Barn- och ungdomslitteratur

Sjätte fördelningstillfället för år 2015. Förlagen ansvarar för respektive presentationstext.


Titel: Alla går iväg
Författare: Lindström, Eva
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Lindström, Eva
ISBN: 978-91-5011749-3
Presentation av boken: En vemodig men spännande och humoristisk bok om att tillhöra eller hamna utanför en grupp.
 
Titel: Vita, Öjvind och Ingenting
Författare: Lundberg, Sara
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Lundberg, Sara
ISBN: 978-91-5011748-6
Presentation av boken: Vita är flickan som målar strecken mitt i gatan, Öjvind är hennes vän som flyger med vinden. När de ses så leker de och nu leker de så mycket att hinken med den vita färgen välter och rinner ut. Allt blir vitt och ur det vita stiger en gestalt. Hon heter Ingenting och hon påstår att allt börjar ur ingenting. Eller? En fristående fortsättning på de tidigare böckerna om Vita och Öjvind.
 
Titel: Bäbis tränar
Författare: Forslind, Ann
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Forslind, Ann
ISBN: 978-91-5011747-9
Presentation av boken: I Bäbis tränar provar Bäbis att träna, precis som mamma. Bäbis hoppar, springer, studsar och titta .... en jättestor fotboll! 
 
Titel: Bäbis kär
Författare: Forslind, Ann
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Forslind, Ann
ISBN: 978-91-5011746-2
Presentation av boken: I Bäbis kär kommer stora grannflickan och hälsar på. Hon har långt fint hår och Bäbis kan inte slita sig från henne. När hon har gått hem igen sätter sig Bäbis vid dörren och väntar. Och längtar ... 
 
Titel: Tvåan
Författare: Nilsson, Per
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Östergren, Emelie
ISBN: 978-91-5011705-9
Presentation av boken: Att få ett syskon blir inte alltid som man tänkt sig. De är så små och skrikiga. Och så har de så starka händer och kan de dra en i håret. Eller så kissar de på en. Det är precis vad huvudpersonen Ella gör i den här berättelsen för hon är nyfödd. Och nöjd med tillvaron tills ett annat barn dyker upp. En snorig och sur pojke, Alfred. Storebror tydligen.
 
Titel: Rally och Lyra och Limpa
Författare: Norin, Marie
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Adbåge, Emma
ISBN: 978-91-5011713-4
Presentation av boken: Rally och Lyra är kompisar. Bästa kompisar. Ibland är Rally helt bäng i huvet. Sen är Lyra helt bäng i huvet. Sen går alltihopa över. En onsdag börjar Limpa på Rallys och Lyras förskola. Limpa har flätor, långt ner på ryggen. Hon kan gå ner i spagat och sjunger som en ängel. Rally och Lyra och Limpa handlar om att vara två och så plötsligt dyker det upp en till.
 
Titel: Minstingen
Författare: Isol
Översättare: Annakarin Thorburn
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Isol
ISBN: 978-91-
Presentation av boken: När den nya bebisen anländer så börjar en intensiv lära känna varandra-period för både bebisen och dess föräldrar. För bebisar finns här massor av bilder på bebisar att titta på, hur de gör och hur de fungerar. Med både värme och humor beskriver Isol olika sidor av den nya bebisens liv. För föräldrar är det en spännande upptäcktsresa in i den okända värld som en ny bebis för med sig.
 
Titel: Kom sol!
Författare: Ahlin, Karin
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
ISBN: 978-91-5011756-1
Presentation av boken: Malva är nio år när hon får veta att hennes mamma har cancer. Alla säger att mamman snart blir bättre, men Malva ser sin mamma bli allt sämre. Kom sol! är en stark historia där läsaren kastas mellan hopp och förtvivlan under mammans sjukdomsförlopp, för att sedan uppleva natten då mamman till slut förlorar kampen och dör.
 
Titel: Emelie Nicklasson och jag
Författare: Jonsson, Mats
Utgivare: Alfabeta Bokförlag
Illustratör: Jonsson, Mats
ISBN: 978-91-5011745-5
Presentation av boken: I min klass finns en som heter Emelie Nicklasson. Fröken älska Emelie. Alla älskar Emelie. Till och med de tuffa killarna i fyran gillar Emelie. Jag vill att vi ska prata med varandra, bara vi två, men hur gör man för att bli vän med någon som är bäst på allt och snällast av alla? hur ska jag få henne att förstå att jag är precis som hon, bara mindre söt och inte lika poppis och dålig på idrott. Boken är en fristående uppföljare till Monstren i skogen och Världens räddaste katt.
 
