Skönlitteratur för vuxna

Sjunde fördelningstillfället för år 2015. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.


Titel: Blodsbunden
Författare: Erba, Augustin
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0012752-7
Presentation av boken: En blåblodig prinsessa till mamma, en gigantisk schäfer som enda vän och en svensk förort i betong. Amadeus försöker skapa sig ett liv trots att alla andra vill bestämma vem han ska vara. Och när han växt upp ställs han inför ett svårt val då hans bästa vän ber om hjälp att skaffa barn: ska han välja sin familj eller det han tror är rätt? I en självutlämnande berättelse tar sig Augustin Erba an frågor om blodsband, arv och frihet.
 
Titel: Guds barn
Författare: McCarthy, Cormac 
Översättare: Kerstin Gustafsson
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0013974-2
Presentation av boken: Lester Ballard blir oskyldigt anklagad för våldtäkt. Efter en tid i fängelse släpps han fri. Sakta framträder bilden av en människa vars drifter för in honom på en väg utan återvändo. Cormac McCarthys Guds barn utkom i original 1973 och kan nu äntligen läsas i svensk översättning. Guds barn är en knivskarp och koncentrerad berättelse om en depraverad och utstött människa som ställer frågan om varifrån ondskan kommer. 
 
Titel: Levanten Österlandet
Författare: Cartarescu, Mircea
Översättare: Inger Johansson
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
Illustratör: Fredrik Tjernström
Presentation av boken: Det är tidigt 1800-tal, och en grym härskare styr riket. En grupp frihetskämpar återvänder till sitt hemland för att störta honom. Levanten – Österlandet är ett fartfyllt äventyr i tolv sånger, drastiskt och humoristiskt. Här finns drakar och pirater, luftballonger och tappra hjältar, serafer och ärkeänglar. Då och då bryter berättaren in i en lekfullt anakronistisk metakommentar.
 
Titel: Fakta. Tre pjäser
Författare: Leiva Wenger, Alejandro
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014162-2
Presentation av boken: Fakta – tre pjäser innehåller tre löst sammanknutna dramer: om vänskap som berättelse och om berättandet som vänskap. Här testas både vänskapens och berättandets lojaliteter: berättelserna far iväg, sprickorna växer och sveket är ett faktum. Det falska och det äkta är snart inte motsatser utan hållningar som skapar och inrymmer varandra.
 
Titel: Den bittra kärleken (Evîna dijwar)
Författare: Dehsiwar, Mehmed
Utgivare: Apec Förlag AB
ISBN: 978-91-8613998-8
Presentation av boken: Boken handlar om den kurdiske ledaren Mustafa Barzanis liv och kamp för fred och jämlikhet
 
Titel: Skannad i dunklet
Författare: Dick, Philip K
Översättare: Vesterlund, Andreas
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742431-4
Presentation av boken: Philip K Dicks legendariska roman Skannad i dunklet (A Scanner Darkly) för första gången på svenska. Romanen skildrar hur författarens alter ego Bob Arctor bor i kollektiv med sina vänner i en villa i ett futuristiskt Kalifornien och arbetar som narkotikaspanare under täcknamnet Agent Fred. Det är särskilt drogen Substans D som blivit den nya farsoten i en värld där sofistikerad elektronisk övervakning av medborgarna pågår dygnet runt och på alla plan. 
 
Titel: Klockan klämtar för dig
Författare: Hemingway, Ernest
Översättare: Vesterlund, Andreas
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742430-7
Presentation av boken: Ernest Hemingways romanmästerverk Klockan klämtar för dig i nyöversättning. Det är romanen framför alla andra om det spanska inbördeskriget. Om hur det var, om hur det kändes för partisanerna som stred på liv och död för sin frihet mot general Francos tungt rustade Hitler- och Mussolinistödda arméer. Huvudpersonen Robert Jordan är amerikan. Han har tagit tjänstledigt från sitt jobb som lektor vid University of Montana och gått med som frivillig för att hjälpa det spanska folket i deras kamp. 
 
