Image slider doesn't work, still image displayed instead.

KREATIVA EUROPA

Kreativa Europa är Europeiska kommissionens program för de kulturella och kreativa sektorerna år 2014-2020.  Programmet innehåller stöd till europeiska aktörer inom konst, kultur, tv, film och dataspel. Statens kulturråd och Svenska Filminstitutet är nationell kontaktpunkt för Kreativa Europa i Sverige. Vår gemensamma organisation kallas Kreativa Europa Desk Sverige.

Vi informerar om programmet och ger rådgivning om ni vill söka stöd. Aktörer inom film, tv och dataspel vänder sig i första hand till Filminstitutet med frågor och aktörer i alla andra kulturella och kreativa sektorer till oss på Kulturrådet. Vi beviljar inga bidrag inom Kreativa Europa. Alla stöd inom programmet administreras av Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) som hör till kommissionen och har kontor i Bryssel.

Kreativa Europa består av tre delar: delprogrammen Kultur och MEDIA och ett sektorsövergripande programområde. Kulturrådet ansvarar för delprogrammet Kultur och Filminstitutet för delprogrammet MEDIA. På den här webbplatsen kan du läsa om kulturdelen i programmet.

Vi finns också på Facebook och Twitter - följ oss gärna där! Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer om programmet

Utlysning om stöd för nordiskt kultursamarbete

Nu är pågår en utlysning om stöd för nordiskt samarbete inom Kultur- och konstprogrammet hos Nordisk kulturkontakt. Stöd kan sökas för projekt som främjar ett mångsidigt och hållbart Norden. Programmet beviljar stöd till projekt inom alla konst- och kulturområden i alla projektfaser: förarbete, produktion, framförande och spridning.

Läs mer om utlysningen

Bild från EU.

Var med och påverka EU:s framtid

Vad tycker du att framtida EU-program ska innehålla? Nu har du chans att göra din röst hörd när EU-kommissionen går ut och frågar om råd i flera så kallade öppna konsultationer. Här har vi listat några av dem.

Läs hela texten

Bild på nätverket On the Moves logga.

Gör din röst hörd

Nu kan du vara med och tycka till om planerna på ett mobilitetsstöd på EU-nivå för kulturaktörer och konstnärer. Delta i en enkät från nätverket On the Move senast 20 februari.

Delta i enkäten

Bild på dansande damer.

Svenskar nyfikna på Europas kulturarv

Invånare i Sverige vill veta mer om Europas kulturarv än EU:s invånare i genomsnitt. Samtidigt menar man att tidsbrist är ett hinder för att få tillgång till platser och evenemang med koppling till kulturarv. Det visar en nyligen genomförd opinionsundersökning, en så kallad Eurobarometer, i Sverige och övriga EU-länder inför lanserandet av Europaåret för kulturarv 2018.

Läs mer om undersökningen.

Bild på böcker. Foto: Norden.org

Sök stöd för översättning, produktion och marknadsföring av europeisk skönlitteratur

Snart är det dags för bokförlag att söka EU-stöd för skönlitterära översättningsprojekt. Utlysningen öppnar i mars och sista ansökningsdag är i mitten av maj. Torsdag 22 mars kommer vi att anordna en infoträff om stödet i Stockholm, välkommen att anmäla dig!

Läs mer och anmäl dig till infoträffen

Bild på gruppen The Magnettes. Foto: Beata Cerwin

Svenska artister deltar i talangprogrammet ETEP

Sedan 2003 har Eurosonic Noorderslag i Nederländerna organiserat talangprogrammet European Talent Exchange Programme (ETEP). I år är fyra svenska artister utvalda och får stöd för att delta vid europeiska festivaler och spelställen. ETEP får plattformsstöd från Kreativa Europa.

Läs nyheten här

Bild på EU-flaggan.

Brexit och samarbete med brittiska organisationer

Nu är det klart att organisationer baserade i Storbritannien kan fortsätta att delta i projekt finansierade genom Kreativa Europa under hela den innevarande programperioden fram till slutet av 2020.

Läs hela texten

Bild på två pojkar på ett museum. Foto: EU-kommissionen

Delta i konferenser om kulturarv

Under första halvåret 2018 arrangeras två viktiga konferenser om kulturarv. Den första i Bryssel, den andra i Berlin. Här kan du läsa mer om dem.

Läs mer om konferenserna

Bild på logga för programmet Europa för medborgarna.

Sök stöd inom andra EU-program

Nu finns intressanta stöd att söka inom EU-programmen Europa och medborgarna och Horisont 2020. Sista ansökningsdag är i mars, här kan du läsa mer om utlysningarna.

Läs mer om stödet

Foto: EU-kommissionen

Pilotprojekt för eventuellt musikprogram

Music Moves Europe är EU-kommissionens initiativ för att främja utveckling av musiksektorn i Europa. Under två år har en arbetsgrupp med branschrepresentanter tillsammans med EU-kommissionen diskuterat behov och utvecklingsmöjligheter för musiksektorn i Europa. Nu lanseras ett pilotprojekt för att testa ett eventuellt kommande stödprogram för musiksektorn.

Läs mer om pilotprojektet

Foto: Nikolaj Bock/Norden.org

Utlysning: Delta i arktiskt samarbetsprogram

Är du och din organisation intresserad av arktiskt kultursamarbete? Nu finns möjlighet att söka Nordiska Ministerrådets arktiska samarbetsprogram.

Läs mer om samarbetsprogrammet

KONTAKT

Elin Rosenström
Telefon: 08 519 264 15
elin.rosenstrom@kulturradet.se

Kulturrådet är tillsammans med Svenska Filminstitutet nationell kontaktpunkt för EU-programmet Kreativa Europa.

Header logo