Bildverk för vuxna samt tecknade serier

Andra fördelningstillfället 2015.Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.  


Titel: Epileptisk
Författare: B. David
Översättare: Viktor Agering
Utgivare: Agerings Bokförlag AB
Illustratör: David B.
ISBN: 978-91-8774102-9
Presentation av boken: Epileptisk är den franske serieskaparen David B:s magnum opus. Berättelsen om hans uppväxt med en bror som lider av våldsam epilepsi är en naken, utlämnande och oerhört sorglig historia, men även en berättelse om att finna sin kallelse som konstnär och en redogörelse för (och uppgörelse med!) alla de olika alternativbehandlingar som hans föräldrar luras att dra in familjen i under deras jakt på ett botemedel som äntligen ska låta dem återgå till ett normalt liv, vad det nu är.
 
Titel: Munch
Författare: Kverneland, Steffen
Översättare: Rasmussen, Jonas
Utgivare: Agerings Bokförlag AB
Illustratör: Kverneland, Steffen
ISBN: 978-91-8774104-3
Presentation av boken: Munch är en seriebiografi över den världsberömde norske målaren med samma namn. I en kaskad av olika stilar följer Kverneland Munchs väg från skandalomsusad ung konstnär till etablerad grå eminens. Boken har vunnit flera priser i hemlandet och mottogs med överväldigande bifallsrop. Bland annat sades den vara "en tegneserie som er fullt på høyde med mannen den portretterer."
 
Titel: Maria Friberg Changed Postions 
Författare: Friberg, Maria
Översättare: Ylva Brännström
Utgivare: Art and Theory Stockholm AB
ISBN: 978-91-8803101-3
Presentation av boken: Maria Friberg’s color photographs and videos are vivid and lush, and at times exceptionally painterly, yet they are also unsettling and coolly provocative. Reversing centuries of what has often been called a “male gaze,” Friberg’s female gaze often captures smartly attired men in unexpectedly solemn, vulnerable, and sensual contexts. Nature, both sublime and ominous, also features prominently in her art. While subverting codes of masculine authority, Friberg’s exquisitely composed and staged works function as enthralling visual forces that conflate wonderment and bewilderment, grace and ungainliness, reverence and fear.
 
Titel: Patrik Karlström The Journey to Success
Författare: Patrik, Karlström; O Ericson, Lars 
Utgivare: Art and Theory Stockholm AB
ISBN: 978-91-8803100-6
Presentation av boken: Boken innefattar Karlströms närmare tre decennier långa undersökning av den ekonomiska maktens estetik.
 
Titel: Veronica Nygren. Textil konst och radikal design
Författare: Hedqvist, Hedvig; Nordin, Annika; Osten, Susanne
 Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353791-9
Presentation av boken: Veronica Nygren, konstnär, professor och industriell mönsterformgivare, var en av de stora förnyarna av textil konst och design i Sverige under efterkrigstiden. Hon var också en av de tre som startade klädföretaget MahJong. I boken finner vi både hennes vävar inspirerade av Navajoindianerna och hennes färgsprakande skisser för mönster och kläder. Texter: Hedvig Hedqvist, Annika Nordin, Suzanne Osten. Grafisk form: Nille Svensson
 
Titel: Muminvärlden & Verkligheten
Författare: Karlsson, Petter
Utgivare: Bokförlaget Max Ström
Illustratör: Tove Jansson
ISBN: 978-91-7126304-9
 
Titel: Svarta idéer – Den kompletta utgåvan
Författare: Franquin, André
Översättare: Ribe, Göran
Utgivare: Cobolt Förlag
Illustratör: Franquin, André
ISBN: 978-91-8786105-5
Presentation av boken: Med nattsvart humor och tuschpennan doppad i skoningslös satir gör André Franquin i Svarta idéer narr av all sorts mänsklig dumhet. Rent visuellt är varje sida i albumet ett mästarprov, eleganta uppvisningar av kraftfull svärta och neurotiskt flyhänta streck. I denna samlingsvolym presenteras Svarta idéer för första gången i en komplett svensk utgåva. Med en nyskriven introduktion som berättar om seriens tillkomst.
 
