EU:s litteraturpris firar tioårsjubileum – med novelltävling

EU-priset i litteratur har delats ut varje år sedan 2009. Nu fyller det tio år och jubileet ska firas ordentligt, bland annat med en novelltävling.

Priset ska belöna litterär talang hos unga och nyetablerade författare. Första gången det delades ut gick det till svenska Helena Henschen och elva andra författare. Sara Stridsberg är den andra svenska författare som fått priset. Sammanlagt har 108 författare i 37 länder mottagit priset. Nu utlyser EU en novelltävling, öppen för dessa 108 författare. De har alla bjudits in att skriva en novell på temat ”En europeisk berättelse” (A European story).

Vinnaren kommer att väljas ut av en internationellt sammansatt jury, men också genom att allmänheten bjuds in att rösta. Priset delas sedan ut under en ceremoni hösten 2018. Tävlingen kommer också att kopplas samman med Europaåret för kulturarv, genom att noveller som särskilt lyfter fram europeiskt kulturarv har chans att belönas med ”Special Jury Award / Special Mention”. Novellerna bör inte vara längre än 2 000 ord och sista dag för manus är 23 februari 2018.


Läs mer om priset
Header logo