Bildverk för vuxna samt tecknade serier

Fjärde fördelningstillfället för år 2015. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.


Titel: Det glödande lövet
Författare: Ma, Daishu
Översättare: Anna Gustafsson Chen
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Ma, Daishu
ISBN: 978-91-5011767-7
Presentation av boken: Det glödande lövet är en ordlös grafisk roman som utspelar sig i ett drömlikt tempo, i en dyster metropol skildrad i grå och blå toner. I en grå stad täckt av en ständig dimma faller löven från träden, offer för den eviga vintern. Men i en vissnande lövhög hittar en ung man ett löv som skiljer sig från de andra. Det glöder. Den unge mannen påbörjar en resa för att få reda på lövets hemligheter.
 
Titel: Rom - arkitektur och stad
Författare: Linde Bjur, Gunilla; Bjur, Hans
Utgivare: Balkong Förlag 
ISBN: 978-91-8558194-8
Presentation av boken: ROM har varit föremål för otaliga skildringar, ändå fyller denna bok ett stort tomrum. Arkitektur och stad har aldrig tidigare beskrivits i ett sammanhang från antiken till vår tid. Drygt 380 bilder och långa bildtexter ger en sammanflätad arkitektur- och stadsbyggnadshistoria. Författarna har erfarenheter från 20 års undervisning av blivande arkitekter och ingenjörer på plats i Rom vilket bidrar till bokens kunskapsrika och levande skildring av staden Rom. 
 
Titel: Village
Författare: Källström, Klara; Fäldt, Thobias
Översättare: Timothy Barnard, Ann-Marie Proulx
Utgivare: B-B-B-Books
Illustratör: Klara Källström, Thobias Fäldt
ISBN: 978-91-9800695-7
Presentation av boken: Village är en fotografibok av Klara Källström och Thobias Fäldt som handlar om att försöka synliggöra möten med en osynliggjord historia. Fotograferna tar vägen via bildtexten för att berätta om bortglömda kulturer. Bilderna tar sitt ursprung i resor gjorda i Kanada och bildtexterna är översättningar av vad ortsnamn betyder på ursprungsspråken. Genom fotografi och text möter vi vår samtids blinda fläckar och projektet ämnar fungera som en katalysator för samtal om marginalisering i stort.
 
Titel: Fotografen Zorn
Författare: Lamm, Staffan; Wanselius, Bengt; Cederlund, Johan; Schottenius, Maria 
Utgivare: Bokförlaget Max Ström
ISBN: 978-91-7126330-8
Presentation av boken: I den här boken kliver Anders Zorn fram som en av sin tids mest nyskapande fotografer. Denna okända sida hos en av Sveriges mest älskade konstnärer skapar en helt ny insikt hans konstnärskap, samtidigt som man får intima interiörer från hans privatliv. Zorn använde ofta kameran som skissblock och ibland nästan som en dagbok, och han visar en fantastisk känsla för fotografi som hantverk.
 
Titel: Hungry Horse
Författare: ten Hoopen, Pieter; Mogelsson, Luke
Utgivare: Bokförlaget Max Ström
Illustratör: Pieter ten Hoopen
ISBN: 978-91-7126313-1
Presentation av boken: Den prisbelönte bildjournalisten Pieter ten Hoopen ger en inträngande skildring av ett annat USA. Han skildrar Hungry Horse i Montana, en liten stad som präglas av arbetslöshet, droger och fattigdom - men som också rymmer stor värme och medmänsklighet. Mer än var tredje invånare lever under fattigdomsgränsen och merparten bor i trailers och husvagnar. Här har Pieter ten Hoopen tillbringat långa perioder under de senaste sex åren för att kunna komma människorna i Hungry Horse riktigt nära. 
 
Titel: Med fingret på avtryckaren. En essä om fotografi och antropologi
Författare: Lindberg, Christer
Utgivare: Bokförlaget Nya Doxa AB
ISBN: 978-91-5780614-7
Presentation av boken: FOTOGRAFIETS MÖJLIGHETER TILL SEENDE OCH DELTAGANDE är denna boks tema. Den vänder sig till fotoentusiaster och samhällsvetare och placerar sig såväl framför som bakom kameran. Bildmässigt gör den ett nedslag i Vilda västern med färgstarka personligheter som Billy the Kid, Buffalo Bill och Sitting Bull. Den behandlar skärningspunkterna mellan fakta och fiktion, dokumentation och konst, avbildning och gestaltning. CHRISTER LINDBERG är professor i socialantropologi vid Lunds universitet.
 
