Foto: Emanuel Hägglund

Kulturen tar plats
i Almedalen

Aldrig tidigare har så många programpunkter under Almedalsveckan handlat om kultur. Flera partiledare har i sina tal tagit upp kulturfrågor och humaniora medan många seminarier handlat om bildningens betydelse.

Det är 45 år sedan politikerveckan på Gotland startade med Olof Palmes tal på lastbilsflaket i Visby. I år är det högre tryck i gränderna än någonsin. Drygt 2300 seminarier, 1000 arrangörer och 700 journalister gör Almedalsveckan cirka 20 procent större än förra året. Den vanligaste aktiviteten är ett seminarium som stat/kommun/landsting eller företag håller. Intresseorganisationer av olika slag är också flitiga arrangörer. De hetaste ämnena i antal evenemang räknat är vård/omsorg samt klimat/miljö. Och så jobbfrågan förstås när det gäller partiledartalen.

Kulturrådets seminarier har spänt över ett brett fält: yttrandefrihet, läsande, bildningens renässans och många andra teman. Bildstensalen på Gotlands museum som rymmer cirka 200 personer har ofta varit fullsatt. En klar ökning av seminariedeltagare jämfört med de två tidigare år som Kulturrådet arrangerat seminarier i Almedalen.

Författaren Katrine Kielos intervju med kulturministern var en riktig publikdragare. Frågorna var ömsom lätta och svåra; alltifrån litteraturkanon till vem som är mest bildad i regeringen: Anders Borg!

Några repliker under seminariedagarna:
”Financial Times är världens bästa kulturtidskrift och skribenterna där förstår att människor inte är endimensionella”, Kerstin Brunnberg, styrelseordförande Kulturrådet.

”Först var det roligt, sen var det tråkigt, sen vande man sig”, ärkebiskopen Anders Weiryd apropå skolan.

”Att få göra en kunskapsresa är den största gåtfullheten i att vara människa”, Bengt Kristensson Uggla, filosofiprofessor i Åbo.

”Vi har sänkt bolagsskatten och gåvoskatten, nu är det paybacktime för näringslivet”, kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth.

Kerstin Brunnberg till alla chefer: "Släng managementböckerna och läs en bok istället!"

Header logo