker återvinna det liv han en gång hade. Han har en vag längtan efter någonting annat, en okänd värld, en händelse som ska förändra hans tillvaro. Han älskar att sitta ensam och sorgsen, men vill också framkalla medlidande. Och allra mest längtar han efter mänsklig närhet. 
 
Titel: det enkla och det ensamma
Författare: Nordenhof, Asta Olivia
Översättare: Silkeberg, Tom W-O
Utgivare: Modernista Group AB
ISBN: 978-91-7645070-3
 
Titel: Dagbok 1924-1994
Författare: Hauge, Olav H.
Översättare: Lars Molin
Utgivare: Molin & Sorgenfrei Förlag
ISBN: 978-91-8751511-8
Presentation av boken: I sjuttio år förde den norske diktaren Olav H. Hauge dagbok. Det är anteckningar om litteratur, skrivande och vardagsliv, men Hauge väjer inte heller för svåra ämnen. När dagboken publicerades i sin helhet omfattade den 3 700 boksidor i fem band. Det är ett unikt dokument i världslitteraturen som här utges i urval. Olav H. Hauge är Norges främsta efterkrigstida diktare. 
 
Titel: Isidor och Paula
Författare: Nilsson, Ola
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2713207-8
Presentation av boken: Ola Nilssons nya roman är en berättelse om två kusiner, förenade som barn av gemensamma upplevelser av misshandel och söndring i familjen, och som vuxna skilda åt av tid och missbruk. Det är en berättelse från storstadens underjord och Västkustens semesterljus. 
 
Titel: Indianlekar
Författare: Stenroth, Felicia
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306199-3
Presentation av boken: Ebba är femton år och bor i en liten ort där alla en gång jobbade på Volvo. Nu har krisen slagit till och Ebbas pojkvän Jonatan blir sällan inringd längre. När Jonatan far till Norge för ett tillfälligt arbete på ett fryslager kommer Ebbas kusin Edith på besök. Indianlekar är en skildring av ett tillstånd och handlar om vänskap och tillit i en tillvaro utan mycket hopp, i en tröstlös håla som ekar av tomhet och maktlöshet och där det under ytan ständigt finns ett hot om våld. 
 
Titel: Över kinesiska havet
Författare: Heivoll, Gaute
Översättare: Lotta Eklund
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1305957-0
Presentation av boken: Andra världskriget står för dörren när en norsk familj öppnar ett hem för "mentalt svaga". Snart fylls hela huset av patienter: den religiöse Christian Jensen, den tyste Matiassen som sitter i sin gungstol, den beläste Onkel Josef. Efter ett tag flyttar dessutom fem bröder och systrar in i huset. Josef kallar dem "tokingarna från Stavanger" men de blir snart en del av den stora familjen
 
Titel: Människoätarens skugga
Författare: Odensten, Per
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306434-5
Presentation av boken: Det är en väktare och hans fånge. Pennan förs av väktaren Leon. Bakom fångens ansikte skymtar den socialistiske skriftställaren Antoni Gramsci. I sin journal beskriver Leon deras gemensamma skuggliv i en nästan total isolering. Hur deras identiteter konfronteras, nöts ner och ibland glider in i varandra. Leon skildrar hur hela hans existens i grunden skakas av en förtärande förälskelse i den kvinna som är Fångens enda tillåtna kontakt med omvärlden. Hur alla tre förändras av spelets villkor.
 
Titel: Man måste älska männen mycket
Författare: Darrieussecq, Marie
Översättare: Lisa Lindberg
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1305832-0
Presentation av boken: Solange från den kritikerhyllade Flickan i Cléves är tillbaka. Hon har blivit en vuxen kvinna som lämnat Frankrike för Hollywood. På ett party träffar Solange skådespelaren och regissören Kouhouesso Nwokam, född i Kamerun men numera naturaliserad kanadensare. Hon blir blixt¬förälskad, han drömmer om att förverkliga sin Stora Idé: en filmatisering av Joseph Conrads roman Mörkrets hjärta. Filminspelningen slutar i katastrof och de båda tvingas omvärdera såväl synen på varandra som sig själva. 
 
Titel: Pauls flicka
Författare: de Maupassant, Guy
Översättare: Hjalmar Söderberg
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Lina Bodén
ISBN: 978-91-7589056-2
Presentation av boken: Fransmannen Guy de Maupassant kom att bli en förnyare av novellkonsten. Han skrev direkta, naturalistiska berättelser, och hans produktiva författarskap över 300 noveller - innefattar bland annat den välkända berättelsen "Fettpärlan". "Pauls flicka" hör till de så kallade roddarnovellerna och är ett 1800-talsdrama där vi får möta den unge Paul, vars fästmö lämnar honom för en annan kvinna. Novellix ger här ut novellen i Hjalmar Söderbergs tidlösa översättning.
 
Titel: Ett enkelt hjärta
Författare: Flaubert, Gustave
Översättare: Alan Asaid
Utgivare: Novellix AB
Illustratör: Lina Bodén
ISBN: 978-91-7589059-3
Presentation av boken: Precis som i romanen "Madame Bovary", Flauberts stora bidrag till litteraturhistorien, visar han i Ett enkelt hjärta prov på sin stilistiska precision och mästerliga observationsförmåga. "Ett enkelt hjärta" är ett episkt drama som utspelar sig på den franska landsbygden och som tar sin början med ett krossat hjärta. I novellen återfinns den blå tvål som gett namn åt akademiledamoten Sara Danius essä om den franska 1800-talsrealismen. Alan Asaids nyöversättning är den första på över 60 år.
 