Titel: Bakom linjen
Författare: Palmer, Tom
Översättare: Olsson, Helena
Utgivare: Argasso bokförlag
Illustratör: Cuthbertson, Ollie
ISBN: 978-91-8766736-7
Presentation av boken: När Jack spelar sin första match som professionell fotbollsspelare borde det vara det stoltaste ögonblicket i hans liv. Men året är 1914 och det stora kriget har precis brutit ut. Idrottsmän anklagas för feghet, och snart bildas "Fotbollsbataljonen". Jack har inget annat val än att ta värvning och bege sig till skyttegravarna ...
 
Titel: Stupet
Författare: Hinton, Nigel
Översättare: Fröberg, Maria
Utgivare: Argasso bokförlag
ISBN: 978-91-8766737-4
Presentation av boken: Dillon har inte träffat sin våldsamma pappa på två år. Men nu har han dykt upp igen och vill ta med Dillon och hans lillebror Robbie på en campingtur i skogen. Robbie är säker på att deras pappa har förändrats och att allt är som det ska, men Dillon blir mer och mer osäker ju längre tiden går ...
 
Titel: Lätta fakta om pandor
Författare: Maclaine, James
Översättare: Bodil Svensson
Utgivare: Berghs Förlag AB
Illustratör: Jenny Cooper och Richard Watson
ISBN: 978-91-5022112-1
Presentation av boken: Lättläst fakta i text och bild om var pandabjörnar lever, vad de äter, om deras ungar m m.
 
Titel: Felicia Fahlander och Järnhästen
Författare: Rask, Peo
Utgivare: Black Island Books
Illustratör: Fanny Felicia Svanberg
ISBN: 978-91-8611582-1
Presentation av boken: Felicia Fahlander och Järnhästen är den femte delen i serien om Felicia Fahlanders äventyr. Den här gången åker Felicia och farfar nattåg. När tåget närmar sig Bastuträsk och Järnhästens land börjar märkliga saker hända. Sådant som bara händer på nattåg. 
 
Titel: Det är dags att inte freaka ut
Författare: Tromly, Stephanie
Översättare: Elisabet Fredholm
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
ISBN: 978-91-7299732-5
Presentation av boken: Zoe flyttar från Brooklyn till River Heights, en trist håla längre norrut i delstaten New York. Hon är övertygad om att hennes liv är över, tråkigare än så här blir det inte. Så när en kille, som presenterar sig som Digby, dyker upp och bestämmer att de ska vara vänner gör hon inget större motstånd, trots att hon inte vet något om honom. Vem är han? Var bor han? Varför är han aldrig i skolan?
 
Titel: På andra sidan Fågelsången
Författare: Casta, Stefan
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
ISBN: 978-91-7299752-3
Presentation av boken: Elina, pappa Jörgen och Vanessa sitter i bilen när en ambulans kommer i full fart samtidigt som en räv springer ut framför dem. Jörgen hinner inte väja och bilen kör rakt in i dem. Vanessa, som är axeln som Elinas och Jörgens liv snurrar runt, dör. På vägen till begravningen åker de förbi en gård som är till salu och Elina känner hur något lockar henne till gården, till Fågelsången.
 
Titel: Nashville eller vargleken
Författare: Michaelis, Antonia
Översättare: Lindelöf, Sofia
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
ISBN: 978-91-7299666-3
Presentation av boken: Svenja ska börja läsa på universitet i Tübingen. I sin första lägenhet upptäcker hon en pojke i ett väggskåp i köket. Han pratar inte, men äter vad hon lägger på hans tallrik och vill uppenbarligen stanna hos henne. Efter trycket på hans T-shirt kallar Svenja honom Nashville. En andlöst spännande thriller. En bok om kärlek, längtan, rädsla och svek.
 
