Image slider doesn't work, still image displayed instead.

KREATIVA EUROPA

Kreativa Europa är EU-kommissionens program för de kulturella och kreativa sektorerna år 2014-2020.  Programmet innehåller stöd till europeiska aktörer inom konst, kultur, tv, film och dataspel. Statens kulturråd och Svenska Filminstitutet är nationell kontaktpunkt för Kreativa Europa i Sverige. Vår gemensamma organisation kallas Kreativa Europa Desk Sverige.

Vi informerar om programmet och ger rådgivning om ni vill söka stöd. Aktörer inom film, tv och dataspel vänder sig i första hand till Filminstitutet med frågor och aktörer i alla andra kulturella och kreativa sektorer till oss på Kulturrådet. Vi beviljar inga bidrag inom Kreativa Europa. Alla stöd inom programmet administreras av Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) som hör till kommissionen och har kontor i Bryssel.

Kreativa Europa består av tre delar: delprogrammen Kultur och MEDIA och ett sektorsövergripande programområde. Kulturrådet ansvarar för delprogrammet Kultur och Filminstitutet för delprogrammet MEDIA. På den här webbplatsen kan du läsa om kulturdelen i programmet.

Vi finns också på Facebook och Twitter - följ oss gärna där! Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev

Läs mer om programmet

Jamtli Foto: Tina Stafrén

Jämtländskt museum hyllas av EU

Samtidigt som kulturarvet i Europa är i fokus, har UCLG rapporten om kulturarv och hållbarhet (Cultural Heritage and Sustainable Cities, oktober 2018) nämnt svenska museet Jamtli som ett gott exempel ur ett EU-perspektiv.

Läs mer om rapporten här

Utlysning om stöd för europeiska samarbetsprojekt

Nu har årets utlysning för samarbetsprojekt öppnat! Sista dag att ansöka är den 11 december 2018 kl. 12.00. Projektets aktiviteter kan starta tidigast den 1 september 2019 och senast den 15 december 2019.

Läs mer om utlysningen här

Läs mer om frukostseminarium här

Europaåret för kulturarv: framtiden har en lång historia

Under 2018 firas Europaåret för kulturarv runt om i hela Europa, ett EU-initiativ för att betona kulturarvets betydelse för kulturell mångfald och interkulturell dialog. Som nationell kontaktpunkt för EU-programmet Kreativa Europa bjuder Kreativa Europa Desk Sverige in till frukostseminarium med tema europeiskt kulturarv.

Infodag om Kreativa Europa

Den 16 oktober arrangerar vi en heldag i Stockholm om internationellt kultursamarbete och ansökningar om stöd för europeiska samarbetsprojekt. Ta chansen att lyssna till talare med djup kunskap om Kreativa Europa och lång erfarenhet av internationellt samarbete och få tips och råd om allt du behöver veta inför ansökan!

Läs mer och anmäl dig här

Bild på årsrapportens framsida.

Rekordmånga svenska organisationer fick stöd 2017

Totalt 19 svenska organisationer fick stöd genom Kreativa Europas delprogram Kultur förra året. Den summa som svenska organisationer var med och delade på 2017 inom programmets kulturdel är den hittills största under programperioden 2014-2020. Över 13 miljoner euro gick till projekt där svenska organisationer deltar.

Läs mer om resultatet för 2017

Nytt förslag: Så kan Kreativa Europa bli 2021-2027

EU-kommissionen har lagt fram sitt förslag till budget och upplägg för Kreativa Europa under nästa programperiod, 2021-2027. Enligt förslaget ska Kreativa Europa fortsätta vara ett fristående program med en budget på drygt 1,8 miljarder euro, vilket motsvarar nästan 19 miljarder kronor, för hela programperioden. Det innebär en höjning med cirka 4,1 miljarder kronor jämfört med nuvarande period.

Läs mer om programförslaget

Foto: Christina Simpson

Sök stöd för europeiska samarbetsprojekt

Snart öppnar årets ansökningsomgång för europeiska samarbetsprojekt. Sista ansökningsdag blir troligtvis i november/december i år.

