Facklitteratur för vuxna

Sjätte fördelningstillfället för år 2015. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.


Titel: Hanns och Rudolf
Författare: Harding, Thomas
Översättare: Margareta Eklöf
Utgivare: Albert Bonniers Förlag
ISBN: 978-91-0014535-4
Presentation av boken: För första gången berättas hela historien bakom gripandet av en av Nazi-Tysklands värsta förbrytare. Hanns Alexander är en tysk jude som flydde med sin familj till London på 1930-talet. Rudolf Höss är bondsonen som blev kommendant i Auschwitz, med ansvar för morden på mer än en miljon män, kvinnor och barn. I maj 1945 är kriget slut. Höss är på flykt undan rättvisan över en kontinent i ruiner. Och Hanns Alexander är den som ska fånga honom.
 
Titel: Internatskolorna. Att fostra en elit
Författare: Sandgren, Petter
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353724-7
Presentation av boken: Den uppmärksamhet som på senare tid riktats mot de svenska internatskolornas system med så kallad kamratuppfostran har fått många att fråga sig var idén med internatskolor kommer ifrån och vad skolornas ideal bygger på. I denna banbrytande studie reder historikern Petter Sandgren ut förhållandet mellan fiktion och verklighet. I boken argumenterar Sandgren för att elitens internatskolor måste förstås utifrån ett globalt och historiskt perspektiv. 
 
Titel: Ikea. En kulturhistoria
Författare: Kristoffersson, Sara
Utgivare: Bokförlaget Atlantis AB
ISBN: 978-91-7353816-9
Presentation av boken: Ikea säljer inte bara design. Ikea säljer också Sverige och Skandinavien. Föreställningar om Sverige som ett demokratiskt, solidariskt och socialt rättvist välfärdssamhälle används för att marknadsföra bokhyllan "Billy" och soffan "Tylösand". Men även staten Sverige lyfter fram Ikea för att blåsa liv i den nationella identiteten och lansera Sverige utomlands. Är det Ikea som behöver Sverige eller Sverige som behöver Ikea?
 
Titel: Knark - en svensk historia
Författare: Linton, Magnus
Utgivare: Bokförlaget Atlas
ISBN: 978-91-7389480-7
Presentation av boken: Det här är berättelsen om Sverige och knarket, ett både idéhistoriskt och aktuellt gatureportage om missbrukets dödliga dilemman och den svenska narkotikaideologins politiska rötter, aktuella status och sannolika framtid i den globala liberaliseringsrevolution som just nu möblerar om världen.
 
Titel: Kolera – samhället, idéerna och katastrofen 1834
Författare: Larsson, Daniel
Utgivare: Carlsson Bokförlag
ISBN: 978-91-7331728-3
Presentation av boken: Kolerabakterien är någon tiondels millimeter stor, men kan döda en människa på några få timmar. Sommaren 1834 kom den för första gången till Sverige. Timmermannen Anders Ryberg i Göteborg var först att drabbas. Det började med magsmärtor, han blev snabbt sämre med kramper, diarréer och kräkningar. Hans familj insjuknade omgående, alla dog. Mer än 12 600 personer dog i farsoten i Sverige under juli-november 1834.
 
Titel: Staden mellan rummen
Författare: Lundevall, Peter
Utgivare: Carlsson Bokförlag
ISBN: 978-91-7331730-6
Presentation av boken: Stockholm har en tradition av eftertänksam planering, Peter Lundevall blottlägger insiktsfullt mekanismerna som format stadens utveckling. Boken blir en varsam lektion i stadsbyggnad, men bjuder också in till diskussion om framtiden; om tillväxten, mellanrummen, hållbarheten i planering och byggande, tätheten, grönskan, vattnen, den kuperade terrängen, resandet, bilismen etc.
 
Titel: När döden gästar
Författare: Hagberg, Louise
Utgivare: Ersatz
ISBN: 978-91-8789128-1
Presentation av boken: Folklivsforskaren Louise Hagberg reste runt på den svensa landsbygden på 1910- och 20-talen och talade med äldre personer om forna tiders sedvänjor kring sjukdom och död, svepning, likvaka, själaringning, likfärd, jordfästning och begravningsgille, liksom uppfattningen om själens fortvaro efter döden. Förord av Jonas Engman, etnolog och chef för Nordiska museets arkiv.
 
