Fredag den 25 september

Ung scen A03:22

09.30 Hur motiverar vi barn att läsa mer?

Författarna Åsa Larsson och Ingela Korsell och tecknaren Henrik Jonsson diskuterar barns läsning. Efter samtalet är publiken välkommen till monter A02:26 för fortsatt diskussion.

Medarrangör: Akademibokhandeln

10.00-10.50 Meet Icelandic authors and illustrators

Þórarinn Leifsson and Bergrún Íris Sævarsdóttir  Þórarinn Leifsson (The Man Who Hated Children) and Bergrún Íris Sævarsdóttir (My Friend the Wind) are both nominated for the Nordic Council Children and Young People's Literature Prize 2015.

Språk: Engelska

Medarrangör: Nordiska rådet

11.00 Var är jag?

Varför finns det så få fotbollsböcker om tjejer när det är så många tjejer som spelar? Och varför handlar så många av dem om annat än fotboll? Hur kan nya böcker för sportintresserade tjejer både bli en del av jämställdhetsarbetet och läsrörelsen?

Medverkande: Marie Tomicic, Olika förlag

Medarrangör: Olika förlag

11.30 Att skapa bilderböcker för tonåringar

Författaren och illustratören Anna Höglund har med sina senaste böcker "Om detta talar man endast med kaniner" och "Att vara jag" förflyttat gränsen för vad som ryms inom begreppet bilderbok. "Att vara jag" undersöker jämställdhet ur Rosas, 13 år, perspektiv.

Medarrangör: Lilla piratförlaget

12.00 Barns rätt till språk

Maria Ehde Andersson, utvecklingsledare berättar om sitt arbete med språkväskor i Halland.

Medarrangör: Region Halland

12.30 Álvaro Magalhães

Meet portuguese author Álvaro Magalhães.

Språk: Engelska

Medarrangör: EUNIC

13.00 Kan läsning förändra livet?

UR följer en grupp unga med erfarenheter som de måste göra upp med. De är alla ovana läsare. Kan tillgången till det skrivna ordet ge nya perspektiv? Skådespelaren Sanna Bråding, seriens inspiratör, samtalar med en av de medverkande, Lina Lundberget, studerande, om vad läsningen nu betyder för henne.

Medarrangör: UR

13.30 Högt tempo - ett lyckat Skapande skola-projekt

Skapande skola projektet som gick från ett ”vanligt” skrivprojekt till en RIKTIG bok. Eleverna i åk 6 på Bredsands skola i Sundsvall presenterar, tillsammans med stödförfattarna och sin lärare, sitt arbete med deckaren Högt Tempo.

Medarrangör: Sundsvalls kulturskola

14.00 Konsten att byta idéer, drömmar och kultur mellan ungdomar i Gaza och Sverige

Möt Haya Atatrah en ung skribent från Ramallah på Västbanken, i ett samtal om läsandet och skrivandet som ett sätt att förstå och spegla sin vardag.

Moderator: André Larsson, från projektet Novell Gaza

Språk: Engelska

Medarrangörer: Diakonia, Studieförbundet Bilda, Natur & Kultur, Se Människan/Svenska Kyrkan, Postkodlotteriet

14.30 När verken får ett eget liv

Vad händer i den kreativa processen när det som skapats får eget liv? Och vem är det egentligen som äger berättelsen när den genom makalös fanart får ett eget liv, författaren eller läsaren?

Medverkande: Sara Bergmark Elfgren, författare, Mats Strandberg, författare och Siri Pettersen, författare och serietecknare

Medarrangör: B. Wahlströms, Rabén & Sjögren

15.00 Berättarministeriet och PRAESA

Vad har de gemensamt? Reza Saleh, program och driftansvarig Berättarministeriet, Arabella Koopman, innehållsansvarig Nalíbali och Mats Kempe, författare samtalar om skrivarverksstäder och läsfrämjande.

Språk: Engelska

Medarrangör: Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, ALMA

15.30 Svensk och ungersk barnpoesi - en långlivad historia

1974 utgavs en antologi svenska barndikter i Ungern (dikter av Siv Widerberg, Britt G Hallqvist och Ingrid Sjöstrand). Volymen fick stort genomslag. De tre framstående ungerska poeter "Dénes Krusovszky, Endre Kukorelly och Dániel Varró diskuterar lyrik för barn och förhållandet till den svenska traditionen.

Samtalsledare: Daniel Gustafsson Pech

Språk: Engelska

Medarrangörer: Balassi Institute, Rámus förlag, Brända Böcker förlag

 16.00 En bro mellan Pippi och Maszat

Ett program för stora och små om författarskap. Svenska och ungerska författare samtalar om att bli barnbokförfattare idag, om skillnader och likheter mellan ungerska och svenska barnböcker och om svårigheter och möjligheter inom branschen.

Medverkande: Judit Berg, Daniel Varro, Zoltán Jeney, Martin Widmark, Mårten Sandén

Språk: Engelska

Medarrangör: Balassi institutet

16.30 Möt Boglárka Paulovkin

Den ungerska illustratören Boglárka Paulovkin samtalar om sin nya bok Räven och Musen åker till Balatonsjön" med författaren Maud Mangold och förläggaren Maria Larsson.

Språk: Ungerska och svenska

Medarrangör: Felis förlag

17.00 Delad läsning är dubbel glädje

Högläsning ger en gemensam upplevelse. Här börjar resan mot det egna uttrycket och en egen språklig identitet. Författarna Lotta Olsson ("Världen på vinden") och Ulf Stark ("Sommar i Stora Skogen", "Göran och draken") möts i ett samtal om högläsningens kraft.

Medarrangör: Rabén & Sjögren

17.30 Fria uttryck och fria intryck

Om barnlitteratur i Rumänien idag. Ett samtal med barnboksförfattaren Sînziana Popescu om vem som skriver, varför och vad inom rumänsk barnlitteratur idag.

Språk: Engelska

Medarrangör: Rumänska kulturinstitutet

i montern torsdag och fredag

14.30–15.30 Bibliotekarien gör hembesök!

Våren 2015 genomfördes de första hembesöken med bokpaket till familjer med små barn. Satsningen kallas Bokstart och uppmuntrar föräldrar att läsa högt, rimma och ramsa och samtala med sina barn. Tre kommuner är pilotprojekt i Kulturrådets satsning, Södertälje, Landskrona och Göteborg.

Kom till Kulturrådets monter torsdag eller fredag 14.30–15.30 och ställ frågor till bokstartarna Yasmin, Emma, Denise, Eva och Gertrud från Göteborg! Kanske din kommun också vill bli en Bokstartkommun?

Header logo