Titel: Framtidens arab, En barndom i Mellanöstern (1978–1984)
Författare: Sattouf, Riad
Översättare: Björn Wahlberg
Utgivare: Cobolt Förlag
Illustratör: Riad Sattouf
ISBN: 978-91-8786108-6
Presentation av boken: Den första delen av den fransksyrianske serieskaparen och filmregissören Riad Sattoufs skildring av sin uppväxt i Libyen, Frankrike och Syrien. Barnet Riad står alltid i berättelsens centrum och det som händer, från det hemska till det obegripliga, skildras med barnets vidöppna blick och lika öppna sinnen. ”Skildringen av ett förflutet Mellanöstern blir en övertygande bakgrund till dagens politiska, konfliktfyllda verklighet. Sattoufs originella serieroman är helt mästerlig.” Ingvar Engvén, BTJ
 
Titel: Gasraketen
Författare: Rochling, Patrik; Österberg, Li
Utgivare: Epix Bokförlag
ISBN: 978-91-7089535-7
Presentation av boken: Sjunde fristående volymen i seriebokserien ”Johannasviten”. Här är det i mitten av åttiotalet. Eliana går i trean. Hon är lite egen. Inte heller hennes kompis Jens passar riktigt in någonstans. De får hitta på egna strategier för att klara skolan och vardagen. Johannasviten skildrar känsligt livets nyanser inom en vardagsrealistisk ram. För både ungdom och vuxna.
 
Titel: När David tappade rösten
Författare: Vanistendael, Judith
Översättare: Horst Schröder
Utgivare: Epix Bokförlag
ISBN: 978-91-7089525-8
Presentation av boken: David får diagnosen strupcancer, kort efter att han fått sitt första barnbarn. Var och en i familjen reagerar på sitt eget sätt inför Davids oundvikliga död. David själv vill göra en resa med sin yngsta dotter innan det är för sent. I skissartade, levande akvarellteckningar berättar denna vackra serieroman en gripande historia om döden – en historia som samtidigt hyllar livet.
 
Titel: Aleksandra Kucharska
Författare: Kucharska, Aleksandra
Översättare: Amanda Nordgren
Utgivare: Kalejdoskop Förlag
ISBN: 978-91-7936114-3
Presentation av boken: Aleksandra Kucharska arbetar med skulptur och installationer, men tillhör samtidigt de många unga konstnärer som gett teckningen ett uppvaknande. Aleksandra Kucharska är född 1981. Hon bor och arbetar i Malmö. 
 
Titel: Gustaf Tenggren - en biografi
Författare: Emanuelsson, Lars; Ekman, Oskar 
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-7515038-3
Presentation av boken: Få svenskar har blivit så kända i USA och samtidigt förblivit så okända i Sverige som Gustaf Tenggren. Han hade en mycket produktiv karriär, som har kommit att påverka dagens västerländska populärkultur, som kanske ingen annan svensk. Han tog ”Bland Tomtar och troll” efter John Bauer, efter fyra år lämnade han Sverige för USA. När Walt Disney filmhistoriens första tecknade långfilm, ”Snövit” valde han Gustaf Tenggren som en av huvudtecknare, samt för de kommande historiska mästerverken
 
Titel: Rockypedia 1998-1999
Författare: Kellerman, Martin
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-75150697
 
Titel: M
Författare: Pedan Misha
Utgivare: Khimaira
ISBN: 978-91-6378013-4
Presentation av boken: Under två år i slutet av 80-talet reser Misha Pedan varje dag med Charkivs tunnelbana 45 minuter till stan och 45 minuter tillbaka och fotograferar människor på tåget. Det har blivit ett tidsdokument över det sovjetiska samhällets långsamma rullande in i mörkret. Bilderna, kopierade med speciell teknik på östtyskt papper från 80-talet, skapar autentisk känsla. En kort text av avantgardekonstnären Vagrich Bakhchanyan som också ursprungligen kommer från Charkiv beskriver staden med absurd humor
 
Titel: James Fjong
Författare: Leffe (Rundqvist, Leif)
Utgivare: Klubb Super 8
Illustratör: Leffe (Leif Rundqvist)
ISBN: 978-91-6377711-0
Presentation av boken: James Fjong är en underjordisk serieklassiker vars rykte bara växt, trots att den under de senaste trettio åren varit praktiskt taget omöjlig att få tag på. I seriehistoriska översikter är den sällan eller aldrig nämnd. Fram till för några år sedan visste ingen något om seriens upphovsman utöver den intetsägande signaturen ”Leffe”. Vad som gör James Fjong ovanlig är den språkliga fantasin. Ända sedan starten har läsarna roats och förbryllats av utrop som ”ynf”, ”isch” och ”jävelberg”.
 
Titel: Bortbytingen
Författare: Östergen, Emelie; Lagerlöf, Selma
Utgivare: Kolik förlag
Illustratör: Emelie Östergen
ISBN: 978-91-8650946-0
 
Titel: Antarktis
Författare: Johansson, Gerry
Utgivare: Libraryman Ekonomisk Förening
ISBN: 978-91-8626930-2
Presentation av  boken: In 2001, through a grant from the Swedish Polar Research Secretariat, Gerry traveled to the inaccessible and distinct landscape of Antarctica on a research trip for two months. With him on the journey he had a large-format camera and his fearless curiosity. The series of photos eventuate in an unusual reality relevant perspective, and capture the astonishing non-distance relationship between physicality and nature. The series was exhibited at the Museum of Modern Art in 2003 in Stockholm, SE.
 
