Foto: Ingemar Gram 1961. Bilden hämtad från Stockholmskällan.

Stockholm läser Bengt Martin

Under 2017 anordnas en mängd aktiviteter i Stockholm med anknytning till Sodomsäpplet av författaren Bengt Martin, alltifrån bokcirklar till författarsamtal och stadsvandringar. Läs och ladda ner hela programmet på Stockholms stadsbiblioteks webbplats.

Projektet Stockholm läser anordnas varje år.  Det består av bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med anknytning till en utvald bok. Årets bok är Sodomsäpplet Av Bengt Martin. Det är en bok om att vara ung och homosexuell i Stockholm under 1940-talet. Bengt Martin (1933–2010) skrev om ett tabubelagt ämne under en tid då homosexualitet klassades som sjukdom.

Stockholm läser initierades från början av författaren Helena Sigander. Inspirationen kommer från USA där motsvarande lässatsningar finns i flera städer. Kriterier för att en bok ska komma ifråga är bland annat att boken handlar om staden Stockholm och att den behandlar ämnen som alla kan diskutera utan större förkunskaper. Sedan 2011 ansvarar Författarcentrum och Stockholms stadsbibliotek för satsningen. 

Header logo