Lördag den 26 september

Ung scen A03:22

10.00 Sleipner - barnens läskompis

Ett av Reykjavíks mål som Litteraturstad är att främja läsande och läskultur, inte minst bland barn och ungdomar. I arbetet med denna målsättning kom idén att göra hästen Sleipner till barnens specielle läskompis.

Medverkande: Kristín Viðarsdóttir

Språk: Engelska

Medarrangör: Nordiska rådet

10.30 Läsfrämjande kräver tyvärr lite läsning också

Författarna Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo har tillsammans gjort hundratals författarbesök i skolorna. Hur gör man för att dessa faktiskt ska vara läsfrämjande och inte bara en 45 minuters paus från de vanliga lektionerna?

Medarrangörer: Johanna Lindbäck, Lisa Bjärbo

11.00 Sally Green, Half Bad - Ondskans son

Den sjuttonåriga häxan Nathan är hårt prövad, förtryckt och jagad. Han är gravt dyslektisk och småkriminell. Men han är också mjukt kärleksfull mot sin äldre bror Arran och sin kärlek Annalise. Bokens författare, Sally Green, diskuterar vad romanens mansbild säger om vår tid och våra tonåringar?

Språk: Engelska

Medarrangör: Semic

11.30 8 saker du aldrig skulle våga

Författarna Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg har tillsammans skrivit boken 8 saker du aldrig skulle våga med ett underliggande tema: tjejers rätt till att vara och uttrycka sig som de vill. De berättar om hur det är att skriva en bok tillsammans.

Medarrangör: Gilla böcker

12.00 Får flickor vara arga?

Ett samtal mellan Pija Lindenbaum, författare och Erik Titusson, förlagschef om flickors ilska utifrån bilderboken "Doris drar". I boken utforskar Pija Lindenbaum en liten flickas stegrande frustration. Hur yttrar sig barns frustration och ilska, och tar vi vuxna barns känslor på allvar?

Medarrangör: Lilla piratförlaget

12.30 Bokronden - En dansande hyllning till böcker och läsandet

Två dansande bibliotekarier går sin bokrond. Genom bokstäver, ord och dans utforskar vi böcker och nya spännande former för hur vi kan läsa. Bokronden är en interaktiv dansföreställning för barn 6-9 år som spelas på bibliotek.

Medverkande: Bronja Novak Lindblad och Pia Nordin, Embla dans & teater

Medarrangör: Embla dans & teater

13.00 Plupp 60 år

Plupp fyller 60 år och firar med fiskdamm för alla barnen! Alla barn är välkomna till Ung scen för att fiska upp fina Plupp-påsar.

Medarrangör: Bokförlaget Opal

13.30 En svindlande drömdikt

Rim, rytm och drastisk ordlust. Solja Krapu-Kallio, författare och scenpoet, läser bilderboken "Vad drömde du om" och illustratören Sara Gimbergsson visar och berättar om arbetet med de omväxlande, suggestiva bilderna.

Medarrangör: Mirando förlag

14.00 Daniel Golding om Isol

Daniel Goldin, förläggaren som upptäckte Isols talang för illustrerade barnböcker samtalar med Helen Sigeland, kanslichef ALMA om Isols senaste bok El menino, barnperspektiv och samspelet mellan text och bild.

Språk: Engelska

Medarrangör: Litterturpriset till Astrid Lindgrens minne, ALMA

14.30 Böckerna som hjälper unga genom verklighetens mörker

Små barn med stora känslor och ungdomar som kämpar med tuffa hemförhållanden. Hur hoppas författaren att skildringarna ska kunna hjälpa verklighetens ”Millan”, ”Myggan” och ”Saga”? Författaren Pia Hagmar i samtal med redaktören Louella Bergman.

Medarrangör: B. Wahlström

15.00 En prisad bilderbok om flykt

"Sabelles röda klänning" är en berättelse om flykt, om att tvingas lämna minnen och människor bakom sig och finna sin plats i ett nytt främmande land. Författarna Marina Michaelidou-Kadi och Daniela Stamatiadi i samtal med programledaren och författaren Alexandra Pascalidou som översatt boken.

Språk: Engelska

Medarrangör: Mirando förlag

15.30 Ung och annorlunda

Hur är det att vara ung och annorlunda idag? Är vi verkligen så toleranta som vi gärna vill tro? Författaren Mattias Edvardson om sin bok "April April" där fyra olika ungdomars enda gemensamma nämnare är att de inte passar in i mallen för vad som anses normalt.

Medarrangör: Bokförlaget Opal

16.00 Höra till, finnas till

Serietecknarna Ellen Ekman ("Lilla Berlin - Leva Life") och Henri Gylander ("Livet före döden") samtalar med serietecknaren och förläggaren Josefin Svenske om att höra till och finnas till. Genom serierna gestaltas de ungas liv och gemenskap idag. Prekariatet, rastlösheten, drömmarna och nyfikenheten.

Medarrangör: Rabén & Sjögren

16.30 Sommarboken - om barns fritidsläsning

Eva Fred och Katarina Larson, Kultur i Väst.

Medarrangör: Kultur i Väst

17.00 Vem skulle jag varit om jag fötts för hundra år sedan?

 Med avstamp i sin senaste roman "Svart sommar" diskuterar Åsa Anderberg Strollo rätten till sin familjehistoria. Författaren berättar också om sina spännande och fantasieggande berättarworkshops för och med barn om historia, hembygd och samtid.

Medarrangör: Åsa Anderberg Strollo

17.30 Författarstafett

Ungdomsboksförfattarna Lisa Bjärbo ("Djupa Ro"), Katarina von Bredow ("Släppa taget"), Moa Eriksson Sandberg ("Paris, Lola & jag") och Salla Simukka ("Svart som ebenholts") intervjuar varandra.

Medarrangör: Rabén & Sjögren

Header logo