Titel: Tänk stort
Författare: Ekberg, Peter; Ahlbom, Jens
Utgivare: Bokförlaget Opal AB
Illustratör: Ahlbom, Jens
ISBN: 978-91-7299748-6
Presentation av boken: En filosofibok för unga läsare som rör sig i huvudsak kring det egna jaget. Frågor som 'Vem är jag?', 'Vad vill jag?', 'Hur kan jag förändras?', 'Vem kan jag bli?' står i centrum. Med information om hur tidigare filosofer tänkte men även med uppmaningen att tänka själv närmar sig författaren detta ämne. Jens Ahlboms humoristiska illustrationer kompletterar texten och tillför en extra dimension.
 
Titel: Mino och Micke: Havsmonster i knipa
Författare: Thorsson, Kjell
Utgivare: Bonnierförlagen, Bonnier Carlsen
ISBN: 978-91-6388014-8
Presentation av boken: Hjälp! Vem är det som härjat runt bland båtarna i stadens hamn? Mino och uppfinnarkompisen Micke ger sig av för att tillsammans lösa mysteriet. Myllrande bilder och knasig fakta i ett skönt bilderboksäventyr med luftskepp, u-båtar och ett sjöodjur i nöd. Det här är den första boken i en serie bilderböcker med faktainslag för alla som gillar äventyr, fordon och uppfinningar.
 
Titel: Dolda tecken
Författare: Askling, Emma
Utgivare: Idus Förlag AB
ISBN: 978-91-7577229-5
Presentation av boken: Fabian och Julia tvingas tillbringa sportlovet tillsammans i huset som Fabians pappa just har ärvt efter en avlägsen släkting. Huset, som kallas Villa Fridhem, är stort och ligger precis vid havet. De hinner knappt göra sig hemmastadda förrän oförklarliga saker börjar hända.
 
Titel: Morfar har berättat
Författare: Bom, Maria
Utgivare: Idus Förlag AB
Illustratör: Magoria, Johanna
ISBN: 978-91-7577220-2
Presentation av boken: Det är äntligen skolstart. Annie ska börja ettan och har längtat hela sommaren, men nu är hon inte glad. Hon ligger på sjukhus och kan inte vara med. En bok om ekorrar, att vilja mycket, en fröken och pirr i magen. 
 
Titel: Påfågelns barn
Författare: Wieslander, Lotte
Utgivare: Isaberg förlag AB
Illustratör: Lotte Wieslander
ISBN: 978-91-7694939-9
Presentation av boken: Yezda lever i de kurdiska bergen med sin familj i slutet av 1800-talet. De är Påfågelns barn, yezidier med en tro som förenar judendom, islam och kristendom med urgamla religioner. Deras historia får liv när Yezdas farmor, Ate, berättar deras myter och legender. Det är kanske första gången denna del av yezidiernas historia sätts på pränt. Berättelsen har sagans form. Många svenska kurder har sina rötter i detta folk eller liknande erfarenheter, men få av dem har en farmor som kan berätta. 
 
Titel: Jan Svensson
Författare: Lindbäck, Johanna
Utgivare: Lilla Piratförlaget
ISBN: 978-91-8770736-0
Presentation av boken: Jan Svensson flyttar med sin familj till Luleå. På prov, som det heter. Väl på plats försöker Jan lista ut vem han kommer att vara nu – i den nya staden, med nya grannar och ny skola. Bakom dörren intill bor Nicki med sin mamma. Nicki som kommer från London där hon levt ett liv i fart och fläkt. Eller har hon verkligen det?
 
Titel: Vem kan det vara? 
Författare: Tallec, Olivier 
Översättare: Ringertz, Johanna
Utgivare: Natur och Kultur
Illustratör: Tallec, Olivier 
ISBN: 978-91-2714285-5
Presentation av boken: Vem kan det vara? är en bok och en gissningslek. På varje uppslag möter vi ett galleri av knasiga figurer. Men vem av dem har gjort sig illa? Vem försöker skrämmas? Och vem hann inte till toaletten i tid? 
 
Titel: Nalle Brunos sommar
Författare: Ingves, Gunilla 
Utgivare: Natur och Kultur
Illustratör: Ingves, Gunilla 
ISBN: 978-91-2714164-3
Presentation av boken: Sommaren är äntligen här! Solen skiner, gräshoppsorkersten spelar och det växer så det knakar i trädgårdslandet. Nalle Bruno och hunden Majsan packar en strandkorg och går för att bada i dammen. De vandrar över blomsterängen och förbi stenröset där ödlorna bor. I björkdungen finns det mogna hallon. På sommarkalaset i eftermiddag ska alla få smaka av Nalles goda hallontårta. 
 