Titel: Regnballongen
Författare: Liniers, Ricardo 
Översättare: Anna Strandberg
Utgivare: Cosmos Comics AB
Illustratör: Ricardo Liniers
ISBN: 978-91-9825800-4
Presentation av boken: Boken handlar om två systrar som trotsar vädret och ger sig ut på ett äventyr tillsammans. Lillasyster Clemmie är skeptisk och Matilda desto mer entusiastisk. Detta är en seriebok där texten och illustrationerna tillsammans gör det möjligt för nybörjarläsaren att följa med i berättelsen och delta i systrarnas äventyr. I slutet av boken finns även ett pedagogiskt avsnitt med lästips för föräldrar och pedagoger. Syftet med detta är att väcka nyfikenhet och läslust för serier. 
 
Titel: Benny Björn på rätt spår!
Författare: Coudray, Philippe 
Översättare: Anna Strandberg
Utgivare: Cosmos Comics AB
Illustratör: Philippe Coudray
ISBN: 978-91-9825801-1
Presentation av boken: När björnen Benny och hans vänner stöter på problem har de oftast en klurig och rolig lösning till hands. Kanske inte alltid den som man förväntar sig. Serietecknaren Philippe Coudray har skapat en humoristisk och filosofisk serie som både väcker tankar och skratt. Boken vänder sig till nybörjarläsaren där serieformatet är en utmärkt väg in till läsande. 
 
Titel: Ollio: Monster och mönster av Jonathan Josefsson
Författare: Josefsson, Jonathan
Utgivare: Dokument Press 26 AB
ISBN: 978-91-8563976-2
Presentation av boken: Jonathan Ollio Josefsson började måla med sprejburkar i Göteborg i mitten av 90-talet. Sedan dess har han byggt upp en egen värld av monster och mönster. Ollio använder sig av starka färger och mönster, och rör sig fritt mellan textilkonst, illustration och graffiti. Improvisation och lek står i centrum. Målet är upplösta former och frihet i nuet. Här får vi det bästa av Jonathan Josefsson, från tuttade mattor till väggmålningar i gaturummet och offentliga gestaltningar. 
 
Titel: Osynliga händer
Författare: Tietäväinen, Ville
Översättare: Jocke Laitala, Horst Schröder
Utgivare: Epix Bokförlag
ISBN: 978-91-7089542-5
Presentation av boken: Den nattliga färden över Gibraltar sund är både dyr och livsfarlig för marockaner som vill söka svartarbete i Spanien. Men Rashid gör ändå resan för att kunna försörja sig och sin familj. Undan för undan öppnar sig för honom hela den fasansfulla situationen för de afrikanska illegala migranterna. Den finske serieskaparen Ville Tietäväinen har gjort grundlig research i Marocko och Spanien för denna imponerande serieroman, som blivit mycket uppmärksammad i Finland.
 
Titel: Den här datorn
Författare: Essvik, Olof; Nordqvist, Joel (redaktörer)
Utgivare: Jim Palt (Olle Essvik)
ISBN: 978-91-9821136-8
Presentation av boken: Boken undersöker datorns roll på den svenska konstscenen från de första persondatorerna och fram till i dag, genom intervjuer, dokument och verk, med och av ett 40-tal konstnärer, forskare och kuratorer som på olika sätt har arbetat med datorer och konst i Sverige under de senaste 30 åren.
 
Titel: Midnight milk
Författare: Sjøvold, Marie
Utgivare: Journal
ISBN: 978-91-8793911-2
Presentation av boken: "Nordiska kvinnors identitet är i en sorts konstant rörelse, men jag ser inte att modersrollen ändras i samma takt eller i samma riktning. Detta ger upphov till konflikter och motstridiga känslor för många kvinnor. Den här bildessän är en fotografisk resa genom mitt eget liv när jag försöker förstå vad som händer med vår identitet och självbild när vi får barn.”
 
Titel: Det kunde varit jag
Författare: Olausson, Sara
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-7515090-1
Presentation av boken: För ett drygt år sedan kom serietecknaren Sara Olausson gåendes med sin son i handen förbi en rumänsk tiggare. De började prata med varandra och till slut sätter sig Sara ner bredvid tiggerskan, som heter Felicia. När Sara och sonen ska gå hem ger Felicia 5 kr till Saras son för att köpa en glass. Mötet blir början på en djup vänskap mellan de båda och deras familjer, Sara startar en facebookgrupp med namnet ”Det kunde varit jag”, som snabbt får tusentals följare och stort genomslag i media.
 