Titel: Seger – en dövhistorisk seriebok
Författare: Jäderlund, Viktor
Utgivare: Natt Förlag
Illustratör: Viktor Jäderlund
ISBN: 978-91-9813792-7
Presentation av boken: SEGER – en dövhistorisk seriebok – av den själv döve serieskaparen Viktor Jäderlund är en berättelse om dövas rätt till sitt eget språk, till sitt uttryck och möjligheten att göra sig sedd. Berättelsen fångar många av de viktiga händelser, i Sverige och i världen som på olika sätt har påverkat livet idag och ger läsaren en utmärkt och tydlig sammanfattning av ett antal viktiga händelser ur dövas historia. 
 
Titel: Tankegångar
Författare: West, Ulla
Utgivare: OEI 
ISBN: 978-91-8590570-6
Presentation av boken: Med utgångspunkt i Thomas Bernhards text ”Gå” (Gehen) från 1971 beger sig konstnären Ulla West ut på vandringar i Stockholm, Trondheim, Paris, Berthéléville, Rom, Wien och Klagenfurt för att läsa, tänka, samtala, gå, associera och söka i Bernhards spår. Sidorna i boken Tankegångar presenterar parallella berättelser om Bernhards texter och Wests vandringar, och om de platser där de ägt rum. 
 
Titel: Eric Johansson
Författare: Schyberg, Dick m fl
Utgivare: Orosdi-Back
Illustratör: Eric Johansson
ISBN: 978-91-8659388-9
Presentation av boken: I den här boken skildras historien om Eric Johansson, den revolutionäre målaren som stod på barrikaderna i Dresden, tecknade unika porträtt av en ung Ho Chi Minh i Moskva, jagades av nazisterna och flydde till Sverige i sista stund för att undvika Gestapos klor.
 
Titel: Theos ockulta kuriositeter - Deus Ex Machina: Den helige anden
Författare: Skogäng, Ola; Thollin, Daniel
Utgivare: Pagina Förlags AB
Illustratör: Skogäng, Ola; Thollin, Daniel
ISBN: 978-91-6361069-1
Presentation av boken: Theo har mot sin vilja tvingats in i en allians med den ondskefulle mumien Amir Kairo. Deras jakt efter gudamaskinen tar dem till hemliga tempel i hjärtat av Jerusalem. En plats där de båda tidigare stått sida vid sida. Samtidigt börjar den brottsutredning som Max leder i Stockholm att knytas ihop. Och Felicias äventyr har precis börjat. Våra vänner ÄR jordens sista hopp. Eller är hoppet redan ute? 
 
Titel: Katten & Ekorren på Sommarön
Författare: Kanarp, Loka
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Kanarp, Loka
ISBN: 978-91-2969481-9
Presentation av boken: En busig och vild ekorre blir kompis med en lugn och försiktig katt. Ett äventyr i gassade sol med nya vänner som inte är som en själv.
 
Titel: Det storslagna näsblodet – och andra historier
Författare: Gorey, Edward och med förord av Ellerström, Jonas
Översättare: Erik Andersson, Jonas Ellerström
Utgivare: Sanatorium Förlag
ISBN: 978-91-8724302-8
Presentation av boken: ”Det storslagna näsblodet” är den andra samlingen med Edward Goreys historier. Översättning av Erik Andersson och Jonas Ellerström. Den första samlingen ”De förryckta kusinerna” kom 2012 och möttes av en entusiastisk kritikerkår. Edward Gorey (1925–2000) är en av de märkligaste, mest fantastiska bokkonstnärerna i vår tid. Han debuterade 1953 och gav under fem årtionden ut över hundra böcker, egensinniga sagor för vuxna som utspelar sig i en försvunnen stärkkrags- och krinolinvärld.
 
Titel: Pssst!
Författare: Herzog, Annette
Översättare: Strandberg, Anna
Utgivare: Wibom Books
Illustratör: Clante, Katrine
ISBN: 978-91-9782139-1
Presentation av boken: Boken är en lågmäld och filosofisk tecknad serie om Viola, en 12-årig flicka. I boken ställer Viola frågor kring livet såsom; Varför är jag just den jag är? Varför har jag inte blivit någon annan? Vad var jag innan jag föddes, och vad blir jag när jag dör? Pssst! belyser livets små och stora frågor, som de ter sig för den Viola. De vackra och färgstarka illustrationerna kompletterar texten och skapar en fin helhet kring berättelsen om hur det kan vara att gå från att vara barn till ung kvinna 
 

Header logo