Läs om utlysningen

Bild på Europeisk karta

13 svenska organisationer får EU-stöd

Nu har Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) fattat beslut för årets utlysning om stöd till europeiska samarbetsprojekt inom EU-programmet Kreativa Europa. Totalt 13 svenska organisationer har beviljats stöd för att samarbeta internationellt med organisationer i och utanför Europa. Projekten innefattar många konstområden och de svenska organisationerna samarbetar med kulturaktörer från ett stort antal olika länder. Stort grattis till er alla från oss på Kreativa Europa Desk Sverige!

Läs mer om europeiska samarbetsprojektet här

Många europeiska kulturorganisationer söker samarbete

Vill du samarbeta i ett europeiskt kulturprojekt inom Kreativa Europa? Just nu är det många organisationer från flera olika länder som letar efter samarbetspartners inför höstens utlysning om stöd till europeiska samarbetsprojekt!

Hitta samarbetspartners här

Del av framsidan på rapporten från Creative Europe Desk UK.

Ny rapport: Vilken betydelse har Kreativa Europa?

Vilken betydelse har Kreativa Europa för kulturlivet i Storbritannien? Det handlar de två rapporter som Creative Europe Desk UK, vår motsvarighet i Storbritannien, nyligen har släppt.

Läs mer om rapporterna

Infobild från The Cultural and Creative Cities Monitor

Ny app ska visa gömda skatter

Förra året lanserades en digital plattform för att hålla koll på och jämföra data från olika kulturella och kreativa städer i Europa. Verktyget kallas The Cultural and Creative Cities Monitor och utvecklades av EU-kommissionens vetenskaps- och kunskapscentrum, the Joint Research Centre, och omfattar 168 städer i 30 länder. Nu är en app under utveckling

Läs mer om appen

Bild på framsidan av rapporten Connecting cultures. Foto: EU-kommissionen

Kulturarvsprojekt som fått stöd från Interreg

Är du nyfiken på vilka projekt med stöd från Interreg, EU:s program för territoriellt samarbete (ETC), som blivit verklighet under Europaåret för kulturarv 2018? Nu har EU-kommissionen publicerat en rapport som visar exempel från årets första tre månader.

Läs om rapporten

Utlysning: strukturerad dialog inom kultur

Nu öppnar EU-kommissionen för en upphandling om att arrangera strukturerad dialog mellan EU-kommissionen och kultursektorn i Europa.

Läs mer om utlysningen

Bild: Framsida på rapporten från IETM.

Hur kan internationella samarbeten bli mer rättvisa?

Den holländska organisationen DutchCulture, scenkonstnätverket IETM och mobilitetsnätverket On the Move har publicerat en ny rapport: Toolkit for Fairer International Collaborations.

Läs mer om rapporten

Målningen Brevskrivning av Carl Larsson finns på Nationalmuseum i Stockholm och ingår i Europeanas digitala samlingar. Foto: Europeana

Europeana ska bli mer användarvänlig

Satsningen Europeana har betytt mycket för digitaliseringen av Europas kulturarv. Men det finns fortfarande mycket att göra för att plattformen ska bli mer tillgänglig och användarvänlig. Det slår EU-kommissionen fast med utgångspunkt i den rapport som kom i början av september 2018.

Läs mer om Europeana

Projekt i fokus: Follow the Vikings

Gun Bjurberg är verksamhetschef för Vikingagården Gunnes gård i Upplands Väsby som är en av femton organisationer i samarbetsprojektet Follow the Vikings. Projektet får stöd genom Kreativa Europa för att göra det gränsöverskridande vikingaarvet tillgängligt för en världsomfattande publik. Här berättar Gun mer om projektet och sina erfarenheter från samarbetet.

Läs intervjun

Bild på man framför färgglad mindmap. Foto: Shutterstock

EU-kommissionen föreslår ny Agenda för kultur

Att stärka internationella relationer inom kultur, stödja jobb och tillväxt i kulturella och kreativa näringar och utnyttja kulturens makt för att bidra till social sammanhållning. Det står i fokus för förslaget till ny Agenda för kultur, ett viktigt strategidokument för kulturpolitik inom EU, som EU-kommissionen antog den 22 maj.

Läs mer om förslaget

KONTAKT

Elin Rosenström
Telefon: 08 519 264 15
elin.rosenstrom@kulturradet.se

Eva Rehbinder
Telefon: 08-519 264 22
eva.rehbinder@kulturradet.se

 

Kulturrådet är tillsammans med Svenska Filminstitutet nationell kontaktpunkt för EU-programmet Kreativa Europa.

Header logo