Titel: Det brinner på berget
Författare: Desai, Anita
Översättare: Bengtsson, Gun R
Utgivare: Bakhåll
ISBN: 978-91-7742429-1
Presentation av boken: Den gamla lite högfärdiga och förnäma damen Nanda har äntligen lyckats dra sig tillbaka i lugn och ro efter ett hektiskt liv. Nu bor hon avsides högt uppe på ett berg i ett stort hus med veranda och hänförande utsikt över slätten nedanför. De enda hon träffar är kocken som lagar hennes mat och brevbäraren som passerar varje förmiddag. Så får hon veta att hennes dotterdotterdotter Raka ska komma och bo hos henne över sommaren för att bli bra från sin sjukdom. 
 
Titel: Baran-e barahhut-e buf-e kurha
Författare: Sheyda, Behrooz
Utgivare: Baran förlag
ISBN: 978-91-8546365-7
Presentation av boken: Boken består av 7 essäer av 7 olika romanförfattare.
 
Titel: Minnen
Författare: Toqueville, Alexis de
Översättare: Per Magnus Kjellström
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
Illustratör: ---
ISBN: 978-91-7353768-1
Presentation av boken: Efter Om demokratin i Amerika skrev Tocqueville (1805-1859) sina memoarer, som nu publiceras på svenska för första gången. Här möter läsaren en verbalt frispråkig Tocqueville, en man som ser på samtiden med en viss distans och som måste ta ställning till sina egna principer, kommentera tunga och avgörande beslut han själv varit med om att fatta, samtidigt som hans framställning är fylld av psykologiska miniatyrporträtt, utförda av en konstnär som känner sin Pascal och sin Rochefoucauld. 
 
Titel: En trädgård för dissidenter
Författare: Lethem, Jonathan
Översättare: Niklas Hellgren
Utgivare: Bokförlaget Atlas
Illustratör: x
ISBN: 978-91-7389472-2
Presentation av boken: En trädgård för dissidenter följer den amerikanska radikalismens historia genom tre generationer, från 1930-talets salongskommunism via medborgarrättsrörelsen och fram till 2000-talets Ockupera-nätverk, genom människor som försöker förverkliga utopierna i ett samhälle där vänsterengagemang betraktas med motvilja, roat överseende eller ointresse.
 
Titel: Sånger från La Balandrane
Författare: Char, René
Översättare: Maja Thrane Erik Bergqvist
Utgivare: Bokförlaget Edda
ISBN: 978-91-8793208-3
Presentation av boken: Från René Chars omfattande lyriska författarskap presenteras här för första gången på svenska en hel diktsamling, Sånger från La Balandrane (1977) i tolkning av Maja Thrane och Erik Bergqvist. Det rör sig, som alltid hos Char, om en starkt förtätad poesi; icke klassicistisk, samtidigt tvär och mild, sträng och fri, på en gång poetik och utsaga om människors villkor. Efterord av Madeleine Gustafsson.
 
Titel: Minnesteater
Författare: Critchley, Simon
Översättare: Thomas Andersson
Utgivare: CL(P) Works
Illustratör: Liam Gillick
ISBN: 978-91-9813414-8
Presentation av boken: En fransk filosof avlider under värmeböljan en sommar. Lådor med hans opublicerade texter hamnar på mystiskt vis på Simon Critchleys kontor. Bland pappershögarna hittar Critchley en samling diagram som förutsäger olika filosofers död. Bland dem ett diagram för Critchley själv. Alltmer besatt av detaljerna kring sitt öde, mottar Critchley den sista lådan, som innehåller en modell av Giulio Camillos minnesteater, en form som sägs innehålla summan av all kunskap. Det är då hallucinationerna börjar…
 
Titel: Eldspår. Åren i exil
Författare: Gullar, Ferreira
Översättare: Ulla Gabrielsson
Utgivare: EDITION DIADORIM
ISBN: 978-91-9777319-5
Presentation av boken: Eldspår är Ferreira Gullars självbiografi om åren i exil från Brasilien 1970-76. Boken återberättar flykten från Brasilien till Sovjet och vidare till Chile, Peru och Argentina undan militärregimerna. Eldspår skildrar förluster och en personlig, konstnärlig seger. Med passion, sorg och humor skriver Gullar sin och 1900-talets historia. Boken är ett viktigt dokument för den som vill förstå 1900-talets kamp för frihet. Detta är berättelsen om ett liv som förverkligas med poesin som lösen.
 
