Örebro länsteater. Foto: Kicki Nilsson.

Läs högt!

Kulturrådet har tagit fram en app som hjälper småbarnsföräldrar att hitta den perfekta boken att läsa högt ur när det är sagostund. Ladda ned "Läs högt!"-appen du med! Den är kostnadsfri och öppnar upp dörrarna till en underbar värld av litteratur för barnen att upptäcka.

Instruktioner för appen

Läsambassadörens tips till lärare inför skolstarten

Läsambassadören Anne-Marie Körling skriver på sin blogg, För ungas läslust, om vad lärare i grundskolan bör tänka på när de pratar med eleverna om vad de har läst för böcker under sommarlovet. "När sommarlovets läsning ska summeras och presenteras i skolan vid terminsstart är det en risk för att skillnaden återigen blir för stor och klyftan till  boken blir större och större. De som har läst sina böcker under sommaren får veta att de gjort rätt och bra. De som inte läst får höra veta att det borde ha läst." Blogginlägget publiceras nu även här på Kulturrådets hemsida.

Läs blogginlägget

Kulturrådet söker ledamöter till arbets- och referensgrupper!

Nu kan du lämna intresseanmälan för att bli ledamot i Kulturrådets arbets- och referensgrupper. Gruppernas uppgift är att föreslå hur bidrag till kulturlivet ska fördelas. Sista anmälningsdag är 15 september.

Läs mer och gör din intresseanmälan

En månad i USA med fokus på kulturfinansiering

Kulturrådets Elin Norquist, som är ansvarig för internationell samordning, har varit stationerad i Washington DC och New York i en månad under sommaren. På Kulturrådsbloggen, där regeringens utsända kulturråd skriver om sitt arbete, summerar hon sin tid där. En text som nu återges här på Kulturrådets hemsida.

Läs blogginlägget

Stolt scenkonst på Stockholm Pride

Stolt scenkonst är ett nationellt nätverk för att öka tillgången och sprida scenkonstproduktioner med hbtq-perspektiv. Under Stockholm Pride 2017 (31 juli - 6 augusti) arrangeras en mängd punkter under detta paraply. Initiativtagare är Scensverige som tillsammans med Regionteatern Blekinge Kronoberg, Dansstationen i Malmö, Riksteatern, Folkteatern Gävleborg, Unga Klara och West Pride ska samarbeta för att tillgängliggöra queer scenkonst i hela landet. Kulturrådet har beviljat stöd till satsningen.

Se hela programmet här

Almedalen 2017 – Digitalisering av konst och kultur

Här kan du se seminariet Digitalisering av konst och kultur – möjligheter och utmaningar för kulturpolitiken i efterhand. Sändningen är teckentolkad. Det går även att se seminarierna uppdelade i olika videoklipp.

Se Digitalisering av konst och kultur – möjligheter och utmaningar för kulturpolitiken

Kulturrådets rapport om fördelning av statliga kulturutgifter

Idag, den 30 juni, skickar Kulturrådet rapporten "Statliga kulturutgifter i regionalt perspektiv 2015-2016" till regeringen. Rapporten ger en övergripande bild av hur statliga kulturutgifter fördelats mellan Sveriges regioner.

Läs mer om rapporten

Foto: Bok & Bibliotek.

Kulturrådet på Bok & Bibliotek 2017

Den 28 september–1 oktober möts författare och bokälskare på Bok & Bibliotek i Göteborg. Kulturrådet arrangerar Ung scens program för fjärde året i rad. Fokus är barns rätt till kultur, läslust och allas lika värde. En av höjdpunkterna är när den nya läsambassadören presenteras av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Läs mer om Kulturrådet på Bok & Bibliotek

Kulturrådet är engagerat i Agenda 2030 - de globala målen för hållbar utveckling

Kulturrådets generaldirektör har skrivit på en avsiktsförklaring tillsammans med drygt 50 andra myndighetschefer om att samverka för att uppnå de globala målen för hållbar utveckling. Vi hoppas att vi kan återkomma löpande fram till 2030 om de insatser som görs för att driva utvecklingen framåt.

Läs mer om Kulturrådets relation till Agenda 2030

Karavan.

