Unikt bildverk porträt-
terar svenska bilder-
boksillustratörer

Katalogen Contemporary Swedish Illustrators presenterar 31 samtida barnboksillustratörer samt en historik över den svenska barnboken. Illustratörerna är bilderbokskonstnärer som har publicerat viktiga verk under de senaste tjugo åren och som fortfarande är verksamma. De har valts ut av en jury för att representera Sverige vid Bologna Childrens Book Fair 2013 där Sverige var hedersgäst.

Bland illustratörerna finns Pernilla Stalfelt, Anna-Clara Tidholm, Gunna Grähs och Jockum Nordström och även många unga illustratörer födda på 80-talet. Historiken över den svenska barnboken är skriven av litteraturprofessor Lena Kåreland. Illustratörerna presenteras av Annika Gunnarsson, intendent på Moderna museet. Den omfångsrika katalogen är formgiven av Mats Hedman.

– Utställningen i Bologna gav oss en unik möjlighet att visa upp ett urval av våra svenska barnboksillustratörer på det här viset, säger Kulturrådets generaldirektör Kennet Johansson.
 
– Presentationen av ord och bild i samspel visar vilket fantastiskt konstverk varje enskild berättelse är, fylld av sinnerika och underfundiga detaljer. Jag är också övertygad om att den här utställningskatalogen kommer att leva länge och vi hoppas den bidrar ytterligare till att sprida svensk illustrationskonst internationellt. 

KONTAKT

Eva Ottosson
Projektledare
Telefon: 08-519 264 24
eva.ottosson@kulturradet.se 

Helene Oljons
Pressekreterare
Telefon: 08-519 264 25
helene.oljons@kulturradet.se

 

Header logo