Titel: Jag, askans sångare
Författare: Pasolini, Pier Paolo
Översättare: Carl Henrik Svenstedt
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247423-9
Presentation av boken: Det berättas att Pier Paolo Pasolini skrev sin långa självbiografiska dikt Jag, askans sångare under en enda natt i 1960-talets mitt, för att ge till en amerikansk journalist som ersättning för en inställd intervju. Sant eller inte, manuset hittades i Pasolinis kvarlåtenskap och publicerades 1980, fem år efter hans död. Det är en vindlande, brutal text som berättar om Pasolinis liv, från uppväxtåren i Friulien till livet som omstridd författare och filmskapare.
 
Titel: Jag är den jag är
Författare: Hackman, Boel; Wahlström, Maria (red.)
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247395-9
Presentation av boken: Intresset för självframställning är stort i vår samtid. Jaget iscensätts i bekännelselitteratur, biografier och bloggar, på Facebook och på Twitter och medialiseras i allt större utsträckning. Jag är den jag är – Från bekännelser till bloggar samlar tolv artiklar som ur skilda perspektiv diskuterar centrala frågor för den litterära självframställningen, så som jaget som konstruktion, balansen mellan fakta och fiktion, minnet och tidens gång. 
 
Titel: En värld så nyligen splittrad
Författare: Codrescu, Andrei
Översättare: Dan Shafran
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247417-8
Presentation av boken: Andrei Codrescu har tidigare presenterats på svenska med prosaböckerna Tzara och Lenin spelar schack och Bibliograv. Han ser sig själv i första hand som poet, och En värld så nyligen splittrad är den första volymen med hans dikter på svenska. Den innehåller ett personligt urval ur Codrescus produktion och rymmer bland mycket annat tidigare opublicerade dikter riktade till svenska vänner som översättaren Dan Shafran och poetkollegan Gunnar Harding.
 
Titel: Hoppet
Författare: Tavi, Henriikka
Översättare: Henrika Ringbom
Utgivare: Ellerströms Förlag
ISBN: 978-91-7247426-0
Presentation av boken: Trots dess ljusa titel går ett mörkt stråk genom den finska poeten Henriikka Tavis diktsamling Hoppet. Från vaggvisornas och sagornas landskap leder hon oss in i en puppa av död, sorg och glömska, för att sedan mana fram det som försvunnit ur minnena. Tavis poesi är betydelsemättad och språkligt experimentell, men också vacker och fylld av sorg och raseri. 
 
Titel: Det gröna tältet
Författare: Ulitskaja, Ljudmila
Översättare: Hans Björkegren
Utgivare: Ersatz
ISBN: 978-91-8789126-7
Presentation av boken: Här skildrar Ljudmila Ulitskaja – Rysslands populäraste författare – tre vänners liv och öde, och på samma gång hela det sovjetiska samhället från Stalins död 1953 till undergången i början av 90-talet.
 
Titel: På vägen till Babadag
Författare: Stasiuk, Andrzej
Översättare: Tomas Håkanson
Utgivare: Ersatz
ISBN: 978-91-8789109-0
Presentation av boken: Babadag är en ort någonstans mellan Östersjön och Svarta havet, en av de där platserna som försvinner så fort man vänder sig bort. Andrzej Stasiuks reseskisser från Albanien, Moldavien, Rumänien, Ukraina, Ungern och Slovakien består av drömskärvor, skuggfläckar och sprickor i tiden. Efter hemkomsten kan han knappt själv tro att han har varit där, att han inte drömt alltihop.
 
Titel: Vid ravinen, bakom sista husen
Författare: Samling av litterära verk 
Utgivare: GUN Förlag
ISBN: 978-91-9803528-5
Presentation av boken: En unik samlingsbok som innehåller litterära verk av förbjudna författare i Turkmenistan. I boken representeras författare från olika generationer och litterära stilar. Författarna är från Sverige, Österike, Tjeckien, Iran, som kommer ursprungligen från Turkmenistan. Det som förenar dessa författare är att de fortsätter utveckla progressiva traditionerna hos den turkmenska litteraturen. Samlingen har syftet att stödja oberoende kreativitet enligt tryckfrihetens och yttrandefrihetens principer.
 
Titel: Kärleksförklaring – subjektiveringens dialektik
Författare: Johansson, Anders
Utgivare: Kulturföreningen Glänta
ISBN: 978-91-8613374-0
Presentation av boken: ”Jag älskar dig!” – vad innebär det att denna fras uttalas så mycket oftare idag än för ett halvsekel sedan? Att vi har blivit mer kärleksfulla? Eller att kärleken har förvandlats? I denna vindlande essä söker Anders Johansson med hjälp av litteraturhistorien, populärkulturen, religionen, politiken, medieutvecklingen, sexualiteten och sina egna mest intima erfarenheter inte bara svaret på frågan om vad kärlek är, utan också vad det innebär att vara ett subjekt.
 
