Torsdag den 24 september

Ung scen A03:22

10.00 Att bygga upplevelser

Digitala och analoga möjligheter och utmaningar för läsfrämjandearbete. Bodil Alvarsdotter, barnboksbibliotekskonsult samt medlemmar ur Bokslukarsällskapet i samtal med Lars Erlandsson, Poddradiohuset.

Medarrangör: Poddradiohuset

10.30 Meet Áslaug Jónsdóttir, Rakel Helmsdal and Kalle Güettler

Áslaug Jónsdóttir illustrates the books in the Monster series and writes the stories together with Rakel Helmsdal from the Faroe Islands and Sweden's Kalle Güettler.

Språk: Danska

Medarrangör: Nordiska rådet

11.00 "Nal’ibali

Arabella Koopman, ansvarig för PRAESA:s viktiga läsfrämjande projekt, berättar för jurymedlemmen Elina Druker om framgångar och utmaningar.

Språk: Engelska

Medarrangör: Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, ALMA

11.30 Hur kan Kulturskolan stärka barns och ungas läslust?

Ett samtal om Kulturskolans roll och samverkansmöjligheter. Konkreta exempel från arbetet i Hässelby gård i nordvästra Stockholm där ett flertal lyckade läsfrämjande projekt genomförts.

Medverkande: Olle Halvars mediepedagog på Unga Berättar/Kulturskolan Stockholm, Marika Alneng bibliotikarie på Bibblerian och Andrine Bendixen Mangs, Sveriges Kulturskoleråd

Samtalsledare: Simon Strömberg, handläggare Kulturrådet

Medarrangör: Kulturskolan Stockholm

12.00 Högläsning - läslust på hög

Per Israelson, ordförande i Kulturrådets arbetsgrupp för barn- och ungdomslitteratur och Johan Rockbäck, författare i samtal med  Nina Frid, handläggare på Kulturrådet och bibliotekarie om vikten av högläsning för barn.

Arrangör: Kulturrådet

12.30 Arenor för läsning

Kultur i väst, Grästorps bibliotek och SISU Idrottsutbildarna om samarbetet kring läsfrämjande och idrott.

Medverkande: Anna Olofsson, konsulent, SISU Idrottsutbildarna, Karin Lyberg, verksamhetsansvarig, Grästorps bibliotek och Eva Fred, konsulent litteratur, Kultur i Väst

Medarrangör: Kultur i väst, Grästorps bibliotek, SISU

13.00 Berättelsemaskinen

Författarna Staffan Cederborg och Bengt-Erik Engholm berättar om skrivverkstaden Berättelsemaskinen för barn på mellanstadiet.

Medarrangör: Bokförlaget Opal

13.30 Möt årets Peter Panpristagare

Chih-Yuan Chen, illustratör och bilderboksförfattare i samtal med Helena Bergendahl, illustratör och Mats Wänblad, författare om bilderboken Guji-Guji. Boulevardteatern gästspelar.

Språk: Engelska

Medarrangör: IBBY Sverige, Boulevardteatern

14.00 Snacka om läslust

Många 11-13-åringar vill läsa om sex och lust, men är ofta hänvisade till berättelser för äldre. Författarna Mårten Melin och Moni Nilsson berättar om hur det är att skriva om spirande sexualitet för unga läsare och varför det är så viktigt.

Medarrangör: Rabén & Sjögren, Natur & Kultur

14.30 Strategier och fantasier

Sara Lafolie och Ingrid Källström, barnbibliotekarier vid Myndigheten för tillgängliga medier berättar om arbetet kring myndighetens Barn- och ungdomsstrategi och presenterar exempel ur bredden av medier som erbjuds barn och unga.

Medarrangör: Myndigheten för tillgängliga medier

15.00 Möt Sveriges nästa läsambassadör

Kulturminister, Alice Bah Kuhnke, tackar av Johanna Lindbäck, Sveriges läsambassadör 2013-2015 och presenterar Sveriges nya läsambassadör 2015-2017.

Moderator: Daniel Sjölin

Arrangör: Kulturrådet

15.30 Boksamtal på förskolan

Hur fördjupas en läsupplevelse på förskolan? Hur kan ett samtal koppla an till läroplanen och likabehandlingsplanen? Vad innebär det att arbeta normkritiskt med barnböcker? Karin Salmson, Olika förlag samtalar med Anette Bergmasth, förskolechef och pedagog.

Medarrangör: Olika förlag

16.00 Böckerna tog mig över tystnaden

Författaren Mathias Rosenlund i samtal med Nina Frid, handläggare på Kulturrådet.

Arrangör: Kulturrådet

16.30 Glädjande nyheter

Barnboksförsäljningen ökar! Försäljningen av barnböcker har ökat kraftigt på senare år när bokbranschen i övrigt haft det tufft. På barnscenen presenteras och analyseras rykande färsk bokförsäljningsstatistik för årets första åtta månader. Vad är det som gör att försäljningen av barnböcker ökar? Vad gör bokförlagen och bokhandeln för att driva på?

Medverkande: Erik Wikberg, doktorand på Handelshögskolan i Stockholm, Eva Dahlin, litterär chef på Bonnier Carlsen och Maria Hamrefors, VD för Akademibokhandeln

Medarrangör: Svenska förläggareföreningen, Svenska bokhandlareföreningen

17.00 Nyanlända elevers skapande och lärande

Annelie Drewsen, författare och lärare visar hur lättläst litteratur och bilderböcker kan fungera som motor för nyanlända elevers lärande.

Medarrangör: Anneli Drewsen

17.30 Den nya svenska barnserien

Serietecknaren Loka Kanarp och författaren Jujja Wieslander om den nya seriesatsning för de yngsta läsarna i samtal med förläggarna Josefin Svenske och Fabian Göransson.

Medarrangör: Rabén & Sjögren

i montern torsdag och fredag

14.30–15.30 Bibliotekarien gör hembesök!

Våren 2015 genomfördes de första hembesöken med bokpaket till familjer med små barn. Satsningen kallas Bokstart och uppmuntrar föräldrar att läsa högt, rimma och ramsa och samtala med sina barn. Tre kommuner är pilotprojekt i Kulturrådets satsning, Södertälje, Landskrona och Göteborg.

Kom till Kulturrådets monter torsdag eller fredag 14.30–15.30 och ställ frågor till bokstartarna Yasmin, Emma, Denise, Eva och Gertrud från Göteborg! Kanske din kommun också vill bli en Bokstartkommun?

Header logo