Titel: relativitet
Författare: Bennett, Jeffrey
Översättare: pär svensson
Utgivare: Fri Tanke förlag AB
ISBN: 978-91-8751372-5
Presentation av boken: De flesta tror att om solen plötsligt skulle förvandlas till ett svart hål, så skulle Jorden och de andra planeterna i solsystemet sugas in i glömska. Men, som den framstående författaren och astrofysikern Jeffrey Bennet påpekar, svarta hål suger inte. Med den idén som utgångspunkt ger Bennet en underhållande introduktion till Einsteins relativitetsteorier, och beskriver de fantastiska fenomen läsaren skulle uppleva om hon faktiskt kom nära ett svart hål.
 
Titel: Operahistoria
Författare: Gademan, Göran
Utgivare: Gidlunds förlag
ISBN: 978-91-7844929-3
Presentation av boken: Operahistoria vill fylla ett behov som har uppstått de senaste decennierna, nämligen en internationell operahistoria på svenska. Den senaste mer omfattande kom för 50 år sedan. Nu är det dags att ge ut en 2000-talets operahistoria, på svenska.
 
Titel: Vem kan man lita på
Författare: Agrell, Wilhelm 
Utgivare: Historiska Media
ISBN: 978-91-7545239-5
Presentation av boken: I juni 2013 fylldes världens media av avslöjanden från den avhoppade IT-teknikern Edward Snowden. Rapporteringen visade ett omfattande övervakningsnät, och att de som låg bakom var underrättelsetjänster i samarbete med telekomföretag och IT-jättar. Hur har detta globala övervakningssystem kommit till? Och hur har det nått en så svindlande omfattning?
 
Titel: Gustavsberg
Författare: Arvidsson, Gösta
Utgivare: Historiska Media
ISBN: 978-91-7545323-1
Presentation av boken: 1825 får grosshandlare Herman Öhman klartecken att starta porslinstillverkning i Gustavsberg. Nu inleds en makalös historia om form och funktion som präglat det svenska folkhemmet. Föremål signerade Gustavsberg har sedan dess varit en naturlig del i svenskarnas vardagsporslin, eller så har de med tiden blivit värdefulla samlarobjekt. Flera av fabrikens formgivare, såsom Stig Lindberg och Lisa Larsson, har blivit designikoner. 
 
Titel: Vid avantgardets korsvägar: om Ivan Aksionov och ryska modernismen 
Författare: Kleberg, Lars
Utgivare: Natur och Kultur
ISBN: 978-91-2713827-8
Presentation av boken: Ivan aksionov var en mångsidig litteratör som bland annat skrev den första boken i världen om Picasso. Men han var en man omgiven av hemligheter. Trots hans originella insatser som konstkritiker, teaterman och översättare vet man i dag nästan ingenting om honom.
 
Titel: Sammansvärjningen: Så luras fem miljoner svenska fondsparare
Författare: Dahlberg, Joel
Utgivare: Ordfront förlag AB
ISBN: 978-91-7037758-7
Presentation av boken: De fyra storbankerna är helt dominerande och fondsparandet är därmed en av deras allra största kassakor; spararna betalar avgifter på långt över 20 miljarder kronor per år. Men de svenska bankerna har byggt sina makalösa framgångar på en väl kamouflerad bluff. I Sammansvärjningen går Joel Dahlberg på djupet och tar fram tidigare okända uppgifter om en korrupt bransch.
 
Titel: Resa in i tomheten: En berättelse från Syrien
Författare: Yazbek, Samar
Översättare: Marie Anell
Utgivare: Ordfront förlag AB
ISBN: 978-91-7037841-6
Presentation av boken: Samar Yazbek tvingades lämna Syrien 2011 men har åkt tillbaka i hemlighet flera gånger. I Resa in i tomheten får vi följa henne på tre resor under 2012 och 2013. Konfronterad med civilbefolkningens ofattbara lidande och förstörelsen av ett tidigare så rikt land hjälper hon till på många sätt
 
Titel: Sex, lögner och revolution
Författare: Penney, Laurie
Översättare: Annika Ruth Persson
Utgivare: Ordfront förlag AB
ISBN: 978-91-7037847-8
Presentation av boken: Sex, lögner och revolution är en arg men också humoristisk bok om fattigdom och fördomar, nätdejting och ätstörningar, upplopp på gatorna och lögner på tv och framför allt om hur kön, makt och pengar styr inte bara våra liv utan också våra drömmar.
 
