Stockholm är Europas åttonde mest kulturella stad

EU-kommissionen har sammanställt kulturell och kreativ aktivitet i 161 städer av Europas 28 medlemsländer. Paris toppar rankingen och Stockholm kommer på delad åttonde plats tillsammans med Dublin.

Syftet med mätningen är att uppmärksamma kultur och kreativitet och mätningen bygger på tre bedömningspunkter: kulturell dynamik, gynnsam miljö och kreativ ekonomi. Dessa är fördelade på nio områden styrda av ett trettiotal indikatorer såsom jobb inom den kulturella och kreativa sektorn, patentansökningar inom IT, grad av tillit mellan medborgare och antal museer och konserthallar.

8,8 miljoner personer är anställda inom kulturella och kreativa branscher i EU:s medlemsländer och står för 4,4 procent av den samlade bruttonationalprodukten. Städerna i denna jämförelse har valts ut för att de varit kulturhuvudstad, har ett Unesco-erkännande som kreativ stad eller haft minst två internationella kulturfestivaler.

Länk till rapporten

Paris toppar rankingen och Köpenhamn kommer tvåa, följt av nederländska Eindhoven. Därefter följer Amsterdam och Luxemburg på plats 4 och 5. Ytterligare fyra svenska städer har tagits med i jämförelsen: Lund (plats 17), Umeå (plats 36), Malmö (plats 58) och Göteborg (plats 87).

De har även undersökt kulturell aktivitet utifrån befolkningsmängd i olika städer. Mer ingående jämförelser mellan städer utifrån storlek finns på länken nedan.

Header logo