Titel: Bära barnet hem
Författare: Naumann, Cilla
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714475-0
Presentation av boken: Bära barnet hem reser berättaren till andra sidan jorden för att hennes son, Adam, ska få träffa sin biologiska mor. Förberedelserna är förknippade med stor oro. Var kommer han att höra hemma nu? Samtidigt är berättarens egen mamma långsamt på väg in i en glömska där tiden är i oordning och det är oklart vem som är mor till vem.
 
Titel: Västmanland
Författare: Karlsson, Sven Olov 
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2714277-0
Presentation av boken: Det var en gång ett litet län som mest såg ut som en tillknycklad fyrkant. Västmanland är dess namn. En ärrad skönhet vars röst är sjungande i norr och gnällig i söder, eller bara tiger avfolkad och lugn.
 
Titel: Resa i månljus
Författare: Szerb, Antal
Översättare: Maria Ortman
Utgivare: Nilsson Literary AB
ISBN: 978-91-8815500-9
Presentation av boken: Mitt under bröllopsresan i Italien lämnar Mihály sin hustru Erzsi och fortsätter på egen hand. Det blir början till en lång yttre och inre vallfart där han konfronteras med ungdomsåren och vännerna som format hans liv: den brådmogne sökaren Ervin, den äventyrlige och halvkriminelle János, och framför allt de säregna syskonen Ulpius, den dödsmärkte Tamás och hans oförglömliga syster Éva. "Resa i månljus" skrevs 1937 och är en av den ungerska litteraturens mest älskade klassiker. 
 
Titel: Tschick
Författare: Herrndorf, Wolfgang
Översättare: Anna Hörmander Plewka
Utgivare: Nilsson Literary AB
ISBN: 978-91-8815501-6
Presentation av boken: Maik har inga vänner, i skolan skrattar man åt honom och han blir aldrig bjuden på fest. Sommarlovets första dag dyker plötsligt Tschick upp, den tysk-ryske killen från höghusområdet i Hellersdorf. I en stulen Lada bär det av i rasande fart genom den tyska landsbygden, i riktning mot Valakiet där Tschicks morfar bor. En färd som kommer att förändra livet för båda två. Tschick är en kultförklarad roman om en osannolik vänskap mellan två pojkar. En litterär roadtrip fylld av melankoli och humor. 
 
Titel: Däruppe är det tyst
Författare: Bakker, Gerbrand 
Översättare: Per Holmer
Utgivare: Nilsson Literary AB
ISBN: 978-91-8815502-3
Presentation av boken: Däruppe är det tyst är ett fängslande familjedrama skriven på en sparsmakad prosa. Vinnare av International IMPAC Dublin Literary Award
 
Titel: D'Annunzio Dekadent diktare, krigare och diktator
Författare: Hägg, Göran
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306431-4
Presentation av boken: Gabriele D'Annunzio (1863-1938) är nästan okänd hos oss, eller möjligen ökänd. Levnadsloppet är unikt. Debut som underbarn, listar sig in i Roms societet, gör succé som dekadent romanförfattare och nyskapande lyriker, tvingas fly ur landet undan sina fordringsägare men återvänder i triumf när första världskriget utbrutit. 
 
Titel: Vårt Värde
Författare: Kieri, Katarina
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306948-7
Presentation av boken: Det finns en stad med hamnar och kondens och vårdcentraler snart överallt. Det finns byar där till och med hundarna talar finska. Det finns mammor som säger ifrån och pappor som odlar kefir och krokusar. Det finns levande bröder som sätter kurs mot yttersta havsbandet och döda bröder som kanske allt beror på. Det finns en 1809 års gränsdragning som klyver tungorna i två delar. En roman där ett jag blir ett vi för att understryka kraften och motståndet, och göra det möjligt att berätta. 
 