84 miljoner till fri scenkonst inom dans, teater, opera, cirkus och performance

Den fria scenkonsten är mångfacetterad, konstnärligt vital och befinner sig i ett expansivt skede. Kulturrådet har beslutat att fördela 49,2 miljoner kronor i bidrag till aktörer inom teater, opera, cirkus och performance samt 34,7 miljoner kronor i bidrag till fria aktörer inom dansområdet. I båda fallen rör det sig om verksamhetsbidrag, alltså bidrag till aktörernas kontinuerliga verksamhet, inte till specifika projekt.

Läs mer och se listorna över fördelningen

Dungen.

1,3 miljoner kronor i turnéstöd till musikgrupper

Folkmusikduon Ellika Solo Rafael spelar runt om i Kanada, Romeo & Julia kören ska göra flera gästspel i Kina, och indieartisten Shitkid ska ut på europaturné. Det är tre projekt som får stöd när Kulturrådet fördelar turnébidrag till musikgrupper. Totalt delar 30 aktörer på cirka 1,3 miljoner kronor.

Läs mer och se lista över fördelningen

Läsambassadörens sommarlovsläsbrev 2017

Läsambassadören Anne-Marie Körling skriver en personlig sommarhälsning till alla föräldrar och barn med tips om hur den lustfyllda läsningen kan föra oss närmare varandra, berika våra intellekt och resa ut på äventyr utanför tid och rum.

Läs sommarlovsläsbrevet

Anne Thulin, Double Dribble, 2010. Foto: Anders Norrsell.

Kulturrådets yttrande om kultursamverkansmodellens utvecklingsmöjligheter

Kulturrådet instämmer i stort i förslagen i promemorian "Kultursamverkan för ett Sverige som håller ihop - framtida inriktning och utvecklingsmöjligheter för kultursamverkansmodellen". Läs mer om några kompletterande synpunkter och kommentarer i vårt remissvar.

Cherrie. Foto: Elisabeth Ohlsson Wallin

Fyra miljoner kronor till svenska musikutgivningar

R’n’b-artisten Cherrie, lutenisten Anders Ericson och singer-songwritern Skator är exempel på artister vars produktioner nu beviljas stöd. Kulturrådet fördelar vid årets första ansökningsomgång cirka fyra miljoner kronor i bidrag till 70 utgåvor på 54 musikbolag. Totalt inkom 318 ansökningar.

Läs mer och se lista över fördelningen

Kulturrådet på Scenkonstbiennalen: samtida scenkonst – en spaning

Scenkonsten är i dag mångfacetterad. Gränserna suddas ut och blir allt mer porösa. Under programpunkten Scen Konst Praktik på Scenkonstbiennalen i Norrköping bjöd Kulturrådet in koreografen Zoë Poluch, regissören Anna Pettersson och filosofen Josefine Wikström som fick ta tempen på vad som händer inom scenkonsten idag. (Om scenkonst ens är ett relevant begrepp?). Samtalet reflekterar kring vart den samtida scenkonsten är på väg och om det performativa begreppet.

Läs ett referat av panelsamtalet

Att överbrygga läsklyftor – En metoddag om läsfrämjande för vuxna

Välkommen till en fullmatad dag om vuxnas läsande i Kulturrådets regi. Lär av kunniga forskare och låna goda metodexempel. Dagen bjuder också på kulturinslag och mingelmöjligheter.

Läs mer om metoddagen

KULTURRÅDET I MEDIA

Läs högt!
18/08-17, 17:25
Kulturrådet har tagit fram en app som hjälper småbarnsföräldrar att hitta den perfekta boken att läsa högt ur när det är sagostund. Ladda...
Källa: KULTURRADET
Donald Trumps alla kulturrådgivare lämnar sina uppdrag
18/08-17, 17:07
Samtliga medlemmar i Vita husets rådgivande kulturkommitté lämnar sina uppdrag i protest, rapporterar flera amerikanska medier. Beslutet...
Källa: DN.se
Hur kan vi lyfta kulturen från en dekorativ funktion?
18/08-17, 13:51
Kulturalliansen, som är ett nätverk mellan flera kulturföreningar i Karlskrona, har fler frågor till kulturministern, men även till lokala...
Källa: Blekinge Läns Tidning
Han tröttnade på Dramaten – startade teater i tvättstugan | LAND.se
18/08-17, 12:18
Sundborns teater i Dalarna har sin andra succésommar bakom sig. Efter förra årets tvättstuga blev det dansbana i år. Jon Karlsson hoppas ha...
Källa: Land.se
Header logo