Kulturministern skrev i ”The book of Honour”. Foto: Stefan Tell.

Barnboksveckan
i Bologna invigd

För femtionde året i rad invigdes idag världens största barnboksmässa i Bologna. Förutom aktiviteterna i de gigantiska mässhallarna är Bologna stad involverad med ett brett program för barn och vuxna. Invigningen skedde därför två gånger, först på förmiddagen av borgmästare Virginio Merola i Rådhuset och senare i mässhallen av styrelseordföranden vid Bolognas bokmässa Duccio Campagnoli.

Ett kallt regn inramade invigningen i Rådhuset där Sverige representerades av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson. Vid en ceremoni, som inleddes med tal av borgmästaren och kulturministern, hälsades den svenska delegationen. Kulturministern fick därefter möjligheten att skriva en hälsning till Bologna Stad i ”The book of Honour”.

Under nästa del av den en och en halv timme långa invigningen tackade Simona Lembi från Bologna stad speciellt Kennet Johansson och Sveriges ambassadör i Italien Ruth Jacoby för de stora insatserna som gjorde det möjligt att genomföra projektet ”YES Children´s Right to Culture”.

Även Duccio Campagnoli, som höll ett kort tal vid invigningen i Rådhuset, riktade ett stort tack till de svenska deltagarna och framhöll det omfattande program som Sverige presenterar både på Mässan och i Bologna stad.

Stora delar av sällskapet skyndade därefter vidare för att delta vid invigningen på Mässan som skedde klockan 14.00 vid den svenska montern.

– Det är viktigt att politiker på hög nivå engagerar sig i barns och ungas läsning, sa Lena Adelsohn Liljeroth. Hon konstaterade också att det är bevis på stor beslutsamhet att hålla en mässa i 50 år!

Mässans ordförande, Duccio Campagnoli, sa dessutom att man alltid tittat på Sverige för att få inspiration om barns litteratur och att man lärt mycket från Sverige.

Header logo