Titel: Vi äter
Författare: Deneux, Xavier
Översättare: Ringertz, Johanna
Utgivare: Natur och Kultur
Illustratör: Deneux, Xavier
ISBN: 978-91-2713968-8
Presentation av boken: ---
 
Titel: Var är pappas skor?
Författare: Murray Brodin, Kristina
Utgivare: OLIKA förlag AB
Illustratör: Bettina Johansson
ISBN: 978-91-8741346-9
Presentation av boken: Pappa har många skor. Ett par har han när det regnar. Ett annat par när han går på fest. Nu ska pappa gå till jobbet. Men var är pappas skor? En bok om skor, stil och en morgon som många kan känna igen sig i.
 
Titel: Vad Lilla Anna sparade på
Författare: Sandberg, Inger
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Sandberg, Lasse
ISBN: 978-91-2969688-2
Presentation av boken: Lilla Anna är en flicka som gärna gör saker själv. Hon vill bygga och hon vill bestämma. Hon KAN det. Ibland får hon hjälp av sin bästa vän Långa Farbrorn. Och Anna hjälper honom när han har slarvat bort sin hatt eller sitt trollerititthål.
 
Titel: Svart som ebenholts
Författare: Simukka, Salla
Översättare: Huss, Mattias
Utgivare: Raben & Sjögren
ISBN: 978-91-2969081-1
Presentation av boken: Under repetitionerna av Snövit mottar Lumikki meddelanden från en hemlig beundrare. En beundrare som snart visar sig vara en livsfarlig stalker med ett inre svart som ebenholts.
 
Titel: Ficktjuvens vän
Författare: Holmberg, Bo R
Utgivare: Raben & Sjögren
ISBN: 978-91-2969512-0
Presentation av boken: När Örns bröder blir bortförda av sex främlingar, smyger Örn efter in till staden. Där träffar han Marta, hon som har stulit tjugotvå klockor. Hon kallar sig för Martin när hon ficktjuvar och hon behöver en medhjälpare.
 
Titel: Nu är det sent
Författare: Adbåge, Emma
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Adbåge, Emma
ISBN: 978-91-2969560-1
Presentation av boken: För ett barn är det extra svårt att somna på befallning. Inte konstigt att man ensamleker i sängen, förhalar, vill ha bok, vill ha kex ... Ett nattomt vardagsrum är också spännande att upptäcka.
 
Titel: Nu är du en höna
Författare: Lindgren, Barbro
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Ramel, Charlotte
ISBN: 978-91-2969565-6
Presentation av boken: Leken blir till allvar mellan vargen och hönan, som är absolut ojämlika. En bilderbok om roller och självbilder med massor av drastisk humor i text och bild!
 
Titel: Världen på vinden
Författare: Olsson, Lotta
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Chaud, Benjamin
ISBN: 978-91-29694697
Presentation av boken: Några leksaker är undanstoppade på en gammal vind. De har varit bortglömda så länge att de själva glömt världen där utanför. Men en dag hörs konstiga ljud. Vad är det som bankar och krafsar där på andra sidan?
 
Titel: Nina och snöleoparden
Författare: Gunér, Emi
Utgivare: Raben & Sjögren
Illustratör: Kanarp, Loka
ISBN: 978-91-2969652-3
Presentation av boken: Om Nina själv fick välja skulle hon mycket hellre vara en snöleopard än en flicka på fem och ett halvt. För snöleoparder har tänder vassa som knivar och de ser och hör bättre än någon människa. Det här är berättelsen om ett år i Ninas liv.
 
Titel: Alice och Flugan
Författare: Rice, James
Översättare: Charlotte Johansson
Utgivare: Stimpla Publishing AB
ISBN: 978-91-9816945-4
Presentation av boken: Greg är Flugan, en tonårskille med en hel del bekymmer. Utstött i skolan, dysfunktionell familj, obefintliga vänskapsband. Greg älskar Alice, flickan bakom de svarta solglasögonen. Fast Alice känner inte Greg. Det gör ingen. När besattheten intensifieras, fobierna och rädslan för Dom tar över allt mer och de fysiska attackerna eskalerar i styrka tar hans tillvaro vändningar ingen kunnat förutse.

Header logo