Titel: Värst i klassen
Författare: Jonsson, Rickard
Utgivare: Ordfront förlag AB
ISBN: 978-91-7037845-4
Presentation av boken: Värst i klassen kan ses som en fortsättning på Blatte betyder kompis i vilken Rickard Jonsson undersökte skola, maskulinitet och språkanvändning. Men nu riktas analysen också mot innerstaden, svenskheten och antirasismen och hur man kan tala om stereotypen av förortskillen på ett sätt som inte låter nedsättande eller exkluderande och pekar ut dessa som skolans nya stökiga pojkar.  

Titel: Romerska inbördeskrig: Bok I och II
Författare: Appianus
Översättare: Ingemar Lagerström
Utgivare: Santérus förlag
ISBN: 978-91-7359-078-5
Presentation av boken: I denna bok tar greken Appianus snart tvåtusenåriga text läsaren med på en spännande tidsresa till en epok före vår tidräkning. Denna volym omfattar tiden från Gracchus reformer 133 f.Kr. via segern över Spartacus 71 f.Kr. och Catilinas samman­svärjning 63 f.Kr. fram till mordet på Julius Caesar 44 f.Kr. Romarna byggde sitt imperium under dessa blodiga inbördes­krig eller var de kanske i själva verket en förutsättning för Romarrikets framgång?
 
Titel: Klimatetik: rättvisa, politik och individens ansvar
Författare: Brülde, Bengt; Duus-Otterström, Göran
Utgivare: Stiftelsen Bokförlaget Thales
ISBN: 978-91-7235099-1
Presentation av boken: Utsläppen av växthusgaser förändrar livsbetingelserna på jorden. Den här boken handlar om de etiska utmaningar som klimathotet ger upphov till. Att tänka klart kring den globala uppvärmningen kräver inte bara att vi vet vad problemen beror på och hur de kan lösas, utan även att vi bestämmer vad som bör göras, och vem som bör göra vad. Hur stora uppoffringar måste vi vara beredda till? Hur ska ansvaret delas mellan världens länder? Vilket ansvar har den enskilda individen att själv göra något?
 
Titel: Tusen platåer
Författare: Guattari, Félix; Deleuze, Gilles
Översättare: Gunnar Holmbäck
Utgivare: Tankekraft förlag
ISBN: 978-91-
Presentation av boken: Tusen platåer är den andra och avslutande delen av filosofen Gilles Deleuzes och psykoanalytikern Félix Guattaris monumentala tvåbandsverk Kapitalism och schizofreni. Precis som i del ett, Anti-Oidipus, ifrågasätts såväl strukturalismens grundvalar som den traditionella marxismen och psykoanalysen, men i Tusen platåer är författarnas teoretiska ramverk – en närmast hallucinatorisk väv av neologismer och kätterskt bruk av skilda vetenskapliga discipliner – integrerat i bokens själva form. 
 
Titel: Mina svarta stjärnor: Från Lucy till Barack Obama
Författare: Thuram, Lilian
Översättare: Anna Nyman
Utgivare: Vaktel Förlag
Illustratör: Piergiorgio Mantini
ISBN: 978-91-9821802-2
Presentation av boken: En annorlunda historiebok, kritisk mot den gängse historieskrivningen, som osynliggör svarta människor. Boken består av ett stort antal biografier av svarta personligheter genom historien.. Författaren, fotbollsstjärnan Lilian Thuram, var med och vann VM 1998 och EM 2000. Han har grundat stiftelsen Fondation Lilian Thuram – Éducation contre le racisme. Nu reser han runt i världen för att upplysa om dessa frågor. I Frankrike har boken har fått Seligmannpriset mot rasism. 
 
Titel: Internet är inte svaret
Författare: Keen, Andrew
Översättare: Helena Sjöstrand Svenn, Gösta Svenn
Utgivare: Volante
ISBN: 978-91-8741992-8
Presentation av boken: Internet har radikalt stöpt om vår kultur, ekonomi och samhälle - frågan är om det har varit till det bättre?
 
Titel: Kan vi rädda Europa? 
Författare: Piketty, Thomas
Översättare: Pär Svensson
Utgivare: Volante
ISBN: 978-91-8741991-1
Presentation av boken: Kan Europa ta sig ur skuldkrisen? Finns det en framtid för eurosamarbetet? Har den så kallade "trojkan" agerat på rätt sätt? Hur kan EU bromsa en skenande social och ekonomisk ojämlikhet?

Header logo