Titel: Jan Lööf - 75 år av dumheter
Författare: Jan Lööf
Utgivare: Kartago Förlag
ISBN: 978-91-7515089-5
Presentation av boken: Under snart femtio år har Jan Lööf varit en av våra mest älskade barnboksförfattare och tecknare. För första gången berättar han här, för journalisten och författaren Ika Johannesson, om sitt arbete och sitt liv, om sina inspirationskällor, hur han har kommit på historierna, hur han skapat bilderna och mycket annat.
 
Titel: Det växer
Författare: Hansen, Julia 
Utgivare: Kolik förlag
ISBN: 978-91-8650951-4
Presentation av boken: Det börjar med att Julia kissar på den där teststickan. Sen blir allt så tydligt, kvinnokliniken, väntrummet, väntan, smärtan, känslan. En abort är inte hela världen, men det är inte heller inget. Julia Hansen beskriver världen skarpt och personligt i sin debutbok som handlar om hennes egna två aborter och hur det gick till. Allt ifrån hur hon behövde låna pengar för att göra graviditetstestet till hur hennes syster följer med till kliniken istället för hennes egen kille. En rapport inifrån.
 
Titel: Blå är den varmaste färgen
Författare: Maroh, Julie
Översättare: Danilo Brozovic
Utgivare: Nubeculis
Illustratör: Julie Maroh
ISBN: 978-91-6378736-2
Presentation av boken: Serieromanen Blå är den varmaste färgen (Le bleu est une couleur chaude, 2010) har vunnit en mängd priser, bland annat publikpriset på Europas största seriemässa Seriefestivalen i Angoulême. Det här är förlagan till Abdellatif Kechiches Guldpalmvinnar från 2013. Clémentines liv förändras den dagen hon träffar Emma, en tjej med blått hår som visar henne lustens alla sidor och hjälper henne att konfrontera andras fördomar. Detta är en historia om en öm och känslostark kärlek. 
 
Titel: Anna Odell
Författare: Åsbrink, Elisabeth
Utgivare: Orosdi-Back
ISBN: 978-91-8659378-0
Presentation av boken: Den 21 januari 2009, klockan halv sju på kvällen, kliver Anna Odell ur en bil vid Liljeholmsbron i Stockholm. Hon har dubbla lager strumpbyxor på sig, dubbla linnen, en skjorta och en midjekort svart jacka av teddy. Hon går oroligt fram och tillbaka på bron och slänger tröjan och jackan över räcket ner i vattnet. Några förbipasserande stannar och ringer efter hjälp. Polisen kommer och tar med henne till psykiatriska akutmottagningen på Sankt Görans sjukhus. 
 
Titel: Torbjörn Nolkrantz
Författare: Borg, Bo
Utgivare: Stiftelsen Västergötlands museum
ISBN: 978-91-9792585-3
Presentation av boken: Boken behandlar konstnären Torbjörn Nolkrantz konstnärskap. Bokens fokus är på konsten. Den är rikt illustrerad med bilder på hans konst i olika tekniker och uttryck, men också bilder ur konstnärslivet. Torbjörn Nolkrantz föddes 1936 i Skara. Där har han bott och arbetat och han gör det alltjämt. Han har varit och är fortfarande en framgångsrik utställare både i sitt närområde Skaraborg, men också i t.ex. Göteborg och Stockholm.
 
Titel: Tack och förlåt
Författare: Fanny, Agazzi 
Utgivare: Systerförlag
ISBN: 978-91-9818153-1
Presentation av boken: IBLAND DÖR ENS BÄSTA VÄN helt plötsligt. En vän som varken är sjuk eller gammal. Döden är så nonchalant, livet också... Fanny sörjer, men det är så svårt. Det är tröttsamt, ensamt och ilsket att sörja. Och hur kan alla andra vara så levande och lyckliga och gravida när Nabil är död? Tack och förlåt handlar om början och slutet. Den handlar om foster med dåligt lokalsinne, om att bli kär, om att bryta ihop i en gynstol och om att dela den sista snusen med sin allra bästa vän.
 
Titel: Barnstugan
Författare: Mattias; Östholm, Niklas; Edlund, Elisabet; Lindstrand, Tor
Översättare: Finbar Krook Rosato
Utgivare: Vision Forum
Illustratör: Mattias Åkeson
ISBN: 978-91-9807258-7
Presentation av boken: Barnstugan - en plats för kollektiv lek och lärande. Titeln syftar på den statliga utredning (1968-72) som bär samma namn och som gav barn i Sverige den lagstadgade rätten till allmän förskola. Mattias Åkesons konstnärliga arbete Barnstugan tar avstamp i den här tiden, då idén om kollektivet var starkare än den om individen. Konstnärens blick är riktad mot samtiden, mot oss här i dag och vad tiden har gjort med oss - hur vi påverkats barnstugor, dess värderingar, arkitektur och dess rum.

Header logo