Titel: Marie-Louise
Författare: Norborg, Kerstin
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306702-5
Presentation av boken: Marie-Louise är syster till Carl-Fredrik Hill. I ungdomen delar de intresset för måleriet, men när Carl beger sig till Stockholm och sedan Paris för att måla blir hon kvar hos familjen i Lund. Först efter broderns psykiska sammanbrott får hon tillåtelse att resa till Paris för att hämta hem honom. Där möter hon Wilhelm och mötet med honom och den brusande staden kommer att prägla resten av hennes liv.
 
Titel: En amerikansk förlust
Författare: Meyer, Philipp
Översättare: Niclas Nilsson
Utgivare: Norstedts Förlag AB
ISBN: 978-91-1306167-2
Presentation av boken: Stålindustrin ligger i spillror och den amerikanska drömmen har fått sig en rejäl törn. Isaac English har blivit kvar efter moderns självmord för att ta hand om sin åldrande far. En dag bestämmer han sig för att lämna allt och frågar sin bäste vän Billy Poe om han vill följa med. Han tvekar om han ska följa med Isaac eller inte, omedveten om att hans beslut kommer att få fruktansvärda konsekvenser. 
 
Titel: Ett eget liv
Författare: Axelsson, Sun
Utgivare: Ordfront förlag AB
ISBN: 978-91-7037839-3
Presentation av boken: Sun Axelssons författarskap har de senaste åren fallit i något av glömska eftersom hennes böcker inte funnits att köpa. Därför återutger vi nu Ett eget liv, som innehåller hennes genombrottsroman, den självbiografiska Drömmen om ett liv samt uppföljarna Nattens årstid och Honungsvargar. 
 
Titel: Kvinnan som matade hundarna
Författare: Hemmerechts, Kristien
Översättare: Olov Hyllienmark
Utgivare: Rámus Förlag HB
ISBN: 978-91-8670348-6
Presentation av boken: I Kvinnan som matade hundarna försöker Kristien Hemmerechts att ge en ny tolkning av händelserna kring Marc Dutroux och hans fru Michelle Martin, Belgiens främsta folkfiender vars brott fortfarande är ett nationellt trauma. Boken är en fiktiv rekonstruktion av en av de grymmaste händelserna i Belgiens moderna historia. Det är inte en biografi över Martin, utan ett porträtt av en kvinna med dubbelnatur.
 
Titel: Sånger och formler
Författare: Frostenson, Katarina
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622979-7
Presentation av boken: Ord rinner fram Solen är här Ingen är herde Allt fattas Lystra språk du har vakt någon måste spänna seglet Dikten färdas mot städer och utmarker, den utforskar platser och ting. Språket gör halt och lyssnar till tillvaron, hejdar sig i nakna rader. I Katarina Frostensons nya diktsamling samsas sorgens formler och ljusets sång. 
 
Titel: Fri flykt framåt
Författare: Aira, César
Översättare: Manni Kössler
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622673-4
Presentation av boken: Experimentell, ironisk och oförutsägbar. I samlingen Fri flykt framåt presenteras tre kortromaner ur den argentinska kultförfattaren César Airas litterära skattkista: Hur jag blev nunna, Varamo och Spöken. I hans berättelser, som alltid innehåller oväntade vändningar och tvära kast, kan vad som helst hända. 
 
Titel: Sånt är livet
Författare: Liksom, Rosa
Översättare: Janina Orlov
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622938-4
Presentation av boken: Med Sånt är livet är Rosa Liksom tillbaka i kortprosan. Alkoholism, arbetslöshet, depression, utanförskap, destruktiva relationer, passion, och berättelsen om kvinnan som planerar sitt bröllop i tre års tid, men som glömmer att det behövs en brudgum. Med motiv från dagens Helsingfors till nordligaste Finland är Rosa Liksoms nya bok ett lysande tidsdokument, med insikter som aldrig åldras. 
 
Titel: Från vinter till vinter
Författare: Harding, Gunnar
Utgivare: Wahlström & Widstrand
ISBN: 978-91-4622816-5
Presentation av boken: Från vinter till vinter. Från mörker och kyla till mörker och kyla. Svärtan som finns i Hardings dikt har alltid tämjts med perfektion, med uppsluppenhet och lätthet i uttrycket. En poesins Charlie Chaplin. Här sliter han nästan demonstrativt av sig alla skyddande masker, alla försök till kurragömma. Samtidigt sveper den mörkare glädjen in i samlingen, inte bara åldrandets fimbulvinter. Pennan har doppats i järnvitriol och galläpple och det känns på smaken. 

Header logo