Titel: Kärlekens dödsdans
Författare: Przybyszewski, Stanislaw
Översättare: Mikael Ylikoski
Utgivare: Ordbrand
ISBN: 978-91-9824730-5
Presentation av boken: Kärlekens dödsdans innehåller åtta skådespel och en essä om teater.
 
Titel: Och runt mig faller världen
Författare: Sahlström, Marit
Utgivare: Ordfront förlag AB
ISBN: 978-91-7037799-0
Presentation av boken: Och runt mig faller världen är en insiktsfull, försonande och berörande debutbok om vad som händer när den värsta sorgen drabbar oss. Det är en överlevnadsbok som handlar om allt vi inte kan skydda oss mot, om att leva i skräck för att de man älskar ska dö ifrån en, om hopp och oändlig kärlek.
 
Titel: Hägern
Författare: Tremblay, Lise
Översättare: Elin Svahn
Utgivare: Rámus Förlag HB
ISBN: 978-91-8670332-5
Presentation av boken: I Lise Tremblays Hägern möts fem personer som alla har koppling till en namnlös by i det fransktalande Quebec. Fem novelliknande kapitel på karg prosa skapar en suggestiv påträngande stämning och pekar såväl på den kanadensiska som den svenska landsbygden eviga dilemma: avfolkning, turismens nödvändighet för byns fortlevnad, längtan bort och misstänksamhet mellan bybor och sommargäster. Tremblay är född 1957 i Quebec. Hon debuterade 1990 och har utkommit med fem prisbelönta böcker.
 
Titel: Jag vaknade av
Författare: Holmberg, Kerro
Utgivare: Sadura förlag
ISBN: 978-91-8764111-4
Presentation av boken: Av en bild från ett mönster i en trappsten till ett fragment ur avlidna släktingars liv, byggs en berättelse om ursprunget och platsen. Det är dikter som i sin tradition får ett djup, en berättelse om vardag, om det förflutna, om livsöden, men också det stora. Vad var vi, vad lämnar vi kvar – fanns vi överhuvudtaget? Det här är poeten och bildkonstnären Kerro Holmbergs femte diktsamling
 
Titel: Jag är Clairvoyant 
Författare: Sillanpää, Marja-leena 
Utgivare: Satumaa kustantamo
ISBN: 978-91-8601507-7
Presentation av boken: "Jag är clairvoyant" består av 777 texter där alla meningar börjar på Jag. "Jag är Clairvoyant" är mer eller mindre en självbiografisk berättelse med fiktiva inslag. I samma takt som Jag-et förstår att Jag blir clairvoyant, eller att Jag alltid varit det, får läsaren samma möjlighet. Att ha en klarsyn innebär att både se framåt och bakåt i tiden, dvs att ha kontakt med de som dött och de som ännu inte fötts.
 
Titel: Den sista gåvan
Författare: Gurnah, Abdulrazak
Översättare: Helena Hansson
Utgivare: Sinolex translations/Celanders förlag
ISBN: 978-91-8739315-0
Presentation av boken: Den sista gåvan är Abdulrazak Gurnahs åttonde roman och hans andra på svenska. Gurnah är en av de främsta postkoloniala författarna, med identitet, främlingskap, migration och det koloniala arvet som återkommande teman i sitt författarskap. När vi gav ut hans genombrottsroman Paradiset för ett par år sedan skrev Stefan Helgesson i Dagens Nyheter: "Att han inte har introducerats tidigare på svenska är besynnerligt. Möjligen är hans lågmälda berättarkonst alltför subtil."
 
Titel: Stora världen
Författare: David Malouf
Översättare: Meta Ottosson
Utgivare: Sinolex translations/Celanders förlag
ISBN: 978-91-8739322-8
Presentation av boken: Stora världen är förlagd till åren mellan 1920 och 1988 och ger en inblick i över sjuttio år av Australiens historia. Det är en brett upplagd, allvarlig och varm, berättelse om två unga män som lär känna varandra när de under andra världskriget hamnar som japanska krigsfångar vid Dödens järnväg i nuvarande Malaysia och Thailand: Digger som alltid är sig själv och Vic som gärna skulle vilja vara det, men nästan alltid är någon annan. Den ende han egentligen visar sig själv för är Digger.
 
Titel: Skuggan av ett liv
Författare: Mantel, Hilary
Översättare: Marianne Mattsson
Utgivare: Svante Weyler Bokförlag
ISBN: 978-91-8734785-6
 
Titel: Göra sig kvitt Eddy Bellegueule
Författare: Louis, Édouard
Översättare: Marianne Tufvesson
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622656-7
Presentation av boken: 21-årige Édouard Louis uppgörelse med sitt liv som Eddy Bellegueule, den alltför feminine pojken i bruksorten i norra Frankrike. Byns värld kretsar kring TV:ns brus och fabrikens slit. Vardagen är full av förnedring och fattigdom, tills teatergymnasiet blir början på en klassresa som inte hade varit möjlig utan den homosexualitet som gjorde Louis annorlunda och fick byn att stöta bort honom.

Header logo